Custom Search

JomSantaiSekejap Followers

TRANSLATE OF OTHER COUNTRIES

 

Tuesday, August 26, 2014

PETUA KURANGKAN SAKIT KEPALA

Tiap kali bila asyik mengadap computer, laptop mahupun handphone dalam jangka yang lama pasti kadangkala boleh menyebabkan kepala kita pening dan mata mula berpinar2...sebaiknya kalau dah macam tu rehat kan sekejap mata anda 5 minit daripada terus mengadap screen...Disini sy sertakan petua2 mudah yang sy kumpulkan daripada beberapa blog yg sy baca untuk mengurangkan sakit kepala. Antaranya adalah:
1) Minum air perahan limau purut / teh kerana kadangkala kita mungkin dehidrasi menyebabkan kepala kita mudah terasa pening.
2) Buat perahan limau kasturi dan perahan tersebut di letak kan di dahi sambil mengurut perlahan2 kedepan. Ini dapat membuat perjalanan darah sekitar dahi dan kepala anda lancar.
3) Makan makanan yang pedas atau lebih senang ambik semangkuk tom yam yang pedas dan makan apabila anda terasa sakit kepala.
4) Jika anda berada di office tiba2 terasa pening kepala, cuba ubah kedudukan duduk anda dengan duduk tegak kerana jika anda duduk membongkok, maka leher akan menampung berat kepala menyebabkan otot menegang dan menimbulkan rasa pening.
5) Minum air rebusan epal hijau. Ambil sebiji atau 2 biji epal dan di potong beberapa bahagian dan direbus bersama 2 gelas air sehingga pekat. Minum air rebusan tersebut.
6) Cara paling mudah ialah dengan merendamkan kaki anda dengan air suam supaya dapat menurun kan tekanan darah kita...
Kesemua cara2 ini jugak dapat mengelakkan kita daripada terlalu banyak menelan ubat2an seperti panadol mahupun paracetemol....Selamat mencuba.

Sunday, August 24, 2014

SOMETIMES IT'S BETTER TO BE ALONE

Pernah kah anda gagal dalam percintaan? Pernah kah anda dikecewakan? Sekali? Dua kali? Berkali-kali? Kadang2 bila keadaan ini berlaku, sampai satu tahap, kita terasa putus asa untuk bercinta lagi dan menerima apa yang mendatang dengan pasrah... Kalau ada, adalah..kalau tak ada, dah kira tak ada jodohlah tu, mungkin itulah kata2 yang dapat kita dengar...
Minggu lepas sy berjumpa dengan seorang kawan sy yang mengalami situasi begitu. Berkali2 bercinta tapi sentiasa gagal hingga dia dah 'give up' dan menyerahkan semua itu kepada takdir padahal kalau nak di ikutkan dan dilihat daripada pandangan mata kasar, kawan sy ni ada rupa, ada kerja..tapi tak tahulah kenapa tak pernah melekat bila cakap pasal cinta. Teringat sy waktu sama2 kami belajar di UiTM dulu, kalau tak salah sy, 2 kali dia putus cinta.. Lepas kami grad, pernah dia bercinta dengan seorang cikgu sekolah dan hampir2 nak bertunang namun putus jugak apabila keluarga perempuan sudah ada pilihan mereka sendiri.. Sy tak tanya lah pulak berapa kali dah dia putus cinta, nanti dengan sy sy sekali dia putus sahabat..haha. Anyway, sy sentiasa mendoakan semuga kawan sy ni akan bertemu dengan seseorang satu hari nanti....dan pastinya tidak akan putus dan berkekalan hingga bila2...

Saturday, August 23, 2014

BERAKHIRNYA BLOGCOMMENTS 4

Huhuhu...penat tapi memang berbaloi sangat2. Bermula dengan komen yang pertama di kat blog Kak Ct dan berakhir dengan komen yang ke 540 di blog Shape Of My Heart CtMarqonah... kebetulan pulak bermula dan berakhir dengan blog yang nama tuan blognya sama..CT..ahaksss. Banyak jugak cerita ceriti yang sy dapat sepanjang mengunjungi blog2 rakan bloggers sebab bila kita komen kenalah baca entry nya kan..kalau setakat blogwalking ni kita just singgah macam pit stop je. Ada jugak yang dapat memberi sy inspirasi dan idea untuk menghasilkan entry2 yang akan datang.. Apa2 pun untuk semua rakan bloggers, terimakasih tak terhingga kerana sentiasa memberi sokongan kepada blog sy yang tidak seberapa ini, InsyaAllah semua ini akan menaikkan lagi semangat untuk sy berblogging...........

Thursday, August 21, 2014

JOM BLOGCOMMENTS 4

Dah lama dah sy tak buat Jom blogcomments... Kerja menimbun-nimbun menyebabkan masa teramat-amat suntuk untuk sy membuat semua tu apa lagi nak komen 500 blog dalam masa 2 hari..ahakss. Last sekali sy buat Jom Blogcomments ialah pada tahun lepas..huhu. So far sy dah pun membuat 3 kali blogcomments. So rasanya minggu ni sy mempunyai masa yang mencukupi dan harap tiada aral melintang pada saat2 akhir. Pastinya sy akan komen pada blog2 yang ada dalam bloglisting sy dulu kemudian kepada rakan2 bloggers yang sentiasa singgah dan kemudian sy akan redah tak kira sapa punya blog untuk memberi komen...Harap2 cecah 500 blog seperti masa-masa lalu yang sy buat. Jadi blogcomments sy akan bermula pada esok dan berakhir pada malam sabtunya. Satu lagi cara mudah, tinggalkan url blog anda di bahagian komen, InsyaAllah sy akan singgah dan komen blog anda tapi bilangan ke berapa tu sy tak pastilah ye.... So Good Luck to me..ahakss.

RINTIHAN JEJAKA SETENGAH HANDSOME - FLASHBACK

Aku dilahirkan dalam keluarga yang ramai. Adik beradik aku 15 orang. Mak-mak aku ada 4 orang. Cuma aku saja sorang lelaki dan anak yang sulung. Aku ingat sebab aku sorang je anak lelaki, bolehlah aku jadi anak manja, tapi sangkaan aku meleset. Semua kerja aku kena buat, baik memasak, membasuh, jaga adik2 aku, kemas rumah, sapu lantai..pendek kata apa yang Labu-Labi buat, semua aku buat. Masa aku sekolah rendah, semua dalam kelas dah ada partner masing2. Yang tak ada partner cumalah Kumari, sebab dia sorang je pelajar india dan tiada pelajar india lelaki dalam kelas tu, so aku memberanikan diri dengan menulis kat mana-mana meja dan papan hitam nama aku dan kumari…sangkaan orang, aku di gossipkan dengan kumari padahal aku sendiri yang tulis. Malangnya perasaan syok sendiri aku ditolak mentah2 oleh Kumari. Frust jugak aku walaupun semua tu aku sendiri je yang buat. Naik sekolah menengah, aku dapat tawaran belajar di Sekolah berasrama penuh. Biasalah, masuk sekolah asrama, pet sister pet brother ni dah jadi adat. Yang peliknya, ada sorang kakak form 2 ambil aku jadi pet brother dia. 
Samada dia memang dah tak ada pilihan atau sebab muka aku masih licin tak ada jerawat atau dahi aku luas dan ada bertanda dua hitam kat dahi…tapi bukanlah sebab aku kuat bersujud, sebab masa aku frust dengan Kumari, aku dok hantuk2 dahi aku kat dinding!! Hubungan aku dengan kakak angkat aku berjalan lancar sampai dia menghabiskan form 5. Cuma kami benar2 berkomunikasi masa aku form 1 saja sebab bila aku naik form 2, giliran aku pulak untuk mencari adik angkat…sorry ye kak. Oleh kerana aku ni tak handsome, jadi aku meng’offer’kan diri menjadi pengawas orientasi semasa form 1 mendaftar, jadi bolehlah aku cari adik angkat dulu sebelum semua pelajar form 2 – 5 masuk mendaftar dan dah tentu aku akan ketinggalan….bijak kan? Memang bijak.....

Wednesday, August 20, 2014

SECUBIT KISAH - SEBUAH INTRODUKSI

"Apa yang kau dok ngendap tu Daniel? Daripada tadi aku tengok asyik terjenguk2 panjang leher kau macam angsa" tanya Husin melihat roomatenya yang tak menentu sejak dari tadi.
"Aku tengah perhatikan si Allyn.." jawab Daniel pendek.
"Allyn? Allyn mana pulak ni? Sapa Allyn?"
"Alaaaa budak yang baru masuk tu. Freshie. Ambik course business. Kau ingat tak haritu kita gaduh dengan dia pasal baju dia kotor tu..." Daniel cuba mengingatkan Husin.
"Oooooo budak selekeh tu. Baju dah memang kotor cakap kita yang kotorkan...Emm kenapa pulak dengan dia?" Husin mula teringat.
"Salah kau jugak..tangan kau tu cucilah bersih2 bila dah pegang enjin masa kereta kau rosak tu..dah terkena baju dia..mana dia tak marah" 
"Aikkk ? Kau sokong dia ke aku? Aku ni kawan kau sejak ..sejak kita masuk sini..sejak 2 tahun lepas...hahaha" gelak Husin sambil melihat Daniel masih terhendap2 melihat si Allyn.
"Tentulah aku sokong kau..cuma aku hairan. Aku perhati dah dekat 2 jam dia dok kat bus stop tu.. bas kolej dah banyak kali lalu tapi tak pulak dia naik2.. Sapa yang dia tunggu?" tanya Daniel kehairanan.
"Tunggu sapa lagi.. Pak we dia lah. Aku nak tanya, yang kau sibuk2 ni kenapa? Ooooo kau dah syok kat dia ehhhh? Tolonglah Daniel... Kau bukan taste dia. Dia pun bukan taste kau...Jauh panggang beb." 
"Masalahnya...masalahnya.....Hisshhh nantilah aku bagi tau..." Daniel terus keluar dari bilik meninggalkan Husin yang terpinga2 berfikir apalah sebenarnya yang berlaku....

Tuesday, August 19, 2014

RESEPI SAMBAL JAMBI ALA SANTAI

Sambal Jambi Ala Santai
Tiap kali raya pasti sambal jambi tak pernah sy miss..Tak sah kalau tak ada jika dimakan dengan lontong. So kali ni sy akan kongsikan dengan anda semua resepi sambal jambi ala santai. Antara bahan-bahannya adalah:
2 peket ikan kurau atau yu ( terdapat kat mana-mana pasaraya) direbus kemudian ditumbuk separuh lumat.
Beberapa potong daging yang digoreng separuh masak dan kemudian ditumbuk separuh lumat
10-15 tangkai lada kering di kisar
sedikit belacan dikisar
Beberapa sudu kicap manis
10 biji bawang merah dikisar
10 biji bawang putih dikisar
sekiub besar gula melaka yang dihiris ( atau nak mudah beli gula merah kasar sepeket yang dijual kat mana2 pasaraya)
suku cawan air asam jawa.
30 biji bawang merah yang dihiris dan kemudian digoreng sehingga garing.
Cara membuatnya cukup senang. Masukkan beberapa sudu minyak dan panaskan. Masukkan kesemua bahan kisar dan tumis sehingga naik bau. Kemudian masukkan belacan, kicap, air asam jawa dan tumis lagi sehingga sebati. Masukkan ikan kurau atau yu dan daging yang ditumbuk separuh lumat tadi dan kacau sehingga sebati dalam 10 hingga 20 minit. Kemudian masukkan bawang goreng dan kacau sedikit dan sedia untuk dimakan samada dengan nasi mahupun nasi impit atau lontong 

Thursday, August 14, 2014

MEE REBUS HAJI WAHID YANG SEDAP



Setiap kali kalau sy balik ke JB pastinya makanan kegemaran sy iaitu mee rebus takkan sy lupa singgah kat mana2 gerai yang menjual mee rebus sebab mee rebus johor ni lain sikit daripada yang dijual luar dari johor. Paling yang menjadi kegemaran sy ialah mee rebus dari keluarga Haji Wahid dan jugak Lan Janggut. Hari tu masa raya, nasib sy kurang baik tak dapat nak merasa mee rebus Haji Wahid sebab masa sy datang dah cukup panjang orang beratur untuk merasakan kesedapan mee rebus Haji Wahid dan sampai satu ketika dah habis..uhukkss. Ciannya.

Sy masih lagi tercari2 restoran mee rebus Haji Wahid yang dikatakan mempunyai cawangan di Seksyen 24 Shah Alam. Survey dalam internet tak dapat jugak..Jika ada sesiapa yang tau, inform ye...
Serba sedikit tentang mee rebus Haji Wahid ialah keluarga Haji Wahid telah memulakan usaha makanan pada 1919 dimana ianya bermula dengan 3 generasi dari Basid Ali, Karam Ali, Wak Baidari yang menjual mee rebus setiap hari dengan menggunakan kandar dua keranjang rotan yang dipikul disekitar Bukit Zaharah dan Kg Air Molek, Johor.
Pada tahun 1938, anaknya Haji Wahid Basid Ali mengambilalih tugasnya dan menjadi satu-satunya penjual mee rebus di antara penjual sate di Satay Club, diseberang stesen KTM Johor Bahru dan pada tahun 1978 perniagaan Haji Wahid telah berpindah ke terminal bas Jalan Terus sementara anaknya Haji Halim telah membuka kedai mee rebus pada sebelah petangnya di Tepian Tebrau.

SEKALI SEKALA NAK JUGAK BERUBAH

Bila sekali sekala baca blog sendiri...ahaksss, terasa jugak nak ubah sikit2 penampilan blog tapi takut jugak nanti banyak tambah makin banyak pulak masa nak diambil bila downloading. Bila lama nak downloading tu yang leceh, susahlah bagi you all yang datang nak singgah cepat2..bak kata orang singgah ala-ala pit stop.. Singgah, komen, go.... hahaha.
So fikir punya fikir, rasanya sy cuma akan ubah penampilan ajelah. Tak ada penambahan gadget mahupun widget..Biarkan dengan background hitam sebagai trademark Jomsantaisekejap. So tunggu ye penampilan baru. Ni tengah tercari2 gambar yang sesuai ...sambil mencari2 lagi idea..sambil melayan auditor..sambil fikir nak lunch apa..sambil fikir hujan ke tak petang ni..sambil..amboii banyaknya sambil. Enjoy your days bloggers........

Wednesday, August 13, 2014

KESIBUKAN MULA MELANDA

Dua tiga hari ni banyak pulak kerja yang nak kena dibuat lebih2 lagi it's audit time. So double2 lah banyak kerja nak kena buat. Tambah pulak beberapa hari ni hujan asyik turun sampai ke malam... Jadi kalau anda lihat bulan ni agak kurang entry yang sy post, harap maklumlah ye..
Dalam dok belek2 kat internet, terbaca berita yang menyedihkan tentang pemergian Allahyarham Maidin Ibrahim yang meninggal dunia akibat serangan jantung di rumahnya di Kampung Pokok Tai, Gurun pada usia 76 tahun. Semalam salah orang artis kegemaran sy iaitu Robbie Williams juga telah mati akibat bunuh diri kerana depression. Berbalik kepada Allahyarham Maidin yang jugak dikenali Pak Tam atau panggilan mesra Mamu meninggalkan seorang balu, Habira Ibrahim, lima orang anak dan tiga orang cucu. Semuga roh Arwah dicucuri rahmatNya....Amin

Tuesday, August 12, 2014

SARAPAN SATE DI MUAR

Menjelang pagi tadi, hujan turun dengan lebatnya... Patutlah rasa lain macam je bila nak bangun. Bukan main liat macam terasa hari Sabtu dan Ahad je..tapi malangnya baru hari Selasa..ahaksss. Terpaksalah bangun sambil perlahan2 menongkak lutut, tangan dan kaki baru dapat bergerak.. Bila hujan ni, memang lapar sangat2.. Cakap pasal makan ni, teringat sy masa cuti Hariraya yang lepas sewaktu singgah bermalam di Muar. Paginya pasti sy tak akan melepaskan peluang untuk bersarapan sate dan mee rebus. Perrghhh memang menyelerakan terutama sate perut nya yang sedap hingga menjilat jari..tanpa kuah kacang pun sy boleh pulun sampai 10 cucuk. Malangnya nak dapat pun bukan senang sebab memang kebanyakkan orang datang situ nak makan sate perut... Apalagi kalau nak bungkus...memang tak dapatlah jawabnya. 
Nak cari kat KL ni memang susah sbb sate perut nya tak sama..kat KL ni kebanyakkan nya guna..apa dipanggil tu babat kot kalau tak salah..agak kenyal dan liat sikit..bukan bahagian perut yang lemak berkirm seperti dijual di Muar...
Related Posts with Thumbnails