Friday, November 26, 2010

RESEPI SUP TULANG RAWAN

Kadang-kadang tu ada ketika kita kebuntuan idea untuk memasak lauk apa pada hidangan malam mahupun tengahari. Apakata jika sekali sekala kita tukar menu kita daripada hidangan nasi dengan lauk kepada hidangan sup tulang rawan dengan roti? Mesti sedikit sebanyak membuka selera anda. So hari ni sy akan memberikan anda resepi sup tulang rawan. ( Roti beli sendiri kat kedai ye ) Antara bahan-bahannya adalah:

½ kg tulang rawan
4 – 6 biji bunga cengkih
10 gram bunga lawang
10 gram buah pelaga
2 biji bawang besar dihiris kasar
Sedikit halia – dalam setengah batang
Sedikit kulit kayu manis
Sedikit daun sup
Lada hitam secukup rasa
Serbuk perasa
Air dalam 2 liter atau ikut citarasa anda
Cara membuatnya cukup mudah. Masukkan semua bahan tadi bersama tulang rawan yang telah dipotong mengikut saiz yang anda suka dan masak sehingga daging empuk. Beres. Hidangkan panas2 dan cicah dengan roti. Memang slurrrpppp.

1 comment:

  1. kalau salji mimpi kita nak dapat kat malaysia. tapi hujan ais batu seri sendiri pernah alamai di lahad datu sabah.

    ReplyDelete

TerimàkàŚih di àtàŚ komen-komen àndà.
Śemugà ŚentiàŚà cerià dàn Śàlàm Śàntài

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails