Custom Search

JomSantaiSekejap Followers

TRANSLATE OF OTHER COUNTRIES

 

Friday, August 29, 2014

RINTIHAN JEJAKA SETENGAH HANDSOME ll - FLASHBACK

Entry ni adalah sambungan bagi entry yang lepas Rintihan Jejaka Setengah Handsome yang lepas….
Dalam aku pilih punya pilih nak cari adik angkat..aku gagal. Bukannya tak ramai freshies yang cantik, tetapi sebab aku ni hah yang tak handsome, jadi dari awal sebelum aku nak keluarkan kata-kata untuk mengambil diorang jadi adik angkat, aku dah tahu dah…kalau diorang terima pun memang tak lamalah. Lalu minggu orientasi tersebut adalah satu kegagalan bagi aku. Tapi entah macam mana selepas 2 minggu pelajar form 2 -5 mendaftar, aku terserempak dengan seorang freshie cun…aku gunakan orang dalam ( budak2 form 1 yang baik dengan akulah ) untuk cari siapa freshie tu..siasat punya siasat, check punya check…aku dapat jugak nama dan siapa dia freshie tu Jadi macam biasalah. Masa tu mana ada handphone..pakai surat layanglah. Baik punya ayat…baik punya bedak aku letak…baik punya kertas writing pad yang warna warni. Freshie ni tak jawab. Seminggu. 2 minggu. 3 minggu… Hampeh. Aku ingatkan memang tak ada peluang sampailah minggu ke 4 bila sekali lagi aku terserempak dan kali ini dia pulak tersenyum kat aku…Ooooo rupa2nya dia nak tengok aku depan2. Kat sekolah asrama tu, memang jadi satu ‘kesalahan’ kalau nampak lelaki bercakap dengan perempuan unless kalau beramai-ramai atau pun jika kita dah senior…kalau setakat form 2 tu…jangan haraplah. Jadi, confirmlah freshie yang cun itu menjadi adik angkat aku….tapi selama mana? Member2 aku semua dah mula jealous bila dapat tahu aku ada adik angkat yang cun. Siap aku lepas ni…

Thursday, August 28, 2014

SECUBIT KISAH BABAK 2 - SIAPA ALLYN?

Ini merupakan kesinambungan daripada secubit kisah - sebuah introduksi yang telah sy post beberapa hari yang lalu............
Husin masih tidak faham dengan sikap Daniel. Kenapa dia begitu beria-ria dengan Allyn. Siapakah Allyn? Kekasihnya? Tak mungkin kerana selama ini Daniel tidak pernah menceritakan kepadanya tentang teman wanita apalagi kawan perempuan kerana Daniel begitu pemalu.. Nak tackle perempuan pun, Husin jugak yang menjadi penasihat.
Malam tersebut sewaktu mereka keluar ke Kajang untuk merasakan keenakan satay kajang, Husin cuba meleraikan kekusutan yang bermain dikepalanya.
"Aku nak tanya kau sikit boleh?" Husin memulakan perbualan sambil Daniel mengangguk2.
"Apa dia? Jangan kau tanya pasal siapa belanja dah ye..Kau ajak makan sini, kau belanja.."
"Ye Ye..itu aku tau. Aku ajak surelah aku belanja. Aku cuma nak tanya pasal petang tadi. Pasal Allyn. Kenapa kau nampak serius sangat bila cakap pasal Allyn tu. Kau berdua ada apa2 ke? Takkanlah kan sebab kau tu muka macam cina..dia tu muka macam anak mami.. " Husin masih tak puas hati agaknya sebab kejadian tempohari...
"Apa kena mengena pulak dengan muka macam cina..macam anak mami bebagai ni...?" Daniel dah mula resah dengan soalan Husin.
"Ok..Aku tanya direct. Kau kenal ke dengan Allyn tu?" 
"Aku sendiri tak dapat nak jawab... Aku rasa macam kenal dia..Macam pernah jumpa..macam pernah bercakap...tapi aku tak ingat kat mana...." sambil berkerut2 dahi Daniel cuba mengingatkan kembali....
"Hahhhhhh...apasal kau tak tanya aku benda2 macam ni..kan senang sikit aku boleh jawab kan untuk kau. Aku tahu kat mana kau jumpa dia.." tiba2 jawapan Husin sedikit mengurangkan kegusaran Daniel..
"Ahhhh?? Kat mana.."
"Dalam mimpi kau.....!! Hahahaha " Tapi yang ketawa cuma Husin seorang. Itu pun pendek aje ketawanya bila melihat muka Daniel masam semacam........

OPEN HOUSE PUNYA CERITA

Ehsan Google
Bulan Syawal sudah pun berakhir, namun ada jugak yang masih membuat open house pada hujung minggu ni sekaligus kerana cuti pada hari Isnin sempena Hari Kemerdekaan Negara yang jatuh pada hari ahad, jadi tak adalah letih sangat kalau buat open house...
Yang jauh pun ada menjemput, yang dekat pun ada..ahakss. Tengoklah mana yang sempat. Jiran sebelah rumah pun buat pada hujung minggu ni. Boss sy pun buat pada hujung minggu ni tapi dia tak jemput, katanya sure tak datang..haha. Memangpun sebab buat kat Pahang. Jadi tolak campur bahagi darab... Ada 6 tempat yang sy rasa boleh dan sempat pergi. Jadi esok kita cuba kurangkan aktiviti makan sebab hari Sabtu dan Ahad dah pasti penuh jadual untuk mengisi perut... Anda bagaimana? 
Cakap pasal open house ni teringat sy pada cerita yang berlaku pada beberapa tahun yang lepas. Berlaku di rumah jiran sy yang mengadakan open house. Dalam tengah ramai yang datang menjamu selera, datang 2 kereta sarat dengan 'kawan2' anak jiran sy.. Lepas bersalam dengan jiran sy, mereka pun makan sambil berbual2 dengan para tetamu yang lain yang datang beraya ke situ. Tiba2 terdengar suara...
"Oiiii rumah aku kat sinilah. Tu rumah jiran aku...." Suara kawan diorang yang buat open house yang mana rumahnya hanya selang beberapa rumah dari situ.  

Tuesday, August 26, 2014

PETUA KURANGKAN SAKIT KEPALA

Tiap kali bila asyik mengadap computer, laptop mahupun handphone dalam jangka yang lama pasti kadangkala boleh menyebabkan kepala kita pening dan mata mula berpinar2...sebaiknya kalau dah macam tu rehat kan sekejap mata anda 5 minit daripada terus mengadap screen...Disini sy sertakan petua2 mudah yang sy kumpulkan daripada beberapa blog yg sy baca untuk mengurangkan sakit kepala. Antaranya adalah:
1) Minum air perahan limau purut / teh kerana kadangkala kita mungkin dehidrasi menyebabkan kepala kita mudah terasa pening.
2) Buat perahan limau kasturi dan perahan tersebut di letak kan di dahi sambil mengurut perlahan2 kedepan. Ini dapat membuat perjalanan darah sekitar dahi dan kepala anda lancar.
3) Makan makanan yang pedas atau lebih senang ambik semangkuk tom yam yang pedas dan makan apabila anda terasa sakit kepala.
4) Jika anda berada di office tiba2 terasa pening kepala, cuba ubah kedudukan duduk anda dengan duduk tegak kerana jika anda duduk membongkok, maka leher akan menampung berat kepala menyebabkan otot menegang dan menimbulkan rasa pening.
5) Minum air rebusan epal hijau. Ambil sebiji atau 2 biji epal dan di potong beberapa bahagian dan direbus bersama 2 gelas air sehingga pekat. Minum air rebusan tersebut.
6) Cara paling mudah ialah dengan merendamkan kaki anda dengan air suam supaya dapat menurun kan tekanan darah kita...
Kesemua cara2 ini jugak dapat mengelakkan kita daripada terlalu banyak menelan ubat2an seperti panadol mahupun paracetemol....Selamat mencuba.

Sunday, August 24, 2014

SOMETIMES IT'S BETTER TO BE ALONE

Pernah kah anda gagal dalam percintaan? Pernah kah anda dikecewakan? Sekali? Dua kali? Berkali-kali? Kadang2 bila keadaan ini berlaku, sampai satu tahap, kita terasa putus asa untuk bercinta lagi dan menerima apa yang mendatang dengan pasrah... Kalau ada, adalah..kalau tak ada, dah kira tak ada jodohlah tu, mungkin itulah kata2 yang dapat kita dengar...
Minggu lepas sy berjumpa dengan seorang kawan sy yang mengalami situasi begitu. Berkali2 bercinta tapi sentiasa gagal hingga dia dah 'give up' dan menyerahkan semua itu kepada takdir padahal kalau nak di ikutkan dan dilihat daripada pandangan mata kasar, kawan sy ni ada rupa, ada kerja..tapi tak tahulah kenapa tak pernah melekat bila cakap pasal cinta. Teringat sy waktu sama2 kami belajar di UiTM dulu, kalau tak salah sy, 2 kali dia putus cinta.. Lepas kami grad, pernah dia bercinta dengan seorang cikgu sekolah dan hampir2 nak bertunang namun putus jugak apabila keluarga perempuan sudah ada pilihan mereka sendiri.. Sy tak tanya lah pulak berapa kali dah dia putus cinta, nanti dengan sy sy sekali dia putus sahabat..haha. Anyway, sy sentiasa mendoakan semuga kawan sy ni akan bertemu dengan seseorang satu hari nanti....dan pastinya tidak akan putus dan berkekalan hingga bila2...

Saturday, August 23, 2014

BERAKHIRNYA BLOGCOMMENTS 4

Huhuhu...penat tapi memang berbaloi sangat2. Bermula dengan komen yang pertama di kat blog Kak Ct dan berakhir dengan komen yang ke 540 di blog Shape Of My Heart CtMarqonah... kebetulan pulak bermula dan berakhir dengan blog yang nama tuan blognya sama..CT..ahaksss. Banyak jugak cerita ceriti yang sy dapat sepanjang mengunjungi blog2 rakan bloggers sebab bila kita komen kenalah baca entry nya kan..kalau setakat blogwalking ni kita just singgah macam pit stop je. Ada jugak yang dapat memberi sy inspirasi dan idea untuk menghasilkan entry2 yang akan datang.. Apa2 pun untuk semua rakan bloggers, terimakasih tak terhingga kerana sentiasa memberi sokongan kepada blog sy yang tidak seberapa ini, InsyaAllah semua ini akan menaikkan lagi semangat untuk sy berblogging...........

Thursday, August 21, 2014

JOM BLOGCOMMENTS 4

Dah lama dah sy tak buat Jom blogcomments... Kerja menimbun-nimbun menyebabkan masa teramat-amat suntuk untuk sy membuat semua tu apa lagi nak komen 500 blog dalam masa 2 hari..ahakss. Last sekali sy buat Jom Blogcomments ialah pada tahun lepas..huhu. So far sy dah pun membuat 3 kali blogcomments. So rasanya minggu ni sy mempunyai masa yang mencukupi dan harap tiada aral melintang pada saat2 akhir. Pastinya sy akan komen pada blog2 yang ada dalam bloglisting sy dulu kemudian kepada rakan2 bloggers yang sentiasa singgah dan kemudian sy akan redah tak kira sapa punya blog untuk memberi komen...Harap2 cecah 500 blog seperti masa-masa lalu yang sy buat. Jadi blogcomments sy akan bermula pada esok dan berakhir pada malam sabtunya. Satu lagi cara mudah, tinggalkan url blog anda di bahagian komen, InsyaAllah sy akan singgah dan komen blog anda tapi bilangan ke berapa tu sy tak pastilah ye.... So Good Luck to me..ahakss.

RINTIHAN JEJAKA SETENGAH HANDSOME - FLASHBACK

Aku dilahirkan dalam keluarga yang ramai. Adik beradik aku 15 orang. Mak-mak aku ada 4 orang. Cuma aku saja sorang lelaki dan anak yang sulung. Aku ingat sebab aku sorang je anak lelaki, bolehlah aku jadi anak manja, tapi sangkaan aku meleset. Semua kerja aku kena buat, baik memasak, membasuh, jaga adik2 aku, kemas rumah, sapu lantai..pendek kata apa yang Labu-Labi buat, semua aku buat. Masa aku sekolah rendah, semua dalam kelas dah ada partner masing2. Yang tak ada partner cumalah Kumari, sebab dia sorang je pelajar india dan tiada pelajar india lelaki dalam kelas tu, so aku memberanikan diri dengan menulis kat mana-mana meja dan papan hitam nama aku dan kumari…sangkaan orang, aku di gossipkan dengan kumari padahal aku sendiri yang tulis. Malangnya perasaan syok sendiri aku ditolak mentah2 oleh Kumari. Frust jugak aku walaupun semua tu aku sendiri je yang buat. Naik sekolah menengah, aku dapat tawaran belajar di Sekolah berasrama penuh. Biasalah, masuk sekolah asrama, pet sister pet brother ni dah jadi adat. Yang peliknya, ada sorang kakak form 2 ambil aku jadi pet brother dia. 
Samada dia memang dah tak ada pilihan atau sebab muka aku masih licin tak ada jerawat atau dahi aku luas dan ada bertanda dua hitam kat dahi…tapi bukanlah sebab aku kuat bersujud, sebab masa aku frust dengan Kumari, aku dok hantuk2 dahi aku kat dinding!! Hubungan aku dengan kakak angkat aku berjalan lancar sampai dia menghabiskan form 5. Cuma kami benar2 berkomunikasi masa aku form 1 saja sebab bila aku naik form 2, giliran aku pulak untuk mencari adik angkat…sorry ye kak. Oleh kerana aku ni tak handsome, jadi aku meng’offer’kan diri menjadi pengawas orientasi semasa form 1 mendaftar, jadi bolehlah aku cari adik angkat dulu sebelum semua pelajar form 2 – 5 masuk mendaftar dan dah tentu aku akan ketinggalan….bijak kan? Memang bijak.....

Wednesday, August 20, 2014

SECUBIT KISAH - SEBUAH INTRODUKSI

"Apa yang kau dok ngendap tu Daniel? Daripada tadi aku tengok asyik terjenguk2 panjang leher kau macam angsa" tanya Husin melihat roomatenya yang tak menentu sejak dari tadi.
"Aku tengah perhatikan si Allyn.." jawab Daniel pendek.
"Allyn? Allyn mana pulak ni? Sapa Allyn?"
"Alaaaa budak yang baru masuk tu. Freshie. Ambik course business. Kau ingat tak haritu kita gaduh dengan dia pasal baju dia kotor tu..." Daniel cuba mengingatkan Husin.
"Oooooo budak selekeh tu. Baju dah memang kotor cakap kita yang kotorkan...Emm kenapa pulak dengan dia?" Husin mula teringat.
"Salah kau jugak..tangan kau tu cucilah bersih2 bila dah pegang enjin masa kereta kau rosak tu..dah terkena baju dia..mana dia tak marah" 
"Aikkk ? Kau sokong dia ke aku? Aku ni kawan kau sejak ..sejak kita masuk sini..sejak 2 tahun lepas...hahaha" gelak Husin sambil melihat Daniel masih terhendap2 melihat si Allyn.
"Tentulah aku sokong kau..cuma aku hairan. Aku perhati dah dekat 2 jam dia dok kat bus stop tu.. bas kolej dah banyak kali lalu tapi tak pulak dia naik2.. Sapa yang dia tunggu?" tanya Daniel kehairanan.
"Tunggu sapa lagi.. Pak we dia lah. Aku nak tanya, yang kau sibuk2 ni kenapa? Ooooo kau dah syok kat dia ehhhh? Tolonglah Daniel... Kau bukan taste dia. Dia pun bukan taste kau...Jauh panggang beb." 
"Masalahnya...masalahnya.....Hisshhh nantilah aku bagi tau..." Daniel terus keluar dari bilik meninggalkan Husin yang terpinga2 berfikir apalah sebenarnya yang berlaku....

Tuesday, August 19, 2014

RESEPI SAMBAL JAMBI ALA SANTAI

Sambal Jambi Ala Santai
Tiap kali raya pasti sambal jambi tak pernah sy miss..Tak sah kalau tak ada jika dimakan dengan lontong. So kali ni sy akan kongsikan dengan anda semua resepi sambal jambi ala santai. Antara bahan-bahannya adalah:
2 peket ikan kurau atau yu ( terdapat kat mana-mana pasaraya) direbus kemudian ditumbuk separuh lumat.
Beberapa potong daging yang digoreng separuh masak dan kemudian ditumbuk separuh lumat
10-15 tangkai lada kering di kisar
sedikit belacan dikisar
Beberapa sudu kicap manis
10 biji bawang merah dikisar
10 biji bawang putih dikisar
sekiub besar gula melaka yang dihiris ( atau nak mudah beli gula merah kasar sepeket yang dijual kat mana2 pasaraya)
suku cawan air asam jawa.
30 biji bawang merah yang dihiris dan kemudian digoreng sehingga garing.
Cara membuatnya cukup senang. Masukkan beberapa sudu minyak dan panaskan. Masukkan kesemua bahan kisar dan tumis sehingga naik bau. Kemudian masukkan belacan, kicap, air asam jawa dan tumis lagi sehingga sebati. Masukkan ikan kurau atau yu dan daging yang ditumbuk separuh lumat tadi dan kacau sehingga sebati dalam 10 hingga 20 minit. Kemudian masukkan bawang goreng dan kacau sedikit dan sedia untuk dimakan samada dengan nasi mahupun nasi impit atau lontong 

Thursday, August 14, 2014

MEE REBUS HAJI WAHID YANG SEDAP



Setiap kali kalau sy balik ke JB pastinya makanan kegemaran sy iaitu mee rebus takkan sy lupa singgah kat mana2 gerai yang menjual mee rebus sebab mee rebus johor ni lain sikit daripada yang dijual luar dari johor. Paling yang menjadi kegemaran sy ialah mee rebus dari keluarga Haji Wahid dan jugak Lan Janggut. Hari tu masa raya, nasib sy kurang baik tak dapat nak merasa mee rebus Haji Wahid sebab masa sy datang dah cukup panjang orang beratur untuk merasakan kesedapan mee rebus Haji Wahid dan sampai satu ketika dah habis..uhukkss. Ciannya.

Sy masih lagi tercari2 restoran mee rebus Haji Wahid yang dikatakan mempunyai cawangan di Seksyen 24 Shah Alam. Survey dalam internet tak dapat jugak..Jika ada sesiapa yang tau, inform ye...
Serba sedikit tentang mee rebus Haji Wahid ialah keluarga Haji Wahid telah memulakan usaha makanan pada 1919 dimana ianya bermula dengan 3 generasi dari Basid Ali, Karam Ali, Wak Baidari yang menjual mee rebus setiap hari dengan menggunakan kandar dua keranjang rotan yang dipikul disekitar Bukit Zaharah dan Kg Air Molek, Johor.
Pada tahun 1938, anaknya Haji Wahid Basid Ali mengambilalih tugasnya dan menjadi satu-satunya penjual mee rebus di antara penjual sate di Satay Club, diseberang stesen KTM Johor Bahru dan pada tahun 1978 perniagaan Haji Wahid telah berpindah ke terminal bas Jalan Terus sementara anaknya Haji Halim telah membuka kedai mee rebus pada sebelah petangnya di Tepian Tebrau.

Related Posts with Thumbnails