Minggu ni mari kita berkongsi resepi masak pindang. Masak pindang ni rasanya adalah masam manis pedas. Biasanya kalau masak pindang ni sy selalu gunakan ikan terutamanya ikan tenggiri. So kita terus kepada agenda kita ye tuan2 dan puan2...Antara bahan2nya adalah:
Seekor ikan tenggiri dipotong dan dicuci... of cozlah.
Setengah batang kunyit dimayang
Setengah batang halia dimayang
Sedikit lengkuas dimayang
5 ulas bawang merah dimayang
5 ulas bawang putih dimayang
10 biji cili padi dimayang
2 biji cili merah
4 camca kicap manis
4 keping asam gelugor
2 helai daun salam
1 batang serai
4 biji belimbing buloh
Garam secukup rasa
Serbuk perasa
Banyak betul bahan2ny kan.... Sebenarnya ada bahan2 yang boleh anda lupakan seperti kicap, daun salam dan sbg tetapi mengurangkan kesedapan masakan pindang itu sendiri.Cara memasaknya pulak ye.
Mula-mula ikan dipotong dan dibersihkan dengan air dan asam jawa atau apa saja petua yang anda untuk hilangkan bau. Didihkan air dalam periuk sederhana besar dan masukkan bahan yang telah dimayang tadi bersama daun salam, serai dan kicap. Lepas naik bau, masukkan pula ikan tenggiri, asam gelugor, belimbing, cili, garam dan serbuk perasa. Masak dengan api kecil sehingga api mendidih. Setelah ikan masak, bolehlah diangkat dan dihidangkan.
pernah try resipi nuie.sedap n berkhasiat aper...mcm ala2 msakan singgang cuma laen cket
ReplyDelete