JOMSANTAISEKEJAP FOLLOWERS

Monday, August 17, 2015

BODEK MEMBODEK TERBODEK

Bila kita masuk ke dunia kerjaya, situasi atau keadaan bodek membodek boss pasti selalu kita jumpa samada secara terang-terangan atau gelap-gelapan... Antara ayat-ayat bodek yang selalu sangat kita dengar ialah (tak kiralah boss tu lelaki atau perempuan):
"Boss nampak lain sikit hari ni.. tambah handsome/cantik " walaupun semua staff kat situ tahu boss kita tu taklah handsome dan cantik...
"Boss nampak muda lah hari ni." walaupun boss kita tu sebenarnya dah tua sangat.
"Baju baru ke Boss? Nampak segak/ cantik hari ni" Ni skrip wajib setiap kali boss pakai baju baru.
"Apa2 boss decide, kitaorang ikut je" walaupun dalam hati nak membantah.
 "Ahhh...betul...yes Boss...correct" setiap kali Boss explain pasal kerja tulah jawapan kita.
"Boleh Boss..Sy boleh datang kerja. No problem" tak pernah bantah bila Boss suruh datang kerja hari minggu walaupun sebenarnya kita tak suka kerja hari minggu.
"Boss cutilah rehat.. Jangan risau pasal office ni" Bila Boss mengeluh kepenatan...........
Amalan bodek membodek ni memang dah jadi lumrah..bukan setakat dengan boss aje, dengan sesiapa saja yang dirasakan mempunyai kepentingan pasti ada situasi bodek membodek ni, cuma kalau boleh jangan lah sampai bodek membodek ni dibuat dengan niat untuk menjatuh atau memalukan orang lain.. cukuplah sekadar untuk diri sendiri. Tepuk dada tanya selera..tak gitu?

Wednesday, August 12, 2015

PECAH KACA PECAH GELAS....

Walaupun bulan Syawal sudah semakin sampai ke penghujung, ramai jugak yang plan nak buat open house sambil menghabiskan kuih-muih raya yang masih ada stock... kemeriahan tetap ada. 
Teringat zaman kecik2 dulu terutama waktu raya, kad2 raya sentiasa menjadi pilihan untuk menjadi pengganti diri bagi merapatkan siratulrahim dan bermaafan dan mengucapkan selamat hariraya. Masa nilah selalunya kita akan berlumba2 untuk melihat siapa paling banyak dapat kad raya sampai ada yang beli sendiri, tulis sendiri, hantar sendiri, baca sendiri dan akhirnya syok sendiri.. kononnya daripada kawan..ahaksss. Tapi memang seronok apalagi jika mendapat kad2 melalui pos... Tapi sekarang semuanya hanya melalui facebook atau whatsapp je. Macam2 style boleh buat... walaupun masih ada segelintir yang menghantar kad2 raya...
Ayat skema yang paling selalu digunakan ialah pecah kaca pecah gelas, sudah baca harap balas.... jadi sapa yang belum baca tak payah balas...ahaksss. Ingat2 balik... ...

Monday, August 10, 2015

KE INDONESIA KE KITA?

Entah macam mana sy boleh tertarik melihat rancangan yang di 'bintangi' oleh Wak Doyok dan Myo yang disiarkan di TV9 bermula daripada rancangan Ke Korea Ke Kita sebelum ini. Selain dapat melihat telatah mereka berdua dan krew2 yang tak kering gusi, kita jugak mendapat serba sedikit pengetahuan tentang tempat dan jugak sejarah tempat2 yang mereka lawati. Memang lawak habis. Ada jugak yang tidak berapa suka dengan style Wak Doyok tu..ahaksss, tapi dalam rancangan ni sy rasa telatah dia tu melebihi daripada style dia. Bagi sy agak 'better' sikit dibandingkan dengan satu lagi rancangan yang disiarkan di TV9 iaiti 'Lari' yang dibuat seakan2 sama macam Running Man. Anyway, keep it up guys.... Lepas ni kemana kita?

Saturday, August 8, 2015

RESEPI TELUR MASAK KICAP ALA SANTAI - RETRO

Ehsan Google
Semalam rasa malas yang amat sangat nak makan apalagi nak masak, jadi lauk paling senang nak masak adalah telur..ahaksss. mula-mulanya nak makan maggi...tapi rasa macam nak makan nasi, so paling senang sy masaklah telur masak kicap. Resepi paling mudah selain daripada masak air dan goreng telur.. ahaksss.
Jadi bahan2nya adalah:
2 biji telur yang telah digoreng ( mata lembu )
2 biji bawang merah ditumbuk
2 biji bawang putih ditumbuk
1 biji lada dihiris panjang.
1 ikat daun pandan
1 batang serai
Sedikit air di campur dengan sesudu kecil tepung gandum. Garam secukup rasa.
Caranya cukup mudah. Panaskan kuali, masuk minyak sedikit dan tumis semua bahan sekali sampai naik bau. Kemudian masukkan air dan garam secukup rasa dan akhirnya masukkan telur. Walaaaaaa...siap untuk di makan.

Friday, August 7, 2015

PENING DENGAN ISU SEMASA

Sejak kebelakangan ni bertalu2 keluar kat media cetak dan media masa mengenai isu2 hangat yang mana menimbulkan banyak tanggapan dan tandatanya apalagi bila berkait dengan 1MDB. Sy sebenarnya bukan berminat nak tahu tapi dah tiap hari keluar berita nak tak nak kena tengok dan dengar jugaklah tapi semakin sy tengok dan semakin sy dengar... semakin pening jadinya. Siapa yang betul siapa yang salah? Ahaksss....  Sana sini tidak kira di whatsapp, facebook mahupun internet semua isu2 ni dah jadi bahan lawak.
Rasanya isu kos kehidupan, harga petrol serta harga barangan yang tinggi pun masih belum dapat diselesaikan tambah pulak dengan masalah2 yang macam ni... nak tak nak yang merasa semua tempias kesusahan adalah rakyat Malaysia jugak. Apa2 pun sy berharap sangat agar semua pihak dapat mengatasi isu2 ini dengan seadilnya dan selesaikan isu2 semasa lain yang jauh lebih penting... khasnya untuk rakyat Malaysia.

Thursday, August 6, 2015

LEPAS RAYA, OPEN HOUSELAH PULAK...

Memang kebiasaanlah, lepas je Hariraya, bermulalah musim open house.. Cuma tahun ni, sy rasa keghairahan orang untuk membuat open house tu memang nyata berkurangan. Kalau macam tahun2 lepas rasanya dalam seminggu tu adalah tak kurang 2,3 jemputan seminggu untuk open house tapi tahun ni seminggu mungkin ada 1 je.. Apalagi dengan kenaikan harga barang, harga minyak petrol (walaupun harga pasaran dunia menurun.... ahaksss ) dan dengan GST nya lagi, maka tak ramai yang 'berminat' nak buat open house.....
Minggu lepas sempat sy join open house aka open bank sebab yang buat tu yelah Bank Rakyat seluruh Malaysia diorang buat majlis makan2 raya..Masuk dalam Malaysia Book of Record. Sy masa tu dapat whatsapp dari kawan sy yang merupakan bekas pekerja Bank Rakyat yang memberitahu bahwa ada open house kat Bank Rakyat...Emm kebetulan, office sy tu jalan beberapa tapak je dah sampai..apalagi, tanpa membuang masa terus je pergi...ahakss kebetulan pulak waktu lunch masa tu. Macam2 juadah ada. Ada lontong, roti jala, nasi minyak, rojak, pelbagai kuih raya.....Tkasih ye Bank Rakyat.. Kalau boleh buatlah sebulan..Kan sebulan beraya..huhu.

Wednesday, July 29, 2015

LEPAS RAYA MOOD HILANG KEJAP

Ahakssss.... lepas beraya sakan..lepas cuti panjang. Bila balik kerja terasa malas sangat2 nak buat. Lepas tu macam ada terasa selain kerja ada lagi benda yang hilang...tengok punya tengok, aduhsss my blog.... hahaha. Lama nya tak bukak blog. Nasib baik ingat password...ahaksss. Tulah kesan daripada cuti beraya lama sangat sampai lupa dah semua benda. Well cuti raya kali ni memang memenatkan tapi seperti biasa menyeronokkan... itu sudah pasti apalagi bila dapat jumpa adik beradik dan bonda tercinta. Dapat rasa masakan2 dari air tangan mak yang tak pernah berubah kesedapannya.. dapat bermanja dengan mak dan adik2... tiada dapat di gambar rasanya.
Buat pertama kali raya kali ni sy tak berjalan pun ke bandar JB. Selalunya sy akan berlegar2 dan melepak-lepak melihat keindahan pantai Lido dan Stulang Laut..tapi kali ni masa sy banyak dihabiskan kat rumah saja sambil melayan saudara mara beraya dan tak kurang jugak budak2 entah dari mana2 datang nak beraya.... pendek kata belum sempat nak basuh gelas, dah datang group lain nak beraya.. huhu... Apa2 pun setahun sekali kan.. 

Friday, July 17, 2015

SELAMAT HARIRAYA AIDIL FITRI 2015

Beli garam di kedai Pak Esa,
sambil membeli kuih keria,
selesai sudah sebulan berpuasa,
berlalu pergi Ramadhan yang mulia.

Berjalan balik jumpa Mak Timah,
duduk di para sambil bercerita
masing-masing sibuk menghiasi rumah,
sempena menyambut Syawal yang ceria.

Sana sini mercun berbunyi,
riang ria kanak-kanak bersorakan
Takbir raya mula memecah sunyi
Sesama kita bermaaf-maafan

Kepada semua rakan bloggers yang di kasihi, sempena kita menyambut Hari Raya Aidil Fitri ini, sy ingin mengucapkan Selamat Hari Raya kepada semua, maaf zahir dan batin. Semuga Ramadhan lepas kita mendapat ganjaran dan keberkatan dan Raya ini pula kita mendapat kegembiraan dan menghayati erti Hariraya yang sebenar sambil tidak melupakan kepada mereka2 yang dalam kesusahan.


Thursday, July 2, 2015

KISAH PILU DI BULAN RAMADHAN

Ehsan Google
Kisah ini berlaku lebih kurang 9 tahun yang lepas. Masa tu kira hujung-hujung bulan puasa dan sy sedang bermain bola bersama member-member yang tinggal di taman perumahan berdekatan... bagi peluh sikit sebelum berbuka puasa. Dalam sy dok main tu, sy ternampak ada seorang pak cik berkain pelikat sedang duduk dihujung taman sambil memerhatikan kami bermain... Hari esoknya pun pak cik tu masih duduk di tempat yang sama. Begitu jugak hari ketiga.. Hari keempat, sy memberanikan diri bersama seorang kawan sy pergi ke tempat pak cik tersebut...
"Assalamualaikum Pak Cik.." sy memberi salam sambil sy dan kawan sy menghulur tangan bersalam dengan pak cik tu.
"Waalaikumusallam.." jawab pak cik tu pendek.
"Pak cik tinggal kat sini ke?" tanya kawan sy pulak sambil mengesat peluh.
"Tak adalah nak.. Pak cik tengah tunggu anak pak cik main bola tu.." sambil pak cik tersebut melihat2 ke arah padang. Sy dan kawan sy jugak memerhati ke arah padang tapi tiada sesiapa yang ada. Semuanya sudah balik kerumah masing2 bagi persiapan berbuka puasa. Mungkin pak cik tu rabun agaknya...
Tiba-tiba Pak Cik tersebut mengerang kesakitan sambil memegang perutnya. Sy dan kawan sy bertanya kan kepada pak cik tu apa yang berlaku. Pak cik hanya mengerang, Apa lagi, sy dan kawan sy cepat-cepat memapah pak cik tersebut menaiki kereta dan terus ke hospital yang berdekatan.
Sesampai je di hospital, pak cik tersebut terus di bawa ke bahagian kecemasan dan kemudian dalam sejam, seorang doktor mengesahkan bahwa pak cik tersebut mengidap kanser perut tahap kritikal dan perlu menjalani rawatan esoknya... Sy dan kawan sy pun pergilah menemui pak cik tu yang sudah ditempatkan di wad dan siasat punya siasat.....barulah sy tahu.
Rupa-rupanya beberapa bulan sebelum tu, pak cik ni telah ditinggalkan oleh anak dia di sebuah taman perumahan berdekatan dengan padang bola. Pada hari tu, anaknya menyuruh pak cik ni duduk disebuah kerusi sambil menunggu dia pergi bermain bola namun kemudian anak dia terus menghilangkan diri. Atas keperihatinan penduduk setempat, pak cik ni di bawa kerumah kebajikan orang-orang tua. Namun risau takut-takut anak dia datang menjemput dia di taman, maka pak cik ni nekad "lari" dan apabila terlihat ada taman dengan padang bola, terus pak cik ni duduk walaupun sebenarnya tempat pak cik tu ditinggalkan bukanlah di taman tempat sy dan kawan sy menemui pak cik ni..... Tersentak jugak sy mendengarnya. Selalu sy cuma baca paper hal2 sebegini, sekarang berlaku di depan mata...
Dipendekkan cerita, sehari sebelum Hariraya, sy dan kawan sy pergi ke hospital di mana pak cik ni menjalani pembedahan. Sesampainya di sana, sy pun bertanyakan kepada jururawat bertugas wad manakah pak cik tu berada, namun alangkah terkejutnya sy apabila jururawat itu memberitahu bahwa pak cik tersebut telah meninggal dunia 2 hari yang lepas dan jenazahnya telah pun di tuntut oleh keluarganya semalam. Siapa yang menuntutnya tidaklah sy tahu kerana jururawat tersebut menyuruh sy pergi ke bahagian pentadbiran jika ingin tahu...jadi sy fikir tak perlulah. Sy dan kawan sy pun terus masuk kekereta sambil terkedu sekejap... ternampak jelas airmata kawan sy hampir mahu menitis. Begitu jugak sy.. Tak sangka boleh terjadi sampai macam tu...... 
Malam tu, sesampai je sy ke kampung halaman sy, terus sy memeluk kedua ibubapa sy dengan erat.. seerat-eratnya sambil memohon maaf atas segala kesilapan dan menyatakan sayangnya sy kepada mereka... Ibubapa sy sedikit terkejut, tapi biarlah...


Wednesday, July 1, 2015

AIR PILIHAN DI BULAN PUASA

Pastinya kalau di bulan puasa ni menu yang paling laris di Bazaar Ramadhan adalah air. Tengok gerai air dengan pelbagai rasa dan pelbagai warna je pun sudah menaikkan ghairah  keinginan tahap kedahagaan kita...ahaksss. Cuma sy rasa harga air yang dijual tu rasanya sedikit mahal berbanding dengan kos untuk buat air yang murah dan mudah berbanding mereka2 yang menjual kuih-muih dan lauk pauk. Kalau sy google, ada setengah tempat menjual RM2 sebungkus, ada yang menjual RM3 sebungkus dan ada jugak yang sampai RM4 sebungkus.
So banyak2 air, air apakah yang sentiasa menjadi pilihan bagi mereka-mereka yang berpuasa untuk berbuka puasa?...ahaksss
Antara air yang paling laris terjual di bazaar-bazaar Ramadhan adalah air tembikai, air tebu, air mata kucing, air kelapa dan air teh bunga. Ada jugak air2 lain seperti sirap bandung, sirap, katira, jagung, asam boi, nenas, laici, sarsi, oren dan lain-lain lagi....
Bagi yang berbuka di rumah dan tidak membeli di bazaar rasanya ada yang berbuka dengan air bergas ( kalau boleh elakkanlah.. tapi dah dahaga punya pasal kan ) dan ada jugak yang lebih suka minum air panas. Apa2 pun mulakan dulu dengan benda manis seperti kurma ye..

Monday, June 29, 2015

SAMPAINYA HATI....

Anak-anak satu amanah - Ehsan Google
Entah apalah yang nak jadi pada manusia sekarang ni... Semalam bila sy menonton berita dan terlihat pulak pasal kes budak kena dera, tulang rusok semua patah 13 pulak tu.. yang mendera tu pulak ahli keluarga sendiri ( bapa kandung dan ibu tiri ).. Macam mana boleh sampainya hati diorang ni nak mendera sampai ke tahap macam tu? Anak sendiri pulak... Tak faham..tak faham. Allah s.w.t telah mengamanahkan anak-anak untuk kita jaga dan bentuk, bukannya untuk didera atau dibuat sebagai hamba... Apa-apapun, semuga sesiapa yang bertanggungjawab tu dapat di bawa ke muka pengadilan.
Rasanya kes-kes mendera anak di Malaysia ni selalu berlaku tidak kiralah di dera oleh keluarga sendiri, pengasuh, orang gaji, saudara mara, tapi kejadian-kejadian ini sudah semakin kerap. Entah di mana silapnya hinggakan sifat-sifat kasih sayang seperti sudah hilang. Kadang-kadang tu disebabkan perkara-perkara macam ni selalu berlaku, sy sampai malas nak tengok berita... bukan lah tak nak tengok tapi tak sanggup kalau berita2 macam ni selalu keluar...tapi yelah kalau berita tak keluar, kat facebook, twitter, whatsapp... lagi laju dari berita kat tv...ahaksss.
Apa-apa pun, semuga gejala2 seperti ni dapatlah di hindari dan mereka-mereka ini mendapat hidayah dan petunjuk dari Allah s.w.t..... Amin.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

IKLAN-IKLAN SANTAI 3