Custom Search

JomSantaiSekejap Followers

TRANSLATE OF OTHER COUNTRIES

 

Monday, September 15, 2014

SECUBIT KISAH BABAK 3 - SEMAKIN TERASA DEBARAN

Ini merupakan kesinambungan Secubit Kisah Babak 2 - Siapa Allyn dulu..... 
Beribu persoalan masih tidak terjawab, masih menjadi tanda tanya siapalah Allyn? Adakah mereka pernah bertemu? Tapi takkan lah Daniel boleh lupa... Mungkin jugak kawan sekampung dulu2 atau kawan masa sekolah rendah?
"Haaaa...mengelamunlah tu pasal Allyn...tak habis2." sapa Husin mengejutkan Daniel yang sedang terpaku walaupun sedang mengadap makanan tengahari di cafe.
"Entahlah..puas dah aku dok fikir tapi memang tak ingat langsung..." jawab Daniel pendek.
"Kau apa yang ingat. Nasib baik aku ni kau ingat..kalau tak aku tak tahulah..." Husin cuba berselorok sambil melihat sedikit senyuman di wajah Daniel...
"Haaaa..tu tu tu. Buah hati kau dah datang. Apa lagi.. pi lah tanya dia kenal kau ke tak? Kan elok daripada kau dok fikir sorang2 macam orang gila dah aku tengok" sambil muncung mulut Husin menunjuk2 ke arah Allyn yang sedang berjalan menuju ke cafe....
"Hisshh kau kesini..."
"Kau tak nak aku panggil kan..kita kan senior." Belum sempat Daniel melarang Husin.....
"Allyn!! Sini jap...ada hal." sambil melambai2 ke arah Allyn.
"Haaahhh...Abg berdua ni lagi? Nak apa pulak kali ni?" Tanya Allyn sambil melihat Daniel yang agak serba salah dengan ajakan Husin tadi.
"Ni haahhh abg kau nak tanya soalan cepumas... Haahhh Daniel tanyalah..dan dan tu jadi pemalu pulak" usik Husin. Tahu benar dia perangai malu Daniel.
"Ahhhh..ada apa bang? Allyn nak cepat ni.. lepas ni ada kelas" 
"Ye ye ke? Macam tu tak pelah lain kali lah kita sembang..." Husin seakan lega bila Allyn bergegas untuk ke kelas.
"Apalah punya slow kawan aku ni... Ni hah, Abg Daniel ni nak tahu Allyn pernah kenal dia tak dulu ke..pernah jumpa ke..pernah cakap ke...ada tak?" Husin terus aje mencelah melihat Daniel agak lambat...
"Pernah...." Jawab allyn pendek. Lalu terus meninggalkan Daniel terpaku dan Husin ternganga seketika.

Friday, September 12, 2014

SEJENAK KITA IMBAS

Bila kita imbas.....
Perjalanan hidup yang telah kita lalui pastinya banyak sketsa suka duka, pahit manis dan turun naik nya. Ada yang terpaksa kita menempuhi pelbagai rintangan, kesusahan dan dugaan dan tidak kurang jugak ada yang menemui kejayaan dan kebahagiaan.
Sekali kita imbas...
Semua itu jugaklah yang akan kita tempuhi pada masa akan datang kerana kita tidak akan tahu apa yang ada di depan. Mungkin kita akan lebih berjaya dan mungkin kita akan menerima rintangan dan dugaan yang lebih menguji sikap dan sifat diri kita.
Lalu kita rumus kan imbasan2 itu dan berfikir sejenak... Kemanakah kita sekarang? Adakah masih di tempat yang sama atau ke tempat yang lebih baik atau semakin teruk? Bagaimana pulak harapan kita pada masa akan datang?
Tujuan sy menulis entry ini adalah kerana sy tengah pening dengan kerja yang banyak...maka terhasillah entry yang sebegini rupa...ahakss


Thursday, September 11, 2014

RESEPI SAMBAL KERANG ALA SANTAI

Ehsan Google
Rasanya dulu pernah sy share entry pasal resepi sambal kerang dan kali ini sekali lagi sy share, cuma sy tambah sana situ sini bagi mempersedapkan lagi rasanya. Antara bahan-bahannya adalah:
3 kg kerang direbus dan diambil isinya.
4 biji bawang putih dikisar 

4 biji bawang besar kisar
4 batang cili merah dikisar
1 biji bawang besar dipotong kasar

Sedikit belacan
Sedikit air asam jawa
2 sudu besar gula merah
Garam secukup rasa
Cara memasaknya pula adalah mula-mula panaskan minyak dan tumis bahan yang dikisar bersama belacan sehingga naik bau. Kemudian masukkan kerang, bawang besar dan air asam jawa. Gaul sehingga sebati dan sedikit pekat. Kemudian masukkan garam dan gula merah secukup rasa atau air jika anda inginkan kuah sambal sedikit. Dalam beberapa minit, bolehlah anda angkat dan hidang.


Kadangkala, sy campurkan jugak tempe goreng atau tahu goreng dalam sambal untuk mempelbagaikan masakan sambal tersebut. Apa saja boleh ditambah mengikut selera anda dan tidak mengubah rasa masakan itu sendiri.

Tuesday, September 9, 2014

SIBUK SIBUK SIBUK

Seminggu ni banyak pulak kerja2 yang kena sy buat menyebabkan tak sempat untuk sy meluangkan masa mengepost entry...Blogwalking pun masa dekat2 nak balik kerja baru sempat nak singgah blog rakan2, ..
Semalam paling rekod lah bila sy balik pukul 2 pagi..ahaksss. Memang tak sedar langsung. Kerja punya kerja punya kerja..tengok jam dah pukul 1.30 pagi. Maklumlah office kat kawasan sy ni walaupun pukul 2 pagi masih lagi banyak kereta lalu lalang, jadi tak terasa lah masa begitu cepat sampailah sy terasa mata dah kuyu..tengok jam kat laptop..tu dia. Burung hantu berjaga malam pun tidur jugak.. Apa lagi, kemas sana sini situ ..terus kunci office terus ke parking terus balik terus mandi terus ...tidur. 


Friday, September 5, 2014

RESEPI IKAN KURAU MASAK LEMAK NENAS

Ehsan Google
Semalam bila periksa2, masih ada lagi stok ikan kurau..balance2 masak sambal jambi masa hariraya lepas, so kali ini kita guna ikan kurau tu untuk masak lemak nenas..Bahan2nya taklah banyak sangat, mudah dan senang aje... Antara bahan2nya adalah:
Satu peket ikan kurau yang dijual di hypermarket ( atau 6 -8 ketul ikan kurau)
3 biji bawang merah ditumbuk
3 ulas bawang putih ditumbuk
1 batang serai
1/2 biji nenas dipotong kotak atau nipis..ikut suka mata anda.
1 kotak kecil santan segera atau 1 biji perahan santan pekat
5 biji cili padi ditumbuk
Garam dan gula secukup rasa.
Cara membuatnya lagilah senang... Panaskan 2 sudu besar minyak dan masukkan bahan yang ditumbuk bersama serai. Sampai naik bau, masukkan nenas dan air sedikit hingga nenas kelihatan separuh masak. Kemudian masukkan ikan kurau dan kacau hingga sebati dan kemudian masukkan santan dan kacau. Bila nenas sudah kelihatan masak, masukkan garam dan gula secukup rasa dan siap untuk

Thursday, September 4, 2014

PENDUDUK MALAYSIA 30 JUTA

Menurut jabatan perangkaan negara penduduk Malaysia sudah mencecah 30 juta. Satu jumlah yang cukup ramai dan semakin meningkat. Apakah keadaan pada masa akan datang bila peningkatan ini semakin naik dan naik.. Apa akan jadi dengan ekonomi negara? Apa akan jadi dengan kawasan2 luar bandar? Apa akan jadi dengan tumbuhan2 yang menghijau......?
Pastinya peningkatan penduduk Malaysia seiring dengan kepesatan dan kenaikan taraf kehidupan yang sy pasti sedikit sebanyak banyak memberi impak yang besar pada kos sara hidup. Tengok saja harga rumah... Rasanya kalau tak bergaji RM2,000 keatas susah jugak nak merasa rumah sendiri.. menyewa ajelah jawabnya.
Dalam masa yang sama, terbaca sy di internet semalam jumlah warga asing yang berada di Malaysia mencecah 5.8 juta orang. 5.8 juta orang? Biar betul...Dan lagi dinyatakan daripada 5.8 juta tersebut, 2.9 juta tidak mempunyai dokumen yang sah atau tamat tempoh dan sebagainya. Emmm sy rasa kita patut ambil berat akan angka ini yang pasti jugak akan seiring meningkat sebagaimana meningkatnya penduduk Malaysia....Tak nak lah satu masa nanti, penduduk Malaysia ramai, tapi ramai lagi warga asing yang tinggal di Malaysia....huhu.

Friday, August 29, 2014

RINTIHAN JEJAKA SETENGAH HANDSOME ll - FLASHBACK

Entry ni adalah sambungan bagi entry yang lepas Rintihan Jejaka Setengah Handsome yang lepas….
Dalam aku pilih punya pilih nak cari adik angkat..aku gagal. Bukannya tak ramai freshies yang cantik, tetapi sebab aku ni hah yang tak handsome, jadi dari awal sebelum aku nak keluarkan kata-kata untuk mengambil diorang jadi adik angkat, aku dah tahu dah…kalau diorang terima pun memang tak lamalah. Lalu minggu orientasi tersebut adalah satu kegagalan bagi aku. Tapi entah macam mana selepas 2 minggu pelajar form 2 -5 mendaftar, aku terserempak dengan seorang freshie cun…aku gunakan orang dalam ( budak2 form 1 yang baik dengan akulah ) untuk cari siapa freshie tu..siasat punya siasat, check punya check…aku dapat jugak nama dan siapa dia freshie tu Jadi macam biasalah. Masa tu mana ada handphone..pakai surat layanglah. Baik punya ayat…baik punya bedak aku letak…baik punya kertas writing pad yang warna warni. Freshie ni tak jawab. Seminggu. 2 minggu. 3 minggu… Hampeh. Aku ingatkan memang tak ada peluang sampailah minggu ke 4 bila sekali lagi aku terserempak dan kali ini dia pulak tersenyum kat aku…Ooooo rupa2nya dia nak tengok aku depan2. Kat sekolah asrama tu, memang jadi satu ‘kesalahan’ kalau nampak lelaki bercakap dengan perempuan unless kalau beramai-ramai atau pun jika kita dah senior…kalau setakat form 2 tu…jangan haraplah. Jadi, confirmlah freshie yang cun itu menjadi adik angkat aku….tapi selama mana? Member2 aku semua dah mula jealous bila dapat tahu aku ada adik angkat yang cun. Siap aku lepas ni…

Thursday, August 28, 2014

SECUBIT KISAH BABAK 2 - SIAPA ALLYN?

Ini merupakan kesinambungan daripada secubit kisah - sebuah introduksi yang telah sy post beberapa hari yang lalu............
Husin masih tidak faham dengan sikap Daniel. Kenapa dia begitu beria-ria dengan Allyn. Siapakah Allyn? Kekasihnya? Tak mungkin kerana selama ini Daniel tidak pernah menceritakan kepadanya tentang teman wanita apalagi kawan perempuan kerana Daniel begitu pemalu.. Nak tackle perempuan pun, Husin jugak yang menjadi penasihat.
Malam tersebut sewaktu mereka keluar ke Kajang untuk merasakan keenakan satay kajang, Husin cuba meleraikan kekusutan yang bermain dikepalanya.
"Aku nak tanya kau sikit boleh?" Husin memulakan perbualan sambil Daniel mengangguk2.
"Apa dia? Jangan kau tanya pasal siapa belanja dah ye..Kau ajak makan sini, kau belanja.."
"Ye Ye..itu aku tau. Aku ajak surelah aku belanja. Aku cuma nak tanya pasal petang tadi. Pasal Allyn. Kenapa kau nampak serius sangat bila cakap pasal Allyn tu. Kau berdua ada apa2 ke? Takkanlah kan sebab kau tu muka macam cina..dia tu muka macam anak mami.. " Husin masih tak puas hati agaknya sebab kejadian tempohari...
"Apa kena mengena pulak dengan muka macam cina..macam anak mami bebagai ni...?" Daniel dah mula resah dengan soalan Husin.
"Ok..Aku tanya direct. Kau kenal ke dengan Allyn tu?" 
"Aku sendiri tak dapat nak jawab... Aku rasa macam kenal dia..Macam pernah jumpa..macam pernah bercakap...tapi aku tak ingat kat mana...." sambil berkerut2 dahi Daniel cuba mengingatkan kembali....
"Hahhhhhh...apasal kau tak tanya aku benda2 macam ni..kan senang sikit aku boleh jawab kan untuk kau. Aku tahu kat mana kau jumpa dia.." tiba2 jawapan Husin sedikit mengurangkan kegusaran Daniel..
"Ahhhh?? Kat mana.."
"Dalam mimpi kau.....!! Hahahaha " Tapi yang ketawa cuma Husin seorang. Itu pun pendek aje ketawanya bila melihat muka Daniel masam semacam........

OPEN HOUSE PUNYA CERITA

Ehsan Google
Bulan Syawal sudah pun berakhir, namun ada jugak yang masih membuat open house pada hujung minggu ni sekaligus kerana cuti pada hari Isnin sempena Hari Kemerdekaan Negara yang jatuh pada hari ahad, jadi tak adalah letih sangat kalau buat open house...
Yang jauh pun ada menjemput, yang dekat pun ada..ahakss. Tengoklah mana yang sempat. Jiran sebelah rumah pun buat pada hujung minggu ni. Boss sy pun buat pada hujung minggu ni tapi dia tak jemput, katanya sure tak datang..haha. Memangpun sebab buat kat Pahang. Jadi tolak campur bahagi darab... Ada 6 tempat yang sy rasa boleh dan sempat pergi. Jadi esok kita cuba kurangkan aktiviti makan sebab hari Sabtu dan Ahad dah pasti penuh jadual untuk mengisi perut... Anda bagaimana? 
Cakap pasal open house ni teringat sy pada cerita yang berlaku pada beberapa tahun yang lepas. Berlaku di rumah jiran sy yang mengadakan open house. Dalam tengah ramai yang datang menjamu selera, datang 2 kereta sarat dengan 'kawan2' anak jiran sy.. Lepas bersalam dengan jiran sy, mereka pun makan sambil berbual2 dengan para tetamu yang lain yang datang beraya ke situ. Tiba2 terdengar suara...
"Oiiii rumah aku kat sinilah. Tu rumah jiran aku...." Suara kawan diorang yang buat open house yang mana rumahnya hanya selang beberapa rumah dari situ.  

Tuesday, August 26, 2014

PETUA KURANGKAN SAKIT KEPALA

Tiap kali bila asyik mengadap computer, laptop mahupun handphone dalam jangka yang lama pasti kadangkala boleh menyebabkan kepala kita pening dan mata mula berpinar2...sebaiknya kalau dah macam tu rehat kan sekejap mata anda 5 minit daripada terus mengadap screen...Disini sy sertakan petua2 mudah yang sy kumpulkan daripada beberapa blog yg sy baca untuk mengurangkan sakit kepala. Antaranya adalah:
1) Minum air perahan limau purut / teh kerana kadangkala kita mungkin dehidrasi menyebabkan kepala kita mudah terasa pening.
2) Buat perahan limau kasturi dan perahan tersebut di letak kan di dahi sambil mengurut perlahan2 kedepan. Ini dapat membuat perjalanan darah sekitar dahi dan kepala anda lancar.
3) Makan makanan yang pedas atau lebih senang ambik semangkuk tom yam yang pedas dan makan apabila anda terasa sakit kepala.
4) Jika anda berada di office tiba2 terasa pening kepala, cuba ubah kedudukan duduk anda dengan duduk tegak kerana jika anda duduk membongkok, maka leher akan menampung berat kepala menyebabkan otot menegang dan menimbulkan rasa pening.
5) Minum air rebusan epal hijau. Ambil sebiji atau 2 biji epal dan di potong beberapa bahagian dan direbus bersama 2 gelas air sehingga pekat. Minum air rebusan tersebut.
6) Cara paling mudah ialah dengan merendamkan kaki anda dengan air suam supaya dapat menurun kan tekanan darah kita...
Kesemua cara2 ini jugak dapat mengelakkan kita daripada terlalu banyak menelan ubat2an seperti panadol mahupun paracetemol....Selamat mencuba.

Sunday, August 24, 2014

SOMETIMES IT'S BETTER TO BE ALONE

Pernah kah anda gagal dalam percintaan? Pernah kah anda dikecewakan? Sekali? Dua kali? Berkali-kali? Kadang2 bila keadaan ini berlaku, sampai satu tahap, kita terasa putus asa untuk bercinta lagi dan menerima apa yang mendatang dengan pasrah... Kalau ada, adalah..kalau tak ada, dah kira tak ada jodohlah tu, mungkin itulah kata2 yang dapat kita dengar...
Minggu lepas sy berjumpa dengan seorang kawan sy yang mengalami situasi begitu. Berkali2 bercinta tapi sentiasa gagal hingga dia dah 'give up' dan menyerahkan semua itu kepada takdir padahal kalau nak di ikutkan dan dilihat daripada pandangan mata kasar, kawan sy ni ada rupa, ada kerja..tapi tak tahulah kenapa tak pernah melekat bila cakap pasal cinta. Teringat sy waktu sama2 kami belajar di UiTM dulu, kalau tak salah sy, 2 kali dia putus cinta.. Lepas kami grad, pernah dia bercinta dengan seorang cikgu sekolah dan hampir2 nak bertunang namun putus jugak apabila keluarga perempuan sudah ada pilihan mereka sendiri.. Sy tak tanya lah pulak berapa kali dah dia putus cinta, nanti dengan sy sy sekali dia putus sahabat..haha. Anyway, sy sentiasa mendoakan semuga kawan sy ni akan bertemu dengan seseorang satu hari nanti....dan pastinya tidak akan putus dan berkekalan hingga bila2...
Related Posts with Thumbnails