JOMSANTAISEKEJAP FOLLOWERS

Wednesday, December 31, 2014

2014 PENUH DUGAAN 2015 PENUH TANDA TANYA

Esok bakal menjelma tahun 2015, meninggalkan 2014 penuh dengan peristiwa2 pahit manis am nya kepada Malaysia dan khususnya kepada diri sy sendiri...
Banyak benar perubahan2 yang berlaku dalam dunia globalisasi dan Malaysia. Dalam kehidupan sy sendiri naik turun, suka duka, derita bahagia..agak bercampur2, apalagi dalam dunia blogging yang sy cintai.
Walau apa pun, semuga tahun 2015 memberikan kita seribu keceriaan dan harapan dan 2014 memberikan kita segala pengalaman untuk menghadapi masa depan. Sy sudahi entry tahun 2014 ini dengan sebuah renungan yang sy terima daripada rakan whatsapp sy...

Inilah di antara tulisan terbaik Syekh Ali Thanthawi Mesir Rahimahullah:

Pada saat engkau mati, janganlah kau bersedih. Jangan pedulikan jasadmu yang sudah mulai layu, karena kaum muslimin akan mengurus jasadmu. 
Mereka akan melucuti pakaianmu, memandikanmu dan mengkafanimu lalu membawamu ke tempatmu yang baru, kuburan.
Akan banyak orang yang mengantarkan jenazahmu bahkan mereka akan meninggalkan pekerjaannya untuk ikut menguburkanmu. Dan mungkin banyak yang sudah tidak lagi memikirkan nasihatmu pada suatu hari.....
Barang barangmu akan dikemas; kunci2mu, kitab, kopiah, kasut dan pakaianmu. Jika keluargamu setuju barang2 itu akan disedekahkan agar bermnfaat untukmu.

Yakinlah; dunia dan alam semesta tidak akan bersedih dgn kepergianmu. 
Ekonomi akan tetap berjalan! 
Tempat kerjamu akan diisi orang lain. 
Hartamu menjadi halal bagi ahli warismu. 
Sedangkan kamu yg akan dihisab dan diperhitungkan untuk yang kecil dan yang besar dari hartamu!

Kesedihan atasmu ada 3;
Orang yg mengenalmu sekilas akan mengatakan, kasihan. 
Kawan2mu  akan bersedih beberapa jam atau beberapa hari lalu mereka kembali seperti sediakala dan tertawa tawa! 
Di rumah ada kesedihan yg mendalam! Keluargamu akan bersedih seminggu dua minggu, sebulan dua bulan, dan mungkin hingga setahun?? Selanjutnya mereka meletakkanmu dalam galeri kenangan!

Demikianlah "Kisahmu telah berakhir di tgh2 manusia". 
Dan kisahmu yang sesungguhnya baru dimulai, Akhirat!! 
Telah musnah kemuliaan, harta, kesehatan, dan anak. Telah engkau tinggalkan rumah, istana & istri tercinta. Kini hidup yg sesungguhnya telah dimulai.
Pertanyaannya adalah:
Apa persiapanmu untuk kuburmu dan Akhiratmu??
Hakikat ini memerlukan renungan yg mendalam....
Usahakan dengan sungguh2;
Menjalankan kewajiban2, 
hal-hal yg disunnahkan, sedekah rahasia, merahasiakan amal shalih, shalat malam, 
Semoga saja engkau akan selamat.

Andai engkau mengingatkan manusia dengan tulisan ini InsyaAllah pengaruhnya akan engkau temui dlm timbangan kebaikanmu pada hari Kiamat. 
"Berilah peringatan, karena peringatan itu bermanfaat bagi orang orang mukmin"

(Diterjemahkan oleh Ust. Ainul Haris, semoga Allah mengampuninya)

Tuesday, December 30, 2014

TAHUN 2014 - DUGAAN UNTUK MALAYSIA

Bermula daripada MH370, MH17, AirAsia QZ8501 dan banjir yang melanda negara khususnya di pantai timur merupakan dugaan2 yang besar yang sedang dihadapi oleh negara sekecil Malaysia. Bertubi2 whatsapp dan twitter masuk menceritakan keadaan mangsa banjir dan keadaan yang bagi sy kritikal untuk mereka2 yang tidak mendapat bantuan apa lagi dengan terputusnya hubungan.
Mungkin kalau setakat kita mendengar atau membaca masih ada yang belum tersentuh, tapi jika melihat gambar2 yang nyata ( bukan yang edit ) pasti akan terlinang jugak airmata. Cuba bayangkan kalau saudara2 kita mengalaminya atau kita sendiri... 
Jutaan terimakasih juga kepada rakyat2 Malaysia yang perihatin, ada yang join masuk pasukan sukarela, berkorban masa dan nyawa untuk menghantar bantuan makanan dan kelengkapan harian walau keadaan berisiko demi meringankan penderitaan orang lain... lebih terharu, mereka bukanlah kenalan atau saudara2 mereka tapi demi sesama insan. 
Semuga juga kehilangan MH370 dan AirAsia QZ8501 dapat di beri petunjuk dan dipermudahkan segala urusan olehNya. Bagi kita semua, berdoalah tidak kira apa agama agar Malaysia kembali tenang dan di hindar daripada dugaan2 yang besar... Amin.

Monday, December 29, 2014

RESEPI JUS TIMUN DENGAN JAMBU BATU

Rasanya inilah kalau tak 1st time maybe 2nd time sy berkongsi resepi jus. Memang jarang sy berkongsi resepi jus sebab bagi sy tak payah nak beresepi2 sebab semua orang boleh buat.. Tapi kali ni bukan sebab jus nya sy nak kongsi tapi khasiat disebalik jus ini yang mana secara umumnya kombinasi kedua2 buah ini antaranya dapat mengurangkan kolestrol, membantu mengurangkan berat badan, memulihkan mata, agen melawan kanser, membantu penghadaman dan banyak lagi khasiatnya... so sambil minum jus sambil menjaga kesihatan..kan kan kan. Cara buatnya pun mudah.
Bahan-bahannya adalah:
2 biji jambu batu merah atau putih dibuang kulit dan kisar sehingga halus ( sekali dengan bijinya)
1 biji timun, buang empulurnya dan kisar hingga halus.
3-4 sudu kecil madu
500ml air suam
Beberapa ketul ais.
Cara membuatnya adalah dengan mengisar semua bahan tadi sekali. Kemudian hasilnya di campur dengan beberapa ketul air batu dan bolehlah diminum. Memang sedap, menyegarkan dan berkhasiat untuk kesihatan...

Friday, December 26, 2014

SESAL SEPARUH NYAWA - ALYAH

Lagu pilihan jomsantaisekejap pada bulan ini adalah lagu daripada Alyah.. Sesal Separuh Nyawa yang walaupun dah lama keluar dan berkumandang ...ahaksss. Memang lagu2 Alyah banyak yang sy suka tapi lagu ni yang tertarik untuk sy buat lagu blog kali ini...enjoy dan santai semua...


SESAL SEPARUH NYAWA
Andai pastinya ku tahu
Takkan aku tinggalkanmu
Namun masih keliru

teringat masa lalu
Tetap tiada ku lupakan
Indah setiap sentuhan
Cinta yang kau tinggalkan
Kekalnya berdampingan ohhh…


Chorus :
Mana harusku hamparkan
Rindu tiada kesudahan
Sesal biar separuh nyawa
Takkan hilang


Masih terasa nafasmu
Lembut menusuk jiwaku
Dengan dihembus bayu
Membawa khabar rindu

Tapi sulit ku teruskan
Engkau jauh ke hadapan
Aku, tabah berjalan sembunyikan harapan

http://admax.effectivemeasure.net/emnb_1_891307.gif
Separuh sayangmu di hati
Separuh lagi kau bawa pergi
Tiada arah jodoh kita
Tuhan tentu.. kannya

SEMUGA DIPERMUDAHKAN....BANJIR DI KELANTAN

Entry kali ni pendek saja. Sama2 lah kita berdoa dan berharap keadaan banjir di Kelantan dan negeri2 lain yang terjejas teruk kembali pulih dan di jauhi dari keadaan yang tidak di ingini. Sy cuma berharap bantuan dapat diberikan dengan seberapa segera terutama mereka2 yang tersekat dan sukar mendapat pertolongan dan bantuan.... Semuga dipermudahkan segala urusan.

Wednesday, December 24, 2014

MALASNYA NAK KE KULIAH

Sekarang ni asal petang je mulalah hujan... Bila hujan ni rasa malas betul nak ke kuliah. Apa lagi kalau lepas makan tengahari. Member2 satu bilik pun dua kali lima je..siap yang ada batu apa lagi cakap kelas petang ni tak penting.. tak effect CGPA pun kalau markah exam rendah..Perghhh senang nya diorang cakap, yelah diorang ni walaupun malas macam tu, otak diorang memang jalan.. Sebab tu result paper diorang kencang2.. Dapat 4 pangsapuri pun ada ( flat dalam erti kata lain ) Lainlah macam sy ni yang serba sederhana... Baca nak 3,4 kali baca baru faham.. Latihan bukan setakat latih tubi, tekan tubi, terjah tubi..semua tubi buat baru boleh faham... So, akhirnya, malas ke, ngantuk ke, sejuk ke, hujan ke, panas ke... nak tak nak kena jugak ke kuliah dan yang paling bestnya, member satu rumah pun semua pergi kuliah petang ni...
"Wehhhh!!! beranganlah tu. Tu hahhh ada client nak jumpa" satu suara mengejutkan sy dari angan-angan sy... Kalau lah boleh balik kezaman belajar dulu.

KATA ORANG - KALAU DAH BUKAN JODOH II - FINAL CHAPTER

Beberapa hari lepas sy ada post entry pasal kawan sy si Bob, so ini merupakan sambungan ceritanya.. kalau nak tahu permulaan ceritanya just klik kat sini dalam Kalau Dah Bukan Jodoh
Pertemuan yang tidak diduga itu walaupun mengundang kegembiraan dan menghilang kerinduan namun lebih banyak membawa kedukaan kerana mereka tidak dapat lagi menjadi seperti dahulu.. Masing2 sudah pun mempunyai keluarga masing2.
Di pendekkan cerita. Beberapa tahun selepas pertemuan itu, Azie bercerai. Bukan kerana orang ketiga, bukan kerana Bob tapi memang rumahtangga Azie mempunyai masalah terutama masalah kewangan menyebabkan berlaku selisih faham yang besar. Hubungan Bob dan Azie kembali bertaut, kembali bersinar walaupun Azie tahu Bob masih lagi mempunyai tanggungjawab terhadap keluarganya...begitu jugak Azie yang mempunyai 2 orang anak. Namun disebabkan tidak mahu mengganggu kehidupan rumahtangga Bob dan dia jugak tahu akan perasaan seorang isteri, maka Azie mengambil keputusan untuk mengundur diri walaupun dia tahu Bob mampu untuk mengambil dia sebagai isteri kedua dan membahagi kasih.... sekali lagi mereka terpisah walaupun secara paksa, namun dihujung pertemuan Bob tetap menyatakan bahwa dia sentiasa menunggu Azie jika takdir memihak kepada mereka satu hari nanti.....Huhuhu. ( opsss sy enterframe sekejap )
Di pendekkan cerita lagi, rumahtangga Bob juga menerima nasib yang sama selang setahun kemudian...  Perkahwinannya jugak menemui jalan perpisahan disebabkan orang ketiga.
Selang beberapa bulan kemudian, setelah Bob tenang kembali dan dapat memulakan semula kehidupan sebagai seorang duda, Bob mengambil keputusan untuk berkongsi cerita dengan Azie dan berharap hubungan silam mereka dapat di sambung kembali kerana kali ini, pasti Azie dapat menerimanya dengan statusnya yang kembali 'single'....
Di pendekkan sekali lagi cerita.... Satu hari Bob dapat juga menghubungi Azie dan terasa betapa gembiranya Bob seakan2 sesuatu yang lama terpendam dan tersekat kini sudah bebas.. Namun saat sebelum sempat Bob menceritakan yang dirinya sudah berpisah, Azie terlebih dahulu menceritakan yang dirinya baru saja mendirikan rumahtangga buat kali ke 2 atas pilihan keluarganya.......
Emmmmm ........ Kata orang, kalau dah bukan jodoh.
Dan bulan lepas sy pulak menghadiri majlis perkahwinan Bob...jugak untuk kali kedua...dan yang pastinya bukan dengan Azie.

Tuesday, December 23, 2014

SALES DI RUANG LEGAR SACC MALL

Suasana di SACC MALL
Minggu lepas sempat sy berkunjung ke SACC Mall Shah Alam sambil berehat dan bersantai disana...( tapi sebenarnya masa tu hujan lebat sangat2, jadi terpaksalah sy berkhemah sekejap kat sana ) 
Di ruang legar SACC Mall ada jualan besar2an barangan berjenama dari kasut, handbag hinggalah pakaian.. Memang kow2 harganya turun. Apa taknya ada yang discount sehingga 70%... Ada orang cakap, masa ni lah nak beli barang2 sementara GST belum dikenakan.. Entah ye entah tidak.... :-)
Apa2 pun bagi sy, yang penting hemah berbelanja. Masa sekarang dalam ekonomi yang tak menentu apalagi dengan harga barangan yang mahal, sana sini harga naik... Harga teh tarik dulu segelas 1.20 sekarang ada yang dah cecah 1.90 walaupun restoran biasa aje. Kuih karipap pun ada yang jual 1 seringgit. Mail dalam cerita Upin Ipin pun jual 2 seringgit..ahaksss...
Sy rasa adalah lebih baik dan dah sampai masanya juadah2 ringan ni kita buat sendiri.. karipap, segala jenis pengat, donut dan macam2 lagi kuih yang simple. Buat sendiri..makan sendiri, kos pun murah dan puas hati...kan kan kan.

Monday, December 22, 2014

KATA ORANG - KALAU DAH BUKAN JODOH

Selalu orang berkata kalau dah jodoh tak kan kemana... Kalau tak ada jodoh, buat apa sekalipun memang tak kan jadi jugak. Apa yang terjadi ada sebab2 yang kita tak nampak dan tahu. Begitu jugaklah yang terjadi pada salah seorang rakan sepengajian sy dulu masa di UiTM... Baru semalam sy menghadiri majlis perkahwinan dia ..buat kali ke dua. Storynya? macam ni.......
Nama kawan sy ni Bob ( Bukan nama sebenar ) masa dari zaman budak2 lagi begitu rapat dengan anak jirannya yang bernama Azie ( pun bukan nama sebenar) daripada tadika, sekolah rendah hinggalah keperingkat menengah hinggakan persahabatan rapat mereka bertukar menjadi satu ikatan hati yang tidak dapat mereka elakkan lagi kerana terlalu mengenali diri dan hati masing2. Namun detik ujian mula mendatang apabila kedua2 keluarga Bob dan Azie terpaksa berpindah kerana urusan kerja dan keluarga. Keluarga Bob terpaksa berpindah ke Kuala Lumpur kerana bapa Bob ditukarkan kesana dan keluarga Azie terpaksa berpindah ke Mersing kerana urusan harta setelah nenek nya meninggal dunia. Oleh kerana zaman itu bukan secanggih sekarang. Zaman handphone baru diperkenalkan maka perhubungan dan komunikasi mereka lebih kepada surat dan talipon awam.. dan akhirnya bila masing2 melanjutkan pelajaran ke peringkat U..hubungan itu terputus juga, entah dimana silapnya, tak pulak sy diberitahu.
Beberapa tahun kemudian apabila Bob yang telah bekerja ketika itu, mengambil keputusan untuk bercuti dan pulang melawat rumah lama keluarganya sambil menziarahi jugak sanak saudaranya yang masih tinggal dikawasan itu. Di takdirkan... dia bertemu dengan Azie disatu tempat yang menjadi lokasi pilihan untuk mereka berjumpa dulu..di satu taman berdekatan dengan kawasan perumahan lama mereka. . Hampir 10 tahun memisahkan mereka sejak mereka melanjutkan pelajaran ke institut pengajian tinggi. Detik pertemuan yang cukup sedih, pilu, gembira, marah dan keliru. Semua perasaan terkumpul dalam satu rasa..satu detik.....Tapi sayang, bukan pada waktu yang sesuai, kerana kedua2 mereka telahpun berkahwin.....
(Kisah selanjutnya selepas ni ye... penat menaip..ahakkss. Rehat jap )

ULASAN MOVIE - THE EQUALIZER


Tak sempat sy nak menonton filem The Equalizer di panggung lakunan pelakun yang sy minat iaitu Denzel Washington.. tapi semalam sempat sy menonton DVD dan ceritanya memang penuh aksi dan brutal..macam jugak cerita Deja vu dulu....

Cerita mengisah tentang Robert McCall lakunan Denzel Washington yang telah lama bersara dalam dunia komando dan memalsukan kematiannya untuk hidup tenang sebagai orang biasa terpaksa menegakkan keadilan dan keluar daripada 'persaraan'nya untuk menyelamat orang2 disekelilingnya yang di tindas oleh gangster Russia dan polis yang bekerja untuk mereka. Semuanya berpunca daripada ingin menyelamatkan seorang gadis yang bernama Teri lakunan Chloe Grace Moretz yang di paksa menjadi pelacur oleh gangster Russia dan kemudian dipukul teruk. McCall yang kemudian nya telah membunuh semua gangster yang memukul Teri terpaksa berdepan dengan tindakan balas Ketua gangster Russia bernama Pushkin. Cerita yang penuh aksi... So bagi mereka yang belum menonton..apa lagi.
 

RESEPI AYAM KICAP ASAM ALA SANTAI

Resepi kali ni sy nak berkongsi resepi ayam masak kicap asam. Saja je tambah asam tu sebab selalunya masak kicap ni kalau tak manis..masin, yelah sebab dah kicap pun ada kicap manis dengan kicap masin.. so kali ni kita pelbagaikan pulak rasa masak kicap...
Macam biasalah, bahan2 yang sy gunakan semua cukup simple.. antara bahan2nya adalah:
Bahan tumis 
3 biji bawang merah kisar halus
2 biji bawang putih kisar halus
4 sudu besar kicap manis
1 sudu besar sos tiram
2 btg cili padi 
1 keping asam keping
Garam secukup rasa.
Bahan utama - 5 @ 6 potong ayam dan 2 biji kentang potong ikut suka anda.
Cara membuatnya, panaskan beberapa sudu minyak dan kemudian masukkan semua bahan tumis sehingga naik bau. Kemudian campurkan secawan atau 2 cawan air ikut pada berapa kepekatan air yang anda mahu dan garam secukup rasa, kemudian masukkan ayam. Dalam 10 minit , masukkan pula kentang dan tunggu hingga ayam sudah empuk atau masak, bolehlah dihidangkan..

Friday, December 19, 2014

DOWNLOAD CALENDER 2015 PERCUMA

Calender 2015 - Download
Semalam masa dok blogwalking2... terjumpalah satu blog yang kita boleh download calender tahun 2015 secara percuma. Kalender ala-ala kalender kuda tu. Dulu2 memang orang suka sangat, malah sekarang pun ramai yang masih menyukai kalender jenis tu sebab cuti dia memang semua negeri masuk...jadi tak adalah kita ketinggalan dan memudahkan kita untuk merancang percutian kita..ahakksss...
Walaupun nama kalender tu kalender kuda sebab dulu2 memang dia selitkan sekali jadual kuda berlari2..ahakss, tapi empunya blog dah pun menukar gambar2 nya kepada gambar kucing yang cute2 dan gambar kereta2 yang perghhh....
Jadi pada sesiapa yang nak download kalender 2015 boleh pergi ke SINI dan download. Nak print pun boleh...kan kan kan.
Tak sampai 2 minggu lagi, tahun 2014 akan berakhir... huhu. Banyak sungguh kenangan manis dan pahit, tawar dan masin.. semua ada. Itu yang membuatkan kehidupan kita menjadi semakin indah... kerana hidup umpama satu pelayaran.. Biar cantik mana pun kita kemudikan kapalnya, tetap ada gelora laut menjadi halangan dan rintangan....Namun pelayaran kita menjadi bermakna jika kita dapat mengatasinya dan sampai kedestinasi......

JOM JOM JOM WhoHAA

Jawab, Kumpul dan Tebus.
Jarang-jarang sy buat entry mengenai produk atau program... yelah, blog pun dikatogerikan sebagai blog santai je, jadi kalau nak perkenalkan produk atau program dah jadi blog menyantai pulak..ahakss. Tapi disebabkan tengah kekurangan idea, maka emmm hentam sajalah labu.
Sy rasa ramai yang telah tahu dan mungkin jugak ramai yang telah join WhoHAA yang mana merupakan program yang memberi pelbagai hadiah seperti power bank, pen drive, shavers, camera, gift vouchers, top up prabayar dan macam2 lagi. 
Yang menariknya tentang program ni selain daripada pendaftaran percuma, kita tidak perlu bersusah payah menunggu orang untuk klik..ahaksss. Kita cuma jawab aje soalan2 iklan yang di berikan yang akan sentiasa bertukar setiap hari atau minggu.. setiap jawapan akan diberikan point2 tertentu dan bila cukup point tersebut untuk ditebus... apalagi, tebus jelah... Mudah bukan? So bagi mereka yang belum join dan ingin join dan ingin mendapat hadiah2 menarik... JOM JOM JOM WhoHAA

SECUBIT KISAH BABAK 6 - SIAPAKAH DANIEL SEBENARNYA?

Bagi mereka yang mengikuti kisah Daniel dan Allyn, ini adalah kesinambungan daripada Secubit Kisah Babak 5 - Malang Menimpa
“Allyn masuk hospital?!!” Daniel dan Husin terpinga-pinga. Daniel tertunduk sekejap manakala Husin menepuk belakang Daniel cuba menenangkan keadaan…
“Hospital mana? Macam mana keadaan dia? Kenapa pulak budak tu beritahu kita?” Daniel tertanya-tanya..
“Aaa..ahhh. Apa punya masalahlah dengan budak tu.. Bagi tau sekerat2, kan dah bercelaru cerita ni.. Mana kita nak cari? Kau ada no handphone member2 Allyn?” seloroh Husin walaupun dia tau jenaka tu kalau tak kena memang dia yang akan kena…
“Kau ni, dalam keadaan macam ni pun nak buat lawak… Jap. Aku rasa aku ada simpan no handphone classmate dia..” sambil Daniel membelek2 nama yang tertera di handphonenya dan terus mendail no tersebut……
“Hello…Ini Aini ke? Abg Daniel ni.. Nak tanya betul ke Allyn accident ?” Daniel bertanya setelah mendengar satu suara dari nombor yang dihubunginya.
“Ye Abg Daniel… Aini ni pun kat Hospital Universiti. Allyn masih dalam bilik pembedahan.. Abb…” perbualan itu terus putus. Daniel terus bergegas sambil disusuli Husin.
Dalam setengah jam, Daniel dan Husin sampai di pintu masuk Hospital. Setelah diberitahu oleh pembantu Hospital dimanakah lokasi bilik pembedahan, Daniel dan Husin terus berjalan pantas. Sesampainya di sana kelihatan Aini bersama2 beberapa orang yang sedang resah menunggu dan tiba-tiba satu suara terdengar…
“Ehh Daniel pun datang…” suara perempuan dewasa memecah kerisauan mereka2 disitu..
“Makkk..makk cik kenal..kenal saya?” Daniel kehairanan… sambil Aini dan Husing saling berpandangan.
“Kenapa pulak takkk....."
“Hishhhh awak… “ Seorang lelaki dewasa mencuit tangan perempuan itu sambil menggeleng2 kepalanya seolah2 melarang perempuan itu daripada meneruskan perbualannya.
Macam mana mak cik itu boleh mengenali Daniel? Apa rahsia yang sebenarnya yang tersurat dan tersirat selama ini. Memang benarlah kata2 Allyn bahwa dia mengenali Daniel…tapi siapakah Daniel? 

Thursday, December 18, 2014

MATA OH MATA...

Beberapa hari ni sy memang tidur agak lambat..banyak sangat kerja nak buat..kalau blogging pun sedap jugaklah bunyinya tapi kerja..ahakss. So bila pagi2 tu pergi mandi dan tengok mata..perghh macam apa... nasib baik tak ada panda kat rumah, kalau tak memang dah sama je dengan panda mata hitam...
So teringatlah sy beberapa petua yang sy baca kat internet dan 2 petua yang telah sy cuba dan kesannya agak ketara adalah:
1) Pakai uncang teh
- Ambil 2 uncang teh.. Apa jenis teh pun rasanya tak pe tapj sy guna teh boh tapi ada yang kata guna green tea lagi cepat kesannya. Sebelum tu, buatlah teh dulu ye guna uncang tu...rugi kalau tak guna. Jadi 2 dalam 1 lah..boleh minum dan boleh rawat mata yang kusam...
- Uncang yang dah diguna tadi, rendam dalam air suam dan perah ..agak2 lembap, letakkan di mata kita ...seeloknya sambil berbaringlah..dalam 30 minit, boleh buang uncang tersebut dan bilas dengan air... Buat 3 kali seminggu.
2) Pakai hirisan tomato
- Hiris tomato yang muda tebal2... Letakkan hirisan tersebut pada kedua mata.
- Seeloknya cara ni kita buat masa nak tidur sebab kesan tomato ni perlukan masa yang panjang.. jadi masa tidur lah... jangan nak tidur tomato tu kat mata, esok dah dalam perut..ahaksss. 
- Esok pagi bangun dan boleh bilas.. Lagi kerap buat lagi elok kesannya.

Wednesday, December 17, 2014

NEW BLOG LISTING

Macam yang telah sy katakan dulu, blog jomsantaisekejap ni akan sedikit demi sedikit menjalani proses perubahan sebab hari tu dah banyak widget dan gadget yang sy delete untuk meringankan blog ini ke tahap impak maksima...termasuk lah bloglisting. Terpaksa sy delete blog2 rakan bloggers yang sy sayangi sebab nampak macam diorang dah lama tak aktif..terpaksalah sy delete..huhu. Sorry friends... Bukan niat.
Ok...Jadi untuk bloglisting baru ni sy cuma akan masukkan beberapa rakan bloggers yang selalu singgah atau selalu komen...which ever yang banyak first...Haha ambik kau "Oh My English"... Blog Kak Ct Payong tu memang sy tak boleh nak delete sebab Kak Ct tu dah umpama mentor dan kakak sy..ahaksss... So jika anda lihat ada kelihatan penambahan dalam bloglisting, jangan terkejut..semua tu perubahan kecil dalam blog sy ni... Keep blogging semua rakan bloggers.

Friday, December 12, 2014

HAMPIR 4 TAHUN BERBLOGGING...

Diam tak diam 2014 dah hampir sampai ke penghujungnya... Sana sini dah terdengar lagu2 Jingle Bell.. ahaksss. Santa Claus ada kat merata2 shopping complex, cuma size je yang berbeza..ada yang besar, ada yang kecik...tgk pada si pemakai costum tu. Hari pun sedang elok aje..asyik hujan aje sejak dua menjak ni nak2 bila dekat2 petang.
Diam tak diam jugak rasanya dah hampir nak mencecah 4 tahun sy berblogging.. rasa macam baru semalam aje post entry pertama, tapi bila imbas balik...ini merupakan entry yang ke 900. How times fly...ceehhh wahhh.. speaking kejap. Ada pasang surut dalam dunia blogging... kadang2 bersawang pun ada kadang2 bila naik hantu sampai satu hari tu post 3 entry pun ada... tu memang naik hantu betul..ahaksss.
But...bagi yang minat, memang menyeronokkan bila kita berblogging. Lupakan sejenak dengan kesibukan whatsapp dan facebook, then kita akan nampak betapa dunia blogging memberi satu impak yang besar dari sudut yang berbeza. Apa2 pun...keep blogging.

Wednesday, December 10, 2014

SECUBIT KISAH BABAK 5 - MALANG MENIMPA

Bagi mereka yang mengikuti secubit kisah, ini merupakan kesinambungan daripada Secubit Kisah Babak 4 - Exam Dah Dekat yang lalu....
"Apa plan kau cuti sem ni Daniel?" tanya Husin sambil mengemas2 beg bajunya. Malam ini dia akan bertolak balik ke JB.
"Entahlah, aku ingat nak balik kampung mak aku kat Pasir Mas..tapi tak tahulah, tengok program keluarga aku macam mana..mana tahu diorang ada program terkejut yang aku tak tahu..." terang Daniel sambil melihat2 ke luar tingkap...
"Emmm tak payah lah fikir pasal Allyn tu.. dia pun entah2 dah balik bercuti. Baik kau siap2, kemas2.. jap lagi kita ke bandar, minum2..makan2 sambil borak2...lagi seronok daripada fikirkan junior selekeh tu..." Husin tau sangat apa yang Daniel fikirkan...
"Tak adalah..Aku dah tak fikirkan sangat pasal dia..Lagipun dia pun bukan fikir pun pasal aku. Kita bukannya ada apa2 hubungan pun..cuma aku terasa macam dah lama kenal dia... itu aje"...
"Haaaahh!! Macam tulah Daniel yang aku kenal... Patutnya daripada dulu kau macam ni. Nasib baik exam kau result superb... Tabik spring aku. Dah jom kita ke bandar...hari ni aku belanja.." Husin berseloroh sambil ke pintu menunggu Daniel...
Tok ! Tok ! Tok ! Kedengaran ketukan di pintu sambil Husin membuka dan terlihat seorang perempuan bertudung kelihatan panik.
"Assalamualaikum Abang...Nak tanya ni bilik Abang Daniel ke?" tanya perempuan tersebut.
"Ye kenapa Dik? Ada apa2 ke?" tanya Husin sambil memerhatikan Daniel yang berjalan mengerut dahi tertanya2....
"Kenapa dik? Saya Abang Daniel...ada apa dik? tanya Daniel pula.
"Allyn bang... Allyn accident pagi tadi...." terus perempuan itu lari, meninggalkan Husin dan Daniel tertanya2 lagi....... Accident? Kenapa perempuan tu bagi tahu diorang?

Tuesday, December 9, 2014

RESEPI ASAM PEDAS TELUR GORENG ALA SANTAI

Asam Pedas Telur Goreng
Minggu lepas sy berkesempatan memasak asam pedas tapi resepi kali ini kira resepi untuk masakan yang simple atau khas untuk orang2 bujang yang malas nak keluar tapau sebab resepi kali ini kata orang adalah asas saja sebab masa tu bahan pun tak banyak kat rumah..ahaksss.
Antara bahannya adalah :
2 biji telur yang telah digoreng dulu dan kemudian asingkan.
4 biji bawang kecil dikisar
2 biji bawang putih dikisar
Sedikit halia dikisar
Sedikit kunyit dikisar
10-15 cili kering dikisar
1 batang serai
Suku cawan air asam jawa
garam dan gula secukup rasa

Cara memasaknya pun mudah sesangat. Panaskan minyak dalam 2 Sudu besar, kemudian masukkan bahan2 kisar tadi sehingga naik bau. Kemudian masukkan dalam 2 cawan air dan kacau. Kemudian masukkan serai dan air asam jawa. Akhirnya tambahkan garam dan gula secukup rasa...dan masukkan telur goreng. Dah siap. ( Untuk menambahkan kelainan rasa, sy tambah beberapa potong sausage dan jugak daun sup )

Monday, December 8, 2014

OPERASI KEMAS KINI BLOG

Oleh kerana hari tu sewaktu membuat operasi pembersihan blog, maka banyaklah gadget2 dan widget2 yang tidak diperlukan terpaksa sy delete untuk me'ringan'kan balik blog ini... Jadi dalam masa yang sama jugak sy dapat membuat sedikit kemas kini dan menambah sedikit pembaharuan terhadap blog ini... Rasanya dah lama jugak sy menggunakan photo 'secawan kopi' tu sebagai trademark blog Jomsantaisekejap dan jugak pada facebook dan twitter jomsantaisekejap... Nak kena tukar ke? Ramai yang dok tanya kenapa gambar cawan je.. ahaksss....
Bloglist sy tu pun banyak yang terpaksa sy delete... sebab ada yang tidak aktif dan dah lama bersawang...sedih jugak bila ada antara rakan bloggers yang dah tak aktif, maybe sebab sibuk atau ada yang sudah mendirikan rumahtangga, komitmen dah lain..dah tak macam dulu masa bujang2.. Apa2 pun bloggers ni macam cendawan, sentiasa tumbuh yang baru selepas hujan.... 

Wednesday, December 3, 2014

NUFFNANG PREMIERE SCREENING - SIPNOSIS

Semalam sy berkesempatan untuk menonton cerita Alexander & The Terrible, Horrible, No Good , Very Bad Day... Thanks to Nuffnang Premire Screening..opss speaking pulak. Macam biasalah bertempat di TGV One Utama. Semalam rasanya tak banyak tayangan untuk Premiere Screening seperti selalu, tapi macam biasa layanan staff2 Nuffnang memang awesome.. Ok. Selalu nya sy buat entry berasingan pasal sipnosis cerita, tapi kali ni sy buat terus je dalam entry ni...
Ceritanya mengisahkan tentang seorang budak bernama Alexander yang mempunyai keluarga yang sibuk dan semua seperti tidak menghiraukannya apalagi apabila nasib Alexander sentiasa aje malang..tidak kira dia bercakap, membuat sesuatu, melihat sesuatu..ada je yang tak kena hinggakan tiada sesiapa yang pedulikan dia hinggalah satu malam beberapa saat selepas harijadinya dia membuat permintaan agar nasib malang itu berbalik kepada semua ahli keluarganya....
Daripada situlah banyak kejadian2 yang melucukan dan penuh tunggang langgang melanda keluarga Alexander...daripada ibunya yang kehilangan kerja, bapanya yang terpaksa menjadi househusband.. kakaknya mendapat selsema, abangnya kehilangan teman wanita..dan macam2 lagi.. Walaupun unsur lawak tu datang pada pertengahan cerita, tapi untuk hiburan keluarga, cerita ini memang sesuai sangat2... Selamat menonton.

Monday, December 1, 2014

HUJAN DAN BURUNG

Dua tiga hari ni hujan begitu lebat turun di kawasan sy..pukul 2 ptg je dah gelap macam malam. Jadi aktiviti weekend memang hanya dok kat rumah ajelah, nak berkebun tak boleh, nak basuh kereta memang tak berbaloi, nak menonton astro memang tak akan ada selagi hujan turun. Jadi apa yang boleh ialah aktiviti mengemas ajelah jawabnya....ahakss. Tapi macam sy pulak, nak mengemas ni kena ikut mood..kalau tak de mood... kita kemas macam mana pun memang nampak tak cantik. Macam tak mengemas je...
Jiran sebelah rumah sy ni pulak, memang peminat dan suka bela burung2... tapi katanya dia suka beli bukan sebarang burung..tapi burung yang boleh berbunyi dan menyanyi chipp chippp je..macam burung2 sekolah dalam cerita 3 Abdul tu,,,ahakss. Jadi, bila hujan turun dengan lebatnya..burung2 tu pun ikut sama riuhnya sama bising dengan hujan.. Bukan kat depan rumah, belakang rumah dia pun penuh dengan sangkar burung..kira depan belakang rumah boleh dengar burung2 'menyanyi'..ahakss... Jadi sekarang bukan katak je yang panggil hujan, burung pun panggil hujan...

Thursday, November 27, 2014

NUFFNANG PREMIERE SREENING - ALEXANDER & THE TERRIBLE, HORRIBLE, NO GOOD,VERY BAD DAY

Agak lama jugak sy tak join Nuffnang Premiere Screening sejak last sekali sy menonton filem Into the Storm pada 5 August yg lalu...Lama tu...maklumlah dengan kesibukan dan macam2 perkara yang nak dibuat. Tapi bila semua dah selesai, sy rasa dah tiba masa nak menenangkan diri dan ada masa untuk berblogging balik, so apalagi,,, joinlah Nuffnang Premiere Screening balik..huhu. Dan nasib sy amat baik apabila Nuffnang bermurah hati memberi sepasang tiket untuk Premiere Screening - Alexander & The Terrible, Horrible, No Good, Very Bad Day.
Sesuai sangat dengan keadaan sy beberapa minggu lalu yang macam2 benda berlaku..ada je tak kena...ahakss.
So tayangan nya adalah pada 2 December 2014... Emmm kali ni nak bawak sapa pulak ekk...ahaksss. Apa2 pun, harap dapat jumpa rakan2 bloggers yang lain sambil bertukar2 ideas...

Wednesday, November 26, 2014

KENAPALAH MACAM TU?

Geram ada...marah ada..nak gelak pun ada tapi kurang lah..ahakss. Apa taknya dalam kita dok beratur panjang2 nak timbang sayur tiba2 ada orang yang dengan selambanya potong que terus letak kan barang yang nak ditimbang nya dari arah hadapan... tapi yang buat lagi geram tu, pekerja yang menimbang barang tu boleh ambik dan menimbang barang2 tersebut ( masa tu di kaunter sayuran dan buahan )..paling tidak biasanya pekerja itu akan menegur.." Encik, sila beratur ye"...
Tapi biasalah. kejadian ni memang sering berlaku dan sudah pastinya ada aje orang yang tidak mengambil kira kesusahan dan adab orang lain yang penat beratur, terus potong que..janji dia punya settle... 
Samada berlaku di kaunter tiket, kaunter bayaran barangan di hypermarket, di kedai makan segera, kedai runcit...memang ada yang jenis suka potong que. Kalau yang jenis tak nak buat bising, dia akan biarkan aje..tapi kalau ada yang jenis bising dah pasti keluar jugak suara menyuruh sesiapa yang potong que tu beratur belakang atau paling tidak membebel...ahakss...
Bagi sy, potong que ni satu adab yang paling basic... tak susah mana pun. Kita nampak orang beratur, kita just follow je belakang diorang..kan kan kan.

Tuesday, November 18, 2014

ALAHAI ..TAK SEMPAT NAK SINGGAH

Sebelum hari nak hujan, sebelum jalan jam...pendek kata sebelum balik, sy sempatkan dulu untuk post entry ni...tapi 2,3 minggu ni memang sy tak berkesempatan langsung nak buat blogwalking.. tak sempat nak singgah blog rakan bloggers..huhu. Insya Allah tengok lah kalau berkesempatan, sy cuba untuk blogwalking minggu depan...harap blog tak buat hal 'blank' macam hari tu sampai sy hampir putus asa nak aje delete blog ni.... Kadang2 ada widget yang dah lama tu kita dah tak berfungsi boleh jadi virus..tapi bukanlah virus pada pc kita, virus pada blog... 
Minggu ni nampaknya hari sy akan dipenuhi dengan jemputan kahwin. Ada 2 jemputan, satu siang satu malam. tak tahulah dua2 boleh pergi atau tidak...tapi kira dua2 jemputan tu dari kawan yang rapat jugak...huhu..merajuk pulak kalau tak pergi...So apa plan anda minggu ni?

Friday, November 14, 2014

PERGHH LEGA AKHIRNYA KEMBALI NORMAL

Setelah berjam2 sy dok menggoogle dan memikirkan apa yang menyebabkan blog sy jadi blank, akhirnya sy mengambil keputusan untuk melihat satu persatu widget yang telah sy download dan men'delete' mana yang tidak perlu... mana tahu ada yang bawak virus ke. Akhirnya sy pun tersampai lah ke satu widget bunyinya agak pelik..ada dalam layout sy tapi tak keluar dalam blog...Hahaha. Sah inilah pembawa virus nya. So dengan senang hati sy pun delete widget tersebut dan kemudian save arrangement dan kemudian sy view blog........ Alhamdulillah. Sy dah boleh view balik blog sy. Hampir2 sy nak delete je blog ni sebab dah putus asa nak cari apa punca blog sy jadi blank...huhu.
So....bolehlah sy berblog lagi....

NAK VIEW BLOG JADI BLANK..HUHU

Tak tahulah mana silapnya..tiba2 hari ni blog sy tak boleh nak view. Kenapa ekk? Padahal tak adalah pulak sy adjust apa2...Ada sesiapa yang mengalami masalah yang sama? Tang lain tu tak ada masalah..nak post ke nak edit ke... tapi tang nak view blog je terus hitam legam jadinya blog sy..ahaksss. Tengok kat google punya forum macam ada yang cakap berkaitan dengan sistem baru google chrome or whateverlah..
Kelakarlah pulak nak tengok blog sendiri tak dapat..tengok, tapi tengok blog orang lain boleh.
Jadi sapa2 yang pakar internet boleh bagi idea macam mana nak solve masalah ni atau sapa2 yang pernah lalui masalah yang sama....

Thursday, November 13, 2014

TERINGAT KENANGAN DI ZAMAN SEKOLAH...

Antara banyak2 zaman... zaman semasa bersekolah menengah lah yang bagi sy mempunyai banyak kenangan apalagi bila kita bersekolah di asrama penuh.. Semua perkara kita terpaksa berdikari dan berusaha sendiri, mempunyai kawan yang dapat menjadi penghilang rindu kepada keluarga, makan di dewan makan bersama2 junior dan senior, melibatkan aktiviti2 kelas mahupun luar kelas seperti disurau, sukan dan lain2.. Pastinya apabila penghujung tahun akhir menjadi masa yang sukar untuk digambarkan kesedihannya kerana terpaksa berpisah dengan guru2 dan kawan2 yang akan membawa haluan masing2 ke peringkat yang lebih tinggi..dan pastinya ada yang selepas itu bertahun2 terpisah...
Teringat sy apabila mula2 sy menjejaki ke alam persekolahan menengah...  malam pertama saja senior dah datang ke bilik kita orang 'melawat'2..ahaksss. Lepas tu dikumpulkan semua ..( taklah semua, maybe satu dorm tu je dalam 20 orang ) dan kemudian membuka cerita2 hantu yang pernah berlaku di dorm dan kawasan sekolah tersebut...memang mengerikan menyebabkan malam tu ramai jugak yang tak dapat tidur... Dan cerita itu jugaklah yang sy ceritakan kepada junior2 bila mereka menjejaki asrama ...dan sehingga ke hari ni. Cerita tersebut tak ada yang berubah... Pasti sekolah anda jugak ada trend yang macam tu...ahaksss.

Tuesday, October 28, 2014

KATA ORANG JANGAN BERCINTA JIKA...

Ehsan Google
Dah lama juga sy tak buat entry Kata Orang ni... Pernah beberapa kali sy dengar orang berkata, kalau tidak mahu hati disakiti, tidak mahu naluri berduka, tidak mahu perasaan dilukai..janganlah bercinta.. huhu. Camna tu? Tapi ada jugak orang berkata kita akan tahu betapa indahnya hidup ini bila kita tahu apakah nilai cinta sebenar...huhu.. camna pulak tu?
Jatuh cinta bukan hasil pilihan, tapi kerana kesempatan...
Tetap mencintai bukan kerana kesempatan, tapi kerana usaha...
Dan..berpisah bukanlah kerana kesempatan, tapi kerana pilihan...
Kalau kita tahu betapa siksanya jika cinta kita dilukai dan disakiti, sudah pasti dari awal lagi kita tidak akan bercinta..tapi bukan kita yang mengetahui apa yang bakal terjadi walau setinggi mana pun cinta dan kasihsayang kita...
Cinta janganlah seperti Nobita yang sentiasa mudah menyerah,
Cinta janganlah seperti Giant yang sentiasa suka memaksa,
tapi biarlah cinta itu seperti Doraemon yang sentiasa penuh dengan keajaiban........
Biar apa pun... cinta itu tetap ada di hati kita. Kegagalan, kekecewaan dan kesakitan bukanlah apa yang kita pinta dari cinta yang kita cari... manusia selalunya gagal untuk merancang tapi tidak pernah merancang untuk gagal..apa lagi dalam bercinta.... Kata oranglah.

PEKENA SATE MADURA

Sate Madura ..perghhh mmg sedap
Lama jugak sy tak pekena sate.. apalagi kalau sate perut kat Muar yang memang dah jadi tempat persimpangan wajib setiap kali sy pergi balik JB. Pasti akan sy singgah kat Muar nak pekena sarapan sate nya yang sedap hingga menjilat jari...ahaksss...
Nak makan sate kajang dah biasa sangat. Kadang2 tu sedap kadang2 tu dah kureng sedapnya sebab yelah bila dah masak dan bakar secara komersial ni, kualiti dia dah tak macam dulu..walaupun rasanya tetap ada....
So kali ni disebabkan selalu sangat tengok kat tv rancangan "Best In The World" dan "Jalan-Jalan Cari Makan"..maka tergerak lah sy untuk mencuba sate madura yang terletak di Kg Kayu Ara bersebelahan dengan masjid atau surau kat situ..betul2 jalan masuk ke Kg Kayu Ara. Sate ni jangan hairan pulak kalau diorang semua makan dengan nasi. Sesampai kat sana memang orang tengah ramai. Ada yang order bakso dan tak kurang jugak sate madura. So sy orderlah 5 sate daging dan 5 sate ayam... Perghh memang sedap dan ada kelainan sikit rasanya. Dengan kelilingnya macam sedikit suasana kampung walaupun di tengah bandar.....makan pun tak perasan, laju je 10 cucuk tu sy belasah....ahaksss.

Monday, October 27, 2014

KENANGAN BERMAIN HUJAN...

Bila tengok suasana hari hujan ni...teringat kembali kisah2 silam..ahakss. Bukan masa cintan cintun cintin...lagi bawah...bukan masa muda remaja..lagi bawah...yuppp masa zaman budak2..hahaha. Kalau sekarang ni bila musim hujan jarang kita tengok budak2 main hujan. Jarang nampak budak main lecah hujan kat padang... Kalau ada pun dah lama kena teriak balik... Lain benar suasana masa zaman dulu2 apalagi di kampung. Kalau musim hujan aje nampaklah anak Pak Ali ke, anak uncle Ramesh ke..anak Uncle Lim ke..semua join main bola dalam hujan. Peliknya, tak delah pulak dapat demam ke..selsema ke. Sekarang ni..kena tempias hujan pun dah boleh dapat selsema. Dulu2 kalau nak aje musim hujan datang, mulalah macam2 aktiviti di buat.. sempena nak menyambut hujan. Kadang2 tak payah mandi pun tak pe sebab seharian dah mandi hujan...tapi bila balik tu bilaslah sebab dah kotor2 air hujan tu kan.. 
Tapi yelah..tu dulu. Tapi kenangan tu tetap sentiasa bersemadi dalam sanubari setiap kali sy melihat hujan... untuk mak dan arwah ayah, terimakasih kerana membenarkan sy bermain hujan masa kecik2 dulu.

AKTIVITI DALAMAN AJELAH

Dua tiga minggu ni memang tak banyak aktiviti yang sy buat, bukan kerana tak nak buat tapi disebabkan hujan yang sentiasa turun dengan lebatnya... Nak berkebun tak boleh, nak basuh kereta pun macam tak berbaloi, nak tgk tv pun astro memang tak dapat nak menayangkan cerita pada hari hujan..ahakss.. Jadi aktiviti hanyalah indoor sajalah jawabnya. Vacumn rumah tu sudah pasti, kali ni kita vacumn kesudut2 yang terperosok dan tersembunyi..haha. Selalu vacumn yang nampak aje.
Oh ya, sabtu lepas sempat jugak sy menghadiri majlis perkahwinan anak Pak Hassan, tokey restoran ayam kampung di USJ 26. Memang meriah sungguh apalagi dengan masakannya yang sedap2. Tak salah sy lebih daripada 10 khemah siap dengan pentas dikir barat lagi...  Makanan jangan cakaplah, ayam kampung goreng tu memang dah pasti..gulai kawah..kambing golek sampai ada sy tengok sorang ni dia makan ayam goreng tu saja sampai 5 ekor...( tapi bukanlah 5 ekor ayam, 5 belah) Mentang2 lah makan free...hahaha
Kat luar, guruh pun dah berbunyi...langit dah gelap macam nak pukul 7 malam padahal baru pukul 3 ptg..jadi apalagi, cari bantal...tarik selimut...kita tidur dulu.

Saturday, October 18, 2014

SECUBIT KISAH BABAK 4 - EXAM DAH DEKAT

Bagi mereka yang mengikuti kisah Secubit Kisah... ini merupakan kesinambungan daripada cerita Secubit Kisah Babak 3 - Semakin Terasa Debaran .........
Perkataan 'pernah' yang di luahkan oleh Allyn masih terngiang2 di fikiran Daniel. Kenapa pulak si Allyn mengatakan pernah sedangkan setahu Daniel mereka belum pernah bertemu sebelum ni...
Namun sejak itu Daniel sudah jarang terserempak dengan Allyn. Mungkin kerana jadual kelas yang berbeza.. walaupun kadangkala Daniel ada jugak menghabiskan masa di kantin campus semata2 untuk melihat kelibat Allyn namun hampa...
"Udah..udahlah tu. Kesian aku tengok kau ni.. Nak kata orang bercinta..bukan. Nak kata orang putus cinta..pun bukan.." tegur Husin melihat Daniel yang daripada tadi asyik merenung buku microbiology dengan renungan yang kosong tanpa membaca nya...
"Exam dah nak dekat.. Kalau dok asyik fikir kan pasal budak junior yang selekeh tu, aku rasa result kau nanti keluar pun selekeh jugak.. Ingat kau tu calun dapat Sijil Dekan...  " nasihat Husin cuba menyedarkan Daniel yang sedikit terganggu dengan keadaan tersebut.
"Aku tahu.. Terimakasih daun keladi lah sebab sentiasa menasihat dan mengingatkan aku... Kaulah sahabat aku dunia akhirat.."
"Ahhhhhh...tau pun. Malam ni belanja aku sup ekor ehh... Bukan senang nak menasihat orang yang genius macam kau ni..." Husin berseloroh sambil Daniel melemparkan ketawa.... Exam semester semakin hampir, namun jawapan kepada siapa Allyn masih belum terjawab.

Friday, October 17, 2014

RESEPI IKAN DORY MASAK SAMBAL ALA SANTAI

Ikan Dory Masak Sambal Ala Santai
Lama jugak tak kongsi resepi.. maklumlah sejak dua menjak ni sibuk memanjang dan balik selalu lambat, jadi idak lah kita sempat nak memasak.. Semalam dapat jugak 'terlepas' balik awal dan kebetulan hari pun tak hujan, dapat jugak kita memasak..jadi resepi kali ini sy masak simple aje.. Ikan Dory masak sambal.
Antara bahan2nya adalah yg cukup mudah:
2 @ 3 keping ikan dory yang dipotong2 sederhana besar dan digoreng.( gaul sikit dengan serbuk kunyit )
5 ulas bawang merah di racik halus
4 ulas bawang putih diracik halus
1 batang serai
3 sudu besar sos tomato
2 susu besar kicap manis
Garam dan minyak secukup rasa
Cara memasaknya pun cukup mudah. Panaskan 2 @ 3 sudu minyak. Tumis bawang merah dan putih sehingga naik bau dan kemudian masukkan semua bahan2 lain kecuali ikan. Lepas agak sudah sebati, masukkan ikan dory yang telah digoreng dan kacau hingga melekat rempah kat ikan tu dan boleh dihidangkan...

Thursday, October 16, 2014

APA PUN TAK BOLEH...

Sesungguhnya disaat dan ketika ini, memang fikiran dan benak otak sy memang mengalami kebuntuan yang amat sangat...langsung tak ada idea walaupun puas sy buat blogwalking, puas sy pandang kiri pandang kanan, puas sy baca2 blog rakan2, puas sy baca suratkhabar, puas sy online portal2 hiburan..sukan..sejarah pun sy masuk..ahaksss... tapi tetap buntu. Entah2 malas pun sama sebab beberapa hari ni asyik hujan je..jadi otak pun naik beku kesejukan..kan kan kan...
Daripada nanti dikatakan orang bersawang...( rasanya dah ada dah orang cakap bersawang..huhu) maka dengan kebuntuan yang ada tertaip jugaklah entry ini.........
Minggu depan rasanya panjang sikit cuti bersambung antara Deepavali dengan Awal Muharram... Wahhh belum apa2 dah cakap pasal cuti lagi. Rasanya macam nak pi tenangkan fikiran sikit..nak pi jalan2 aka mandi2 aka barbique sekali kat tepi2 sungai.. Dah lama jugak tak buat macam tu.. sambil2 mencari idea2 yang dah berkarat balik..ahaksss. Emmm persoalannya kat sungai mana kita nak pergi ekkk? Tapi rasanya kenalah pergi pagi2...sebab sekarang ni bila petang je dah mula hujan selebat tidak... Any ideas?

Wednesday, September 24, 2014

AKHIRNYA SELESAILAH SUDAH...

Akhirnya berlalu lah sudah kesibukan melampau... setelah 2,3 minggu di hempas pulas dengan soalan2 yang bertalu2 dari auditor, akhirnya selesai sudah. Bolehlah kita memulakan balik perjuangan yang belum sudah..ahaksss.
Banyak benda yang nak ditulis sepanjang 2,3 minggu yang lepas tapi memang tak sempat... sempat buat tajuk je supaya bila masuk balik kat entry, taklah lupa apa yang nak kita tulis sebab dah tahu tajuknya...
Anyway, to all rakan bloggers yang masih sudi singgah walaupun sy seminggu ni memang tak sempat nak singgah balas atau blogwalking, terimakasih banyak2...huhu.

Monday, September 15, 2014

SECUBIT KISAH BABAK 3 - SEMAKIN TERASA DEBARAN

Ini merupakan kesinambungan Secubit Kisah Babak 2 - Siapa Allyn dulu..... 
Beribu persoalan masih tidak terjawab, masih menjadi tanda tanya siapalah Allyn? Adakah mereka pernah bertemu? Tapi takkan lah Daniel boleh lupa... Mungkin jugak kawan sekampung dulu2 atau kawan masa sekolah rendah?
"Haaaa...mengelamunlah tu pasal Allyn...tak habis2." sapa Husin mengejutkan Daniel yang sedang terpaku walaupun sedang mengadap makanan tengahari di cafe.
"Entahlah..puas dah aku dok fikir tapi memang tak ingat langsung..." jawab Daniel pendek.
"Kau apa yang ingat. Nasib baik aku ni kau ingat..kalau tak aku tak tahulah..." Husin cuba berselorok sambil melihat sedikit senyuman di wajah Daniel...
"Haaaa..tu tu tu. Buah hati kau dah datang. Apa lagi.. pi lah tanya dia kenal kau ke tak? Kan elok daripada kau dok fikir sorang2 macam orang gila dah aku tengok" sambil muncung mulut Husin menunjuk2 ke arah Allyn yang sedang berjalan menuju ke cafe....
"Hisshh kau kesini..."
"Kau tak nak aku panggil kan..kita kan senior." Belum sempat Daniel melarang Husin.....
"Allyn!! Sini jap...ada hal." sambil melambai2 ke arah Allyn.
"Haaahhh...Abg berdua ni lagi? Nak apa pulak kali ni?" Tanya Allyn sambil melihat Daniel yang agak serba salah dengan ajakan Husin tadi.
"Ni haahhh abg kau nak tanya soalan cepumas... Haahhh Daniel tanyalah..dan dan tu jadi pemalu pulak" usik Husin. Tahu benar dia perangai malu Daniel.
"Ahhhh..ada apa bang? Allyn nak cepat ni.. lepas ni ada kelas" 
"Ye ye ke? Macam tu tak pelah lain kali lah kita sembang..." Husin seakan lega bila Allyn bergegas untuk ke kelas.
"Apalah punya slow kawan aku ni... Ni hah, Abg Daniel ni nak tahu Allyn pernah kenal dia tak dulu ke..pernah jumpa ke..pernah cakap ke...ada tak?" Husin terus aje mencelah melihat Daniel agak lambat...
"Pernah...." Jawab allyn pendek. Lalu terus meninggalkan Daniel terpaku dan Husin ternganga seketika.

Friday, September 12, 2014

SEJENAK KITA IMBAS

Bila kita imbas.....
Perjalanan hidup yang telah kita lalui pastinya banyak sketsa suka duka, pahit manis dan turun naik nya. Ada yang terpaksa kita menempuhi pelbagai rintangan, kesusahan dan dugaan dan tidak kurang jugak ada yang menemui kejayaan dan kebahagiaan.
Sekali kita imbas...
Semua itu jugaklah yang akan kita tempuhi pada masa akan datang kerana kita tidak akan tahu apa yang ada di depan. Mungkin kita akan lebih berjaya dan mungkin kita akan menerima rintangan dan dugaan yang lebih menguji sikap dan sifat diri kita.
Lalu kita rumus kan imbasan2 itu dan berfikir sejenak... Kemanakah kita sekarang? Adakah masih di tempat yang sama atau ke tempat yang lebih baik atau semakin teruk? Bagaimana pulak harapan kita pada masa akan datang?
Tujuan sy menulis entry ini adalah kerana sy tengah pening dengan kerja yang banyak...maka terhasillah entry yang sebegini rupa...ahakss


Thursday, September 11, 2014

RESEPI SAMBAL KERANG ALA SANTAI

Ehsan Google
Rasanya dulu pernah sy share entry pasal resepi sambal kerang dan kali ini sekali lagi sy share, cuma sy tambah sana situ sini bagi mempersedapkan lagi rasanya. Antara bahan-bahannya adalah:
3 kg kerang direbus dan diambil isinya.
4 biji bawang putih dikisar 

4 biji bawang besar kisar
4 batang cili merah dikisar
1 biji bawang besar dipotong kasar

Sedikit belacan
Sedikit air asam jawa
2 sudu besar gula merah
Garam secukup rasa
Cara memasaknya pula adalah mula-mula panaskan minyak dan tumis bahan yang dikisar bersama belacan sehingga naik bau. Kemudian masukkan kerang, bawang besar dan air asam jawa. Gaul sehingga sebati dan sedikit pekat. Kemudian masukkan garam dan gula merah secukup rasa atau air jika anda inginkan kuah sambal sedikit. Dalam beberapa minit, bolehlah anda angkat dan hidang.


Kadangkala, sy campurkan jugak tempe goreng atau tahu goreng dalam sambal untuk mempelbagaikan masakan sambal tersebut. Apa saja boleh ditambah mengikut selera anda dan tidak mengubah rasa masakan itu sendiri.

Tuesday, September 9, 2014

SIBUK SIBUK SIBUK

Seminggu ni banyak pulak kerja2 yang kena sy buat menyebabkan tak sempat untuk sy meluangkan masa mengepost entry...Blogwalking pun masa dekat2 nak balik kerja baru sempat nak singgah blog rakan2, ..
Semalam paling rekod lah bila sy balik pukul 2 pagi..ahaksss. Memang tak sedar langsung. Kerja punya kerja punya kerja..tengok jam dah pukul 1.30 pagi. Maklumlah office kat kawasan sy ni walaupun pukul 2 pagi masih lagi banyak kereta lalu lalang, jadi tak terasa lah masa begitu cepat sampailah sy terasa mata dah kuyu..tengok jam kat laptop..tu dia. Burung hantu berjaga malam pun tidur jugak.. Apa lagi, kemas sana sini situ ..terus kunci office terus ke parking terus balik terus mandi terus ...tidur. 


Friday, September 5, 2014

RESEPI IKAN KURAU MASAK LEMAK NENAS

Ehsan Google
Semalam bila periksa2, masih ada lagi stok ikan kurau..balance2 masak sambal jambi masa hariraya lepas, so kali ini kita guna ikan kurau tu untuk masak lemak nenas..Bahan2nya taklah banyak sangat, mudah dan senang aje... Antara bahan2nya adalah:
Satu peket ikan kurau yang dijual di hypermarket ( atau 6 -8 ketul ikan kurau)
3 biji bawang merah ditumbuk
3 ulas bawang putih ditumbuk
1 batang serai
1/2 biji nenas dipotong kotak atau nipis..ikut suka mata anda.
1 kotak kecil santan segera atau 1 biji perahan santan pekat
5 biji cili padi ditumbuk
Garam dan gula secukup rasa.
Cara membuatnya lagilah senang... Panaskan 2 sudu besar minyak dan masukkan bahan yang ditumbuk bersama serai. Sampai naik bau, masukkan nenas dan air sedikit hingga nenas kelihatan separuh masak. Kemudian masukkan ikan kurau dan kacau hingga sebati dan kemudian masukkan santan dan kacau. Bila nenas sudah kelihatan masak, masukkan garam dan gula secukup rasa dan siap untuk

Thursday, September 4, 2014

PENDUDUK MALAYSIA 30 JUTA

Menurut jabatan perangkaan negara penduduk Malaysia sudah mencecah 30 juta. Satu jumlah yang cukup ramai dan semakin meningkat. Apakah keadaan pada masa akan datang bila peningkatan ini semakin naik dan naik.. Apa akan jadi dengan ekonomi negara? Apa akan jadi dengan kawasan2 luar bandar? Apa akan jadi dengan tumbuhan2 yang menghijau......?
Pastinya peningkatan penduduk Malaysia seiring dengan kepesatan dan kenaikan taraf kehidupan yang sy pasti sedikit sebanyak banyak memberi impak yang besar pada kos sara hidup. Tengok saja harga rumah... Rasanya kalau tak bergaji RM2,000 keatas susah jugak nak merasa rumah sendiri.. menyewa ajelah jawabnya.
Dalam masa yang sama, terbaca sy di internet semalam jumlah warga asing yang berada di Malaysia mencecah 5.8 juta orang. 5.8 juta orang? Biar betul...Dan lagi dinyatakan daripada 5.8 juta tersebut, 2.9 juta tidak mempunyai dokumen yang sah atau tamat tempoh dan sebagainya. Emmm sy rasa kita patut ambil berat akan angka ini yang pasti jugak akan seiring meningkat sebagaimana meningkatnya penduduk Malaysia....Tak nak lah satu masa nanti, penduduk Malaysia ramai, tapi ramai lagi warga asing yang tinggal di Malaysia....huhu.

Friday, August 29, 2014

RINTIHAN JEJAKA SETENGAH HANDSOME ll - FLASHBACK

Entry ni adalah sambungan bagi entry yang lepas Rintihan Jejaka Setengah Handsome yang lepas….
Dalam aku pilih punya pilih nak cari adik angkat..aku gagal. Bukannya tak ramai freshies yang cantik, tetapi sebab aku ni hah yang tak handsome, jadi dari awal sebelum aku nak keluarkan kata-kata untuk mengambil diorang jadi adik angkat, aku dah tahu dah…kalau diorang terima pun memang tak lamalah. Lalu minggu orientasi tersebut adalah satu kegagalan bagi aku. Tapi entah macam mana selepas 2 minggu pelajar form 2 -5 mendaftar, aku terserempak dengan seorang freshie cun…aku gunakan orang dalam ( budak2 form 1 yang baik dengan akulah ) untuk cari siapa freshie tu..siasat punya siasat, check punya check…aku dapat jugak nama dan siapa dia freshie tu Jadi macam biasalah. Masa tu mana ada handphone..pakai surat layanglah. Baik punya ayat…baik punya bedak aku letak…baik punya kertas writing pad yang warna warni. Freshie ni tak jawab. Seminggu. 2 minggu. 3 minggu… Hampeh. Aku ingatkan memang tak ada peluang sampailah minggu ke 4 bila sekali lagi aku terserempak dan kali ini dia pulak tersenyum kat aku…Ooooo rupa2nya dia nak tengok aku depan2. Kat sekolah asrama tu, memang jadi satu ‘kesalahan’ kalau nampak lelaki bercakap dengan perempuan unless kalau beramai-ramai atau pun jika kita dah senior…kalau setakat form 2 tu…jangan haraplah. Jadi, confirmlah freshie yang cun itu menjadi adik angkat aku….tapi selama mana? Member2 aku semua dah mula jealous bila dapat tahu aku ada adik angkat yang cun. Siap aku lepas ni…

Thursday, August 28, 2014

SECUBIT KISAH BABAK 2 - SIAPA ALLYN?

Ini merupakan kesinambungan daripada secubit kisah - sebuah introduksi yang telah sy post beberapa hari yang lalu............
Husin masih tidak faham dengan sikap Daniel. Kenapa dia begitu beria-ria dengan Allyn. Siapakah Allyn? Kekasihnya? Tak mungkin kerana selama ini Daniel tidak pernah menceritakan kepadanya tentang teman wanita apalagi kawan perempuan kerana Daniel begitu pemalu.. Nak tackle perempuan pun, Husin jugak yang menjadi penasihat.
Malam tersebut sewaktu mereka keluar ke Kajang untuk merasakan keenakan satay kajang, Husin cuba meleraikan kekusutan yang bermain dikepalanya.
"Aku nak tanya kau sikit boleh?" Husin memulakan perbualan sambil Daniel mengangguk2.
"Apa dia? Jangan kau tanya pasal siapa belanja dah ye..Kau ajak makan sini, kau belanja.."
"Ye Ye..itu aku tau. Aku ajak surelah aku belanja. Aku cuma nak tanya pasal petang tadi. Pasal Allyn. Kenapa kau nampak serius sangat bila cakap pasal Allyn tu. Kau berdua ada apa2 ke? Takkanlah kan sebab kau tu muka macam cina..dia tu muka macam anak mami.. " Husin masih tak puas hati agaknya sebab kejadian tempohari...
"Apa kena mengena pulak dengan muka macam cina..macam anak mami bebagai ni...?" Daniel dah mula resah dengan soalan Husin.
"Ok..Aku tanya direct. Kau kenal ke dengan Allyn tu?" 
"Aku sendiri tak dapat nak jawab... Aku rasa macam kenal dia..Macam pernah jumpa..macam pernah bercakap...tapi aku tak ingat kat mana...." sambil berkerut2 dahi Daniel cuba mengingatkan kembali....
"Hahhhhhh...apasal kau tak tanya aku benda2 macam ni..kan senang sikit aku boleh jawab kan untuk kau. Aku tahu kat mana kau jumpa dia.." tiba2 jawapan Husin sedikit mengurangkan kegusaran Daniel..
"Ahhhh?? Kat mana.."
"Dalam mimpi kau.....!! Hahahaha " Tapi yang ketawa cuma Husin seorang. Itu pun pendek aje ketawanya bila melihat muka Daniel masam semacam........

OPEN HOUSE PUNYA CERITA

Ehsan Google
Bulan Syawal sudah pun berakhir, namun ada jugak yang masih membuat open house pada hujung minggu ni sekaligus kerana cuti pada hari Isnin sempena Hari Kemerdekaan Negara yang jatuh pada hari ahad, jadi tak adalah letih sangat kalau buat open house...
Yang jauh pun ada menjemput, yang dekat pun ada..ahakss. Tengoklah mana yang sempat. Jiran sebelah rumah pun buat pada hujung minggu ni. Boss sy pun buat pada hujung minggu ni tapi dia tak jemput, katanya sure tak datang..haha. Memangpun sebab buat kat Pahang. Jadi tolak campur bahagi darab... Ada 6 tempat yang sy rasa boleh dan sempat pergi. Jadi esok kita cuba kurangkan aktiviti makan sebab hari Sabtu dan Ahad dah pasti penuh jadual untuk mengisi perut... Anda bagaimana? 
Cakap pasal open house ni teringat sy pada cerita yang berlaku pada beberapa tahun yang lepas. Berlaku di rumah jiran sy yang mengadakan open house. Dalam tengah ramai yang datang menjamu selera, datang 2 kereta sarat dengan 'kawan2' anak jiran sy.. Lepas bersalam dengan jiran sy, mereka pun makan sambil berbual2 dengan para tetamu yang lain yang datang beraya ke situ. Tiba2 terdengar suara...
"Oiiii rumah aku kat sinilah. Tu rumah jiran aku...." Suara kawan diorang yang buat open house yang mana rumahnya hanya selang beberapa rumah dari situ.  

Tuesday, August 26, 2014

PETUA KURANGKAN SAKIT KEPALA

Tiap kali bila asyik mengadap computer, laptop mahupun handphone dalam jangka yang lama pasti kadangkala boleh menyebabkan kepala kita pening dan mata mula berpinar2...sebaiknya kalau dah macam tu rehat kan sekejap mata anda 5 minit daripada terus mengadap screen...Disini sy sertakan petua2 mudah yang sy kumpulkan daripada beberapa blog yg sy baca untuk mengurangkan sakit kepala. Antaranya adalah:
1) Minum air perahan limau purut / teh kerana kadangkala kita mungkin dehidrasi menyebabkan kepala kita mudah terasa pening.
2) Buat perahan limau kasturi dan perahan tersebut di letak kan di dahi sambil mengurut perlahan2 kedepan. Ini dapat membuat perjalanan darah sekitar dahi dan kepala anda lancar.
3) Makan makanan yang pedas atau lebih senang ambik semangkuk tom yam yang pedas dan makan apabila anda terasa sakit kepala.
4) Jika anda berada di office tiba2 terasa pening kepala, cuba ubah kedudukan duduk anda dengan duduk tegak kerana jika anda duduk membongkok, maka leher akan menampung berat kepala menyebabkan otot menegang dan menimbulkan rasa pening.
5) Minum air rebusan epal hijau. Ambil sebiji atau 2 biji epal dan di potong beberapa bahagian dan direbus bersama 2 gelas air sehingga pekat. Minum air rebusan tersebut.
6) Cara paling mudah ialah dengan merendamkan kaki anda dengan air suam supaya dapat menurun kan tekanan darah kita...
Kesemua cara2 ini jugak dapat mengelakkan kita daripada terlalu banyak menelan ubat2an seperti panadol mahupun paracetemol....Selamat mencuba.

Sunday, August 24, 2014

SOMETIMES IT'S BETTER TO BE ALONE

Pernah kah anda gagal dalam percintaan? Pernah kah anda dikecewakan? Sekali? Dua kali? Berkali-kali? Kadang2 bila keadaan ini berlaku, sampai satu tahap, kita terasa putus asa untuk bercinta lagi dan menerima apa yang mendatang dengan pasrah... Kalau ada, adalah..kalau tak ada, dah kira tak ada jodohlah tu, mungkin itulah kata2 yang dapat kita dengar...
Minggu lepas sy berjumpa dengan seorang kawan sy yang mengalami situasi begitu. Berkali2 bercinta tapi sentiasa gagal hingga dia dah 'give up' dan menyerahkan semua itu kepada takdir padahal kalau nak di ikutkan dan dilihat daripada pandangan mata kasar, kawan sy ni ada rupa, ada kerja..tapi tak tahulah kenapa tak pernah melekat bila cakap pasal cinta. Teringat sy waktu sama2 kami belajar di UiTM dulu, kalau tak salah sy, 2 kali dia putus cinta.. Lepas kami grad, pernah dia bercinta dengan seorang cikgu sekolah dan hampir2 nak bertunang namun putus jugak apabila keluarga perempuan sudah ada pilihan mereka sendiri.. Sy tak tanya lah pulak berapa kali dah dia putus cinta, nanti dengan sy sy sekali dia putus sahabat..haha. Anyway, sy sentiasa mendoakan semuga kawan sy ni akan bertemu dengan seseorang satu hari nanti....dan pastinya tidak akan putus dan berkekalan hingga bila2...

Saturday, August 23, 2014

BERAKHIRNYA BLOGCOMMENTS 4

Huhuhu...penat tapi memang berbaloi sangat2. Bermula dengan komen yang pertama di kat blog Kak Ct dan berakhir dengan komen yang ke 540 di blog Shape Of My Heart CtMarqonah... kebetulan pulak bermula dan berakhir dengan blog yang nama tuan blognya sama..CT..ahaksss. Banyak jugak cerita ceriti yang sy dapat sepanjang mengunjungi blog2 rakan bloggers sebab bila kita komen kenalah baca entry nya kan..kalau setakat blogwalking ni kita just singgah macam pit stop je. Ada jugak yang dapat memberi sy inspirasi dan idea untuk menghasilkan entry2 yang akan datang.. Apa2 pun untuk semua rakan bloggers, terimakasih tak terhingga kerana sentiasa memberi sokongan kepada blog sy yang tidak seberapa ini, InsyaAllah semua ini akan menaikkan lagi semangat untuk sy berblogging...........

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails