Custom Search

JomSantaiSekejap Followers

TRANSLATE OF OTHER COUNTRIES

 

Tuesday, February 4, 2014

MASIH MENCINTAINYA - PAPINKA

Kadangkala, setiap yang kita rancang tidak semestinya dapat dicapai dan setiap yang kita capai tidak semestinya sama dengan apa yang kita rancang... So untuk lagu pilihan Jomsantaisekejap bulan ini adalah lagu daripada kumpulan Papinka yang bertajuk Masih Mencintainya...
Jika teringat tentang dirimu

Masih Mencintainya - Papinka
Berlinang air mataku

Ku rindu saat-saat bersamamu
Kasih sayangmu padaku
Kini kau bukan milikku
Dan berakhir sudah cintaku
Biarkan saja hatiku bicara
Ku masih sayang padamu
Aku selalu mendoakanmu
Agar kau bahagia
Bersama dirinya selamanya

Mengapa mudahnya hatimu mendua
Ku lapangkan dada walau aku terluka
Semoga bahagia bersama dirinya
Karena kau telah memilih dia
Betapa sakitnya apa yang ku rasa
Tuhan kuatkanlah hatiku yang terluka
Semoga ku bisa tuk melupakannya
Karena ku masih mencintainya
Kini kau bukan milikku
Dan berakhir sudah cintaku
Biarkan saja hatiku bicara
Ku masih sayang padamu

CUTI YANG MEMENATKAN...

Tahun Baru Cina baru berlalu...memang kepenatan dan keletihan yang tidak terhingga..apalagi bila mengenangkan nak naik kerja, lagi menambahkan keletihan dan kepenatan yang sedia ada..ahaksss. So apa yang anda semua buat masa cuti... Nak ke shopping kompleks pun rata2 semua kedai tutup kecuali hyper market macam Giant, Tesco atau Carrefour..opss Aeon Big.
Paling tidak pun kalau banyak kedai yang bukak adalah di area Shah Alam...macam di Kompleks PKNS, SACC Mall atau di Alam Sentral, ada jugak sales sana sini terutama di Alam Sentral apabila The Store mengadakan jualan besar2an..semua ruang legar diorang sapu.. Bahagian Handphone dan Computer memang lengang sbb rata2 kedai tutup..almaklumlah rata2 penjual nya cina bercuti menyambut tahun baru cina..jadi cuti sakan.

Friday, November 29, 2013

JOM MAKAN DI GANGNAM STATION RESTAURANT SHAH ALAM

So untuk segmen jalan2 makan kat mana ..ahakss kali ni sy nak rekomen kan anda semua untuk singgah ke restoran makanan korea..Don't worry halal kerana pemiliknya melayu dan restoran tu dah masuk dalam rancangan jalan2 cari makan...Nama tempat tu adalah Gangnam Station Restaurant. Perggghh memang best makanannya..ada pelbagai variasi jenis makanan korea.. So sy order yang set Bulgogi yang dihidangkan dengan sotong serta pelbagai lagi makanan sampingan yg kita boleh "refill" kecuali lauk utamalah ye..kalau tak bankrup tauke restoran...sebelum makanan yang kita pesan sampai, kita dihidangkan dengan 4,5 pinggan kecil tit bits korea yang enak... yang ni boleh refill..
Set Bulgogi sy order
Restoran tersebut terletak di Laman Seri Business Park, Seksyen 13 Shah Alam berdekatan dengan jalan masuk ke perpustakaan Shah Alam.. tapi restoran tu agak kedalam sikit jadi kalau daripada luar jalan kita tak kan nampak... Banyak jugak restoran2 yang lain ada disitu. Oleh kerana sy pergi waktu tengahari, mungkin tak nampak meriahnya.. sy boleh jangkakan malam keadaan disitu pastinya penuh dengan lampu2 bergemerlapan...ahaksss. Selain set bulgogi yg sy order tu..sy jugak di hidangkan dengan rancangan tv korea..hahaha..mana yang minat rancangan running man ke, walking man ke..sambil makan sambil tgk tv..tau2 habis semua pinggan mangkuk licin anda makan...So jika anda kesana, selamat mencuba...Saranghae.

SANA SINI HARGA NAIK. APA LAGI YANG NAIK?

Sana sini harga barang naik
Tak payahlah kita cakap pasal ekonomi ke, politik ke, subsidi ke atau menuju wawasan 2020... Yang nyata sekarang ni sana sini naik.. Bermula dr harga minyak naik, harga barangan naik termasuk harga barangan kawalan, harga sayur naik..harga rumah sampai golongan berpendapatan sederhana pun tak mampu nak beli, cukai pintu, cukai tanah, akan datang letrik pun naik... Perghhh macam mana nak survive macam ni? Rakyat Malaysia yang bekerja bukan semua dapat bonus..bukan semua dapat kenaikan gaji atau kalau dapat pun bukan banyak sangat.. tapi kos kehidupan dan sarahidup meningkat berganda2.. ini tidak termasuk lagi dengan mereka yang berkeluarga dan mempunyai anak.. kos taska, kos untuk anak2.. dan lain2 lagi.
Macam dah tak terbendung pulak.... tapi yang jadi mangsa sudah tentu rakyat terutamanya mereka yang berpendapatan rendah dan sederhana. Mungkin wawasan 2020 dinilai dari segi untuk mencapai penduduk yang berpendapatan tinggi namun bagaimana pula dengan kos dan perbelanjaan? Berapa ramai dari mereka yang dinilai "berpendapatan tinggi" mempunyai lebihan pendapatan yang tinggi? Tepuk dada tanya selera...
Apa2 pun sy berharap senario ini tidak berterusan... Apa pendapat anda pula?

Tuesday, November 26, 2013

RESEPI AYAM MASAK COKE ALA SANTAI

Ayam Masak Coke Ala Santai
Lama jugak sy tak berkongsi resepi...apa ketidaknya, asyik makan luar je..tak sempat nak masak. Minggu lepas sy berkesempatan masak 2 masakan dan salah satunya adalah Ayam Masak Coke Ala Santai..ahakks. Ok, tanpa membuang masa, kita mulakan dengan bahan2nya..kali ni sy buat sehabis simple yg boleh supaya siapa yang malas masak, org bujang2 nak masak lain selain telur goreng pun boleh masak... Bahan2nya adalah :
4 ketul ayam bahagian peha atau kepak atau mana2 bahagian yg anda suka.(Ayam digaul dgn sedikit garam)
4 ulas bawang putih dihiris halus
2 biji bawang merah dihiris halus
1 sudu kecil kicap masin
1 tin coke
3 batang cili padi atau cili merah
sedikit garam dan secawan air.

Cara memasaknya memang mudah. Panaskan sedikit minyak, dan masukkan semua bahan tumis tadi. Bila dan agak naik bau masukkan ayam dan gaul hingga ayam nampak separuh masak. Kemudian masukkan air coke 1 tin ,sedikit garam, kicap dan air secawan. Biarkan untuk seketika sehingga air mula menjadi pekat dan .....yupp itu aje. dah boleh dihidang. Hias dengan lada merah jika anda nak nampak macam hidangan Masterchef..ahakss. Selamat mencuba.


Wednesday, November 20, 2013

PERLU KE MENUKAR KERETA?

Ehsan Google
Sana sini heboh memperkatakan tentang cadangan kereta lama yang melebihi 12 tahun tidak boleh di pakai lagi. Ada yang sokong dan sudah pastinya majoritinya tidak menyokong... Pelbagai alasan dan sebab diberikan kenapa perlunya perlaksanaan cadangan tersebut dan salah satunya adalah kereta lama boleh menjadi punca kepada kemalangan kerana kondisi kereta tersebut....
Pendapat sy secara peribadi...sy tidak menyokong cadangan tersebut. Secara teorinya ada betulnya kereta lama boleh mengundang kepada faktor kemalangan tapi kalau di lihat kebanyakan kemalangan melibatkan kereta yang baru dan berusia kurang dari 12 tahun...Mungkin disitu isu pemandu dan pemanduan yang harus di titik beratkan..bukan semuanya terletak kepada usia kereta.
Sy hanya melihat dari kehidupan keliling sy.. ada golongan berpendapatan sederhana dan rendah. Mereka ini pastinya akan menanggung beban kerana kalau sy lihat ada antara mereka yang masih menggunakan kereta yang sudah menjangkau 12 tahun..dan ada yang melebihi 12 tahun... Mungkin ada diantara mereka mempunyai perancangan untuk menukar kereta tapi bukan sekarang, bukan setelah kereta usia kereta mereka 12 tahun...tapi bila mereka berkemampuan untuk menukarnya...bila ekonomi keluarga mereka stabil.. Kalau dulu kereta boleh kita ibarat sebagai asset selain daripada rumah, namun sekarang tidak lagi.. ( jika cadangan itu dilaksanakan) Maybe rakan bloggers mempunyai banyak lagi sebab dan alasan... Kerajaan menggalakkan rakyat untuk herbelanja dengan berhemah, mengalakkan rakyat untuk mengurangkan beban hutang keluarga..termasuklah mengurangkan pinjaman lebih2 lagi jika ramai yang terpaksa memohon pinjaman untuk membeli kereta....apa pendapat anda?

Saturday, November 2, 2013

BERMULALAH SEBUAH CERITA...

Di waktu... dikala... disaat sy menaip blog ini, kedengaran petir berrrrrdentum dentam sambil kilat sabung menyabung dengan diiringin awan yang sungguh gelap gelita...perghhh lengkap terasa suasana mengerikan kalau kita buat filem seram... belum lg hujan turun, belum lagi angin bertiup kuat menghentam sekali sekala pintu dan tingkap rumah... ahaksss... so apa nak buat?..nak tgk ASTRO...doohhhh memang tak boleh walaupun bill jalan...nak jalan dalam suasana hujan ni tak tau apa nak gi mana...so do rumah, kita fikir2kanlah apa nak taip...kurang2 dapat 2,3 entry pun dah cukup bagus jugak kan..kan..kan. Emmm tiba2 rasa lapar pulak...jap ye...sy pi makan jap. Kita buat rendang ayam spesial ala santai...nnt entry akan datang sy kongsi resepinya...

Wednesday, October 23, 2013

MISTERI VOLKSWAGEN DI HIGHWAY PANTAI TIMUR - KARAK

Ehsan Google
Lama bebenor sy tak menulis..memang lama sangat. Kerja dah semakin banyak sampai susah nak cari masa untuk sy menulis blog...bukan blog saja, malah yang lain macam fb, tweet apa lagi... cerita memang banyak tapi semuanya tu menjadi sarang hae..ahakss  tanpa dapat meluahkan nya dalam blog.
So untuk permulaan...sy ceritakan dulu pengalaman sy sewaktu pergi dan balik ke Kelantan beberapa minggu yang lalu. Masa pergi sy ikut jalan Gua Musang dan waktu jalan balik sy ikut highway pantai timur - karak..kenapa sy ikut jalan tu..sebab dah tersesat, jadi dah termasuk highway, tak boleh nak patah balik..ahakss
Dipendekkan cerita waktu sy balik melalui highway tersebut, masa nak sampai ke sempadan terengganu-pahang tu, tak ingat sy area mana, waktu dah mula malam...highway tu memang gelap kiri kanan hutan, dan sekali sekala baru ada kereta yang lalu tapi semua laju2..macam kena kejar hantu....Masa tu sy tak tak ada rasa takut langsung, ngeri mahupun meremang bulu roma..sy cuma pandu dan pandu aje..dalam fikiran sy cuma selamat sampai dan tiada apa2 yang berlaku pada kereta sbb kalau tak, memang bermalam lah sy kat highway tu...
Dalam sedang asyik memandu, sy ternampak sebuah kereta volkswagen kuning berjalan perlahan..sekali jalan, sy potong je kereta tu...dalam sepuluh minit kemudian, sy ternampak kereta yg sama bhenti di sebelah jalan..tapi oleh kerana sambil memandu sy tak kisah sangat...selepas beberapa minit barulah sy teringat.."Rasanya kereta tu sy dah potong sebelum ni, macam mana pulak dia boleh ada depan sy?" Tapi oleh kerana sy tak ada terfikir yang bukan2..sy pandu dan pandu dan Alhamdulillah...selamat sampai rumah...
Esoknya sy ceritakanlah pengalaman sy tu kepada kawan sepejabat dan terkejut jgk sy bila dia mengatakan cerita volkswagen tu dah terkenal dan memang selalu menghantui laluan highway karak...serta merta meremang bulu roma sy...
P/S : Nasib baik sy tak tengok cerita KARAK sebelum ni.. sbb dalam filem tu ada kisah pasal kereta volkswagen ..ahakss..

Wednesday, August 28, 2013

OPEN HOUSE OH OPEN HOUSE...

Dah lama rasanya sy tak buat blogwalking...memang rindu nak menjenguk blog rakan2 tapi memang susah nak cari masa yang santai ditambah lagi dengan line yang macam siput..ahakss. Kalau nak cepat, kena gi tempat yang ada WIFI. 
2 minggu terakhir bulan raya ni sudah pastinya penuh dengan majlis open house.. Sy sendiri rasanya memang banyak jemputan open house antara larat tak larat nak pergi je dan tengok juga area mana..kalau jauh sangat, rasanya kirim salam jelah atau wakilkan sapa2 yang pergi ..me'makan'kan untuk sy. Minggu lepas office jugak ada buat open house.. Kalau sapa2 yang ada terniat nak diet ke, nak kuruskan badan ke, nak maintain sebab masa puasa berat turun giler...lupakan dulu buat sementara dalam masa sebulan ni, selagi open house ada, selagi kuih raya kat rumah belum habis..pasti susah..ahakkss.
Kerja jugak dah semakin bertambah, ingatkan lepas raya nak relaks ...bagi mood raya tu hilang slow2 tapi memang tak kesampaian..terus tersentap hilang mood tu dek kerja yang menimbun. Apa2 pun harapnya sy mempunyai cukup masa untuk menulis....

Friday, August 16, 2013

CINTA YANG PERGI DATANG KEMBALI...

Kadangkala cinta yang datang dalam kehidupan kita datang dan hadir dalam pelbagai keadaan samada yang kita jangka mahupun tidak..Adakalanya sebelum sempat kita melahirkan rasa cinta, kita telah ditinggalkan dan adakalanya tatkala kita merasakan perasaan cinta itu, cinta itu bukan pula menjadi milik kita... dan yang lebih terasa, bila keadaan seolah2 tidak selalu memihak kepada kita apabila perasaan cinta itu ada...
Dalam apa jugak keadaan...pasti semua itu akan meninggalkan kesan yang mendalam apa lagi jika perasaan itu merupakan perasaan yang pertamanya kita rasa...dan tiba2 kita terpaksa menerima kekecewaan yang cinta itu bukan milik kita..
Senang atau mudah, suka atau duka..itu semua adalah rencah dalam liku2 perjalanan kita bercinta. Ada yang kekal happy sepanjang mereka bercinta dan ke jinjang pelamin, ada yang hanya di pertengahan jalan, ada yang mampu bertahan seketika cuma.. tapi yang pasti kekecewaan itu membuatkan ada yang serik untuk bercinta dan ada yang tidak serik kerana itu lumrah kehidupan dan ada pulak yang pasrah...terima seadanya ketentuan dan takdir..Kalau ada jodoh, adalah.
Kadangkala ada cinta yang pergi...cinta yang ditolak..cinta yang tidak di ketahui orang..cinta dalam diam, tiba2 ianya datang kembali setelah bertahun kita berpisah...ahaksss. Pernahkah ada mengalaminya? Next entry akan sy cerita kisah cinta yang pergi datang kembali....


Tuesday, August 13, 2013

DINNER DI RESTORAN SINGGAH SELALU DANGA BAY

Pada malam raya ke 3 sy sempat untuk berjalan2 ke area Stulang Laut terutamanya di kawasan Danga Bay dan sempat jugak sy menerjah untuk makan di Singgah Selalu, tempat yang ada beberapa orang kawan sy rekomen jika nak makan di Danga Bay...so sy pun singgahlah. Mmg ramai orang...Pada asalnya oleh kerana dah kat johor, sy pun nak order mee rebus johor...tapi hampa. Tak dijual. Kemudian sy order tahu bakar...pun tak ada. Sekali tengok menu memang banyak senarai makanannya tapi lebih kearah makanan yang terkinilah... Last2 sy order mee goreng kari. Boleh tahanlah masakannya berbaloi jugak dengan harganya...walaupun besar, tak semua makanan ada kat situ...ahaksss. Frust jugak sy mee rebus tak ada.. Sebelum sy bekerja kat KL, jika sy pergi ke kawasan Stulang Laut mahupun pantai lido, sy akan selalu singgah ke kedai makan berdekatan dengan Hospital Sultanah Aminah...kat situ tahu bakar dan ikan bakar dia mmg kow2...perghhh cukup sedap...Anyway, lain orang lain seleranya...
Related Posts with Thumbnails