JOMSANTAISEKEJAP FOLLOWERS

Wednesday, January 23, 2019

SEMALAM DAN HARI INI


Bila cakap pasal masa-masa lepas, rasanya ada yang suka bercerita tentangnya.. ada juga yang kalau boleh tak nak sentuh pun kisah-kisah lama, yelah mungkin ada banyak kenangan pahit dari manis. Tapi pada hakikatnya apa yang ada hari ni bermula dari semalam.. Kita tidak tahu apa yang bakal terjadi esok hari tapi apa yang kita buat hari ni sedikit sebanyak dapat menentukan apakah corak yang akan kita tempuh dikemudian hari... Tidak kira dari apa segi sekali pun.

Kadang2 tu terasa macam nak putar balik masa.. Kalau boleh nak ubah balik sejarah masa lalu. Mana yang patut kita elakkan kita jauhkan.. Mana yang melukakan kita cegahkan. Kan? Siapa yang tak nak happy dan bahagia biarpun untuk mendapatkannya kadangkala memerlukan pengorbanan tidak kira sedikit mahupun besar.
Perjalanan kita bukan hanya tentang kisah-kisah semalam tapi perjalanan untuk masa depan.. perjalanan untuk suatu masa dan tempat yang lebih jauh. Bekalan semalam dan hari ini.. semangat dan kekuatan serta keteguhan kita menghadapi kehidupan... Menentukan sejauh mana kita dapat menempuh arus akan datang

Wednesday, September 19, 2018

LUKA SEMALAM..CERITA LAMA

Ada luka yang boleh dirawat, ada yang tidak. Ada yang mengambil masa pendek dan ada yang panjang. Ada luka yang nampak dan ada yang tidak.... 
Dulu pernah satu ketika saya terluka. Luka di hati. Dalam sangat hirisannya sehingga ke hari ni masih belum dapat sembuh. Entah kenapa susah sangat untuk saya melupakan kisah lama walaupun sudah perkara itu sudah lama berlalu tapi se akan baru semalam semuanya berakhir. Semuanya berakhir hanya...
"Semalam you pergi mana? Kenapa bila I call you tak angkat?"perbualan petang itu. Saya masih ingat dengan cuaca mendung semendung keadaan kami.
"Kenapa? You ingat I ada buat apa-apa ke?" Nur pula memecah kesepian petang sambil memalingkan muka dia dari saya.
"Bukan...setidak-tidaknya jawablah whatsapp I. Bagi tau you kat mana.." Saya tahu dalam keadaan masa tu seorang harus berlembut dan meredakan keadaan.
"You ada nampak tanda I baca kat whatsapp tu? Tak ada kan.." Jawab Nur. Tak perasan pulak aku samada dia baca atau tidak whatsapp tu...
"Kalau you tak baca whatsapp, kan I ada sms...mesti you dapat kan message tu?"
"Eeeiiii...kenapa you ni? I nak pergi mana...I nak duduk mana.. I nak tidur kat mana kenapa you nak ambil tahu?" suara Nur semakin tinggi...mendung mula bertukar cerah secara tiba-tiba...
Saya pun mula resah.. Cuba mencari cara bagaimana untuk meredakan keadaan. Teringat dalam cerita drama-drama kat tv, selalu cara mudah nak pujuk kena nyanyi....lalu saya pun cubalah nyanyi sebuah lagu dengan harapan dia pasti suka dan mula sejuk......
"Ehemmmmmm......
"Semalam bobo dimana
bobo sama siapa
ngapain aja
Tadi malam bobo dimana......"

Taksempat saya menghabislan lagu itu, Nur terus berlari tanpa menoleh sehinggalah ke hari ini.


Tuesday, September 18, 2018

BULAN INDAH - ZARA ALI

Lagu pilihan Jomsantaisekejap pada bulan ini adalah lagu bertajuk Bulan Indah nyanyian Zara Ali yang sedang popular dengan drama Cinta Lemon Madu. Ceritanya bagi saya ok tapi bila lagu bulan indah ni asyik berkumandang membuatkan ramai yang mula mengikuti drama ini yang masih bersiaran..rasanya dah nak sampai penghujung dalam seminggu dua ni. Hayati lirik lagu Bulan Indah dari Zara Ali.

BULAN INDAH - ZARA ALI

ku mendekat engkau menjauh
aku ada dan kau tiada
aku datang dan kau pun pergi
membiarkan hatiku
engkau jauh aku mendekat
engkau tiada aku pun ada
engkau pergi dan aku datang
dan terbiar hatiku
aku seumpama bulan yang indah
bersendirian di langit malam
dihias bintang tanpa kekasih
sepi merenung diri
aku seumpama bulan yang indah
bersendirian di langit malam
dihias bintang tanpa kekasih
sepi merenung diri


LAMA BETUL BERSAWANG

Dah terlalu lama sangat saya meninggalkan dunia blogging. Sibuk dengan urusan2 lain sehingga tak dapat nak cari masa untuk menulis apalagi nak buka blog...akhirnya bersawang lah blog ni, sampaikan bila saya nak buka blog ni pun sy dah lupa apa user dan password blog ni, tapi cuba punya cuba akhirnya berjaya jugak dan Alhamdulillah masih ada lagi blog ni.. ingat dah lama tak aktif kena gantung..huhu.
So... adakah sy akan memulakan balik blogging? Tak dapat nak saya jawab sekarang. Maybe. Tapi konsep nya mungkin akan berubah sedikit bersesuaian dengan masa yang saya ada sekarang. Kalau dulu boleh 2,3 post sehari.. boleh blogwalking tiap2 hari tanpa jemu..hahaha.
But secara jujurnya terlalu banyak yang boleh kita dapat dari berblogging. Rakan blogging, ilmu tentang bermacam2 aspek, jana pendapatan, melatih kita berkreatif serta memberi kita inspirasi serta motivasi dalam pelbagai sudut tidak kira dari segi kehidupan kita mahupun orang lain.
Till next post...

Wednesday, October 4, 2017

PETUA MENGGORENG KACANG TANAH

Dah lama jugak sy tak post entry petua ni samada dari segi masakan mahupun kesihatan... Kebetulan semalam sy menggoreng kacang untuk buat jajan bila santai2 tengok tv nanti..ada jugak benda nak kunyah..ahaksss. So teringatlah sy petua pasal menggoreng kacang tanah ni... Cara bagaimana nak menghasilkan kacang goreng yang sedap dan rangup. Mula-mula panaskan minyak dalam kuali dan minyak tu janganlah banyak, kira cukup2 dengan kacang tanah yang hendak kita goreng.. kira cukup2 dapat menutupi kacang tanah tu. Kemudian masukkan kacang tanah tadi dan kacau sambil kita menekan2 kacang tanah tadi dengan sudip kita... Kita akan mendengar bunyi meletup2 hasil tekanan sudip tadi..terus menekan2 dan kacau sehingga bunyi letupan tu dah tak ada.... Terus kacau dan bila sudah masak bolehlah diangkat dan dihidangkan ...pasti terasa keranggupannya. Selamat mencuba..

Wednesday, November 23, 2016

CINTA SURGA - AUREL DAN RASYA

Lagu pilihan Jomsantaisekejap bulan ini adalah daripada Aurel dan Rasya bertajuk Cinta Surga..

Setetes embun pagi Menghapus perihku
Yang dulu terluka kini tlah membaik
Kembalikan cinta dari surga
Hangatnya sentuhan cintamu Meluluhkan hati
Yang dulu membeku kini telah mencair
Selamanya kan tetap begitu
Kau yang terbaik untukku
Seluruh nafasku untukmu
Ku tak bisa bila harus tanpa kamu
Cinta kita cinta surga sampai mati tetap bersama
Kau dan aku kau dan aku selamanya
Hangatnya sentuhan cintamu Meluluhkan hati
Yang dulu membeku kini telah mencair
Selamanya kan tetap begitu
Kau yang terbaik untukku
Seluruh nafasku untukmu
Ku tak bisa bila harus tanpa kamu
Cinta kita cinta surga sampai mati tetap bersama
Kau dan aku kau dan aku selamanya
Cinta kita cinta surga sampai mati kan bersama
Kau dan aku yang terbaik
Kau dan aku selamanya
Kau yang terbaik untukku
Seluruh nafasku untukmu
Ku tak bisa bila harus tanpa kamu
Cinta kita cinta surga sampai mati tetap bersama
Kau dan aku kau dan aku selamanya 

Wednesday, October 12, 2016

BEREHAT SEBENTAR...

Lama benar sy tak menjenguk dan update blog ni...berehat sebentar sebab terlalu sibuk dengan kerja-kerja semasa... InsyaAllah, ada ruang dan peluang akan saya cuba update. Terimakasih atas sokongan anda semua rakan bloggers.

Thursday, August 11, 2016

AGAK SIBUK SEDIKIT DENGAN TONEEXCEL

Lately ni saya agak kesibukan sedikit dengan program WOW Toneexcel. Prepaid that pays.... Sy baru je join dalam 2 bulan dan ianya memang benar2 berbaloi walaupun sy ni sebenarnya pengguna tegar Digi tapi kalau baru 2 bulan saja kita dapat income 3 angka, memang tak mustahilah seperti testimoni-testimoni yang dinyatakan dalam setahun saja dah boleh dapat income 4 angka..dan pendapatan tersebut adalah pasif...Bermaksud anda tak buat apa pun, tetap dapat pendapatan yang sama...Perghhh.
Prepaid That Pays
Okay...macam mana boleh sy terjoin? Klik kat sini kalau nak tahu cerita.
Prepaid biasa kita cuma boleh call, sms dan langgan internet tapi dengan Toneexcel anda dapat lebih daripada itu. Memang banyaklah...Nak tahu apa yang keistimewaannya..Klik lagi kat sini..ahaksss
Part paling best adalah,
Anda top up, anda akan dibayar.
Anda ajak keluarga, rakan, saudara mara, sesiapa saja join...pun anda dibayar.
Lepas tu keluarga, rakan, saudara mara dan sesiapa saja yang anda ajak join tadi top up, lagi sekali anda dibayar infiniti selagi diorang top up... boleh nampak macam mana mudahnya anda mendapat income... So apalagi, nak tahu lebih detail boleh aje tengok di website ini.

Monday, July 25, 2016

MASA UNTUK RUMAH TERBUKA

Ehsan Google - Antara juadah rumah terbuka
2 minggu terakhir bulan raya ni sudah pastinya akan dipenuhi dengan jemputan2 ke rumah terbuka samada daripada sahabat handai, sedara mara mahupun masjid2. Dekat kawasan rumah sy tu ada 3 surau yang mengadakan jamuan terbuka hariraya.. Memang meriah dan pelbagai juadah yang ada, kambing golek pun ada..perghhh. Minggu lepas je dekat 4 rumah yang sy kena 'attend' jamuan rumah terbuka Hariraya... Orang dah ajak, takkan lah nak menolak pulak kan..lagipun rumah diorang tak adalah jauh sangat, jadi bolehlah sy singgah biarpun terpaksa berbagi masa untuk singgah ke rumah lain. Minggu ni pulak ada lagi 3 rumah kawan yang sy kena datang..semua kawan rapat tu..zaman-zaman sekolah dulu, sambil beraya sambil bercerita-cerita kisah lama.. Ada jugak yang buat majlis kahwin dalam bulan raya ni. 2 in 1 lah.. lagi meriah.. Anyway, raya-raya jugak, makan tetap kena jaga, jangan dok masuk je sampai perut dah hilang kawalan putus semua zip..ahakssss. 

Wednesday, July 20, 2016

BIASALAHKAN...

Ketika dan saat ini memang selalu sangat sy lalui..memang tiap2 tahun berlaku.. Memang susah nak hindari, susah nak elak..buat macam mana pun tetap jugak jadi. Apa dia? Ahakkssss... Saat kemalasan bila dah bercuti panjang...terutamanya selepas cuti raya...hahaha. Memang lembik betul tangan ni nak menaip entry2 baru walaupun dalam kepala tu banyak je idea nak menaip tapi malasnya tu... tahap gaban.
So biasalahkan..kan..kan. Raya tahun ni sy banyak berjalan-jalan. Macam tahun lepas jugak tapi kali ni sy pergi jauh sampai ke Segamat, balik kampung belah Mak. Masih ramai jugak sedara mara kat sana walaupun ada yang sy tak kenal, maklumlah diorang tu dah generasi ke berapa pun sy kurang pasti tapi yang sy tahu kitaorang bersaudara... Bila roll balik tanya siapa atok ke nenek ke..baru tahu diorang ni sedara belah mana... Yelah nak2 dengan zaman handphone ni, mana nak tahu kan seudara yang jauh2... setakat tahu daripada mulut mak aje..itu sedara tu..anak si itu anak si ini. Sepupu itu sepupu ini...  Anyway, memang seronok bila berkumpul ramai2... Apa citer u all?

Wednesday, July 13, 2016

RETRO - ALAHAI BUNGA ROS JEPUN

Antara warna2 yang menyerikan rumah..
Antara tanaman pokok bunga yang menjadi kegemaran sy adalah pokok bunga ros jepun. Disamping senang nak menanamnya, bila berbunga dengan warna-warninya membuatkan rumah kita nampak berseri. Walaupun bunganya hanya tahan sehari saja namun bila berbunga pastinya dengan kuantiti yang banyak..  Sy rasa dah generasi keberapa entah sy tanam pokok bunga ros jepun kat rumah sy..daripada asal nya sy beli 4 warna, kini dah ada 8 warna. Kadang2 bila ternampak pokok bunga ros jepun ni kat mana2, jika ada warnanya yang tiada dalam koleksi tanaman kat rumah, sy akan petik beberapa batang dan semai sehingga menjadi banyak... 
Antara warna-warna pokok bunga ros jepun yang sudah sy tanam adalah kuning, orange, merah, pink, pink belang putih, kuning belang putih, purple, putih. Cara menanamnya cukup mudah namun untuk menjaganya sebelum dia membesar kena tengok2 jugak sbb ulat pokok kadang2 sentiasa ada....tapi bila ianya dah membesar,maka tunggu ajelah semuanya akan semakin banyak dan bila berbunga...lagilah nampak cantik dan berseri apa lagi jika kesemua warna keluar serentak...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails