Custom Search

JomSantaiSekejap Followers

TRANSLATE OF OTHER COUNTRIES

 

Saturday, October 18, 2014

SECUBIT KISAH BABAK 4 - EXAM DAH DEKAT

Bagi mereka yang mengikuti kisah Secubit Kisah... ini merupakan kesinambungan daripada cerita Secubit Kisah Babak 3 - Semakin Terasa Debaran .........
Perkataan 'pernah' yang di luahkan oleh Allyn masih terngiang2 di fikiran Daniel. Kenapa pulak si Allyn mengatakan pernah sedangkan setahu Daniel mereka belum pernah bertemu sebelum ni...
Namun sejak itu Daniel sudah jarang terserempak dengan Allyn. Mungkin kerana jadual kelas yang berbeza.. walaupun kadangkala Daniel ada jugak menghabiskan masa di kantin campus semata2 untuk melihat kelibat Allyn namun hampa...
"Udah..udahlah tu. Kesian aku tengok kau ni.. Nak kata orang bercinta..bukan. Nak kata orang putus cinta..pun bukan.." tegur Husin melihat Daniel yang daripada tadi asyik merenung buku microbiology dengan renungan yang kosong tanpa membaca nya...
"Exam dah nak dekat.. Kalau dok asyik fikir kan pasal budak junior yang selekeh tu, aku rasa result kau nanti keluar pun selekeh jugak.. Ingat kau tu calun dapat Sijil Dekan...  " nasihat Husin cuba menyedarkan Daniel yang sedikit terganggu dengan keadaan tersebut.
"Aku tahu.. Terimakasih daun keladi lah sebab sentiasa menasihat dan mengingatkan aku... Kaulah sahabat aku dunia akhirat.."
"Ahhhhhh...tau pun. Malam ni belanja aku sup ekor ehh... Bukan senang nak menasihat orang yang genius macam kau ni..." Husin berseloroh sambil Daniel melemparkan ketawa.... Exam semester semakin hampir, namun jawapan kepada siapa Allyn masih belum terjawab.

Friday, October 17, 2014

RESEPI IKAN DORY MASAK SAMBAL ALA SANTAI

Ikan Dory Masak Sambal Ala Santai
Lama jugak tak kongsi resepi.. maklumlah sejak dua menjak ni sibuk memanjang dan balik selalu lambat, jadi idak lah kita sempat nak memasak.. Semalam dapat jugak 'terlepas' balik awal dan kebetulan hari pun tak hujan, dapat jugak kita memasak..jadi resepi kali ini sy masak simple aje.. Ikan Dory masak sambal.
Antara bahan2nya adalah yg cukup mudah:
2 @ 3 keping ikan dory yang dipotong2 sederhana besar dan digoreng.( gaul sikit dengan serbuk kunyit )
5 ulas bawang merah di racik halus
4 ulas bawang putih diracik halus
1 batang serai
3 sudu besar sos tomato
2 susu besar kicap manis
Garam dan minyak secukup rasa
Cara memasaknya pun cukup mudah. Panaskan 2 @ 3 sudu minyak. Tumis bawang merah dan putih sehingga naik bau dan kemudian masukkan semua bahan2 lain kecuali ikan. Lepas agak sudah sebati, masukkan ikan dory yang telah digoreng dan kacau hingga melekat rempah kat ikan tu dan boleh dihidangkan...

Thursday, October 16, 2014

APA PUN TAK BOLEH...

Sesungguhnya disaat dan ketika ini, memang fikiran dan benak otak sy memang mengalami kebuntuan yang amat sangat...langsung tak ada idea walaupun puas sy buat blogwalking, puas sy pandang kiri pandang kanan, puas sy baca2 blog rakan2, puas sy baca suratkhabar, puas sy online portal2 hiburan..sukan..sejarah pun sy masuk..ahaksss... tapi tetap buntu. Entah2 malas pun sama sebab beberapa hari ni asyik hujan je..jadi otak pun naik beku kesejukan..kan kan kan...
Daripada nanti dikatakan orang bersawang...( rasanya dah ada dah orang cakap bersawang..huhu) maka dengan kebuntuan yang ada tertaip jugaklah entry ini.........
Minggu depan rasanya panjang sikit cuti bersambung antara Deepavali dengan Awal Muharram... Wahhh belum apa2 dah cakap pasal cuti lagi. Rasanya macam nak pi tenangkan fikiran sikit..nak pi jalan2 aka mandi2 aka barbique sekali kat tepi2 sungai.. Dah lama jugak tak buat macam tu.. sambil2 mencari idea2 yang dah berkarat balik..ahaksss. Emmm persoalannya kat sungai mana kita nak pergi ekkk? Tapi rasanya kenalah pergi pagi2...sebab sekarang ni bila petang je dah mula hujan selebat tidak... Any ideas?

Wednesday, September 24, 2014

AKHIRNYA SELESAILAH SUDAH...

Akhirnya berlalu lah sudah kesibukan melampau... setelah 2,3 minggu di hempas pulas dengan soalan2 yang bertalu2 dari auditor, akhirnya selesai sudah. Bolehlah kita memulakan balik perjuangan yang belum sudah..ahaksss.
Banyak benda yang nak ditulis sepanjang 2,3 minggu yang lepas tapi memang tak sempat... sempat buat tajuk je supaya bila masuk balik kat entry, taklah lupa apa yang nak kita tulis sebab dah tahu tajuknya...
Anyway, to all rakan bloggers yang masih sudi singgah walaupun sy seminggu ni memang tak sempat nak singgah balas atau blogwalking, terimakasih banyak2...huhu.

Monday, September 15, 2014

SECUBIT KISAH BABAK 3 - SEMAKIN TERASA DEBARAN

Ini merupakan kesinambungan Secubit Kisah Babak 2 - Siapa Allyn dulu..... 
Beribu persoalan masih tidak terjawab, masih menjadi tanda tanya siapalah Allyn? Adakah mereka pernah bertemu? Tapi takkan lah Daniel boleh lupa... Mungkin jugak kawan sekampung dulu2 atau kawan masa sekolah rendah?
"Haaaa...mengelamunlah tu pasal Allyn...tak habis2." sapa Husin mengejutkan Daniel yang sedang terpaku walaupun sedang mengadap makanan tengahari di cafe.
"Entahlah..puas dah aku dok fikir tapi memang tak ingat langsung..." jawab Daniel pendek.
"Kau apa yang ingat. Nasib baik aku ni kau ingat..kalau tak aku tak tahulah..." Husin cuba berselorok sambil melihat sedikit senyuman di wajah Daniel...
"Haaaa..tu tu tu. Buah hati kau dah datang. Apa lagi.. pi lah tanya dia kenal kau ke tak? Kan elok daripada kau dok fikir sorang2 macam orang gila dah aku tengok" sambil muncung mulut Husin menunjuk2 ke arah Allyn yang sedang berjalan menuju ke cafe....
"Hisshh kau kesini..."
"Kau tak nak aku panggil kan..kita kan senior." Belum sempat Daniel melarang Husin.....
"Allyn!! Sini jap...ada hal." sambil melambai2 ke arah Allyn.
"Haaahhh...Abg berdua ni lagi? Nak apa pulak kali ni?" Tanya Allyn sambil melihat Daniel yang agak serba salah dengan ajakan Husin tadi.
"Ni haahhh abg kau nak tanya soalan cepumas... Haahhh Daniel tanyalah..dan dan tu jadi pemalu pulak" usik Husin. Tahu benar dia perangai malu Daniel.
"Ahhhh..ada apa bang? Allyn nak cepat ni.. lepas ni ada kelas" 
"Ye ye ke? Macam tu tak pelah lain kali lah kita sembang..." Husin seakan lega bila Allyn bergegas untuk ke kelas.
"Apalah punya slow kawan aku ni... Ni hah, Abg Daniel ni nak tahu Allyn pernah kenal dia tak dulu ke..pernah jumpa ke..pernah cakap ke...ada tak?" Husin terus aje mencelah melihat Daniel agak lambat...
"Pernah...." Jawab allyn pendek. Lalu terus meninggalkan Daniel terpaku dan Husin ternganga seketika.

Friday, September 12, 2014

SEJENAK KITA IMBAS

Bila kita imbas.....
Perjalanan hidup yang telah kita lalui pastinya banyak sketsa suka duka, pahit manis dan turun naik nya. Ada yang terpaksa kita menempuhi pelbagai rintangan, kesusahan dan dugaan dan tidak kurang jugak ada yang menemui kejayaan dan kebahagiaan.
Sekali kita imbas...
Semua itu jugaklah yang akan kita tempuhi pada masa akan datang kerana kita tidak akan tahu apa yang ada di depan. Mungkin kita akan lebih berjaya dan mungkin kita akan menerima rintangan dan dugaan yang lebih menguji sikap dan sifat diri kita.
Lalu kita rumus kan imbasan2 itu dan berfikir sejenak... Kemanakah kita sekarang? Adakah masih di tempat yang sama atau ke tempat yang lebih baik atau semakin teruk? Bagaimana pulak harapan kita pada masa akan datang?
Tujuan sy menulis entry ini adalah kerana sy tengah pening dengan kerja yang banyak...maka terhasillah entry yang sebegini rupa...ahakss


Thursday, September 11, 2014

RESEPI SAMBAL KERANG ALA SANTAI

Ehsan Google
Rasanya dulu pernah sy share entry pasal resepi sambal kerang dan kali ini sekali lagi sy share, cuma sy tambah sana situ sini bagi mempersedapkan lagi rasanya. Antara bahan-bahannya adalah:
3 kg kerang direbus dan diambil isinya.
4 biji bawang putih dikisar 

4 biji bawang besar kisar
4 batang cili merah dikisar
1 biji bawang besar dipotong kasar

Sedikit belacan
Sedikit air asam jawa
2 sudu besar gula merah
Garam secukup rasa
Cara memasaknya pula adalah mula-mula panaskan minyak dan tumis bahan yang dikisar bersama belacan sehingga naik bau. Kemudian masukkan kerang, bawang besar dan air asam jawa. Gaul sehingga sebati dan sedikit pekat. Kemudian masukkan garam dan gula merah secukup rasa atau air jika anda inginkan kuah sambal sedikit. Dalam beberapa minit, bolehlah anda angkat dan hidang.


Kadangkala, sy campurkan jugak tempe goreng atau tahu goreng dalam sambal untuk mempelbagaikan masakan sambal tersebut. Apa saja boleh ditambah mengikut selera anda dan tidak mengubah rasa masakan itu sendiri.

Tuesday, September 9, 2014

SIBUK SIBUK SIBUK

Seminggu ni banyak pulak kerja2 yang kena sy buat menyebabkan tak sempat untuk sy meluangkan masa mengepost entry...Blogwalking pun masa dekat2 nak balik kerja baru sempat nak singgah blog rakan2, ..
Semalam paling rekod lah bila sy balik pukul 2 pagi..ahaksss. Memang tak sedar langsung. Kerja punya kerja punya kerja..tengok jam dah pukul 1.30 pagi. Maklumlah office kat kawasan sy ni walaupun pukul 2 pagi masih lagi banyak kereta lalu lalang, jadi tak terasa lah masa begitu cepat sampailah sy terasa mata dah kuyu..tengok jam kat laptop..tu dia. Burung hantu berjaga malam pun tidur jugak.. Apa lagi, kemas sana sini situ ..terus kunci office terus ke parking terus balik terus mandi terus ...tidur. 


Friday, September 5, 2014

RESEPI IKAN KURAU MASAK LEMAK NENAS

Ehsan Google
Semalam bila periksa2, masih ada lagi stok ikan kurau..balance2 masak sambal jambi masa hariraya lepas, so kali ini kita guna ikan kurau tu untuk masak lemak nenas..Bahan2nya taklah banyak sangat, mudah dan senang aje... Antara bahan2nya adalah:
Satu peket ikan kurau yang dijual di hypermarket ( atau 6 -8 ketul ikan kurau)
3 biji bawang merah ditumbuk
3 ulas bawang putih ditumbuk
1 batang serai
1/2 biji nenas dipotong kotak atau nipis..ikut suka mata anda.
1 kotak kecil santan segera atau 1 biji perahan santan pekat
5 biji cili padi ditumbuk
Garam dan gula secukup rasa.
Cara membuatnya lagilah senang... Panaskan 2 sudu besar minyak dan masukkan bahan yang ditumbuk bersama serai. Sampai naik bau, masukkan nenas dan air sedikit hingga nenas kelihatan separuh masak. Kemudian masukkan ikan kurau dan kacau hingga sebati dan kemudian masukkan santan dan kacau. Bila nenas sudah kelihatan masak, masukkan garam dan gula secukup rasa dan siap untuk

Thursday, September 4, 2014

PENDUDUK MALAYSIA 30 JUTA

Menurut jabatan perangkaan negara penduduk Malaysia sudah mencecah 30 juta. Satu jumlah yang cukup ramai dan semakin meningkat. Apakah keadaan pada masa akan datang bila peningkatan ini semakin naik dan naik.. Apa akan jadi dengan ekonomi negara? Apa akan jadi dengan kawasan2 luar bandar? Apa akan jadi dengan tumbuhan2 yang menghijau......?
Pastinya peningkatan penduduk Malaysia seiring dengan kepesatan dan kenaikan taraf kehidupan yang sy pasti sedikit sebanyak banyak memberi impak yang besar pada kos sara hidup. Tengok saja harga rumah... Rasanya kalau tak bergaji RM2,000 keatas susah jugak nak merasa rumah sendiri.. menyewa ajelah jawabnya.
Dalam masa yang sama, terbaca sy di internet semalam jumlah warga asing yang berada di Malaysia mencecah 5.8 juta orang. 5.8 juta orang? Biar betul...Dan lagi dinyatakan daripada 5.8 juta tersebut, 2.9 juta tidak mempunyai dokumen yang sah atau tamat tempoh dan sebagainya. Emmm sy rasa kita patut ambil berat akan angka ini yang pasti jugak akan seiring meningkat sebagaimana meningkatnya penduduk Malaysia....Tak nak lah satu masa nanti, penduduk Malaysia ramai, tapi ramai lagi warga asing yang tinggal di Malaysia....huhu.

Friday, August 29, 2014

RINTIHAN JEJAKA SETENGAH HANDSOME ll - FLASHBACK

Entry ni adalah sambungan bagi entry yang lepas Rintihan Jejaka Setengah Handsome yang lepas….
Dalam aku pilih punya pilih nak cari adik angkat..aku gagal. Bukannya tak ramai freshies yang cantik, tetapi sebab aku ni hah yang tak handsome, jadi dari awal sebelum aku nak keluarkan kata-kata untuk mengambil diorang jadi adik angkat, aku dah tahu dah…kalau diorang terima pun memang tak lamalah. Lalu minggu orientasi tersebut adalah satu kegagalan bagi aku. Tapi entah macam mana selepas 2 minggu pelajar form 2 -5 mendaftar, aku terserempak dengan seorang freshie cun…aku gunakan orang dalam ( budak2 form 1 yang baik dengan akulah ) untuk cari siapa freshie tu..siasat punya siasat, check punya check…aku dapat jugak nama dan siapa dia freshie tu Jadi macam biasalah. Masa tu mana ada handphone..pakai surat layanglah. Baik punya ayat…baik punya bedak aku letak…baik punya kertas writing pad yang warna warni. Freshie ni tak jawab. Seminggu. 2 minggu. 3 minggu… Hampeh. Aku ingatkan memang tak ada peluang sampailah minggu ke 4 bila sekali lagi aku terserempak dan kali ini dia pulak tersenyum kat aku…Ooooo rupa2nya dia nak tengok aku depan2. Kat sekolah asrama tu, memang jadi satu ‘kesalahan’ kalau nampak lelaki bercakap dengan perempuan unless kalau beramai-ramai atau pun jika kita dah senior…kalau setakat form 2 tu…jangan haraplah. Jadi, confirmlah freshie yang cun itu menjadi adik angkat aku….tapi selama mana? Member2 aku semua dah mula jealous bila dapat tahu aku ada adik angkat yang cun. Siap aku lepas ni…
Related Posts with Thumbnails