Tuesday, January 20, 2015

TERKENANG PERMAINAN DULU-DULU

Terkadang... dalam sibuk budak2 sekarang bermain games daripada playstation, tablet mahupun handphone yang boleh di download dengan senangnya membuatkan mereka tidak lagi mengenali permainan dulu-dulu sebelum adanya segala kemudahan canggih itu. 
Paling mudah nya adalah permainan tutup botol atau sy panggil 'ceper'. Dulu-dulu minuman packagingnya tak macam sekarang yang menggunakan plastik dan kotak, tapi banyak kepada botol2 dan tutupnya itu selalu digunakan untuk membuat permainan ceper dan kadang2 ada juga digunakan untuk membuat gasing dengan menggunakan benang, cuma kena ketuk dengan penukul bagi meratakan, buat lubang kat tengah dan masukkan benang secukup rasa dan pusing..ahakss.
Cakap pasal permainan ceper, paling best bila dapat menggunakan kemahiran tangan untuk mencungkil, membuat hantaran silang, mencilok pada laluan sukar..huhu. How i miss that game. Dengan tangan sy yang agak besar, setakat nak 'timbang' dan dapat 'tangkap' semua tutup botol tu..kacang je. Anyway, semua tu pastinya akan pupus kalau tiada pihak2 yang dapat mempromosikan balik permainan dulu2...yang mana semuanya menggunakan apa yang ada di keliling kita..

Monday, January 19, 2015

RESEPI KACANG BOTOL GORENG BELACAN

Ehsan Google
Minggu lepas sempatlah jugak sy memasak satu masakan mudah. Kacang botol goreng belacan. Ada yang cakap kacang botor..ada jugak yang cakap kacang kelisa. Apa2 pun janji rasanya sama. Ok, antara bahan2bahan nya adalah:
Satu peket kacang botol atau dalam 15-20 batang kacang botol dan dipotong serong
4 ulas bawang putih
1/2 inci belacan, ikut rasa selera andalah kalau nak kurang atau lebih
4 biji cili merah
setengah genggam udang kering
Garam dan kicap secukup rasa.
Cara membuatnya pun senang. Udang kering yang telah direndam dan ditoskan, ditumbuk bersama2 dengan cili, belacan dan bawang putih hingga lumat.
Panaskan minyak dan masukkan bahan2 yang telah ditumbuk dan tumis hingga sedikit garing, kemudian masukkan kacang botol dan gaul sehingga sebati. Campurkan sedikit beberapa camca air bagi mendapatkan sedikit kuah...Sy memang suka sambal yang berkuah sikit. Kemudian masukkan garam dan kicap secukup rasa... Gaul beberapa minit dan bolehlah dihidangkan. 



Friday, January 16, 2015

KATA ORANG MAKAN TAK LALU...

Kalau dah kena penyakit 'angau', pastilah melekat kata2 makan tak lalu, tidur tak lena, mandi tak basah, jalan tak jejak, pandang tak nampak...ahakkss. Macam2 bidalan nak menunjukkan betapa kesannya cinta itu terhadap seseorang, tapi masa tengah bercintalah..lepas tu makan entah kemana, tidur memang tak lena sebab teringat orang lain, mandi tak basah sebab memang dah malas nak mandi. Barulah keluar semua sifat2 negatif yang selama ini kita tak nampak atau tidak ditunjukkan. Ada yang berkata, masa bercinta semua yang baik aje kita nampak, yang indah2 aje yang keluar...emmmm tepuk dada tanya selera.
Apa-apa pun dalam keadaan macam tu, kita sudah pun membuat pilihan dan baik buruk tu terpaksalah kita menerimanya dan berusaha untuk menjadikan perhubungan yang kita pilih itu menjadi lebih baik...sebaik mungkin. Kata orang, kita tidak akan tahu apa yang ada disebalik sebuah gunung jika kita tidak mendakinya, begitu jugaklah dengan setiap perhubungan yang telah kita bina. Setiap yang berlaku itu ada hikmahnya..

Thursday, January 15, 2015

PETUA KURANGKAN RABUN MATA

Sejak dua menjak ni sebab terlalu sangat asyik dok menatap computer, buat report ni buat report tu, bila rehat, handphone pulak jadi sasaran...akhirnya yang jadi mangsa adalah mata sendiri. Boleh jadi blurr sekejap...ahakss. Nak buat macam mana, memang tak sempat nak rehat.
So nak rehat kan mata, belek2 lah kat internet cari petua nak kurangkan rabun menggunakan komputer ( ahakss guna komputer lagi ) terjumpalah beberapa petua antaranya adalah dengan mengamalkan makan betik setiap hari. Sepotong betik pun dah cukup baik tapi kenalah maintain setiap hari..selain boleh melancarkan sistem penghadaman badan. Amalan memakan lobak jugak amat digalakkan dan hasilnya lebih cepat tetapi jika kita agak susah nak makan lobak mentah, boleh lah dibuat carrot juice atau carrot susu...Ada jugak petua mengamalkan minum air rebusan sayur sawi. Direbus dan kemudian disimpan sejuk dan diminum. Amalkan 3 kali seminggu, rabun anda akan berkurangan.....Petua terakhir adalah dengan membasuh mata dengan tapisan air kelapa ( tidak kira kelapa muda atau tua ) Belah kelapa dan tapis airnya sebersih2 nya kerana kita akan mencuci mata, jadi elakkan dari sebarang habuk atau hampas kelapa ada di dalam air tapisan dan kemudian cuci mata dengan menggunakan air tersebut, Seeloknya air tu biarlah dalam bekas yang sebesar muka kita..rendam sekali muka tu, Dapat bersihkan mata dan muka sekali...

Monday, January 12, 2015

JOM MAKAN DI BOAT NOODLE GAMUDA WALK

Lama jugak sy tak post entry pasal jom makan-makan, almaklumlah nak mengikuti kempen makan di rumah, masak sendiri..sambil langkah berjimat cermat. Tapi sebab minggu lepas sy tersinggah kat Gamuda Walk di kawasan kota kemuning, tersinggah pulak kat restoran Boat Noodle yang ada sy dengar sedap mee dia ala2 tom yam, ala2 johnny steamboat pun ada, maka sy pun tercubalah jugak. Pernah jugak dulu hebat diperkatakan tentang isu halal kat restoran Boat Noodle ni. So bagi anda yang nak makan kat mana2 restoran tu pastikan dulu mereka sudah mendapat sijil halal daripada Jakim. 
So apa sy makan? Sebenarnya bila tengok menu, sy tak nampak banyak sangat menunya, so sy order beberapa beef thai rice noodle dengan chicken thai rice noodle dengan dua pilihan sosnya. Semangkuk tak mahal RM1.90 je so kita kena order beberapa mangkuk baru kenyang..ahaksss. Air sy order green tea. Memang sedap airnya cuma airbatunya terlalu banyak.. beberapa kali sedut airnya dah habis,,,ahakss. Tapi noodle dia memang sedap. So bagi anda yang ingin rasa noodle ala2 thai tom yam..cubalah di Boat Noodle, tapi pastikan dulu tempat tu ada sijil halal ye, jadi kita makan pun kenyang luar dan dalam. Tu yang sampai sy bedal 7 mangkuk...ahaksss. 

Saturday, January 3, 2015

INTO THE TAUFAN...

Awal-awal tahun lagi dah terima macam2 whatsapp dan tweet pasal taufan yang akan melanda Malaysia... selagi dengar memang kecut perut, teringat sy bila pernah dulu menonton filem Into The Storm yang mengisahkan tentang saat2 penduduk satu kawasan menghadapi ribut taufan.. Memang mengerikan tapi kat situ memang dah selalu sangat berlaku taufan jadi langkah2 berjaga sudah pun di buat.. Bagaimana dengan Malaysia andakata benarlah taufan melanda? 
Walaupun paling last whatsapp yang sy terima Jabatan Meteorologi mengatakan semua perkara mengenai taufan yang akan melanda Malaysia adalah tidak benar, cuma angin kencang yang akan melanda perairan berdekatan Sabah dan Sarawak, tapi kejadian banjir yang melanda pantai timur khasnya perlu di ambil iktibar. Walaupun kita memang tahu banjir selalu berlaku tapi kali ini keadaan nya amat teruk dan kemusnahan melibat ratusan juta.. belum lagi kos untuk membangunkan dan membaik pulih...
Apa2 pun diharap segala urusan dipermudahkan dan saat inilah kita dapat lihat betapa ramai rakyat Malaysia datang membantu sesama kita dalam misi memberi bantuan kepada mangsa2 banjir.. Tabik hormat sy kepada mereka2 ini.
  

Friday, January 2, 2015

ENTRY PERTAMA 2015

Entry pertama 2015 dan sudah pastinya berkait dengan azam, tak kiralah azam tahun lepas tercapai atau tidak, yang pastinya azam tetap azam.. kan kan kan. So apa azam anda tahun ini? Tahun ni azam sy agak tidak kepada sifat, kerjaya mahupun sikap..tapi lebih kepada ke arah penjimatan dalam menghadapi kos kehidupan.... ahakss. Langkah2 memang banyak tapi antaranya adalah seperti menambahkan pendapatan sampingan dan mengurangkan perbelanjaan, berjimat ke tahap maksima ( tapi tak adalah sampai tak makan, maksudnya beli apa yang perlu dan bila ada jualan) Kurangkan melancung atau melencung yang melibatkan banyak kos sebaliknya bercuti yang tidak melibatkan banyak kos seperti berkelah di pantai, ke sungai2 yang berdekatan..ahakss. Penggunaan telekomunikasi lebih kepada yang menawarkan perkhidmatan percuma dan banyak lagilah yang sy rasa pastinya mereka2 yang ingin berjimat akan membuat langkah2 yang sama... Dunia akan menuju ke tarap peningkatan kos sara hidup yang tinggi. 
Bagi dunia blogging pulak, sy cuba untuk perbanyakkan blogwalking untuk menambah ilmu dan membaca entry berguna.. ahakss yang ini langkah berjimatnya adalah daripada kita membuang masa di luar, baik kita buat blogwalking...kan kan kan. Pasal entry tu susah lah nak buat azam sebab bergantung kepada kesibukkan masa.. 
Tahun ini jugak sy akan mengurangkan ruang iklan Nuffnang bagi memberi ruang kepada iklan2 serta affiliate 2 yang lain, walaubagaimanapun sy tetap tidak akan menjadikan blog ini penuh dengan iklan kerana iklan2 dan affiliate tu semua hanyalah sampingan aje.
Apa2 pun, Selamat Tahun Baru 2015 sekali lagi kepada semua rakan bloggers.      

Wednesday, December 31, 2014

2014 PENUH DUGAAN 2015 PENUH TANDA TANYA

Esok bakal menjelma tahun 2015, meninggalkan 2014 penuh dengan peristiwa2 pahit manis am nya kepada Malaysia dan khususnya kepada diri sy sendiri...
Banyak benar perubahan2 yang berlaku dalam dunia globalisasi dan Malaysia. Dalam kehidupan sy sendiri naik turun, suka duka, derita bahagia..agak bercampur2, apalagi dalam dunia blogging yang sy cintai.
Walau apa pun, semuga tahun 2015 memberikan kita seribu keceriaan dan harapan dan 2014 memberikan kita segala pengalaman untuk menghadapi masa depan. Sy sudahi entry tahun 2014 ini dengan sebuah renungan yang sy terima daripada rakan whatsapp sy...

Inilah di antara tulisan terbaik Syekh Ali Thanthawi Mesir Rahimahullah:

Pada saat engkau mati, janganlah kau bersedih. Jangan pedulikan jasadmu yang sudah mulai layu, karena kaum muslimin akan mengurus jasadmu. 
Mereka akan melucuti pakaianmu, memandikanmu dan mengkafanimu lalu membawamu ke tempatmu yang baru, kuburan.
Akan banyak orang yang mengantarkan jenazahmu bahkan mereka akan meninggalkan pekerjaannya untuk ikut menguburkanmu. Dan mungkin banyak yang sudah tidak lagi memikirkan nasihatmu pada suatu hari.....
Barang barangmu akan dikemas; kunci2mu, kitab, kopiah, kasut dan pakaianmu. Jika keluargamu setuju barang2 itu akan disedekahkan agar bermnfaat untukmu.

Yakinlah; dunia dan alam semesta tidak akan bersedih dgn kepergianmu. 
Ekonomi akan tetap berjalan! 
Tempat kerjamu akan diisi orang lain. 
Hartamu menjadi halal bagi ahli warismu. 
Sedangkan kamu yg akan dihisab dan diperhitungkan untuk yang kecil dan yang besar dari hartamu!

Kesedihan atasmu ada 3;
Orang yg mengenalmu sekilas akan mengatakan, kasihan. 
Kawan2mu  akan bersedih beberapa jam atau beberapa hari lalu mereka kembali seperti sediakala dan tertawa tawa! 
Di rumah ada kesedihan yg mendalam! Keluargamu akan bersedih seminggu dua minggu, sebulan dua bulan, dan mungkin hingga setahun?? Selanjutnya mereka meletakkanmu dalam galeri kenangan!

Demikianlah "Kisahmu telah berakhir di tgh2 manusia". 
Dan kisahmu yang sesungguhnya baru dimulai, Akhirat!! 
Telah musnah kemuliaan, harta, kesehatan, dan anak. Telah engkau tinggalkan rumah, istana & istri tercinta. Kini hidup yg sesungguhnya telah dimulai.
Pertanyaannya adalah:
Apa persiapanmu untuk kuburmu dan Akhiratmu??
Hakikat ini memerlukan renungan yg mendalam....
Usahakan dengan sungguh2;
Menjalankan kewajiban2, 
hal-hal yg disunnahkan, sedekah rahasia, merahasiakan amal shalih, shalat malam, 
Semoga saja engkau akan selamat.

Andai engkau mengingatkan manusia dengan tulisan ini InsyaAllah pengaruhnya akan engkau temui dlm timbangan kebaikanmu pada hari Kiamat. 
"Berilah peringatan, karena peringatan itu bermanfaat bagi orang orang mukmin"

(Diterjemahkan oleh Ust. Ainul Haris, semoga Allah mengampuninya)

Tuesday, December 30, 2014

TAHUN 2014 - DUGAAN UNTUK MALAYSIA

Bermula daripada MH370, MH17, AirAsia QZ8501 dan banjir yang melanda negara khususnya di pantai timur merupakan dugaan2 yang besar yang sedang dihadapi oleh negara sekecil Malaysia. Bertubi2 whatsapp dan twitter masuk menceritakan keadaan mangsa banjir dan keadaan yang bagi sy kritikal untuk mereka2 yang tidak mendapat bantuan apa lagi dengan terputusnya hubungan.
Mungkin kalau setakat kita mendengar atau membaca masih ada yang belum tersentuh, tapi jika melihat gambar2 yang nyata ( bukan yang edit ) pasti akan terlinang jugak airmata. Cuba bayangkan kalau saudara2 kita mengalaminya atau kita sendiri... 
Jutaan terimakasih juga kepada rakyat2 Malaysia yang perihatin, ada yang join masuk pasukan sukarela, berkorban masa dan nyawa untuk menghantar bantuan makanan dan kelengkapan harian walau keadaan berisiko demi meringankan penderitaan orang lain... lebih terharu, mereka bukanlah kenalan atau saudara2 mereka tapi demi sesama insan. 
Semuga juga kehilangan MH370 dan AirAsia QZ8501 dapat di beri petunjuk dan dipermudahkan segala urusan olehNya. Bagi kita semua, berdoalah tidak kira apa agama agar Malaysia kembali tenang dan di hindar daripada dugaan2 yang besar... Amin.

Monday, December 29, 2014

RESEPI JUS TIMUN DENGAN JAMBU BATU

Rasanya inilah kalau tak 1st time maybe 2nd time sy berkongsi resepi jus. Memang jarang sy berkongsi resepi jus sebab bagi sy tak payah nak beresepi2 sebab semua orang boleh buat.. Tapi kali ni bukan sebab jus nya sy nak kongsi tapi khasiat disebalik jus ini yang mana secara umumnya kombinasi kedua2 buah ini antaranya dapat mengurangkan kolestrol, membantu mengurangkan berat badan, memulihkan mata, agen melawan kanser, membantu penghadaman dan banyak lagi khasiatnya... so sambil minum jus sambil menjaga kesihatan..kan kan kan. Cara buatnya pun mudah.
Bahan-bahannya adalah:
2 biji jambu batu merah atau putih dibuang kulit dan kisar sehingga halus ( sekali dengan bijinya)
1 biji timun, buang empulurnya dan kisar hingga halus.
3-4 sudu kecil madu
500ml air suam
Beberapa ketul ais.
Cara membuatnya adalah dengan mengisar semua bahan tadi sekali. Kemudian hasilnya di campur dengan beberapa ketul air batu dan bolehlah diminum. Memang sedap, menyegarkan dan berkhasiat untuk kesihatan...

Friday, December 26, 2014

SESAL SEPARUH NYAWA - ALYAH

Lagu pilihan jomsantaisekejap pada bulan ini adalah lagu daripada Alyah.. Sesal Separuh Nyawa yang walaupun dah lama keluar dan berkumandang ...ahaksss. Memang lagu2 Alyah banyak yang sy suka tapi lagu ni yang tertarik untuk sy buat lagu blog kali ini...enjoy dan santai semua...


SESAL SEPARUH NYAWA
Andai pastinya ku tahu
Takkan aku tinggalkanmu
Namun masih keliru

teringat masa lalu
Tetap tiada ku lupakan
Indah setiap sentuhan
Cinta yang kau tinggalkan
Kekalnya berdampingan ohhh…


Chorus :
Mana harusku hamparkan
Rindu tiada kesudahan
Sesal biar separuh nyawa
Takkan hilang


Masih terasa nafasmu
Lembut menusuk jiwaku
Dengan dihembus bayu
Membawa khabar rindu

Tapi sulit ku teruskan
Engkau jauh ke hadapan
Aku, tabah berjalan sembunyikan harapan

http://admax.effectivemeasure.net/emnb_1_891307.gif
Separuh sayangmu di hati
Separuh lagi kau bawa pergi
Tiada arah jodoh kita
Tuhan tentu.. kannya
Related Posts with Thumbnails