Monday, May 18, 2015

KATA ORANG...SEPI ITU INDAH

Sepi itu indah... Sy ambil ungkapan dari seorang kenalan fb sy antaranya berbunyi....
Bila dia memilih untuk tidak lagi peduli,
aku terpaksa memilih untuk tidak lagi mencari,
sepi itu indah...tetap indah.
buat selamanya..........
Kadang2 tu bila dalam keadaan sepi lah kita akan merasa tenang, tapi kadang2 dalam keadaan sepi juga lah seribu kenangan yang mengusik jiwa akan datang mengembalikan nostalgia lama menyebabkan kita terusik kembali dengan kisah suka duka lama...
Mungkin kita mampu untuk melupakan kisah2 lama tapi parutnya tetap ada biar sejauh mana pun kita pergi, selama mana pun kita menghindari. Namun biar apa pun kesannya, semua itu akan menjadi titik tolak untuk kita meneruskan kehidupan yang mendatang yang masih lagi menjadi tanda tanya, namun jika kita dapat mengatasi apa yang telah kita lalui, pasti ada sudut yang cerah yang akan menanti....
........... orang katalah.

Friday, May 15, 2015

LAPTOP ROSAK.. ENTRY PUN HILANG

Dah dekat 2 minggu.. ke dah 3 minggu kot... ke lebih blog ni sunyi tak ada entry. Sebab apa? Laptop tiba2 rosak.. tak bagi apa2 clue langsung nak rosak...lebih tragik dia rosak masa sy tengah elok je nak buat entry... ahaksss. Pi kedai diorang cakap motherboard yang rosak, kena ganti...perghhh. Laptop pulak jenis lama..Terpaksalah tunggu sampai diorang dapat jumpa spare part yang sesuai... Nak guna hp memang leceh sikit. kadang2 tu hang pun sama...
Dan akhirnya....tadaaaaaa. Barulah dapat bernafas kembali.
Apa2 pun ni entry lepas gian je sebab dah lama tak menulis, takut terlupa macam mana nak post entry..ahaksss. Tunggu ye.........

Tuesday, May 5, 2015

A.ISMAIL DAN LES COASTERS

Siapakah A.Ismail? Kali ini sy post daripada pendekatan yang berlainan...ahaksss.
Rasanya memang tak ada siapa yang kenal tapi bagi mereka yang mengenali zaman pop yeh-yeh dan lagu2 60an pasti mengenali kumpulan Les Coasters serta penyanyi2 yang terdiri daripada M.Fadil, Orchid Abdullah dan A.Ismail, seangkatan dengan penyanyi2 seperti S.Jibeng, M Osman, Jeffrydin dan lain-lainnya.
Les Coasters adalah band atau kugiran yang sangat aktif pada era 60an dan pernah merakamkan lagu di piring hitam bersama penyanyi2nya. Kumpulan yang ditubuhkan di Pontian Johor pada 1963 adalah terdiri daripada Abd Mutalib Mansor (gitar utama) Jamaluddin Ibrahim (rythm gitar), Bakri Sahid (gitar bass) Hussin Salleh (drummer) dan Ismail Yusoff (tamburin) serta S Omar Osman yang bermain organ menyertai pada tahun 1965. Mereka telah membuat beberapa EP bersama EMI Singapura dan pada tahun 1967 telah muncul dalam filem A Go Go 67 dimana kugiran ini adalah satu2 nya kugiran luar dari Singapura yang berjaya terpilih. Kumpulan ini telah berpecah pada tahun 1969 namun penyanyi2 nya masih meneruskan karier mereka termasuklah A.Ismail. Antara lagu2 popular A.Ismail adalah Seruan Pertiwi yang pernah menjadi naib juara carta lagu pada masa itu dan jugak lagu2 lain seperti perosak jiwa, hasrat penyanyi, permata hati dan lain2.
Beliau banyak menyertai konsert2 pop yeh-yeh dan lagu2 60an dan juga pernah menjadi juri bagi siri2 pertandingan lagu2 60an. Bakat dan pengalaman yang ada telah diturun kan jugak kepada anak2 muda yang tinggal di Johor Bahru yang berminat dengan lagu2 60an dan adakalanya beliau jugak bermain muzik dan menyanyi di majlis2 perkahwinan.
Beliau telah pun meninggal dunia beberapa tahun yang lepas dan meninggalkan 2 orang isteri serta 5 orang anak. Semuga rohnya sentiasa di rahmati dan ditempatkan dikalangan orang2 yang beriman. Amin..... 

Tuesday, April 21, 2015

RESEPI KERABU PUCUK PAKU KELAPA MUDA

Tak sempat ambil gambar - Google
Beberapa hari ni cuaca panas betul.. Weekend lepas sampai habis stock air sejuk dalam peti ais, siap belum sempat sejuk pun dah kosong dah botol air dek sebab terlalu dahaga .... Ada sekali tu sy keluar nak pekena air kelapa, tengok2 dah habis.. kata penjual tu ada orang bolot sampai 30 biji kelapa. Last2 air kelapa tak ada, jelly kelapa pun jadilah...ahaksss
Cakap pasal kelapa ni, semalam sempatlah sy buat kerabu pucuk paku...campur jugak dengan kelapa muda nak bagi sejuk badan kan. So jom kita ke resepinya yang mudah sangat.
Bahan-bahannya adalah:
Se ikat pucuk paku dibersihkan dan dikukuskan sekejap dan potong ikut selera anda
Setengah biji isi kelapa muda dihiris nipis
50gm udang kering ditumbuk
3 biji cili merah ditumbuk
3 biji cili padi ditumbuk
Sedikit kunyit ditumbuk
Sedikit tauge.. dalam segenggam
2 @ 3 biji bawang merah dihiris halus
Air asam jawa, gula dan garam secukup rasa.
Sy suka part membuatnya..ahaksss. Gaul semua bahan tadi sehingga sebati dan secukup rasa dan bolehlah dihidangkan

Friday, April 10, 2015

ALANGKAH BESTNYA... KAN.

Perghhhh lega rasanya dah sampai hari minggu.... Stress dan penat betul seminggu dua ni dengan kerja yang menimbun2 sampai nak jenguk blog pun macam dapat jeling2 je..ahaksss.
So apa nak buat ye hujung minggu ni? Ingat kan nak rehat kan minda nak lah berjalan2 ke tempat yang bersungai atau sejuk. Bagi cool sikit minda yang tengah berasap... lepas tu pi pulak berurut badan dengan minyak dan bauan aroma terapi yang menenangkan jiwa..huhu. Lepas tu berjalan2 sambil mencuci mata kat taman2 bunga atau di lanskap2 yang berwarna warni ..maybe kat putrajaya or Shah Alam....perghhh. Malam nya pulak boleh lah bersantai sekejap kat I-City sambil melihat lampu warna warni yang ber'blink'..... Emmmm tapi semua tu cuma angan2 aje sebab rasanya duduk rumah, tengok cite korea or hindustan sambil pekena goreng pisang dengan kopi o panas... lagi cantik!!

Tuesday, April 7, 2015

KATA ORANG PERKARA KECIL BOLEH JADI BESAR

Bila kita cakap pasal sikap dan sifat manusia yang pelbagai, pasti kita tidak akan lari daripada salah faham, buruk sangka dan jugak marah tanpa usul periksa.. Kadang2 dah habis kita marah, jerit, maki barulah kita tau perkara yang sebenar.. nak tenangkan balik keadaan mungkin boleh tapi pastinya keadaan tidaklah lagi sama seperti dulu dek macam2 kata kemarahan dah kita hamburkan... huhu.
Kisahnya? 
Macam ni. Cerita ni kawan sy yang bagi tau apa yang berlaku kat office dia. Adalah seorang staff ni baru masuk kerja, jadi biasalah semua kerja pasti ada yang kena minta tunjuk ajar dari senior2 atau supervisor dia. Kemudian, satu hari, adalah report yang dia kena siapkan untuk diberikan kepada syarikat pelanggan dan biasalah, itu ini situ sini..semua stress nak cepat..gedebak gedebuk. Siaplah report tu dan dihantar ke syarikat pelanggan dalam keadaan tergesa2. Entah macam mana diorang dapat complaint daripada pelanggan dan bila saja perkara ni sampai ke telinga supervisor staff yang baru masuk ni, terus dia maki pekerja tu depan orang ramai.... macam2lah yang dia cakap.
Dipendekkan cerita...periksa punya periksa, yang pelanggan tu complaint bukanlah pasal report tu tapi detail yang tak tepat tentang syarikat mereka yang mana bahagian tersebut telah di taip dan di print oleh supervisor itu sendiri...huhu. Emmm... sudahnya staff yang baru masuk tu resign 24 jam dan supervisor tu pulak yang kena brainwash dengan boss dia....

Wednesday, April 1, 2015

BILA HUJAN LEBAT...

Dalam petang 3,4 hari ni, sentiasa aje hujan lebat turun. Bukan hujan aje, siap dengan kilat petir sabung menyabung, guruh dentum berdentum dengan langit segelap tidak.... kadang2 tu terasa jugak macam nak.....huhuhu. 
Bila hujan2 lebat ni, teringatlah masa zaman budak2 dulu kat kampung.. Pantang hujan je mesti dah ready nak main hujan. Tak kiralah lari2 anak je ke, main sampan kertas ke, main bola ke..janji main dalam hujan. Masa tu tak nya fikir pasal demam ke, sakit ke, kotor ke... Zaman sekarang ni bukan setakat hujan, tempias hujan pun tak dapat nak rasa... dengan alasan nanti demam..ahaksss.
Bila hujan2 lebat ni, teringat jugak dengan kawan2 lama yang dah lama terpisah masa zaman sekolah2 dulu. Lost contact gitu. Kenangan pahit manis suka duka semua terpahat di hati, susah nak dilupakan biarpun zaman tu dah bertahun2 berlalu. Bak kata pepatah orang putih " Friendship remains forever"... 
Bila hujan2 lebat ni, teringat jugak masakan2 mak.. memang Best In The World. Apa tidak nya sejak dari lahir sehingga kita dewasa, air tangan mak lah yang kita rasa tiap2 hari... rindunya. 
Apa2 pun... semuga hujan2 lebat yang turun memberi kan kita seribu kerahmatan dan ketenangan. 

Tuesday, March 31, 2015

SAKITNYA TUH DISINI.. SEMPENA GST

Kelakar jugak bila sana sini lagu "Sakitnya Tuh Disini" sentiasa berkumandang dengan parodi nya sekali samada berkait dengan lagu tu sendiri atau dengan isu semasa seperti GST.. ahaksss. Walau apa pun, tepuk dada tanya selera lah kan. Yang penting bagi kita pengguna kenalah sentiasa mengamalkan langkah berjimat cermat. Sejauh mana GST ni memberi kesan kepada kehidupan dan ekonomi pengguna2 seperti kita, tunggu dan lihat.
Semalam sempat sy pergi ke Giant untuk membeli sedikit barang tetapi kali ini nampak tak berapa ramai orang seperti hari minggu.. Mungkin Giant ada buat promosi "Harga tetap selama 3 bulan".. tu yang walau sistem GST dah berjalan masih boleh beli barang kat sana... ahaksss.. Kalau tak salah fahaman sy lah. Satu lagi tempat yang sy survey menjual harga dengan harga asal adalah di kedai DIY yang menjual peralatan rumah (household items). Segala GST diorang akan tanggung jadi semua harga barangan tidak berubah. Kalau lebih banyak syarikat yang menjual barangan tanpa mengenakan GST kan bagus.. ahaksss. Anggaplah sebagai pelaburan akan datang... bila harga barangan murah, pasti pembeli akan datang lagi untuk membeli.... 

Thursday, March 26, 2015

BERWHATSAPP SAMPAI BERASAP...

Kadangkala, kerana kesibukan kita tak sempat nak berjumpa.. tak sempat nak beramah mesra, jadi cara paling senang adalah dengan ber'sms' atau berwhatsapp2...huhu.
Ini adalah sedutan antara perbualan2 whatsapp dalam group keluarga yang rapat sangat2...
Sara : "Semalam Allyn dah tengok tak dvd konsert Infinite yang Akak bagi tu?"
Allyn : "Dah..perghh best kak. Ada lagi tak dvd2 lain?"
Mak : "Amboiii Sara beli kat mana dvd tu? Pakai duit belanja sekolah ke?"
Sara : " Taklah mak... Duit Sara yang Sara simpanlah. Sara tahu berjimatlah mak duduk kat asrama. Duit mak dgn abah bagi tu Sara guna untuk belanja sekolah je.."
Mak : " Baguslah tu.. Jangan membazir. Minggu ni abah ada plan nak bawak gi Sungai Congkak sebab company dia ada buat family day kat sana"
Sara : "Sungai Congkak? Air sungai dia dah ceteklah mak... "
Allyn :"Alaaaa akak ni, kira apa, yang penting kita enjoy. Dah lama tak gi jalan satu keluarga.. "
Tiba-tiba si Abah pun join.
Abah : "Depan2 meja makan pun nak berwhatsapp ke? Makanan order tadi dah nak sejuk dah... Dah. tutup hp tu. makan."



Wednesday, March 25, 2015

VRROOMM..VRROOMM..FORMULA 1

Promosi F1 kat KLCC. Ada band buat persembahan
Hari ni sempatlah sy 'berjalan-jalan' ke KLCC... ahaksss bukanlah berjalan2 santai, tapi kebetulan ada kerja kat sana jadi sempatlah sy melabuhkan merehatkan kaki dengan meninjau sekitar ruang legar KLCC yang sedang ada promosi daripada Petronas sempena Formula 1 yang akan datang ... Kalau tak salah sy pada 27-29 March nanti... 
Cakap pasal F1 ni sy memang minat tapi masa zaman Michael Shucmacker lah..lepas tu sorang2 bersara terus minat tu hilang..huhu. Anyway, kalau bagi sesiapa yang giler dengan kelajuan, kepantasan, kederasan dan apa2 ke lagi pasti tidak kisah siapa pemandunya, siapa penganjur dan pembuat enjin.. sure akan tetap jadi peminat setia....

Tuesday, March 24, 2015

ADUHSSS SIBUK LAH PULAK

Dua tiga hari ni kesibukan kerja mula melanda-landa, berombak-ombak bagai menanti untuk menghentam...ahaksss, jadi tak dapatlah sy nak menaip entry..huhu. Tapi sebab tangan ni rasa macam tak sah kalau tak menaip walau sikit..nak jugak enterframe kat blog maka dengan masa yang ada..dengan semangat yang jitu ku gagahi jugak untuk menaip entry ini...ahakssss.
Nak menaip waktu malam satu je masalah yang timbul... line teruk sangat. Takkan asyik nak kena pergi kedai mamak je ambik wifi diorang..huhu. Nanti mamak kena kan GST pulak..haha.
Anyway, walau tak ada entry, sy tetap jugak dikesempatan yang ada buat blogwalking..mana boleh tak singgah blog kawan2 yang penat datang menyantai kat blog kita..tak balas singgah nanti merajuk.. sapa nak pujuk? kita jugak...ahakssss.
Teruskan berblogging ye...
Related Posts with Thumbnails