Resepi kali ini adalah cara membuat tat nenas ye tuan-tuan dan puan-puan. Banyak bahan yang diperlukan dan harap semuanya bersabar dibulan puasa ni, kalau rasa macam nak marah ke, geram ke, nak nangis ke.. cuma perlu cakap...cooobaaaaaannnn. Ok, straight to ampang point, bahan-bahan yang diperlukan adalah:
Bahagian luar atau doh untuk tart adalah:
2 ½ cawan tepung gandum
2 ½ sudu besar tepung kastard
2 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar tepung susu
1 sudu teh esen vanilla
1 biji kuning telur
1 cawan mentega
1 sudu besar minyak
1 sudu besar gula halus ( gula kasar pun boleh)
Sedikit garam
Mula-mula masukkan mentega, susu, minyak, garam dan pukul hingga sebati.
Kemudian masukkan telur dan vanilla teruskan dengan memukul jugak hingga sebati.
Masukkan tepung-tepung diatas yang telah diayak serta gula halus. Gaul hingga sebati dan membentuk doh yang lembut.
Inti tart:
4 biji nenas muda
2 ½ senduk gula pasir
1 sudu teh esen vanilla
Bunga cengkih
Kulit kayu manis
Daun pandan
Cara membuat inti ( jem nenas ) pulak:
Lepas kupas nenas tu, parut nenas tersebut, air nenas disimpan sebagai stock nenas.
Kemudian nenas yang diparut tu dimasak bersama daun pandan hingga kering. Hendaklah sentiasa dikacau supaya tidak hangus. Setelah kering masukan semua bahan tadi dan kacau lagi sehingga inti nenas tersebut nampak pekat.
Langkah terakhir:
Panaskan oven pada suhu dalam 130 ke 150 darjah celcius.
Ambil doh tadi dan membentuk acuan bahagian luar, isikan inti nenas yang siap masak dan gulung secara perlahan. Anda boleh membentuk tart tersebut mengikut citarasa anda dan kemudian letakkan di dalam dulang pembakar.
Untuk nampak lebih cantik dan tidak pecah, sapukan kuning telur pada bahagian atas tart.
Bakar sehingga masak, jangkaan dalam 10-15 minit.
nyammi!!hehe..sodap aih:)
ReplyDeletenanti syafawani cuba resepi ni ye...lepas tu panggil saya datang makan...nyammmii!!
ReplyDelete