Salah satu masakan yang sy suka buat adalah kerabu. Bahan asasnya lebih kurang sama tetapi kita boleh pelbagaikan jenis kerabu seperti kerabu sotong, kerabu udang, kerabu ikan,kerabu betik, kerabu mangga dan macam2 lagi. So kali ni sy nak kongsi dengan anda kerabu suhun ( ke soo hoon, janji bunyi sama) Antara bahan-bahannya adalah:
1 bungkus suhun kecil
2 ekor sotong sederhana besar dipotong kecil2
10-15 ekor udang yang dibuang kepala dan ekor
1 biji tomato dipotong kecil2
1 tangkai daun bawang
1 tangkai daun ketumbar
3 biji cili padi dihiris halus
1 biji bawang besar dimayang
1 biji bawang kecil dimayang
3 keping cendawang hitam dipotong kasar
1 sudu kicap masin
Perahan asam limau secukup rasa. Sy guna 2 sudu
Garam dan gula secukup rasa.
Cara buatnya. Rendam suhun sampai lembut. Lepas tu, gaul jelah dengan semua bahan tu sehingga sebati dan secukup rasa. Siap untuk dihidangkan.
dah lame saye nk taw wat bnda nie..even senang.. klu x taw pun ssh jgk.. hehe... time kaseh sbb share ! i like ! :)
ReplyDelete