JOMSANTAISEKEJAP FOLLOWERS

Wednesday, November 23, 2016

CINTA SURGA - AUREL DAN RASYA

Lagu pilihan Jomsantaisekejap bulan ini adalah daripada Aurel dan Rasya bertajuk Cinta Surga..

Setetes embun pagi Menghapus perihku
Yang dulu terluka kini tlah membaik
Kembalikan cinta dari surga
Hangatnya sentuhan cintamu Meluluhkan hati
Yang dulu membeku kini telah mencair
Selamanya kan tetap begitu
Kau yang terbaik untukku
Seluruh nafasku untukmu
Ku tak bisa bila harus tanpa kamu
Cinta kita cinta surga sampai mati tetap bersama
Kau dan aku kau dan aku selamanya
Hangatnya sentuhan cintamu Meluluhkan hati
Yang dulu membeku kini telah mencair
Selamanya kan tetap begitu
Kau yang terbaik untukku
Seluruh nafasku untukmu
Ku tak bisa bila harus tanpa kamu
Cinta kita cinta surga sampai mati tetap bersama
Kau dan aku kau dan aku selamanya
Cinta kita cinta surga sampai mati kan bersama
Kau dan aku yang terbaik
Kau dan aku selamanya
Kau yang terbaik untukku
Seluruh nafasku untukmu
Ku tak bisa bila harus tanpa kamu
Cinta kita cinta surga sampai mati tetap bersama
Kau dan aku kau dan aku selamanya 

Wednesday, October 12, 2016

BEREHAT SEBENTAR...

Lama benar sy tak menjenguk dan update blog ni...berehat sebentar sebab terlalu sibuk dengan kerja-kerja semasa... InsyaAllah, ada ruang dan peluang akan saya cuba update. Terimakasih atas sokongan anda semua rakan bloggers.

Thursday, August 11, 2016

AGAK SIBUK SEDIKIT DENGAN TONEEXCEL

Lately ni saya agak kesibukan sedikit dengan program WOW Toneexcel. Prepaid that pays.... Sy baru je join dalam 2 bulan dan ianya memang benar2 berbaloi walaupun sy ni sebenarnya pengguna tegar Digi tapi kalau baru 2 bulan saja kita dapat income 3 angka, memang tak mustahilah seperti testimoni-testimoni yang dinyatakan dalam setahun saja dah boleh dapat income 4 angka..dan pendapatan tersebut adalah pasif...Bermaksud anda tak buat apa pun, tetap dapat pendapatan yang sama...Perghhh.
Prepaid That Pays
Okay...macam mana boleh sy terjoin? Klik kat sini kalau nak tahu cerita.
Prepaid biasa kita cuma boleh call, sms dan langgan internet tapi dengan Toneexcel anda dapat lebih daripada itu. Memang banyaklah...Nak tahu apa yang keistimewaannya..Klik lagi kat sini..ahaksss
Part paling best adalah,
Anda top up, anda akan dibayar.
Anda ajak keluarga, rakan, saudara mara, sesiapa saja join...pun anda dibayar.
Lepas tu keluarga, rakan, saudara mara dan sesiapa saja yang anda ajak join tadi top up, lagi sekali anda dibayar infiniti selagi diorang top up... boleh nampak macam mana mudahnya anda mendapat income... So apalagi, nak tahu lebih detail boleh aje tengok di website ini.

Monday, July 25, 2016

MASA UNTUK RUMAH TERBUKA

Ehsan Google - Antara juadah rumah terbuka
2 minggu terakhir bulan raya ni sudah pastinya akan dipenuhi dengan jemputan2 ke rumah terbuka samada daripada sahabat handai, sedara mara mahupun masjid2. Dekat kawasan rumah sy tu ada 3 surau yang mengadakan jamuan terbuka hariraya.. Memang meriah dan pelbagai juadah yang ada, kambing golek pun ada..perghhh. Minggu lepas je dekat 4 rumah yang sy kena 'attend' jamuan rumah terbuka Hariraya... Orang dah ajak, takkan lah nak menolak pulak kan..lagipun rumah diorang tak adalah jauh sangat, jadi bolehlah sy singgah biarpun terpaksa berbagi masa untuk singgah ke rumah lain. Minggu ni pulak ada lagi 3 rumah kawan yang sy kena datang..semua kawan rapat tu..zaman-zaman sekolah dulu, sambil beraya sambil bercerita-cerita kisah lama.. Ada jugak yang buat majlis kahwin dalam bulan raya ni. 2 in 1 lah.. lagi meriah.. Anyway, raya-raya jugak, makan tetap kena jaga, jangan dok masuk je sampai perut dah hilang kawalan putus semua zip..ahakssss. 

Wednesday, July 20, 2016

BIASALAHKAN...

Ketika dan saat ini memang selalu sangat sy lalui..memang tiap2 tahun berlaku.. Memang susah nak hindari, susah nak elak..buat macam mana pun tetap jugak jadi. Apa dia? Ahakkssss... Saat kemalasan bila dah bercuti panjang...terutamanya selepas cuti raya...hahaha. Memang lembik betul tangan ni nak menaip entry2 baru walaupun dalam kepala tu banyak je idea nak menaip tapi malasnya tu... tahap gaban.
So biasalahkan..kan..kan. Raya tahun ni sy banyak berjalan-jalan. Macam tahun lepas jugak tapi kali ni sy pergi jauh sampai ke Segamat, balik kampung belah Mak. Masih ramai jugak sedara mara kat sana walaupun ada yang sy tak kenal, maklumlah diorang tu dah generasi ke berapa pun sy kurang pasti tapi yang sy tahu kitaorang bersaudara... Bila roll balik tanya siapa atok ke nenek ke..baru tahu diorang ni sedara belah mana... Yelah nak2 dengan zaman handphone ni, mana nak tahu kan seudara yang jauh2... setakat tahu daripada mulut mak aje..itu sedara tu..anak si itu anak si ini. Sepupu itu sepupu ini...  Anyway, memang seronok bila berkumpul ramai2... Apa citer u all?

Wednesday, July 13, 2016

RETRO - ALAHAI BUNGA ROS JEPUN

Antara warna2 yang menyerikan rumah..
Antara tanaman pokok bunga yang menjadi kegemaran sy adalah pokok bunga ros jepun. Disamping senang nak menanamnya, bila berbunga dengan warna-warninya membuatkan rumah kita nampak berseri. Walaupun bunganya hanya tahan sehari saja namun bila berbunga pastinya dengan kuantiti yang banyak..  Sy rasa dah generasi keberapa entah sy tanam pokok bunga ros jepun kat rumah sy..daripada asal nya sy beli 4 warna, kini dah ada 8 warna. Kadang2 bila ternampak pokok bunga ros jepun ni kat mana2, jika ada warnanya yang tiada dalam koleksi tanaman kat rumah, sy akan petik beberapa batang dan semai sehingga menjadi banyak... 
Antara warna-warna pokok bunga ros jepun yang sudah sy tanam adalah kuning, orange, merah, pink, pink belang putih, kuning belang putih, purple, putih. Cara menanamnya cukup mudah namun untuk menjaganya sebelum dia membesar kena tengok2 jugak sbb ulat pokok kadang2 sentiasa ada....tapi bila ianya dah membesar,maka tunggu ajelah semuanya akan semakin banyak dan bila berbunga...lagilah nampak cantik dan berseri apa lagi jika kesemua warna keluar serentak...

Tuesday, June 28, 2016

YEAAYYY TAHUN NI TAK ADA BONUS

Walaupun anak bulan raya masih belum lagi kelihatan, tapi anak bulan bonus sudah pun hilang dari pandangan dan diumumkan bahwa tahun ini memang tiada bonus....hik hik hik. Hilang semua semangat raya. Hilang semua plan nak sambut raya... Hilang keceriaan nak berjumpa sahabat handai.. Hilang seri muka kita yang bolehlah dikatakan manis...orang katalah. Rupa-rupanya boss belanja berbuka puasa kat hotel hari tu ada makna yang tersirat rupanya. Nak bagi kita happy2 lepas tu bagi tau tahun ni tak ada bonus... duit raya dalam ang pow pun tak ada..tinggal sampul aje yang ada..huhu.
Emmmm jadi nampak gaya nya... kenalah sy tukar plan. Kalau tak nanti lepas raya sudah pasti terpaksa ikat perut sebab gaji dah habis sambut raya. Cakap pasal tu, teringat sy cerita kat tv baru2 ni cerita pasal mamat ni yang terlalu kedekut nak berbelanja...semua nak save sampai peti surat pun di buat daripada tong plastik. Minyak motor siap isi cukup2 untuk pergi kemana yang dia nak pergi.. apa tajuk nya lupa pulak sy.... Emmm apa2 pun masih ada masa untuk buat perancangan.. Yeaaayyy
Tahun ini tak ada bonus!!

Friday, June 24, 2016

BERBUKA DI HOTEL THE MAJESTIC, KL

Semalam dapat jugaklah akhirnya berbuka puasa di hotel...ahaksss. Bukan sendirian berhad ye.. tapi company yang buat majlis berbuka puasa di The Majestic Hotel, Kuala Lumpur, berdekatan dengan stesen KTM tu... Ingatkan tahun ni tak buat..tapi ada jugak rupanya. Terimakasih boss. Boss lah boss terbaik...hahaha. Lupa pulak nak ambik gambar almaklumlah kelam kabut dengan orang yang kesana kesini mengambil makanan ....
Secara kasarnya makanannya boleh tahanlah. Ada yang sedap dan ada yang biasa2 saja tapi overall ok. Pelbagai variasi makanan dan minuman. Tempatnya tidaklah terlalu crowded seperti masa sy berbuka di Hotel Singgahsana PJ beberapa tahun yang lepas. Juadah yang paling sy suka? Emmm kejap nak flashback apa yang sy makan ekkk? Arrrrr sy suka air juice dia..memang fresh dan betul2 fruit blended.. ada juice guava, juice kurma, soyabean dan limau citrus. So you all ada berbuka kat mana2 hotel tak tahun ni? Ke tiap2 hari berbuka kat hotel..ahaksss...Yelah sebab kerja kat hotel..haha. Cuciter cuciter.....

Thursday, June 23, 2016

MALAM YANG DINANTI2KAN...

Diam tak diam kita sudah pun sampai ke hari 18 berpuasa. Terasa singkat pulak... sudah semakin hampir ke suku terakhir bulan Ramadhan yang mana pasti ramai antara kita yang tak sabar untuk mendapat ganjaran2 dan keberkatan apalagi bila ianya dikatkan dengan malam Lailatul Qadar.
Apalagi perkara ini telah dinyatakan di dalam firman Allah yang bermaksud: "Sesungguhnya Kami telah menurunkan (al-Quran) itu pada malam al-Qadar. Apakah cara yang membolehkan engkau mengetahui kebesaran lailatul qadar itu? Lailatul qadar ialah malam yang paling baik berbanding 1,000 bulan. Pada malam itu, para malaikat dan Jibrail turun dengan izin Tuhan mereka membawa segala perkara (yang ditakdirkan berlakunya pada tahun berikutnya). Sejahteralah malam (yang berkat) itu hingga terbit fajar" (surah al-Qadr, ayat 1-5).
Teringat sy masa belajar dulu2 di sekolah asrama... masa tu semua berlumba2 sembahyang terawikh. Memang menyeronokkan... Emmmm terkenang terkenang. Anyway, untuk semua pembaca Jomsantaisekejap, semuga anda semua mendapat keberkatan dan ganjaran di bulan yang mulia ini. Aamin. 

Thursday, June 16, 2016

BAZAAR OH BAZAAR 2016

Entah kenapa sejak 2,3 tahun kebelakangan ni sy semakin kurang ke Bazaar Ramadhan. Terasa lebih senang masak sendiri kat rumah walaupun lauk yang simple mimple. Dulu2 memang nak kata tiap2 hari ke bazaar kecuali hari minggu... ada saja yang nak dibeli, kuih itulah kuih inilah..lauk itulah lauk inilah.. air apa lagi.. apa jenis warna air yang di jual kat bazaar tu semua nak try..ahaksss. Tapi itu duluuuuuu.
Sekarang ni macam dah malas dah. Mungkin sebab harga makanan dan minuman pun kebanyakan dah naik, makanan pun kadang2 ada yg ok dan ada yang tak sesedap mata memandang. Mungkin jugak sebab dah selalu sangat ke bazaar, jadi boring pulak sebab asyik tengok benda yang sama siap dah tahu semua jenis makanan dan minuman yang dijual kat bazaar tu.
Apa-apa pun sekali sekala kalau agaknya sy dah boring nak masak, mungkin jugak akan menjejaki ke bazaar tapi entah2 masa tu semua peniaga dah tak meniaga..dah start nak balik kampung sebab dah penghujung Ramadhan...ahaksss.

Monday, June 13, 2016

LAGU RAYA PALING DIMINATI

Rasa-rasanya kejap lagi mulalah berkumandang lagu2 raya kat corong2 radio... Tapi bagi sy lah, lagu2 yang lama2 masih lagi sedap didengar dan terasa sangat rasa rayanya bila didengar terutama macam lagu "Dendang Perantau" nyanyian Tan Sri P Ramlee dan jugak "Balik Kampung" nyanyian Datuk Sudirman Hj Arshad... Bila dengar je mulalah feeling sekejap.
Teringat zaman sekolah asrama dulu, bila time puasa..bila terdengar lagu "Dendang Perantau" mulalah mata ni berair2 sebab terkenangkan mak ayah kat kampung... Bila dekat2 nak cuti raya, terdengar pulak lagu "Balik Kampung"..hilang terus sedih2 dulu tu..punya happy nak balik kampung beraya... Itulah kesannya lagu2 raya setiap kali datangnya musim raya ni. So, apa lagu raya favourite you all....?
Apa-apa pun, puasa baru hari ke 8, masih panjang namun jika kita tidak mengambil segala ganjaran2 yang ada pada bulan Ramadhan ni pun tak guna jugak... Semuga rakan bloggers semua sentiasa mendapat keberkatan dan ganjaran yang berlipat kali ganda di bulan puasa ini... santai selalu.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails