Tuesday, April 21, 2015

RESEPI KERABU PUCUK PAKU KELAPA MUDA

Tak sempat ambil gambar - Google
Beberapa hari ni cuaca panas betul.. Weekend lepas sampai habis stock air sejuk dalam peti ais, siap belum sempat sejuk pun dah kosong dah botol air dek sebab terlalu dahaga .... Ada sekali tu sy keluar nak pekena air kelapa, tengok2 dah habis.. kata penjual tu ada orang bolot sampai 30 biji kelapa. Last2 air kelapa tak ada, jelly kelapa pun jadilah...ahaksss
Cakap pasal kelapa ni, semalam sempatlah sy buat kerabu pucuk paku...campur jugak dengan kelapa muda nak bagi sejuk badan kan. So jom kita ke resepinya yang mudah sangat.
Bahan-bahannya adalah:
Se ikat pucuk paku dibersihkan dan dikukuskan sekejap dan potong ikut selera anda
Setengah biji isi kelapa muda dihiris nipis
50gm udang kering ditumbuk
3 biji cili merah ditumbuk
3 biji cili padi ditumbuk
Sedikit kunyit ditumbuk
Sedikit tauge.. dalam segenggam
2 @ 3 biji bawang merah dihiris halus
Air asam jawa, gula dan garam secukup rasa.
Sy suka part membuatnya..ahaksss. Gaul semua bahan tadi sehingga sebati dan secukup rasa dan bolehlah dihidangkan

Friday, April 10, 2015

ALANGKAH BESTNYA... KAN.

Perghhhh lega rasanya dah sampai hari minggu.... Stress dan penat betul seminggu dua ni dengan kerja yang menimbun2 sampai nak jenguk blog pun macam dapat jeling2 je..ahaksss.
So apa nak buat ye hujung minggu ni? Ingat kan nak rehat kan minda nak lah berjalan2 ke tempat yang bersungai atau sejuk. Bagi cool sikit minda yang tengah berasap... lepas tu pi pulak berurut badan dengan minyak dan bauan aroma terapi yang menenangkan jiwa..huhu. Lepas tu berjalan2 sambil mencuci mata kat taman2 bunga atau di lanskap2 yang berwarna warni ..maybe kat putrajaya or Shah Alam....perghhh. Malam nya pulak boleh lah bersantai sekejap kat I-City sambil melihat lampu warna warni yang ber'blink'..... Emmmm tapi semua tu cuma angan2 aje sebab rasanya duduk rumah, tengok cite korea or hindustan sambil pekena goreng pisang dengan kopi o panas... lagi cantik!!

Tuesday, April 7, 2015

KATA ORANG PERKARA KECIL BOLEH JADI BESAR

Bila kita cakap pasal sikap dan sifat manusia yang pelbagai, pasti kita tidak akan lari daripada salah faham, buruk sangka dan jugak marah tanpa usul periksa.. Kadang2 dah habis kita marah, jerit, maki barulah kita tau perkara yang sebenar.. nak tenangkan balik keadaan mungkin boleh tapi pastinya keadaan tidaklah lagi sama seperti dulu dek macam2 kata kemarahan dah kita hamburkan... huhu.
Kisahnya? 
Macam ni. Cerita ni kawan sy yang bagi tau apa yang berlaku kat office dia. Adalah seorang staff ni baru masuk kerja, jadi biasalah semua kerja pasti ada yang kena minta tunjuk ajar dari senior2 atau supervisor dia. Kemudian, satu hari, adalah report yang dia kena siapkan untuk diberikan kepada syarikat pelanggan dan biasalah, itu ini situ sini..semua stress nak cepat..gedebak gedebuk. Siaplah report tu dan dihantar ke syarikat pelanggan dalam keadaan tergesa2. Entah macam mana diorang dapat complaint daripada pelanggan dan bila saja perkara ni sampai ke telinga supervisor staff yang baru masuk ni, terus dia maki pekerja tu depan orang ramai.... macam2lah yang dia cakap.
Dipendekkan cerita...periksa punya periksa, yang pelanggan tu complaint bukanlah pasal report tu tapi detail yang tak tepat tentang syarikat mereka yang mana bahagian tersebut telah di taip dan di print oleh supervisor itu sendiri...huhu. Emmm... sudahnya staff yang baru masuk tu resign 24 jam dan supervisor tu pulak yang kena brainwash dengan boss dia....

Wednesday, April 1, 2015

BILA HUJAN LEBAT...

Dalam petang 3,4 hari ni, sentiasa aje hujan lebat turun. Bukan hujan aje, siap dengan kilat petir sabung menyabung, guruh dentum berdentum dengan langit segelap tidak.... kadang2 tu terasa jugak macam nak.....huhuhu. 
Bila hujan2 lebat ni, teringatlah masa zaman budak2 dulu kat kampung.. Pantang hujan je mesti dah ready nak main hujan. Tak kiralah lari2 anak je ke, main sampan kertas ke, main bola ke..janji main dalam hujan. Masa tu tak nya fikir pasal demam ke, sakit ke, kotor ke... Zaman sekarang ni bukan setakat hujan, tempias hujan pun tak dapat nak rasa... dengan alasan nanti demam..ahaksss.
Bila hujan2 lebat ni, teringat jugak dengan kawan2 lama yang dah lama terpisah masa zaman sekolah2 dulu. Lost contact gitu. Kenangan pahit manis suka duka semua terpahat di hati, susah nak dilupakan biarpun zaman tu dah bertahun2 berlalu. Bak kata pepatah orang putih " Friendship remains forever"... 
Bila hujan2 lebat ni, teringat jugak masakan2 mak.. memang Best In The World. Apa tidak nya sejak dari lahir sehingga kita dewasa, air tangan mak lah yang kita rasa tiap2 hari... rindunya. 
Apa2 pun... semuga hujan2 lebat yang turun memberi kan kita seribu kerahmatan dan ketenangan. 

Tuesday, March 31, 2015

SAKITNYA TUH DISINI.. SEMPENA GST

Kelakar jugak bila sana sini lagu "Sakitnya Tuh Disini" sentiasa berkumandang dengan parodi nya sekali samada berkait dengan lagu tu sendiri atau dengan isu semasa seperti GST.. ahaksss. Walau apa pun, tepuk dada tanya selera lah kan. Yang penting bagi kita pengguna kenalah sentiasa mengamalkan langkah berjimat cermat. Sejauh mana GST ni memberi kesan kepada kehidupan dan ekonomi pengguna2 seperti kita, tunggu dan lihat.
Semalam sempat sy pergi ke Giant untuk membeli sedikit barang tetapi kali ini nampak tak berapa ramai orang seperti hari minggu.. Mungkin Giant ada buat promosi "Harga tetap selama 3 bulan".. tu yang walau sistem GST dah berjalan masih boleh beli barang kat sana... ahaksss.. Kalau tak salah fahaman sy lah. Satu lagi tempat yang sy survey menjual harga dengan harga asal adalah di kedai DIY yang menjual peralatan rumah (household items). Segala GST diorang akan tanggung jadi semua harga barangan tidak berubah. Kalau lebih banyak syarikat yang menjual barangan tanpa mengenakan GST kan bagus.. ahaksss. Anggaplah sebagai pelaburan akan datang... bila harga barangan murah, pasti pembeli akan datang lagi untuk membeli.... 

Thursday, March 26, 2015

BERWHATSAPP SAMPAI BERASAP...

Kadangkala, kerana kesibukan kita tak sempat nak berjumpa.. tak sempat nak beramah mesra, jadi cara paling senang adalah dengan ber'sms' atau berwhatsapp2...huhu.
Ini adalah sedutan antara perbualan2 whatsapp dalam group keluarga yang rapat sangat2...
Sara : "Semalam Allyn dah tengok tak dvd konsert Infinite yang Akak bagi tu?"
Allyn : "Dah..perghh best kak. Ada lagi tak dvd2 lain?"
Mak : "Amboiii Sara beli kat mana dvd tu? Pakai duit belanja sekolah ke?"
Sara : " Taklah mak... Duit Sara yang Sara simpanlah. Sara tahu berjimatlah mak duduk kat asrama. Duit mak dgn abah bagi tu Sara guna untuk belanja sekolah je.."
Mak : " Baguslah tu.. Jangan membazir. Minggu ni abah ada plan nak bawak gi Sungai Congkak sebab company dia ada buat family day kat sana"
Sara : "Sungai Congkak? Air sungai dia dah ceteklah mak... "
Allyn :"Alaaaa akak ni, kira apa, yang penting kita enjoy. Dah lama tak gi jalan satu keluarga.. "
Tiba-tiba si Abah pun join.
Abah : "Depan2 meja makan pun nak berwhatsapp ke? Makanan order tadi dah nak sejuk dah... Dah. tutup hp tu. makan."



Wednesday, March 25, 2015

VRROOMM..VRROOMM..FORMULA 1

Promosi F1 kat KLCC. Ada band buat persembahan
Hari ni sempatlah sy 'berjalan-jalan' ke KLCC... ahaksss bukanlah berjalan2 santai, tapi kebetulan ada kerja kat sana jadi sempatlah sy melabuhkan merehatkan kaki dengan meninjau sekitar ruang legar KLCC yang sedang ada promosi daripada Petronas sempena Formula 1 yang akan datang ... Kalau tak salah sy pada 27-29 March nanti... 
Cakap pasal F1 ni sy memang minat tapi masa zaman Michael Shucmacker lah..lepas tu sorang2 bersara terus minat tu hilang..huhu. Anyway, kalau bagi sesiapa yang giler dengan kelajuan, kepantasan, kederasan dan apa2 ke lagi pasti tidak kisah siapa pemandunya, siapa penganjur dan pembuat enjin.. sure akan tetap jadi peminat setia....

Tuesday, March 24, 2015

ADUHSSS SIBUK LAH PULAK

Dua tiga hari ni kesibukan kerja mula melanda-landa, berombak-ombak bagai menanti untuk menghentam...ahaksss, jadi tak dapatlah sy nak menaip entry..huhu. Tapi sebab tangan ni rasa macam tak sah kalau tak menaip walau sikit..nak jugak enterframe kat blog maka dengan masa yang ada..dengan semangat yang jitu ku gagahi jugak untuk menaip entry ini...ahakssss.
Nak menaip waktu malam satu je masalah yang timbul... line teruk sangat. Takkan asyik nak kena pergi kedai mamak je ambik wifi diorang..huhu. Nanti mamak kena kan GST pulak..haha.
Anyway, walau tak ada entry, sy tetap jugak dikesempatan yang ada buat blogwalking..mana boleh tak singgah blog kawan2 yang penat datang menyantai kat blog kita..tak balas singgah nanti merajuk.. sapa nak pujuk? kita jugak...ahakssss.
Teruskan berblogging ye...

Friday, March 20, 2015

BERMULALAH LANGKAH BERJIMAT..

Sekarang ni isu paling hangat yang tengah diperkatakan sudah pastinya adalah berkenaan dengan GST. Sana sini semua berbincang, mengeluh, risau, marah dan ada jugak yang menyokong dengan GST. Dan nampaknya semua barangan sudah pun dalam persiapan dengan harga yang baru.. pastinya lebih mahal, malah kadar tambang pengangkutan, harga ubatan... malah transaksi2 perbankan jugak dikena kan GST... tidak kiralah berkait secara langsung mahupun tidak
Kita lupakan dulu pasal syarikat2 samada yang berdaftar atau tidak dengan GST.
Yang banyak menerima kesan mahupun tempias akibat daripada GST adalah pengguna2 apabila terpaksa membayar lebih akibat daripada kenaikan harga2 barang. Malah kadar sewa rumah jugak meningkat hinggakan rumah pangsa kos murah kalau dulu boleh dapat disewa daripada 700.00 dan kebawah tapi kini ada yang mencecah 950.00 dengan alasan GST.. itu belum lagi rumah kos sederhana atau tinggi. Kalau menyewa dah mahal, apalagi nak beli rumah sendiri. Kesianlah pada pasangan2 muda..huhu
So, apa lagi yang boleh kita buat selain daripada terpaksa berjimat cermat..kan. Itupun setakat mana boleh kita berjimat sebab nak tak nak kena jugak beli barang2...ahaksss.

Wednesday, March 18, 2015

ADA SEBUAH KISAH...

Percaya atau tidak dulu sy pernah membela kucing..opsss lebih tepat lagi mak sy pernah membela kucing sampai satu ketika kucing2 kat rumah berjumlah 10 ekor walaupun sebenarnya lebih tapi sebab dah bagi sedara mara dan jiran2.. kemudian jumlah tu berkurangan. Pada asalnya cuma 2 ekor kucing je yang arwah ayah bawak balik.. Yang jantan namanya 'Nyanyau' warna kuning dan yang betina warna kuning putih nama 'Neng'. 
Pada asalnya hidup kami 'aman bahagia' sehinggalah berlaku aktiviti diluar kawalan kami daripada 2 ekor menjadi 5 ekor. Kemudian satu ketika semuanya menjadi tunggang terbalik macam keluarga 69 apabila anak membelasah mak dan bapak pulak membelasah anak sehingga anak dan mak sama2 bunting dan bila keluar anak warna pulak sama..kalau tak kuning, warna kuning putih... ahaksss. Tapi yang bestnya walau pun banyak, kucing2 tu tak pernah melepas merata2.. tempat melepas diorang kat dalam bilik air..educated punya kucing....
Okay. Sy bukanlah nak menceritakan pasal semua kucing2 tu tapi sy nak cerita kucing pertama sy yang bernama 'Nyanyau' tu.
Kucing tu memang kucing yang bagi sy punya banyak kenangan2 manis. Daripada kecik sampailah dia mati. Nyanyau ni memang pandai bawak diri. Pandai bukak pintu. Pandai bukak tingkap. Ikut suka dia je bila dia nak keluar dan balik.. Macam dia pulak tuan rumah. Kadang2, pagi2 dia bukak pintu samada dengan melompat atau menarik pintu dari bawah.. ( Masa tu handle pintu jenis tarik kebawah bukan tombol macam sekarang ) Kalau kita panggil nama dia dari jauh dia dah lari datang.. Dia jarang makan nasi tapi suka makan ikan bilis dan ikan2 mentah. Buah kegemaran dia durian...ahakss.... Kucing makan durian!! 
Banyaklah lagi suka duka hidup sy dengan Nyanyau ni sehinggalah hari tua dia. Masa tu dia macam dah mula meragam. Suka bergaduh dengan anak beranak dia.. Pernah satu hari mak sy marah dia dan sebab dia geram, digigitnya kaki mak sampai berdarah, dipukul pun dia tak lepaskan gigitan dia sampailah mak cakap "Lepas ni jangan balik rumah lagi, pergi cari makan sendiri" dan kemudian Nyanyau macam faham terus melepas kan gigitan dia dan beredar. Memang dalam gigitan dia.
Lepas tu kami tak berjumpa Nyanyau sehinggalah satu hari arwah ayah jumpa Nyanyau kat tepi jalan tapi sudah tidak bernyawa lagi. Tak tahu samada kena langgar atau mati tua sebab tak ada kesan2 kena langgar.
Itulah sebuah kisah.......

Tuesday, March 17, 2015

CERITA MALAM JUMAAT

Malam tu rasanya malam Jumaat. Biasa kita selalu dengar malam Jumaat ni malam sunatlah, malam penuh keberkatan... tak kurang jugak yang cakap malam ni hantu2 suka sangat kacau orang.
So, malam tu sy 'decide' nak perah, kerah dan mentelaah sampai pukul 2 pagi kat kelas bangunan hujung sekolah ...bersama dengan si Kamal dan Mail. Budak2 form 1 sampai form 4 semua dah balik bercuti, tinggal kita orang pelajar form 5 yang tengah berhempas pulas nak exam SPM. Ada yang study kat dorm masing2, ada yang kat kelas.. maklumlah kelas banyak kosong, dan ada jugak yang genius tak study...tengok tv je memanjang.
So, study punya study.. sampai pukul 1, Kamal dan mula mengantuk dan ajak kitaorang balik tapi sebab dah janji nak study sampai pukul 2, dia pun lentok dulu kat kelas, tinggal sy dengan Mail menyambung 'prep' kitaorang.
Dalam beberapa minit lepas Kamal tidur, sy mula terdengar satu suara seakan mengilai dari arah pintu depan kelas. Sy mencuit Mail yang duduk di depan sy..
"Mail..kau dengar tak?"
"Bunyi apa tu.. Jomlah kita balik. Takut aku..." Mail menjawab sambil mata nya memerhati keliling
Terus lampu terpadam tiba2. Aku lihat tingkap luar terpandang api di kawasan asrama masih ada. Sah, cuma letrik kawasan bangunan tempat aku belajar aje yang blackout. Kami pun mula mengejutkan Kamal dan kami bertiga berpimpin dan berjalan perlahan2 menuju ke pintu kelas. Malam tu memang gelap tanpa ada sinaran bulan.
"Eeeeeeeeee....!!!!!" suara ngilaian tu semakin dekat. Kadang terdengar dari kelas sebelah..kadang terdengar dari atas bumbung.
"Mail...kka..kauu..kkauu bukak pintu tu... Kaukkauu badan besar sikit..." Cakap Kamal sambil berdiri di belakang sy.. tapi kalau sy tengok badan dialah paling besar antara kami bertiga.
Mail pun perlahan2 membuka pintu kelas dan tiba-tiba........!!!
"Abang!! Tak de citer lain ke? Semalam ada senior cerita hantu lagi ngeri dari ni.." tiba2 satu suara mencelah. Potong stim betul budak2 form 1 ni, orang dah syok2 cerita.
Itulah senario yang selalu terjadi apabila setiap kali junior form 1 mula2 mendaftar dan masuk asrama. Pasti ada saja cerita2 hantu yang akan senior2 ceritakan... satu masa dulu.
Related Posts with Thumbnails