JOMSANTAISEKEJAP FOLLOWERS

Tuesday, May 24, 2016

ULASAN MOVIE - CAPTAIN AMERICA CIVIL WAR

Dah lama jugak sy tak buat filem review... memang dah lama jugak sy tak ke panggung. Tak ada masa pun ye.... Jadi minggu lepas baru berkesempatan menonton cerita "Captain America-Civil War" lakunan antaranya Chris Evans (Captain America

), Robert Downey Jr.(Iron Man) Scarlett Johansson (Black Widow) dan lain-lain. Banyak adegan-adegan aksi terutamanya bila super hero ni berlawan sesama sendiri antara team Iron Man dengan team Captain America kerana masing2 mempunyai alasan tersendiri dalam menegakkan keadilan dan jugak perselisihan dan konflik yang ditanamkan oleh pihak penjahat dalam menghuru-harakan super hero. Dalam masa yang sama jugak Captain America cuba mempertahankan Winter Soldier lakunan Sebastian Stan daripada dibunuh oleh Iron Man kerana Winter Soldier telah membunuh keluarga Iron Man walaupun sebenarnya pada masa itu Winter Soldier dipaksa untuk membunuh kerana dia di kawal oleh satu kuasa lain.
Well, memang banyak aksi2 menarik serta konflik siapa kawan siapa, siapa lawan siapa. Ramai super hero yang terlibat. Nasib baik Superman, Batman, Hulk, Thor, Fantastic 4, Ultraman, dan yang lain tak masuk. Kalau tak pecah panggung dengan aksi2 diorang..ahaksss

Friday, May 20, 2016

SIAPAKAH YANG BERSALAH?

Ini semalam punya cerita....
Cuaca macam ok. Kebiasaannya petang2 pasti hujan tapi semalam cuaca memang redup dengan angin sepoi dan sempoi memanjang, so sy decide untuk keluar minum dengan girlfriend sy.. yelah dah lama sangat tak minum bersama...so kitaorang set pergi minum kat sebuah kedai kopitiam. Tengah syok-syok layan roti bakar dengan teh tarik tiba-tiba.....
"You... siapa dia ni? Patutlah lama I call you tak jawab..Dah ada orang baru rupanya.." suara seorang perempuan tiba2 muncul didepan meja kitaorang...
"Errrr... you ni siapa ye? I kenal you ke?" Sy pun tertanya2 jugak. Rasanya macam tak kenal, tapi manalah tahu sy pelupa..ahaksss
"You tak ingat? Ke you pura2 tak ingat? I kan girlfriend you.. I Shila. You ni biar betul.. casanova betul. Ni sapa? Girlfriend baru u?" Marah betul nampak perempuan tu...
"Sayang... siapa dia ni? Betul ke you tak kenal dia" Tiba-tiba girlfriend sy pulak bersuara. Emmm memang havoc lah macam ni...
"Betul I tak kenal.. You salah orang kot. Pelanduk dua serupa. Serius memang I tak kenal you.." Terang sy pada perempuan tu sambil dia merenung2 muka sy macam tak percaya..
"I tak percaya... Takkan ada muka yang sebijik macam u... Nama you JSS kan?" Sy tergamam. Girlfriend sy pun tergamam. Sy pasti anda semua pun tergamam......
Kejap..kejap..kejap. Bila masa pulak sy ada girlfriend? Aduhaiiiii mimpi lagilah.......

Tuesday, May 17, 2016

HAI...BOLEH BERKENALAN?

"Hai...boleh berkenalan?" 
Ini adalah ayat paling kerap dan popular waktu dulu-dulu bila kita nak berkenalan. Straight forward, tak ada segan silu tapi ada kejujuran. Jawapan pun kita dapat masa tu jugak. Kalau orang yang ditanya tu sudi berkenalan terus dia jawab boleh atau ok, kalau tak, terus dia tak layan...ahaksss.
Teringat sy bila menonton cerita lama2... Bila nak berkenalan, kena ada ayat2 yang berkias siap dengan pantunnya sekali. Memang kalau siapa yang dengar pasti terasa. Antara contoh pantun adalah seperti :
Coba-coba menanam mumbang,
Moga-moga tumbuh kelapa,
Coba-coba bertanam sayang,
Moga-moga menjadi cinta
Tapi rasanya kalau zaman sekarang ni, memang dah susah dah nak jumpa orang nak berkenalan atau mengorat menggunakan pantun. Sekali kita keluar pantun, ada pulak yang kata buang tebiat.. Dua tiga kali kita berpantun nanti dikata "Dia dah mai dah.." ahaksss, padahal pantun tu pun salah satu budaya khazanah negara kita. Apa-apapun, memang zaman telah banyak berubah... terlalu banyak.

Monday, May 16, 2016

JOMSANTAISEKEJAP - THE SHOP

Jomsantaisekejap - The Shop
Beberapa minggu lepas, terjumpalah kawan lama sy ni. Sambil sembang2 tu ada terkeluar satu soalan yang bertanyakan kepada sy tak nak ke buat entry pasal pakaian2 sempena nak Hariraya.. ahakss. Puasa belum lagi. Sy cakaplah kalau nak buat entry pasal produk2 macam tu sampai Raya pun tak habis sebab terlalu banyak. Lalu dia bagi idea agar sy buat satu blog khas untuk produk2 sebegitu memandangkan sy mempunyai kenalan yang terlibat dalam bidang pakaian dan fesyen samada secara langsung mahupun perniagaan. Emmm satu idea yang baik… dan fikir punya fikir, buat punya buat maka terhasillah Jomsantaisekejap– The Shop tapi tidaklah dalam bentuk blog sebaliknya sy link kan dengan facebook Jomsantaisekejap.
So bagi mereka yang ingin melihat pelbagai koleksi pakaian moden mahupun jubah, handbag serta perfumes dengan harga yang cukup murah dan berkualiti, silalah ke Jomsantaisekejap – The Shop. Apalagi musim Hariraya dah nak dekat dan ada pelbagai diskaun menarik yang ditawarkan.


Thursday, April 28, 2016

I CAN SEE YOUR VOICE

Sekarang ni banyak dah rancangan-rancangan Korea yang ditayangkan..kalau dulu cuma Running Man je tapi sekarang drama-drama jangan cakap lah. Dalam banyak2 rancangan Korea yang ditayangkan, sy suka sangat tengok rancangan hiburan "I Can See Your Voice" yang di hadiri dengan pengacara2 seperti Leeteuk, Yoo Se-yoon dan Kim Bum-soo yang ditayangkan di TV9 pada jam 11.30 malam hari Khamis.
Memang sangat terhibur apabila tetamu jemputan yang selalunya adalah dari penyanyi2 terkenal Korea dan jugak penggiat seni akan cuba meneka mereka2 yang berada di atas pentas samada mereka boleh menyanyi atau tidak dengan melihat kepada gaya, mimik mereka menyanyi dan gambar2. Kadang2 ramai jugak mereka yang boleh menyanyi tersingkir awal kerana mungkin penampilan mereka di sengajakan nampak seperti tak boleh menyanyi..ahaksss. Tipah tertipu Bang... Ada jugak juara nya adalah orang yang tidak boleh menyanyi.. Banyak kali dah sy tengok terjadi. Semua ni atas pilihan keputusan tetamu jemputan tulah.. Salah pilih maka dapatlah penyanyi sumbang mambang menjadi juara..tak campur hadiah wang tunai lagi tu..ahaksss. So nak rancangan yang menghiburkan..jom tengok " I Can See Your Voice".......

Tuesday, April 26, 2016

BILA TERLEPAS CAKAP JADI KENYATAAN

Kadang-kadang kita selalu dengar orang berkata "Jangan cakap nanti masin mulut kau".. gitulah bunyinya. Maksudnya jangan cakap benda yang bukan-bukan atau tidak berkaitan takut nanti jadi kenyataan. Yelah kata-kata tu pun merupakan satu doa jugak.. Jadi sebab tulah kita kena berhati2 apabila berkata-kata....kan.
So story pasal tajuk ni adalah dulu masa sy belajar kat UiTM.. huhu. really miss that time. Ada kawan sy ni memang suka sangat sakat sorang junior tapi bukanlah sakat mengejek atau seumpamanya tapi macam suka tegur.. kalau jumpa je ada je yang benda atau modal dia nak tegur. Nak kata dia nak tackle tak jugak sebab kawan sy ni jenis tak suka couple.. Katanya menyusahkan... ahaksss katanyalah. So lama-lama bila asyik kena kacau aje, si junior ni pun pun berkawan jugaklah dengan kawan sy ni tapi kawan2 gitulah kira kalau diorang cakap pun memang jenis gurau kasar punya..
So dipendekkan cerita pada satu hari bila diorang ni berjumpa kat kafeteria untuk minum petang, adalah ternampak 'sepasang' student tengah study kat situ, so apalagi mulalah diorang jadi CNN. Perbualan diorang lebihkurang lah macam ni.....
"Ko tengok tu? Boleh masuk ke study macam tu?" kata kawan sy.
"Emmm masuk kiri keluar kanan lah tu...  Tu bukan satu batch hang ke?" tanya student junior tu.
"Aaaahhh tapi aku bukan kenal sangat.. x sama course. Kalau aku memang tak kan nya ambik budak tu jadi bf" kawan sy confident je.
"Apasal pulak... ok lah tu. Janji setia beb... Harap muka separuh handsome macam hang tapi tak setia nak buat apo ehhh" gurau student junior tu sambil kawan sy mula nampak bengkek...
"Ko jangan cakap..Nak tahu setia tak setia aku ni...ko tunggu nanti satu hari aku kahwin dengan ko.. baru ko tahu apa jenis setianya aku ni.."
"Cehhhhh tak ingin aku kahwin dengan hang..." .......
Dan kata-kata itu.....akhirnnya membawa diorang kejinjang pelamin.

Friday, April 22, 2016

SAMBIL BLOGGING JOIN 8SHARE

8Share - Jana Pendapatan Sambil Berblogging
Memang jarang sy buat entry yang melibatkan tentang macam mana cara untuk mendapat pendapatan sampingan...kira macam cerita P Ramlee dalam Nujum Pak Belalang..."kadang-kadang" tapi sebab malam ni memang kering idea, so biarlah sy share sikit tentang program yang dapat memberikan kita sumber pendapatan selain Nuffnang iaitu 8Share. Berbeza sedikit daripada Nuffnang dimana 8Share lebih banyak kepada mempromosikan website2 yang menarik dan menampilkan promosi2 serta diskaun2 dari pengiklan2 mereka. Infact dalam masa 2,3 hari saja sy dapat mengumpul jumlah pendapatan yang sy kumpul 2,3 bulan dengan Nuffnang...ahaksss. Sorry Nuffnang. So bagi anda yang inginkan alternatif lain untuk menjana pendapatan sampingan sambil berblogging.. cubalah 8Share. Pendaftaran semua percuma dan anda cuma perlu promote website2 yang bukan calang2 jugak syarikat yang join.. So, apalagi, KLIK DISINI dan join. Semuanya percuma...ahakss. 
8Share memang sudah terkenal bukan saja di Malaysia tapi serantau Asia.... yang penting sambil blogging, sambil bersantai, sambil dapat jana pendapatan... kita enjoy!! 

Thursday, April 21, 2016

BILA ULAR PUN KEPANASAN....

Beberapa hari ni sejak situasi panas elnino melanda, banyak pulak dengar cerita ular2 mula keluar mencari tempat yang lebih sejuk, tak kira lah mana tempat, janji sejuk.. dalam kereta, tepi rumah, tepi sekolah, pondok buruk sampaikan ada seorang murid menjadi mangsa patukan ular. Sedih jugak bila sy dengar.. yelah susah jugak nak memantau dari mana datangnya ular2 ni, lebih2 lagi yang jenis berbisa. Apa-apa pun sy cuma berharap pihak2 tertentu dapat memantau dan menjaga keselamatan bukan saja disekolah tapi mana2 tempat yang dikira boleh mengundang keadaan sebegini dan diharap keadaan panas elnino pun akan berkurangan.. katanya menjelang bulan Jun nanti...

Wednesday, April 13, 2016

RESEPI CHAR KUEY TEOW KERANG ALA SANTAI

Lama jugak tak berkongs resepi. Kebetulan semalam pulak sy masak char kuey teow.. So hari ni jom kita kongsi2 resepi Char Kuey Teow Kerang ala santai2 gitu. Bahan-bahan nya pun agak mudah, apa yang ada je kat dapur tu kita boleh guna ikut kepada citarasa masing2.. janji sedap dimakan...ahakss
Bahan-bahan:
Satu peket Kuey Teow
Segenggam Kerang ( yang dah direbus dan dikopek)
Tauge ikut citarasa anda..sy guna dalam segenggam jugak
Seikat daun kucai dipotong kasar
1 biji telur
Minyak, garam dan gula secukup rasa
Bahan Kisar :
6 ulas bawang merah
6 ulas bawang putih
4 tangkai cili kering
4 @ 5 sudu sos tomato
2 sudu sos tiram
5 sudu kicap 
Orite. Panaskan minyak dalam beberapa sudu dalam api yang kecil dan tumis semua bahan kisar hingga naik bau. Kemudian tambah sedikit air jika anda nak kuey teow berkuah sedikit.Kemudian masukkan kuey teow, kerang, tauge dan daun kucai dan gaul sehingga sebati tapi tak perlu lama. Kemudian masukkan telur dan gaul. Tambah garam dan gula ikut citarasa anda dan siap.

Thursday, April 7, 2016

PANTASNYA DIRIMU BERUBAH ( PART 2)

Ahakssss... Mintak maaf. Lambat pulak nak sambung penyudah nya cite Daniel dan Seri ni.
Lazimnya kalau orang dah sayang sakan, bila tak dapat sms, tak dapat call dari pasangan kita pasti muka kita akan muncung memanjang.. Macam tulah muka si Daniel ni. Kalau berjalan dengan dia pasti setiap saat dia akan melihat handphone menunggu kalau2 ada message masuk dari Seri.
Pada satu mlm, kami bertiga merancang nak tengok wayang cite 'The 5th Wave'.. so oleh kerana masa tu masih awal lagi, jadi kami pun lepak2 lah kat kedai Old Town White Coffee. Si Kawan sy ni dah lama 'usha'2 sy supaya bagi tau Daniel tentang Seri tapi sy bagi signal sabar dulu... Last2 agaknya sebab tak tahan, dia pun terus bukak cerita pasal Seri dan apa yang dia nampak. Mula2 Daniel menunduk... lepas tu macam seakan nak menangis, kami pun dah mula cuak... lepas tu tiba2 terus dia memarahi kawan sy sambil macam2 lah keluar sampai cakap kawan sy cuba nak tackle Seri...ahakss. Sy pun cuba lah nak slow down kemarahan dia tapi dalam masa yang sama sy bagi tau jugaklah apa yang dikatakan kawan sy tu mungkin betul lebih2 lagi Seri sekarang dah tak macam dulu.. Ingatkan dia slow down, kali ni dengan sy jugak kena sumpah seranah...Sy pun kena tuduh jugak cuba nak tackle Seri...ahaksss. Last2 kawan sy terus beredar. Daniel pun terus pergi dengan kemarahan...tapi bukan pada Seri..pada kami berdua..ahakss. Sy... emmm sy tak pergi mana2 sebab sy terus jugak tunggu dan meneruskan niat untuk melihat 'The 5th Wave'.....
Dipendekkan cerita, akhirnya Daniel dapat tahu dari mulut Seri sendiri yang dia mempunyai orang lain, pilihan keluarganya tapi disebabkan tidak mahu Daniel terlalu kecewa, dia cuba menghindari diri... Tulah, kadang2 bila kita terlalu cintakan seseorang, terlalu percayakan seseorang... susah untuk kita menerima perkara2 yang tidak betul tentang pasangan kita.
Apa jadi pada kami bertiga? Kami tidak lagi serapat dulu... Masing2 dengan hal masing2.


Thursday, March 24, 2016

PANTASNYA DIRIMU BERUBAH...

Cerita ni memang kisah benar yang berlaku pada kawan sy tapi sebab cerita dia tersangatlah kelam kabut, maka sy olahlah sedikit, kurang tambah itu ini bagi you all faham...ahaksssss.
Kadangkala terlalu percaya kepada seseorang yang kita sayang jugak boleh memakan diri kita sendiri dan kesannya boleh meninggalkan parut yang pedih dalam kehidupan kita sehingga kita sukar untuk menerima kenyataan... Perghhh mukadimmah.
Hubungan Daniel dan Seri sudah terjalin hampir 4 tahun. Cinta pandang pertama. Diorang ni bertemu masa nak pergi tengok wayang. Masing2 memang kaki wayang, jadi masa pergi tu masing2 pergi sorang2. Jadi semasa nak menunggu masuk panggung tu diorang berkenalan lah sambil cerita pasal cerita2 filem...dan seterusnya... pendek cerita dari situ lah diorang mula berkawan dan bercinta.
Hubungan mereka berjalan dengan baik..sentiasa mesra dan bahagia. Tak pernah pulak sy dengar mereka bergaduh walau sekecil perkara pun, mungkin sebab kedua2nya jenis happy go lucky....... sampailah satu masa salah seorang kawan sy yang jugak mengenali Daniel ternampak Seri sedang berjalan dengan seseorang di KL berpegangan tangan. Serba salahlah kawan sy ni nak bagi tau pada Daniel kerana dia tahu Daniel memang sayang sangat pada Seri dan pastinya Daniel tidak akan percaya dengan ceritanya... jadi sylah yang menjadi sasaran beliau untuk menjadi pemberitahu..ahaksss...
Pada mulanya sy pun memang tak berniat pun nak bagi tau Daniel tapi ada satu hari apabila kami 'ngeteh' kat kedai mamak selepas balik kerja, dia tiba2 ter'cakap' pasal Seri yag sekarang sibuk dan susah untuk di ajak keluar. Time tulah sy pun dengan cara berhemah memberitahu dia yang mungkin Seri sibuk dengan kerja-kerjanya.... ahaksss. ( langsung tak cakap pasal yang kawan sy tu pernah nampak Seri dengan orang lain...)
Errrrr... kita sambung ye next entry... Boss tiba2 panggil pulak. Alahaiiii.....




LinkWithin

Related Posts with Thumbnails