Thursday, March 26, 2015

BERWHATSAPP SAMPAI BERASAP...

Kadangkala, kerana kesibukan kita tak sempat nak berjumpa.. tak sempat nak beramah mesra, jadi cara paling senang adalah dengan ber'sms' atau berwhatsapp2...huhu.
Ini adalah sedutan antara perbualan2 whatsapp dalam group keluarga yang rapat sangat2...
Sara : "Semalam Allyn dah tengok tak dvd konsert Infinite yang Akak bagi tu?"
Allyn : "Dah..perghh best kak. Ada lagi tak dvd2 lain?"
Mak : "Amboiii Sara beli kat mana dvd tu? Pakai duit belanja sekolah ke?"
Sara : " Taklah mak... Duit Sara yang Sara simpanlah. Sara tahu berjimatlah mak duduk kat asrama. Duit mak dgn abah bagi tu Sara guna untuk belanja sekolah je.."
Mak : " Baguslah tu.. Jangan membazir. Minggu ni abah ada plan nak bawak gi Sungai Congkak sebab company dia ada buat family day kat sana"
Sara : "Sungai Congkak? Air sungai dia dah ceteklah mak... "
Allyn :"Alaaaa akak ni, kira apa, yang penting kita enjoy. Dah lama tak gi jalan satu keluarga.. "
Tiba-tiba si Abah pun join.
Abah : "Depan2 meja makan pun nak berwhatsapp ke? Makanan order tadi dah nak sejuk dah... Dah. tutup hp tu. makan."



Wednesday, March 25, 2015

VRROOMM..VRROOMM..FORMULA 1

Promosi F1 kat KLCC. Ada band buat persembahan
Hari ni sempatlah sy 'berjalan-jalan' ke KLCC... ahaksss bukanlah berjalan2 santai, tapi kebetulan ada kerja kat sana jadi sempatlah sy melabuhkan merehatkan kaki dengan meninjau sekitar ruang legar KLCC yang sedang ada promosi daripada Petronas sempena Formula 1 yang akan datang ... Kalau tak salah sy pada 27-29 March nanti... 
Cakap pasal F1 ni sy memang minat tapi masa zaman Michael Shucmacker lah..lepas tu sorang2 bersara terus minat tu hilang..huhu. Anyway, kalau bagi sesiapa yang giler dengan kelajuan, kepantasan, kederasan dan apa2 ke lagi pasti tidak kisah siapa pemandunya, siapa penganjur dan pembuat enjin.. sure akan tetap jadi peminat setia....

Tuesday, March 24, 2015

ADUHSSS SIBUK LAH PULAK

Dua tiga hari ni kesibukan kerja mula melanda-landa, berombak-ombak bagai menanti untuk menghentam...ahaksss, jadi tak dapatlah sy nak menaip entry..huhu. Tapi sebab tangan ni rasa macam tak sah kalau tak menaip walau sikit..nak jugak enterframe kat blog maka dengan masa yang ada..dengan semangat yang jitu ku gagahi jugak untuk menaip entry ini...ahakssss.
Nak menaip waktu malam satu je masalah yang timbul... line teruk sangat. Takkan asyik nak kena pergi kedai mamak je ambik wifi diorang..huhu. Nanti mamak kena kan GST pulak..haha.
Anyway, walau tak ada entry, sy tetap jugak dikesempatan yang ada buat blogwalking..mana boleh tak singgah blog kawan2 yang penat datang menyantai kat blog kita..tak balas singgah nanti merajuk.. sapa nak pujuk? kita jugak...ahakssss.
Teruskan berblogging ye...

Friday, March 20, 2015

BERMULALAH LANGKAH BERJIMAT..

Sekarang ni isu paling hangat yang tengah diperkatakan sudah pastinya adalah berkenaan dengan GST. Sana sini semua berbincang, mengeluh, risau, marah dan ada jugak yang menyokong dengan GST. Dan nampaknya semua barangan sudah pun dalam persiapan dengan harga yang baru.. pastinya lebih mahal, malah kadar tambang pengangkutan, harga ubatan... malah transaksi2 perbankan jugak dikena kan GST... tidak kiralah berkait secara langsung mahupun tidak
Kita lupakan dulu pasal syarikat2 samada yang berdaftar atau tidak dengan GST.
Yang banyak menerima kesan mahupun tempias akibat daripada GST adalah pengguna2 apabila terpaksa membayar lebih akibat daripada kenaikan harga2 barang. Malah kadar sewa rumah jugak meningkat hinggakan rumah pangsa kos murah kalau dulu boleh dapat disewa daripada 700.00 dan kebawah tapi kini ada yang mencecah 950.00 dengan alasan GST.. itu belum lagi rumah kos sederhana atau tinggi. Kalau menyewa dah mahal, apalagi nak beli rumah sendiri. Kesianlah pada pasangan2 muda..huhu
So, apa lagi yang boleh kita buat selain daripada terpaksa berjimat cermat..kan. Itupun setakat mana boleh kita berjimat sebab nak tak nak kena jugak beli barang2...ahaksss.

Wednesday, March 18, 2015

ADA SEBUAH KISAH...

Percaya atau tidak dulu sy pernah membela kucing..opsss lebih tepat lagi mak sy pernah membela kucing sampai satu ketika kucing2 kat rumah berjumlah 10 ekor walaupun sebenarnya lebih tapi sebab dah bagi sedara mara dan jiran2.. kemudian jumlah tu berkurangan. Pada asalnya cuma 2 ekor kucing je yang arwah ayah bawak balik.. Yang jantan namanya 'Nyanyau' warna kuning dan yang betina warna kuning putih nama 'Neng'. 
Pada asalnya hidup kami 'aman bahagia' sehinggalah berlaku aktiviti diluar kawalan kami daripada 2 ekor menjadi 5 ekor. Kemudian satu ketika semuanya menjadi tunggang terbalik macam keluarga 69 apabila anak membelasah mak dan bapak pulak membelasah anak sehingga anak dan mak sama2 bunting dan bila keluar anak warna pulak sama..kalau tak kuning, warna kuning putih... ahaksss. Tapi yang bestnya walau pun banyak, kucing2 tu tak pernah melepas merata2.. tempat melepas diorang kat dalam bilik air..educated punya kucing....
Okay. Sy bukanlah nak menceritakan pasal semua kucing2 tu tapi sy nak cerita kucing pertama sy yang bernama 'Nyanyau' tu.
Kucing tu memang kucing yang bagi sy punya banyak kenangan2 manis. Daripada kecik sampailah dia mati. Nyanyau ni memang pandai bawak diri. Pandai bukak pintu. Pandai bukak tingkap. Ikut suka dia je bila dia nak keluar dan balik.. Macam dia pulak tuan rumah. Kadang2, pagi2 dia bukak pintu samada dengan melompat atau menarik pintu dari bawah.. ( Masa tu handle pintu jenis tarik kebawah bukan tombol macam sekarang ) Kalau kita panggil nama dia dari jauh dia dah lari datang.. Dia jarang makan nasi tapi suka makan ikan bilis dan ikan2 mentah. Buah kegemaran dia durian...ahakss.... Kucing makan durian!! 
Banyaklah lagi suka duka hidup sy dengan Nyanyau ni sehinggalah hari tua dia. Masa tu dia macam dah mula meragam. Suka bergaduh dengan anak beranak dia.. Pernah satu hari mak sy marah dia dan sebab dia geram, digigitnya kaki mak sampai berdarah, dipukul pun dia tak lepaskan gigitan dia sampailah mak cakap "Lepas ni jangan balik rumah lagi, pergi cari makan sendiri" dan kemudian Nyanyau macam faham terus melepas kan gigitan dia dan beredar. Memang dalam gigitan dia.
Lepas tu kami tak berjumpa Nyanyau sehinggalah satu hari arwah ayah jumpa Nyanyau kat tepi jalan tapi sudah tidak bernyawa lagi. Tak tahu samada kena langgar atau mati tua sebab tak ada kesan2 kena langgar.
Itulah sebuah kisah.......

Tuesday, March 17, 2015

CERITA MALAM JUMAAT

Malam tu rasanya malam Jumaat. Biasa kita selalu dengar malam Jumaat ni malam sunatlah, malam penuh keberkatan... tak kurang jugak yang cakap malam ni hantu2 suka sangat kacau orang.
So, malam tu sy 'decide' nak perah, kerah dan mentelaah sampai pukul 2 pagi kat kelas bangunan hujung sekolah ...bersama dengan si Kamal dan Mail. Budak2 form 1 sampai form 4 semua dah balik bercuti, tinggal kita orang pelajar form 5 yang tengah berhempas pulas nak exam SPM. Ada yang study kat dorm masing2, ada yang kat kelas.. maklumlah kelas banyak kosong, dan ada jugak yang genius tak study...tengok tv je memanjang.
So, study punya study.. sampai pukul 1, Kamal dan mula mengantuk dan ajak kitaorang balik tapi sebab dah janji nak study sampai pukul 2, dia pun lentok dulu kat kelas, tinggal sy dengan Mail menyambung 'prep' kitaorang.
Dalam beberapa minit lepas Kamal tidur, sy mula terdengar satu suara seakan mengilai dari arah pintu depan kelas. Sy mencuit Mail yang duduk di depan sy..
"Mail..kau dengar tak?"
"Bunyi apa tu.. Jomlah kita balik. Takut aku..." Mail menjawab sambil mata nya memerhati keliling
Terus lampu terpadam tiba2. Aku lihat tingkap luar terpandang api di kawasan asrama masih ada. Sah, cuma letrik kawasan bangunan tempat aku belajar aje yang blackout. Kami pun mula mengejutkan Kamal dan kami bertiga berpimpin dan berjalan perlahan2 menuju ke pintu kelas. Malam tu memang gelap tanpa ada sinaran bulan.
"Eeeeeeeeee....!!!!!" suara ngilaian tu semakin dekat. Kadang terdengar dari kelas sebelah..kadang terdengar dari atas bumbung.
"Mail...kka..kauu..kkauu bukak pintu tu... Kaukkauu badan besar sikit..." Cakap Kamal sambil berdiri di belakang sy.. tapi kalau sy tengok badan dialah paling besar antara kami bertiga.
Mail pun perlahan2 membuka pintu kelas dan tiba-tiba........!!!
"Abang!! Tak de citer lain ke? Semalam ada senior cerita hantu lagi ngeri dari ni.." tiba2 satu suara mencelah. Potong stim betul budak2 form 1 ni, orang dah syok2 cerita.
Itulah senario yang selalu terjadi apabila setiap kali junior form 1 mula2 mendaftar dan masuk asrama. Pasti ada saja cerita2 hantu yang akan senior2 ceritakan... satu masa dulu.

Monday, March 16, 2015

AWAKLAH..SIAPA LAGI?

Hari ini punya cerita... mulanya macam ni.
"Ehhhh... Husin ehh? awk kerja mana sekarang?" seseorang menegur sy masa sy tengah nak update blog kat sebuah kopitiam..ahaksss
"Eerrrr minta maaf sy bukan Husin." sy menjawab
"Alaaaa nak menyamar konon. Lama betul tak jumpa.." perempuan tu masih jugak tak nak terima pengakuan sy... 
"Cik..sy memang bukan Husin. Salah orang kot...Nama sy jomsantaisekejap ( ahakss bukan nama sebenar )...
"Laaa ye ke. Muka memang sebijik macam Husin, classmate masa kat UKM dulu. kembar dia kot..haha.. sorry ye." jawab perempuan tersebut sambil berlalu.
Sebenarnya dah beberapa kali jugak sy melalui situasi yang sebegini. Pernahkan anda melalui nya? Kadang2 sy sendiri salah menegur orang sebab sangkakan dia kawan lama kita. Masa tu memang malu lah tapi kata orang malu bertanya sesat jalan..kan kan kan.
Kadang2 disebabkan bermula daripada salah tegur ni, persahabatan terjalin sehingga sekarang..Tak pun ada jugak yang sampai ke jinjang pelamin..( yang ini tak tahu samada salah tegur atau sengaja salah tegur ..ahaksss)


Friday, March 13, 2015

RESEPI BAYAM MASAK AIR ALA SANTAI

Selalunya bila sampai rumah tu dah senja2... jadi mood masak tu dah lari sebab letih, tapi semalam jalan pun tak jam, dapat sampai rumah awal, dapatlah sy masak walaupun yang simple2..ahakss. Lagipun dah lama jugak sy tak memasak... So semalam dok belek2 peti ais, adalah sayur bayam 2,3 ikat..bolehlah buat masak air. simple!
Antara bahan2nya adalah:
2 ikat bayam
1 peket kecil udang kering
2 batang jagung muda ( yg kecik2 tu)
1 biji tomato dihiris kasar
2 tangkai daun bawang
3 ulas bawang merah dihiris
2 biji lada merah dihiris
1 biji bawang putih dihiris
Garam dan air secukupnya...
Cara memasaknya pun mudah sesangat. Didihkan air dan masukkan jagung muda, biarkan selama beberapa minit. Kemudian masukkan semua bahan kecuali bayam dan bila dah naik bau, baru masukkan sayur bayam dan garam secukup rasa. Kacau dan bila nampak sayur bayam dah sebati, bolehlah dihidangkan.

Tuesday, March 10, 2015

ADA KE PATUT?

Pernahkah opsss mungkin tak sesuai kalau tanya pernah kah... Selalu kita akan lihat tidak kiralah samada di kawasan highway ke, taman2 perumahan ke mahupun jalan2 di kampung dan bandar. ada pemandu mahupun penumpangnya yang akan 'terbuang' kertas tisu ke, plasik ke, plastik gula-gula ke dari cermin kereta. Kadang2 ada jugak tin2 minuman bila dah minum di lempar ke jalan2... Kadang2 sakit jugak mata memandang. Nak marah pun yang membuang tu bukan budak2, kadang2 ada yang buat muka selamba je... tengok muka dia kita dah nampak dah apa yang tertera di atas kepala dia .... ..." Ada aku kesah?"
So tengahari tadi.. masa nak keluar lunch, sy dengan rakan satu pejabat keluarlah lunch. Kita orang decide nak makan tempat jauh sikitlah. Ubah angin dan seleralah katakan. Jadi naiklah satu kereta... Dalam perjalanan tu..tengah elok2 kita orang borak2 dalam kereta huha huha..tiba2, kawan sy mengelak sesuatu benda yang terkeluar daripada kereta di hadapan kita orang ( nasib baiklah masa tu jarak agak jauh sikit ).. tengok punya tengok sebatang payung. Mak aiiii.. payung di buangnya dari tingkap kereta. Nasib baik tak ada kereta. Ada ke patut... ? Lepas tu kereta tu berdesup laju ...  

Monday, March 9, 2015

MUDAHNYA HATIMU BERUBAH

Kadang-kadang keadaan sekeliling boleh mengubah sifat dan sikap kita samada luaran mahupun dalaman. Lebih2 lagi jika ianya melibatkan suasana kehidupan kotaraya. Kalau tidak  kuat iman, tidak kuat hati..selangkah saja kita masuk, pasti kita sudah bertukar menjadi orang yang bukan seperti diri kita dahulu.....
Dulu, sy adalah seorang kawan. Orangnya baik. Asal orang kampung dan dapat belajar ke IPTA sama2 dengan sy cuma dia ambik jurusan perniagaan. Dari awal sampai ke penghujung pengajian, sy rasa dia tidak pernah lupa asal usulnya. Sentiasa pakai apa yang ada, guna apa yang mampu, beli apa yang dapat dibeli. Tak lebih tak kurang. Setahun selepas dia berjaya masuk ke IPTA, tunang dia jugak sekampung, dapat masuk ke IPTA yang sama ambil jurusan akaun. Pada asalnya hubungan mereka baik, berjalan lancar. Mereka jarang bertemu kerana semasa di kampung pun kata kawan sy ni, mereka hanya bertemu di rumah keluarga perempuan. Jarang berjalan bersama mahupun berjumpa berdua namun kasih sayang antara mereka tidak pernah kurang....
Tapi lama kelamaan, tunangnya mula menjauhkan diri, bila cuti semester jarang pulang kekampung dengan alasan kerumah kawan untuk belajar. Bila dikampus, selalu tiada di hostel dan akhirnya tau2 kawan sy ni dapat perkhabaran daripada keluarganya yang pertunangannya telah diputuskan atas permintaan tunangnya walaupun keluarga tunangnya cuba membantah. 
Selidik punya selidik, rupa2nya tunangnya sudah ada orang lain.... "cepat benar hati dia berubah". Itu aje yang dapat sy dengar keluhan dr kawan sy...

Friday, March 6, 2015

PETUA MEMUTIHKAN KULIT CARA DULU2

Sekarang ni terlalu banyak produk2 untuk memutihkan kulit dan pastinya duta2 dia semua berkulit putih..ahakss. Kalau produk2 ubat gigi mesti gigi yang putih dan cantik. So kali ni kita guna petua2 tradisional dan langkah2 memutihkan muka cara mudah. Antaranya adalah:
1) Paling asas adalah minum air masak sekurang2nya 2 liter sehari bagi memastikan sistem dalaman badan kita dapat berfungsi dengan baik dan seterusnya membantu menggantikan sel2 darah yang mati.
2) Air limau nipis. Hiris limau nipis, dan sapukan airnya kepada kebahagian yang dikehendaki dan biarkan selama sejam dan lakukan seelok2nya sebelum tidur biar kulit kita segar dan harum masa nak tidur tu..ahaksss.
3) Tepung sagu juga ada digunakan untuk memutihkan terutamanya kepada muka kita. Hanya campurkan dengan air dan sapukan ke bahagian yang dikehendaki dan biarkan sehingga kering dan kemudian bilas dengan air bersih. 
4) Perahan lobak merah, limau nipis dan putih telur boleh jugak dijadikan mask muka sambil mencerahkan kulit. Lakukan seberapa kerap sehingga perubahan warna terjadi.
5) Ramai yang menggunakan taktik air beras iaitu dengan direndam bahagian yang dikehendaki dalam air beras. Air bilasan beras tu jangan dibuang sebaliknya di kumpulkan dan kemudian kita rendamkan kaki atau tangan atau bahagian yang nak kita putihkan. Lakukan tiap2 hari
6) Ada jugak petua dengan menggunakan kentang. Kentang yang sudah dikupas kemudian diblend lumat. Dicampurkan dengan madu dan disapukan ke muka atau bahagian yang dikehendaki dan biarkan sehingga kering. Kemudian bilas dengan air bersih. Lakukan jugak tiap2 hari.. ahaksss.
Related Posts with Thumbnails