Sunday, September 26, 2010

RESEPI KEPAK AYAM BAKAR MADU ALA SANTAI

Sebenarnya saya jarang masak mengunakan cara membakar, tapi sekali sekala, bila ada masa, ada jugak cuba buat masakan dengan cara bakar atau barbeque. Tukar selera. Kali ni, saya bagi anda resepi Ayam Bakar Madu Ala Santai. Anda boleh bakar dengan menggunakan arang atau oven, tak jadi masalah. Jom kita mulakan.

Bahan-bahan asasnya adalah:
10 kepak ayam
3 camca besar minyak masak
2 biji perahan limau nipis
1 kotak santan 500ml @ 1 biji kelapa
Garam secukup rasa

Bahan untuk dimarinate:
8 biji cili merah dikisar halus
2 batang serai dihiris halus
1 sudu besar serbuk kunyit
10 biji bawang merah dikisar halus
2 biji buah keras dikisar  atau ditumbuk halus
Sebotol madu - mengikut kesukaan anda bila dimasukkan dalam acuan
1sudu kecil serbuk daun pasley
2 sudu kecil kerisik

Cara membuatnya:
Campurkan semua bahan untuk dimarinate tadi kedalam satu bekas bersama dengan kepak ayam dan simpan dalam peti ais ( tak simpan dalam peti ais pun tak pe ) selama sejam dan kemudian masukkan kedalam bekas tahan panas. Lumurkan pulak dengan bahan asas tadi seperti santan, perahan limau, minyak dan garam secukup rasa keatas kepak ayam dan tutup bekas tahan panas dengan foil. Jika anda menggunakan arang, anda boleh terus membakarnya tanpa menggunakannya bekas tahan panas dan foil. Jika anda menggunakan oven, anda perlu bakar pada suhu 180 - 200 darjah dalam masa 1jam hingga 1 1/2jam atau sehingga masak.  

No comments:

Post a Comment

TerimàkàŚih di àtàŚ komen-komen àndà.
Śemugà ŚentiàŚà cerià dàn Śàlàm Śàntài

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails