Cakap pasal ikan kembong ni, nak tergelak sy bila teringatkan ada orang kata ikan low class...atas sikit daripada ikan jeket yang selalu kita makan masa kat sekolah asrama atau mana2 ipta :-) Almaklumlah, ikan kembong ni kira murah jugaklah harganya berbanding dengan ikan yang lain tetapi bagi saya kalau goreng, ikan kembong paling sedap...siap boleh ratah lagi. So kali ni sy akan bagi resepi mudah dan pantas iaitu Ikan Kembong Masak Kicap Ala Santai. Bahan-bahannya adalah:
2 ekor ikan kembong sederhana besar -Bersihkan, lumur garam dan serbuk kunyit, goreng separuh masak.
2 biji bawang merah ditumbuk halus
2 biji bawang putih ditumbuk halus
1 biji bawang besar di hiris kasar
1 biji halia kecil dihiris nipis
1 biji cili hijau dan merah di hiris panjang
Kicap manis
Garam dan gula secukup rasa
1 biji tomato dipotong dadu
Tumis semua bahan kecuali tomato,sampai naik bau. Kemudian masukkan kicap, garam dan gula ikut selera anda. Kemudian masukkan sedikit air masak dan biarkan kuahnya nampak mengancam ( sedikit pekat ) dan lepas tu masukkan ikan yang digoreng tadi serta tomato. Biarkan selama beberapa minit dan boleh dihidang. Jadilah ikan kembong kelas atasan :-)
adeshhhhh!!!
ReplyDeletetetiba perot b'lagu sendu la plak...
lapaqqqq
N@H @H - ooo ada lagu ye. lagu panjang ke lagu pendek? Siap package dengan hujan sekali ni hahhh.. sure lapaqqq giler.
ReplyDelete