JOMSANTAISEKEJAP FOLLOWERS

Thursday, April 28, 2016

I CAN SEE YOUR VOICE

Sekarang ni banyak dah rancangan-rancangan Korea yang ditayangkan..kalau dulu cuma Running Man je tapi sekarang drama-drama jangan cakap lah. Dalam banyak2 rancangan Korea yang ditayangkan, sy suka sangat tengok rancangan hiburan "I Can See Your Voice" yang di hadiri dengan pengacara2 seperti Leeteuk, Yoo Se-yoon dan Kim Bum-soo yang ditayangkan di TV9 pada jam 11.30 malam hari Khamis.
Memang sangat terhibur apabila tetamu jemputan yang selalunya adalah dari penyanyi2 terkenal Korea dan jugak penggiat seni akan cuba meneka mereka2 yang berada di atas pentas samada mereka boleh menyanyi atau tidak dengan melihat kepada gaya, mimik mereka menyanyi dan gambar2. Kadang2 ramai jugak mereka yang boleh menyanyi tersingkir awal kerana mungkin penampilan mereka di sengajakan nampak seperti tak boleh menyanyi..ahaksss. Tipah tertipu Bang... Ada jugak juara nya adalah orang yang tidak boleh menyanyi.. Banyak kali dah sy tengok terjadi. Semua ni atas pilihan keputusan tetamu jemputan tulah.. Salah pilih maka dapatlah penyanyi sumbang mambang menjadi juara..tak campur hadiah wang tunai lagi tu..ahaksss. So nak rancangan yang menghiburkan..jom tengok " I Can See Your Voice".......

Tuesday, April 26, 2016

BILA TERLEPAS CAKAP JADI KENYATAAN

Kadang-kadang kita selalu dengar orang berkata "Jangan cakap nanti masin mulut kau".. gitulah bunyinya. Maksudnya jangan cakap benda yang bukan-bukan atau tidak berkaitan takut nanti jadi kenyataan. Yelah kata-kata tu pun merupakan satu doa jugak.. Jadi sebab tulah kita kena berhati2 apabila berkata-kata....kan.
So story pasal tajuk ni adalah dulu masa sy belajar kat UiTM.. huhu. really miss that time. Ada kawan sy ni memang suka sangat sakat sorang junior tapi bukanlah sakat mengejek atau seumpamanya tapi macam suka tegur.. kalau jumpa je ada je yang benda atau modal dia nak tegur. Nak kata dia nak tackle tak jugak sebab kawan sy ni jenis tak suka couple.. Katanya menyusahkan... ahaksss katanyalah. So lama-lama bila asyik kena kacau aje, si junior ni pun pun berkawan jugaklah dengan kawan sy ni tapi kawan2 gitulah kira kalau diorang cakap pun memang jenis gurau kasar punya..
So dipendekkan cerita pada satu hari bila diorang ni berjumpa kat kafeteria untuk minum petang, adalah ternampak 'sepasang' student tengah study kat situ, so apalagi mulalah diorang jadi CNN. Perbualan diorang lebihkurang lah macam ni.....
"Ko tengok tu? Boleh masuk ke study macam tu?" kata kawan sy.
"Emmm masuk kiri keluar kanan lah tu...  Tu bukan satu batch hang ke?" tanya student junior tu.
"Aaaahhh tapi aku bukan kenal sangat.. x sama course. Kalau aku memang tak kan nya ambik budak tu jadi bf" kawan sy confident je.
"Apasal pulak... ok lah tu. Janji setia beb... Harap muka separuh handsome macam hang tapi tak setia nak buat apo ehhh" gurau student junior tu sambil kawan sy mula nampak bengkek...
"Ko jangan cakap..Nak tahu setia tak setia aku ni...ko tunggu nanti satu hari aku kahwin dengan ko.. baru ko tahu apa jenis setianya aku ni.."
"Cehhhhh tak ingin aku kahwin dengan hang..." .......
Dan kata-kata itu.....akhirnnya membawa diorang kejinjang pelamin.

Friday, April 22, 2016

SAMBIL BLOGGING JOIN 8SHARE

8Share - Jana Pendapatan Sambil Berblogging
Memang jarang sy buat entry yang melibatkan tentang macam mana cara untuk mendapat pendapatan sampingan...kira macam cerita P Ramlee dalam Nujum Pak Belalang..."kadang-kadang" tapi sebab malam ni memang kering idea, so biarlah sy share sikit tentang program yang dapat memberikan kita sumber pendapatan selain Nuffnang iaitu 8Share. Berbeza sedikit daripada Nuffnang dimana 8Share lebih banyak kepada mempromosikan website2 yang menarik dan menampilkan promosi2 serta diskaun2 dari pengiklan2 mereka. Infact dalam masa 2,3 hari saja sy dapat mengumpul jumlah pendapatan yang sy kumpul 2,3 bulan dengan Nuffnang...ahaksss. Sorry Nuffnang. So bagi anda yang inginkan alternatif lain untuk menjana pendapatan sampingan sambil berblogging.. cubalah 8Share. Pendaftaran semua percuma dan anda cuma perlu promote website2 yang bukan calang2 jugak syarikat yang join.. So, apalagi, KLIK DISINI dan join. Semuanya percuma...ahakss. 
8Share memang sudah terkenal bukan saja di Malaysia tapi serantau Asia.... yang penting sambil blogging, sambil bersantai, sambil dapat jana pendapatan... kita enjoy!! 

Thursday, April 21, 2016

BILA ULAR PUN KEPANASAN....

Beberapa hari ni sejak situasi panas elnino melanda, banyak pulak dengar cerita ular2 mula keluar mencari tempat yang lebih sejuk, tak kira lah mana tempat, janji sejuk.. dalam kereta, tepi rumah, tepi sekolah, pondok buruk sampaikan ada seorang murid menjadi mangsa patukan ular. Sedih jugak bila sy dengar.. yelah susah jugak nak memantau dari mana datangnya ular2 ni, lebih2 lagi yang jenis berbisa. Apa-apa pun sy cuma berharap pihak2 tertentu dapat memantau dan menjaga keselamatan bukan saja disekolah tapi mana2 tempat yang dikira boleh mengundang keadaan sebegini dan diharap keadaan panas elnino pun akan berkurangan.. katanya menjelang bulan Jun nanti...

Wednesday, April 13, 2016

RESEPI CHAR KUEY TEOW KERANG ALA SANTAI

Lama jugak tak berkongs resepi. Kebetulan semalam pulak sy masak char kuey teow.. So hari ni jom kita kongsi2 resepi Char Kuey Teow Kerang ala santai2 gitu. Bahan-bahan nya pun agak mudah, apa yang ada je kat dapur tu kita boleh guna ikut kepada citarasa masing2.. janji sedap dimakan...ahakss
Bahan-bahan:
Satu peket Kuey Teow
Segenggam Kerang ( yang dah direbus dan dikopek)
Tauge ikut citarasa anda..sy guna dalam segenggam jugak
Seikat daun kucai dipotong kasar
1 biji telur
Minyak, garam dan gula secukup rasa
Bahan Kisar :
6 ulas bawang merah
6 ulas bawang putih
4 tangkai cili kering
4 @ 5 sudu sos tomato
2 sudu sos tiram
5 sudu kicap 
Orite. Panaskan minyak dalam beberapa sudu dalam api yang kecil dan tumis semua bahan kisar hingga naik bau. Kemudian tambah sedikit air jika anda nak kuey teow berkuah sedikit.Kemudian masukkan kuey teow, kerang, tauge dan daun kucai dan gaul sehingga sebati tapi tak perlu lama. Kemudian masukkan telur dan gaul. Tambah garam dan gula ikut citarasa anda dan siap.

Thursday, April 7, 2016

PANTASNYA DIRIMU BERUBAH ( PART 2)

Ahakssss... Mintak maaf. Lambat pulak nak sambung penyudah nya cite Daniel dan Seri ni.
Lazimnya kalau orang dah sayang sakan, bila tak dapat sms, tak dapat call dari pasangan kita pasti muka kita akan muncung memanjang.. Macam tulah muka si Daniel ni. Kalau berjalan dengan dia pasti setiap saat dia akan melihat handphone menunggu kalau2 ada message masuk dari Seri.
Pada satu mlm, kami bertiga merancang nak tengok wayang cite 'The 5th Wave'.. so oleh kerana masa tu masih awal lagi, jadi kami pun lepak2 lah kat kedai Old Town White Coffee. Si Kawan sy ni dah lama 'usha'2 sy supaya bagi tau Daniel tentang Seri tapi sy bagi signal sabar dulu... Last2 agaknya sebab tak tahan, dia pun terus bukak cerita pasal Seri dan apa yang dia nampak. Mula2 Daniel menunduk... lepas tu macam seakan nak menangis, kami pun dah mula cuak... lepas tu tiba2 terus dia memarahi kawan sy sambil macam2 lah keluar sampai cakap kawan sy cuba nak tackle Seri...ahakss. Sy pun cuba lah nak slow down kemarahan dia tapi dalam masa yang sama sy bagi tau jugaklah apa yang dikatakan kawan sy tu mungkin betul lebih2 lagi Seri sekarang dah tak macam dulu.. Ingatkan dia slow down, kali ni dengan sy jugak kena sumpah seranah...Sy pun kena tuduh jugak cuba nak tackle Seri...ahaksss. Last2 kawan sy terus beredar. Daniel pun terus pergi dengan kemarahan...tapi bukan pada Seri..pada kami berdua..ahakss. Sy... emmm sy tak pergi mana2 sebab sy terus jugak tunggu dan meneruskan niat untuk melihat 'The 5th Wave'.....
Dipendekkan cerita, akhirnya Daniel dapat tahu dari mulut Seri sendiri yang dia mempunyai orang lain, pilihan keluarganya tapi disebabkan tidak mahu Daniel terlalu kecewa, dia cuba menghindari diri... Tulah, kadang2 bila kita terlalu cintakan seseorang, terlalu percayakan seseorang... susah untuk kita menerima perkara2 yang tidak betul tentang pasangan kita.
Apa jadi pada kami bertiga? Kami tidak lagi serapat dulu... Masing2 dengan hal masing2.


Thursday, March 24, 2016

PANTASNYA DIRIMU BERUBAH...

Cerita ni memang kisah benar yang berlaku pada kawan sy tapi sebab cerita dia tersangatlah kelam kabut, maka sy olahlah sedikit, kurang tambah itu ini bagi you all faham...ahaksssss.
Kadangkala terlalu percaya kepada seseorang yang kita sayang jugak boleh memakan diri kita sendiri dan kesannya boleh meninggalkan parut yang pedih dalam kehidupan kita sehingga kita sukar untuk menerima kenyataan... Perghhh mukadimmah.
Hubungan Daniel dan Seri sudah terjalin hampir 4 tahun. Cinta pandang pertama. Diorang ni bertemu masa nak pergi tengok wayang. Masing2 memang kaki wayang, jadi masa pergi tu masing2 pergi sorang2. Jadi semasa nak menunggu masuk panggung tu diorang berkenalan lah sambil cerita pasal cerita2 filem...dan seterusnya... pendek cerita dari situ lah diorang mula berkawan dan bercinta.
Hubungan mereka berjalan dengan baik..sentiasa mesra dan bahagia. Tak pernah pulak sy dengar mereka bergaduh walau sekecil perkara pun, mungkin sebab kedua2nya jenis happy go lucky....... sampailah satu masa salah seorang kawan sy yang jugak mengenali Daniel ternampak Seri sedang berjalan dengan seseorang di KL berpegangan tangan. Serba salahlah kawan sy ni nak bagi tau pada Daniel kerana dia tahu Daniel memang sayang sangat pada Seri dan pastinya Daniel tidak akan percaya dengan ceritanya... jadi sylah yang menjadi sasaran beliau untuk menjadi pemberitahu..ahaksss...
Pada mulanya sy pun memang tak berniat pun nak bagi tau Daniel tapi ada satu hari apabila kami 'ngeteh' kat kedai mamak selepas balik kerja, dia tiba2 ter'cakap' pasal Seri yag sekarang sibuk dan susah untuk di ajak keluar. Time tulah sy pun dengan cara berhemah memberitahu dia yang mungkin Seri sibuk dengan kerja-kerjanya.... ahaksss. ( langsung tak cakap pasal yang kawan sy tu pernah nampak Seri dengan orang lain...)
Errrrr... kita sambung ye next entry... Boss tiba2 panggil pulak. Alahaiiii.....




KATA ORANG TUNDUKKAN PLAYBOY ITU

Ahakkssss... yang ni memang tak ada orang kata pun..tapi sebab seronok mengikuti siri cerita tersebut, maka keluarlah tajuk spontan tu..huhu. Ungkapan playboy ni adalah di'beri'kan kepada lelaki yang suka berpoya-poya dan sentiasa bertukar teman wanitanya... Playgirl memang tak pernah dengarlah tapi mungkin gelaran nya berbunyi lain lah. 
Kadangkala bila dah jadi playboy ni, bila sampai masanya kita benar2 jatuh cinta dengan seseorang atau berubah kerana seseorang..susah untuk rakan2 dan orang lain percaya. 
"Aku betul2 berubah kerana dia"
"Kerana dia aku sanggup tinggalkan dunia playboy aku"...... antara ungkapan2 yang selalu kita dengar samada dalam drama mahupun didunia realiti... yelah memang kita akui manusia boleh berubah tapi untuk berubah dan ketepikan ego kita sebagai lelaki.. adalah satu lagi perkara yang sukar untuk kita percaya bahwa seorang playboy sudah berubah dan ditundukkan....
So...pernahkan anda bertemu dengan seorang playboy yang sudah berubah? Atau anda sendiri seorang playboy..... ahakssss.

Wednesday, March 23, 2016

PANAS OH PANAS

Dalam beberapa minggu ni tahap kepanasan memang betul2 panas... gelombang panas el nino memang membuatkan kadang2 kala kita menjadi pening, dihidrat dan sesak nafas. Memang patutlah disarankan kita untuk membanyakkan minum air dan kurangkan aktiviti luaran terutama semasa panas sedang memuncak... Tapi panas ni bukan saja waktu siang, kadangkala sampai ke malam pun boleh terasa panasnya. Nak mandi air panas, mandilah waktu tengahari..tak payah pakai heater... ahaksss. 
Rasanya air dalam peti sejuk selalu jarang habis..sekarang ni bukan setakat habis tapi bertambah lagi beberapa bekas air. Emm baru bahang panas el nino yang mencapai suhu ke tahap 38-39 darjah celcius... belum lagi di alam 'sana' nanti bila matahari berada tepat di atas kepala.. bayangkanlah.. jadi perbanyakkan lah amalan ye.
Apa2 pun, sama-sama lah kita semua menjaga kesihatan diri mental dan fizikal dalam menghadapi apa saja dugaan yang mendatang...kan kan kan.

Thursday, March 17, 2016

KISAH TENTANG KITA

Kisah kita bermula tujuh tahun yang lepas. Masa tu hujan lebat.. lebat sangat. Awak basah kuyup kerana terkena hujan sewaktu menyeberang jalan dari office awk ke 7 Eleven. Sy pulak bernasib baik kerana office sy berada sebaris dengan 7 Eleven ... memang kat sini tempat orang menunggu bas. Waktu tu pun sudah mencecah hampir ke pukul tujuh. Hari dah kelihatan gelap sedikit. Bas yang awak tunggu masih tidak datang. Nampak sedikit keresahan di wajah awak. Dalam fikiran sy, pasti risau kerana suami atau anak2 sedang menunggu awak dirumah. Akhirnya bas sy yang menghala ke Puchong U70 sampai...Dalam hati berkata, tak dapatlah sy nak melihat bas apa yang awak naik, tapi tanpa disangka, rupa2nya awak jugak menaiki bas yang sama. Bas agak sesak. Kita berdiri agak jauh jugak..dalam tujuh baris kerusi namun sekali sekala nampak jugak sy akan kelibat awak.. Manis senyuman awak walaupun dalam keadaan bas yang penuh. Semakin lama semakin sesak bas tersebut dan sekali sekali risau jugak sy kalau2 awak turun tanpa sy sedari..yelah nak tahu jugak kat mana awak tinggal. Dalam tunggu punya tunggu, bas pun sudah masuk ke kewasan Puchong Batu 7, semakin hampir ke kawasan rumah sy.. Emm nampaknya sy lah yang turun dulu. Tapi sekurang2 nya sy tahu awak tinggal di Puchong. Sesampai saja di kawasan rumah sy, sy pun menekan loceng bas.. Sekali lagi tak disangka, awak pun turun... Emm musykil jugak sy, takkan awak tinggal berdekatan dengan rumah sy.. dalam 7 langkah sy berjalan tiba2 satu suara kedengaran...
"Abang..abang...boleh tanya tak?" Berderau darah sy..tak sangka dia menegur sy.
"Ye sedari... nak tanya apa ye"
"Emmm dalam cerita yang abang tulis ni, berapa banyak angka tujuh ye yang ada?" ..... Emmm soalan tu sy rasa you all ajelah yang jawab.

AKHIRNYA DAPAT JUGA PENGGANTI

Rasanya dah lama jugak sy menyepi... sunyi aje rasanya bila tak ada dia. Dekat setahun lebih jugak terpaksa  opsss dipaksa berpisah dek satu kejadian. Namun akhirnya setelah digagahi dan dikumpul sedikit demi sedikit akhirnya dapat jugak sy berjumpa dengan penggantinya... Dapat jugak sy membeli sebuah laptop... Kalau tak memang sunyi rasanya tanpa laptop kesayangan sy dulu yang hilang di curi orang.. Jodoh tak panjang dengan laptop tu walaupun sebenarnya dengan laptop tulah sy mulah berblogging..huhu...panjang tak panjang dekat 5 tahun jugak sy bersama 'nya'.
Anyway, barang yang lama jangan dikenang, kelak hanya menyiksa diri...ahaksss. So apalagi, kita test power penggantinya dan harap2 jodoh kali ini lebih lama... 

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails