Custom Search

JomSantaiSekejap Followers

TRANSLATE OF OTHER COUNTRIES

 

Thursday, April 24, 2014

HANYA PADAMU KU BERSERAH....

Kehidupan di dunia ini hanyalah sementara... namun dalam hidup yang sementara ini lah terdapat pelbagai dugaan dan rintangan yang kadangkala menguji seluruh kesabaran yang kita ada... Jika yg tidak mampu, pasti akan jatuh jugak..bagi yang dapat bertahan akan terus menghadapinya dengan tabah. Anda berada di situasi yang mana? Takat mana kekuatan yang kita ada sebagai manusia yang penuh kedaifan mampu bertahan dengan setiap ujian dan masalah yang melanda?
Setiap masalah ada jalan penyelesaiannya... tapi bukan semua dari kita mampu untuk mencari jalan penyelesaian dan kadangkala jalan itu ada di depan mata pun kita tidak terfikir akan nya. Itulah lumrah manusia... Kadangkala di atas, kadangkala di bawah.
Realitinya, semua pernah merasa.... orang senang pun pernah merasa kesusahan. 
Sy selalu percaya kepada kata2 seperti " People always fail to plan, but never plan to fail". Manusa selalunya gagal untuk merancang tapi tidak pernah merancang untuk gagal.... Biar gagal berkali2 jangan gagal sekali terus tersungkur...Sy percaya setiap kejadian ada hikmahnya. Sy percaya Tuhan itu Maha Adil dan akan membantu umatNya yang dalam kesusahan.......... 

TERPISAH BUAT KALI KEDUANYA....

"Daniel...It's all over..." nada suara teresak2 dari kawan lama sy.. kami jarang berjumpa kerana kesibukan masa namun sentiasa saja update melalui sms tentang hal masing2..tiba2 kali ini, terus saja dia call sy dengan suara yang sayu.....
Kenapa it's all over? Kenapa semuanya berakhir? Maybe cerita mereka sudah sy post pada entry sy yang lepas, tak ingat sy bila sy post, maybe tahun lepas agaknya ..mengenai hubungan cinta mereka yang terpisah sejak zaman sekolah namun masing2 terpisah tanpa mengetahui bahwa antara mereka mempunyai perasaan sehinggalah mereka bertemu kembali pada pertemuan yang tidak disangka2....
"Apa maksud you it's all over?" Sy bertanyakan lagi kepada kawan sy itu..
"She's has someone else... This is a second time i'm losing her" kawan sy meluahkan apa yang terbuku..
"Macam mana boleh jadi macam tu? I thought you all were fine together selama ni..." Sy cuba menenangkan perasaan kawan sy tu tapi sy tahu ianya tidak berkesan..
"I don't know apa yang tak kena, mungkin jarak kami yang jauh ni buat dia berubah.. I don't know...I pun tak sangka this thing would happen....Why? Why?"
"Dah dahlah tu... Setiap yang berlaku ada hikmahnya. Ini semua dugaan untuk you. Dah bukan jodoh you.. banyak2 bersabar..." Sy tau kawan sy dalam keadaan yang amat tertekan.. Apatak nya dari kecil, mereka bercinta, kemudian terpisah..kemudian berjumpa kembali dan kini berpisah..lagi......


Tuesday, February 4, 2014

MASIH MENCINTAINYA - PAPINKA

Kadangkala, setiap yang kita rancang tidak semestinya dapat dicapai dan setiap yang kita capai tidak semestinya sama dengan apa yang kita rancang... So untuk lagu pilihan Jomsantaisekejap bulan ini adalah lagu daripada kumpulan Papinka yang bertajuk Masih Mencintainya...
Jika teringat tentang dirimu

Masih Mencintainya - Papinka
Berlinang air mataku

Ku rindu saat-saat bersamamu
Kasih sayangmu padaku
Kini kau bukan milikku
Dan berakhir sudah cintaku
Biarkan saja hatiku bicara
Ku masih sayang padamu
Aku selalu mendoakanmu
Agar kau bahagia
Bersama dirinya selamanya

Mengapa mudahnya hatimu mendua
Ku lapangkan dada walau aku terluka
Semoga bahagia bersama dirinya
Karena kau telah memilih dia
Betapa sakitnya apa yang ku rasa
Tuhan kuatkanlah hatiku yang terluka
Semoga ku bisa tuk melupakannya
Karena ku masih mencintainya
Kini kau bukan milikku
Dan berakhir sudah cintaku
Biarkan saja hatiku bicara
Ku masih sayang padamu

CUTI YANG MEMENATKAN...

Tahun Baru Cina baru berlalu...memang kepenatan dan keletihan yang tidak terhingga..apalagi bila mengenangkan nak naik kerja, lagi menambahkan keletihan dan kepenatan yang sedia ada..ahaksss. So apa yang anda semua buat masa cuti... Nak ke shopping kompleks pun rata2 semua kedai tutup kecuali hyper market macam Giant, Tesco atau Carrefour..opss Aeon Big.
Paling tidak pun kalau banyak kedai yang bukak adalah di area Shah Alam...macam di Kompleks PKNS, SACC Mall atau di Alam Sentral, ada jugak sales sana sini terutama di Alam Sentral apabila The Store mengadakan jualan besar2an..semua ruang legar diorang sapu.. Bahagian Handphone dan Computer memang lengang sbb rata2 kedai tutup..almaklumlah rata2 penjual nya cina bercuti menyambut tahun baru cina..jadi cuti sakan.

Friday, November 29, 2013

JOM MAKAN DI GANGNAM STATION RESTAURANT SHAH ALAM

So untuk segmen jalan2 makan kat mana ..ahakss kali ni sy nak rekomen kan anda semua untuk singgah ke restoran makanan korea..Don't worry halal kerana pemiliknya melayu dan restoran tu dah masuk dalam rancangan jalan2 cari makan...Nama tempat tu adalah Gangnam Station Restaurant. Perggghh memang best makanannya..ada pelbagai variasi jenis makanan korea.. So sy order yang set Bulgogi yang dihidangkan dengan sotong serta pelbagai lagi makanan sampingan yg kita boleh "refill" kecuali lauk utamalah ye..kalau tak bankrup tauke restoran...sebelum makanan yang kita pesan sampai, kita dihidangkan dengan 4,5 pinggan kecil tit bits korea yang enak... yang ni boleh refill..
Set Bulgogi sy order
Restoran tersebut terletak di Laman Seri Business Park, Seksyen 13 Shah Alam berdekatan dengan jalan masuk ke perpustakaan Shah Alam.. tapi restoran tu agak kedalam sikit jadi kalau daripada luar jalan kita tak kan nampak... Banyak jugak restoran2 yang lain ada disitu. Oleh kerana sy pergi waktu tengahari, mungkin tak nampak meriahnya.. sy boleh jangkakan malam keadaan disitu pastinya penuh dengan lampu2 bergemerlapan...ahaksss. Selain set bulgogi yg sy order tu..sy jugak di hidangkan dengan rancangan tv korea..hahaha..mana yang minat rancangan running man ke, walking man ke..sambil makan sambil tgk tv..tau2 habis semua pinggan mangkuk licin anda makan...So jika anda kesana, selamat mencuba...Saranghae.

SANA SINI HARGA NAIK. APA LAGI YANG NAIK?

Sana sini harga barang naik
Tak payahlah kita cakap pasal ekonomi ke, politik ke, subsidi ke atau menuju wawasan 2020... Yang nyata sekarang ni sana sini naik.. Bermula dr harga minyak naik, harga barangan naik termasuk harga barangan kawalan, harga sayur naik..harga rumah sampai golongan berpendapatan sederhana pun tak mampu nak beli, cukai pintu, cukai tanah, akan datang letrik pun naik... Perghhh macam mana nak survive macam ni? Rakyat Malaysia yang bekerja bukan semua dapat bonus..bukan semua dapat kenaikan gaji atau kalau dapat pun bukan banyak sangat.. tapi kos kehidupan dan sarahidup meningkat berganda2.. ini tidak termasuk lagi dengan mereka yang berkeluarga dan mempunyai anak.. kos taska, kos untuk anak2.. dan lain2 lagi.
Macam dah tak terbendung pulak.... tapi yang jadi mangsa sudah tentu rakyat terutamanya mereka yang berpendapatan rendah dan sederhana. Mungkin wawasan 2020 dinilai dari segi untuk mencapai penduduk yang berpendapatan tinggi namun bagaimana pula dengan kos dan perbelanjaan? Berapa ramai dari mereka yang dinilai "berpendapatan tinggi" mempunyai lebihan pendapatan yang tinggi? Tepuk dada tanya selera...
Apa2 pun sy berharap senario ini tidak berterusan... Apa pendapat anda pula?

Tuesday, November 26, 2013

RESEPI AYAM MASAK COKE ALA SANTAI

Ayam Masak Coke Ala Santai
Lama jugak sy tak berkongsi resepi...apa ketidaknya, asyik makan luar je..tak sempat nak masak. Minggu lepas sy berkesempatan masak 2 masakan dan salah satunya adalah Ayam Masak Coke Ala Santai..ahakks. Ok, tanpa membuang masa, kita mulakan dengan bahan2nya..kali ni sy buat sehabis simple yg boleh supaya siapa yang malas masak, org bujang2 nak masak lain selain telur goreng pun boleh masak... Bahan2nya adalah :
4 ketul ayam bahagian peha atau kepak atau mana2 bahagian yg anda suka.(Ayam digaul dgn sedikit garam)
4 ulas bawang putih dihiris halus
2 biji bawang merah dihiris halus
1 sudu kecil kicap masin
1 tin coke
3 batang cili padi atau cili merah
sedikit garam dan secawan air.

Cara memasaknya memang mudah. Panaskan sedikit minyak, dan masukkan semua bahan tumis tadi. Bila dan agak naik bau masukkan ayam dan gaul hingga ayam nampak separuh masak. Kemudian masukkan air coke 1 tin ,sedikit garam, kicap dan air secawan. Biarkan untuk seketika sehingga air mula menjadi pekat dan .....yupp itu aje. dah boleh dihidang. Hias dengan lada merah jika anda nak nampak macam hidangan Masterchef..ahakss. Selamat mencuba.


Wednesday, November 20, 2013

PERLU KE MENUKAR KERETA?

Ehsan Google
Sana sini heboh memperkatakan tentang cadangan kereta lama yang melebihi 12 tahun tidak boleh di pakai lagi. Ada yang sokong dan sudah pastinya majoritinya tidak menyokong... Pelbagai alasan dan sebab diberikan kenapa perlunya perlaksanaan cadangan tersebut dan salah satunya adalah kereta lama boleh menjadi punca kepada kemalangan kerana kondisi kereta tersebut....
Pendapat sy secara peribadi...sy tidak menyokong cadangan tersebut. Secara teorinya ada betulnya kereta lama boleh mengundang kepada faktor kemalangan tapi kalau di lihat kebanyakan kemalangan melibatkan kereta yang baru dan berusia kurang dari 12 tahun...Mungkin disitu isu pemandu dan pemanduan yang harus di titik beratkan..bukan semuanya terletak kepada usia kereta.
Sy hanya melihat dari kehidupan keliling sy.. ada golongan berpendapatan sederhana dan rendah. Mereka ini pastinya akan menanggung beban kerana kalau sy lihat ada antara mereka yang masih menggunakan kereta yang sudah menjangkau 12 tahun..dan ada yang melebihi 12 tahun... Mungkin ada diantara mereka mempunyai perancangan untuk menukar kereta tapi bukan sekarang, bukan setelah kereta usia kereta mereka 12 tahun...tapi bila mereka berkemampuan untuk menukarnya...bila ekonomi keluarga mereka stabil.. Kalau dulu kereta boleh kita ibarat sebagai asset selain daripada rumah, namun sekarang tidak lagi.. ( jika cadangan itu dilaksanakan) Maybe rakan bloggers mempunyai banyak lagi sebab dan alasan... Kerajaan menggalakkan rakyat untuk herbelanja dengan berhemah, mengalakkan rakyat untuk mengurangkan beban hutang keluarga..termasuklah mengurangkan pinjaman lebih2 lagi jika ramai yang terpaksa memohon pinjaman untuk membeli kereta....apa pendapat anda?

Saturday, November 2, 2013

BERMULALAH SEBUAH CERITA...

Di waktu... dikala... disaat sy menaip blog ini, kedengaran petir berrrrrdentum dentam sambil kilat sabung menyabung dengan diiringin awan yang sungguh gelap gelita...perghhh lengkap terasa suasana mengerikan kalau kita buat filem seram... belum lg hujan turun, belum lagi angin bertiup kuat menghentam sekali sekala pintu dan tingkap rumah... ahaksss... so apa nak buat?..nak tgk ASTRO...doohhhh memang tak boleh walaupun bill jalan...nak jalan dalam suasana hujan ni tak tau apa nak gi mana...so do rumah, kita fikir2kanlah apa nak taip...kurang2 dapat 2,3 entry pun dah cukup bagus jugak kan..kan..kan. Emmm tiba2 rasa lapar pulak...jap ye...sy pi makan jap. Kita buat rendang ayam spesial ala santai...nnt entry akan datang sy kongsi resepinya...

Wednesday, October 23, 2013

MISTERI VOLKSWAGEN DI HIGHWAY PANTAI TIMUR - KARAK

Ehsan Google
Lama bebenor sy tak menulis..memang lama sangat. Kerja dah semakin banyak sampai susah nak cari masa untuk sy menulis blog...bukan blog saja, malah yang lain macam fb, tweet apa lagi... cerita memang banyak tapi semuanya tu menjadi sarang hae..ahakss  tanpa dapat meluahkan nya dalam blog.
So untuk permulaan...sy ceritakan dulu pengalaman sy sewaktu pergi dan balik ke Kelantan beberapa minggu yang lalu. Masa pergi sy ikut jalan Gua Musang dan waktu jalan balik sy ikut highway pantai timur - karak..kenapa sy ikut jalan tu..sebab dah tersesat, jadi dah termasuk highway, tak boleh nak patah balik..ahakss
Dipendekkan cerita waktu sy balik melalui highway tersebut, masa nak sampai ke sempadan terengganu-pahang tu, tak ingat sy area mana, waktu dah mula malam...highway tu memang gelap kiri kanan hutan, dan sekali sekala baru ada kereta yang lalu tapi semua laju2..macam kena kejar hantu....Masa tu sy tak tak ada rasa takut langsung, ngeri mahupun meremang bulu roma..sy cuma pandu dan pandu aje..dalam fikiran sy cuma selamat sampai dan tiada apa2 yang berlaku pada kereta sbb kalau tak, memang bermalam lah sy kat highway tu...
Dalam sedang asyik memandu, sy ternampak sebuah kereta volkswagen kuning berjalan perlahan..sekali jalan, sy potong je kereta tu...dalam sepuluh minit kemudian, sy ternampak kereta yg sama bhenti di sebelah jalan..tapi oleh kerana sambil memandu sy tak kisah sangat...selepas beberapa minit barulah sy teringat.."Rasanya kereta tu sy dah potong sebelum ni, macam mana pulak dia boleh ada depan sy?" Tapi oleh kerana sy tak ada terfikir yang bukan2..sy pandu dan pandu dan Alhamdulillah...selamat sampai rumah...
Esoknya sy ceritakanlah pengalaman sy tu kepada kawan sepejabat dan terkejut jgk sy bila dia mengatakan cerita volkswagen tu dah terkenal dan memang selalu menghantui laluan highway karak...serta merta meremang bulu roma sy...
P/S : Nasib baik sy tak tengok cerita KARAK sebelum ni.. sbb dalam filem tu ada kisah pasal kereta volkswagen ..ahakss..

Wednesday, August 28, 2013

OPEN HOUSE OH OPEN HOUSE...

Dah lama rasanya sy tak buat blogwalking...memang rindu nak menjenguk blog rakan2 tapi memang susah nak cari masa yang santai ditambah lagi dengan line yang macam siput..ahakss. Kalau nak cepat, kena gi tempat yang ada WIFI. 
2 minggu terakhir bulan raya ni sudah pastinya penuh dengan majlis open house.. Sy sendiri rasanya memang banyak jemputan open house antara larat tak larat nak pergi je dan tengok juga area mana..kalau jauh sangat, rasanya kirim salam jelah atau wakilkan sapa2 yang pergi ..me'makan'kan untuk sy. Minggu lepas office jugak ada buat open house.. Kalau sapa2 yang ada terniat nak diet ke, nak kuruskan badan ke, nak maintain sebab masa puasa berat turun giler...lupakan dulu buat sementara dalam masa sebulan ni, selagi open house ada, selagi kuih raya kat rumah belum habis..pasti susah..ahakkss.
Kerja jugak dah semakin bertambah, ingatkan lepas raya nak relaks ...bagi mood raya tu hilang slow2 tapi memang tak kesampaian..terus tersentap hilang mood tu dek kerja yang menimbun. Apa2 pun harapnya sy mempunyai cukup masa untuk menulis....
Related Posts with Thumbnails