Custom Search

JomSantaiSekejap Followers

TRANSLATE OF OTHER COUNTRIES

 

Friday, December 19, 2014

DOWNLOAD CALENDER 2015 PERCUMA

Calender 2015 - Download
Semalam masa dok blogwalking2... terjumpalah satu blog yang kita boleh download calender tahun 2015 secara percuma. Kalender ala-ala kalender kuda tu. Dulu2 memang orang suka sangat, malah sekarang pun ramai yang masih menyukai kalender jenis tu sebab cuti dia memang semua negeri masuk...jadi tak adalah kita ketinggalan dan memudahkan kita untuk merancang percutian kita..ahakksss...
Walaupun nama kalender tu kalender kuda sebab dulu2 memang dia selitkan sekali jadual kuda berlari2..ahakss, tapi empunya blog dah pun menukar gambar2 nya kepada gambar kucing yang cute2 dan gambar kereta2 yang perghhh....
Jadi pada sesiapa yang nak download kalender 2015 boleh pergi ke SINI dan download. Nak print pun boleh...kan kan kan.
Tak sampai 2 minggu lagi, tahun 2014 akan berakhir... huhu. Banyak sungguh kenangan manis dan pahit, tawar dan masin.. semua ada. Itu yang membuatkan kehidupan kita menjadi semakin indah... kerana hidup umpama satu pelayaran.. Biar cantik mana pun kita kemudikan kapalnya, tetap ada gelora laut menjadi halangan dan rintangan....Namun pelayaran kita menjadi bermakna jika kita dapat mengatasinya dan sampai kedestinasi......

JOM JOM JOM WhoHAA

Jawab, Kumpul dan Tebus.
Jarang-jarang sy buat entry mengenai produk atau program... yelah, blog pun dikatogerikan sebagai blog santai je, jadi kalau nak perkenalkan produk atau program dah jadi blog menyantai pulak..ahakss. Tapi disebabkan tengah kekurangan idea, maka emmm hentam sajalah labu.
Sy rasa ramai yang telah tahu dan mungkin jugak ramai yang telah join WhoHAA yang mana merupakan program yang memberi pelbagai hadiah seperti power bank, pen drive, shavers, camera, gift vouchers, top up prabayar dan macam2 lagi. 
Yang menariknya tentang program ni selain daripada pendaftaran percuma, kita tidak perlu bersusah payah menunggu orang untuk klik..ahaksss. Kita cuma jawab aje soalan2 iklan yang di berikan yang akan sentiasa bertukar setiap hari atau minggu.. setiap jawapan akan diberikan point2 tertentu dan bila cukup point tersebut untuk ditebus... apalagi, tebus jelah... Mudah bukan? So bagi mereka yang belum join dan ingin join dan ingin mendapat hadiah2 menarik... JOM JOM JOM WhoHAA

SECUBIT KISAH BABAK 6 - SIAPAKAH DANIEL SEBENARNYA?

Bagi mereka yang mengikuti kisah Daniel dan Allyn, ini adalah kesinambungan daripada Secubit Kisah Babak 5 - Malang Menimpa
“Allyn masuk hospital?!!” Daniel dan Husin terpinga-pinga. Daniel tertunduk sekejap manakala Husin menepuk belakang Daniel cuba menenangkan keadaan…
“Hospital mana? Macam mana keadaan dia? Kenapa pulak budak tu beritahu kita?” Daniel tertanya-tanya..
“Aaa..ahhh. Apa punya masalahlah dengan budak tu.. Bagi tau sekerat2, kan dah bercelaru cerita ni.. Mana kita nak cari? Kau ada no handphone member2 Allyn?” seloroh Husin walaupun dia tau jenaka tu kalau tak kena memang dia yang akan kena…
“Kau ni, dalam keadaan macam ni pun nak buat lawak… Jap. Aku rasa aku ada simpan no handphone classmate dia..” sambil Daniel membelek2 nama yang tertera di handphonenya dan terus mendail no tersebut……
“Hello…Ini Aini ke? Abg Daniel ni.. Nak tanya betul ke Allyn accident ?” Daniel bertanya setelah mendengar satu suara dari nombor yang dihubunginya.
“Ye Abg Daniel… Aini ni pun kat Hospital Universiti. Allyn masih dalam bilik pembedahan.. Abb…” perbualan itu terus putus. Daniel terus bergegas sambil disusuli Husin.
Dalam setengah jam, Daniel dan Husin sampai di pintu masuk Hospital. Setelah diberitahu oleh pembantu Hospital dimanakah lokasi bilik pembedahan, Daniel dan Husin terus berjalan pantas. Sesampainya di sana kelihatan Aini bersama2 beberapa orang yang sedang resah menunggu dan tiba-tiba satu suara terdengar…
“Ehh Daniel pun datang…” suara perempuan dewasa memecah kerisauan mereka2 disitu..
“Makkk..makk cik kenal..kenal saya?” Daniel kehairanan… sambil Aini dan Husing saling berpandangan.
“Kenapa pulak takkk....."
“Hishhhh awak… “ Seorang lelaki dewasa mencuit tangan perempuan itu sambil menggeleng2 kepalanya seolah2 melarang perempuan itu daripada meneruskan perbualannya.
Macam mana mak cik itu boleh mengenali Daniel? Apa rahsia yang sebenarnya yang tersurat dan tersirat selama ini. Memang benarlah kata2 Allyn bahwa dia mengenali Daniel…tapi siapakah Daniel? 

Thursday, December 18, 2014

MATA OH MATA...

Beberapa hari ni sy memang tidur agak lambat..banyak sangat kerja nak buat..kalau blogging pun sedap jugaklah bunyinya tapi kerja..ahakss. So bila pagi2 tu pergi mandi dan tengok mata..perghh macam apa... nasib baik tak ada panda kat rumah, kalau tak memang dah sama je dengan panda mata hitam...
So teringatlah sy beberapa petua yang sy baca kat internet dan 2 petua yang telah sy cuba dan kesannya agak ketara adalah:
1) Pakai uncang teh
- Ambil 2 uncang teh.. Apa jenis teh pun rasanya tak pe tapj sy guna teh boh tapi ada yang kata guna green tea lagi cepat kesannya. Sebelum tu, buatlah teh dulu ye guna uncang tu...rugi kalau tak guna. Jadi 2 dalam 1 lah..boleh minum dan boleh rawat mata yang kusam...
- Uncang yang dah diguna tadi, rendam dalam air suam dan perah ..agak2 lembap, letakkan di mata kita ...seeloknya sambil berbaringlah..dalam 30 minit, boleh buang uncang tersebut dan bilas dengan air... Buat 3 kali seminggu.
2) Pakai hirisan tomato
- Hiris tomato yang muda tebal2... Letakkan hirisan tersebut pada kedua mata.
- Seeloknya cara ni kita buat masa nak tidur sebab kesan tomato ni perlukan masa yang panjang.. jadi masa tidur lah... jangan nak tidur tomato tu kat mata, esok dah dalam perut..ahaksss. 
- Esok pagi bangun dan boleh bilas.. Lagi kerap buat lagi elok kesannya.

Wednesday, December 17, 2014

NEW BLOG LISTING

Macam yang telah sy katakan dulu, blog jomsantaisekejap ni akan sedikit demi sedikit menjalani proses perubahan sebab hari tu dah banyak widget dan gadget yang sy delete untuk meringankan blog ini ke tahap impak maksima...termasuk lah bloglisting. Terpaksa sy delete blog2 rakan bloggers yang sy sayangi sebab nampak macam diorang dah lama tak aktif..terpaksalah sy delete..huhu. Sorry friends... Bukan niat.
Ok...Jadi untuk bloglisting baru ni sy cuma akan masukkan beberapa rakan bloggers yang selalu singgah atau selalu komen...which ever yang banyak first...Haha ambik kau "Oh My English"... Blog Kak Ct Payong tu memang sy tak boleh nak delete sebab Kak Ct tu dah umpama mentor dan kakak sy..ahaksss... So jika anda lihat ada kelihatan penambahan dalam bloglisting, jangan terkejut..semua tu perubahan kecil dalam blog sy ni... Keep blogging semua rakan bloggers.

Friday, December 12, 2014

HAMPIR 4 TAHUN BERBLOGGING...

Diam tak diam 2014 dah hampir sampai ke penghujungnya... Sana sini dah terdengar lagu2 Jingle Bell.. ahaksss. Santa Claus ada kat merata2 shopping complex, cuma size je yang berbeza..ada yang besar, ada yang kecik...tgk pada si pemakai costum tu. Hari pun sedang elok aje..asyik hujan aje sejak dua menjak ni nak2 bila dekat2 petang.
Diam tak diam jugak rasanya dah hampir nak mencecah 4 tahun sy berblogging.. rasa macam baru semalam aje post entry pertama, tapi bila imbas balik...ini merupakan entry yang ke 900. How times fly...ceehhh wahhh.. speaking kejap. Ada pasang surut dalam dunia blogging... kadang2 bersawang pun ada kadang2 bila naik hantu sampai satu hari tu post 3 entry pun ada... tu memang naik hantu betul..ahaksss.
But...bagi yang minat, memang menyeronokkan bila kita berblogging. Lupakan sejenak dengan kesibukan whatsapp dan facebook, then kita akan nampak betapa dunia blogging memberi satu impak yang besar dari sudut yang berbeza. Apa2 pun...keep blogging.

Wednesday, December 10, 2014

SECUBIT KISAH BABAK 5 - MALANG MENIMPA

Bagi mereka yang mengikuti secubit kisah, ini merupakan kesinambungan daripada Secubit Kisah Babak 4 - Exam Dah Dekat yang lalu....
"Apa plan kau cuti sem ni Daniel?" tanya Husin sambil mengemas2 beg bajunya. Malam ini dia akan bertolak balik ke JB.
"Entahlah, aku ingat nak balik kampung mak aku kat Pasir Mas..tapi tak tahulah, tengok program keluarga aku macam mana..mana tahu diorang ada program terkejut yang aku tak tahu..." terang Daniel sambil melihat2 ke luar tingkap...
"Emmm tak payah lah fikir pasal Allyn tu.. dia pun entah2 dah balik bercuti. Baik kau siap2, kemas2.. jap lagi kita ke bandar, minum2..makan2 sambil borak2...lagi seronok daripada fikirkan junior selekeh tu..." Husin tau sangat apa yang Daniel fikirkan...
"Tak adalah..Aku dah tak fikirkan sangat pasal dia..Lagipun dia pun bukan fikir pun pasal aku. Kita bukannya ada apa2 hubungan pun..cuma aku terasa macam dah lama kenal dia... itu aje"...
"Haaaahh!! Macam tulah Daniel yang aku kenal... Patutnya daripada dulu kau macam ni. Nasib baik exam kau result superb... Tabik spring aku. Dah jom kita ke bandar...hari ni aku belanja.." Husin berseloroh sambil ke pintu menunggu Daniel...
Tok ! Tok ! Tok ! Kedengaran ketukan di pintu sambil Husin membuka dan terlihat seorang perempuan bertudung kelihatan panik.
"Assalamualaikum Abang...Nak tanya ni bilik Abang Daniel ke?" tanya perempuan tersebut.
"Ye kenapa Dik? Ada apa2 ke?" tanya Husin sambil memerhatikan Daniel yang berjalan mengerut dahi tertanya2....
"Kenapa dik? Saya Abang Daniel...ada apa dik? tanya Daniel pula.
"Allyn bang... Allyn accident pagi tadi...." terus perempuan itu lari, meninggalkan Husin dan Daniel tertanya2 lagi....... Accident? Kenapa perempuan tu bagi tahu diorang?

Tuesday, December 9, 2014

RESEPI ASAM PEDAS TELUR GORENG ALA SANTAI

Asam Pedas Telur Goreng
Minggu lepas sy berkesempatan memasak asam pedas tapi resepi kali ini kira resepi untuk masakan yang simple atau khas untuk orang2 bujang yang malas nak keluar tapau sebab resepi kali ini kata orang adalah asas saja sebab masa tu bahan pun tak banyak kat rumah..ahaksss.
Antara bahannya adalah :
2 biji telur yang telah digoreng dulu dan kemudian asingkan.
4 biji bawang kecil dikisar
2 biji bawang putih dikisar
Sedikit halia dikisar
Sedikit kunyit dikisar
10-15 cili kering dikisar
1 batang serai
Suku cawan air asam jawa
garam dan gula secukup rasa

Cara memasaknya pun mudah sesangat. Panaskan minyak dalam 2 Sudu besar, kemudian masukkan bahan2 kisar tadi sehingga naik bau. Kemudian masukkan dalam 2 cawan air dan kacau. Kemudian masukkan serai dan air asam jawa. Akhirnya tambahkan garam dan gula secukup rasa...dan masukkan telur goreng. Dah siap. ( Untuk menambahkan kelainan rasa, sy tambah beberapa potong sausage dan jugak daun sup )

Monday, December 8, 2014

OPERASI KEMAS KINI BLOG

Oleh kerana hari tu sewaktu membuat operasi pembersihan blog, maka banyaklah gadget2 dan widget2 yang tidak diperlukan terpaksa sy delete untuk me'ringan'kan balik blog ini... Jadi dalam masa yang sama jugak sy dapat membuat sedikit kemas kini dan menambah sedikit pembaharuan terhadap blog ini... Rasanya dah lama jugak sy menggunakan photo 'secawan kopi' tu sebagai trademark blog Jomsantaisekejap dan jugak pada facebook dan twitter jomsantaisekejap... Nak kena tukar ke? Ramai yang dok tanya kenapa gambar cawan je.. ahaksss....
Bloglist sy tu pun banyak yang terpaksa sy delete... sebab ada yang tidak aktif dan dah lama bersawang...sedih jugak bila ada antara rakan bloggers yang dah tak aktif, maybe sebab sibuk atau ada yang sudah mendirikan rumahtangga, komitmen dah lain..dah tak macam dulu masa bujang2.. Apa2 pun bloggers ni macam cendawan, sentiasa tumbuh yang baru selepas hujan.... 

Wednesday, December 3, 2014

NUFFNANG PREMIERE SCREENING - SIPNOSIS

Semalam sy berkesempatan untuk menonton cerita Alexander & The Terrible, Horrible, No Good , Very Bad Day... Thanks to Nuffnang Premire Screening..opss speaking pulak. Macam biasalah bertempat di TGV One Utama. Semalam rasanya tak banyak tayangan untuk Premiere Screening seperti selalu, tapi macam biasa layanan staff2 Nuffnang memang awesome.. Ok. Selalu nya sy buat entry berasingan pasal sipnosis cerita, tapi kali ni sy buat terus je dalam entry ni...
Ceritanya mengisahkan tentang seorang budak bernama Alexander yang mempunyai keluarga yang sibuk dan semua seperti tidak menghiraukannya apalagi apabila nasib Alexander sentiasa aje malang..tidak kira dia bercakap, membuat sesuatu, melihat sesuatu..ada je yang tak kena hinggakan tiada sesiapa yang pedulikan dia hinggalah satu malam beberapa saat selepas harijadinya dia membuat permintaan agar nasib malang itu berbalik kepada semua ahli keluarganya....
Daripada situlah banyak kejadian2 yang melucukan dan penuh tunggang langgang melanda keluarga Alexander...daripada ibunya yang kehilangan kerja, bapanya yang terpaksa menjadi househusband.. kakaknya mendapat selsema, abangnya kehilangan teman wanita..dan macam2 lagi.. Walaupun unsur lawak tu datang pada pertengahan cerita, tapi untuk hiburan keluarga, cerita ini memang sesuai sangat2... Selamat menonton.

Monday, December 1, 2014

HUJAN DAN BURUNG

Dua tiga hari ni hujan begitu lebat turun di kawasan sy..pukul 2 ptg je dah gelap macam malam. Jadi aktiviti weekend memang hanya dok kat rumah ajelah, nak berkebun tak boleh, nak basuh kereta memang tak berbaloi, nak menonton astro memang tak akan ada selagi hujan turun. Jadi apa yang boleh ialah aktiviti mengemas ajelah jawabnya....ahakss. Tapi macam sy pulak, nak mengemas ni kena ikut mood..kalau tak de mood... kita kemas macam mana pun memang nampak tak cantik. Macam tak mengemas je...
Jiran sebelah rumah sy ni pulak, memang peminat dan suka bela burung2... tapi katanya dia suka beli bukan sebarang burung..tapi burung yang boleh berbunyi dan menyanyi chipp chippp je..macam burung2 sekolah dalam cerita 3 Abdul tu,,,ahakss. Jadi, bila hujan turun dengan lebatnya..burung2 tu pun ikut sama riuhnya sama bising dengan hujan.. Bukan kat depan rumah, belakang rumah dia pun penuh dengan sangkar burung..kira depan belakang rumah boleh dengar burung2 'menyanyi'..ahakss... Jadi sekarang bukan katak je yang panggil hujan, burung pun panggil hujan...

Related Posts with Thumbnails