Asam pedas ni memang terkenal terutamanya di Selatan Malaysia seprti Melaka, Batu Pahat dan Muar. Bila makan asam pedas ni, kalau kena gaya, makan dengan kuah dia pun lalu...tapi kalau ada ikan pari ke, ikan mayong ke, ikan kembong ke...memang menjilat jari. So kali ini saya akan memberikan anda resepi asam pedas .... emmm kita masak asam pedas ikan pari lah kali ni.
600 gm ikan pari lebih kurang 2 @ 3 ekor ikan pari
5 batang bendir
2 batang serai, dititik
2 kuntum bunga kantan
4 - 6 helai daun kesum
Sedikit minyak untuk menumis
Sedikit air asam jawa
Garam secukupnya
Bahan-bahan digiling halus:
15 tangkai cili kering
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
sedikit halia
Cara membuatnya:
Ikan disiang dan dicuci bersih. Panaskan minyak. Tumis bahan-bahan digiling halus hingga garing. Kemudian masukkan serai titik. Kacau rata. Masukkan ikan dan air asam jawa. Kacau rata. Apabila mendidih masukkan bendir, daun kesum, bunga kantan dan garam. Kacau rata.
No comments:
Post a Comment
TerimàkàŚih di àtàŚ komen-komen àndà.
Śemugà ŚentiàŚà cerià dàn Śàlàm Śàntài