JOMSANTAISEKEJAP FOLLOWERS

Wednesday, January 5, 2011

ADAKAH CINTA DIBATASI USIA?

Semalam kawan lama sy call bertanyakan khabar. Kami dulu pernah bekerja satu company semasa sy tinggal di Johor Bahru. Sekarang dia masih bekerja di syarikat yang sama manakala sy dah lama berpindah ke KL. So dalam perbualan tu dia meminta pandangan sy tentang masalah yang dia hadapi… tapi sebelum tu “shhhhhh..” jangan beritahu dia yang sy tulis untuk bacaan umum :-). Oleh kerana dia dah lama bekerjadi sana, maka sekarang ni dia dah pun menjawat jawatan penolong akauntan kat sana. Masalahnya boss dia tu sekarang ni teramat sukakan dia, tetapi kawan sy ni jenis yang susah nak menolak ajakan orang…maksudnya kalau boss dia ajak makan ke, ajak jalan2 ke..dia akan ikut je sebab boss kan dan diorang berdua masih lagi bujang, tetapi umur boss dia ni dah pun menjangkau 45 tahun.
Kawan sy ni baru je 32 tahun. Baru-baru ini, boss dia secara jujur mengatakan yang dia memang sukakan kawan sy ni, tapi dia tak kisah kalau kawan sy ni menolak sebab dia tahu factor umur mungkin jadi penyebabnya. Bagi kawan sy ni, dia tak kisah pasal jodoh atau umur kerana dia pun bukan handsome sangat, cuma manis adalah. Bagi dia yang penting saling menghormati dan menyayangi serta persefahaman yang baik sudah cukup…Wahhh, sejak bila pulak dia ni jadi jiwang? Masalahnya sekarang ni, pertama, keluarganya daripada awal-awal lagi menolak perhubungan itu atas dasar umur. Keduanya boss dia ni walaupun dah berumur tapi memang cantik, cuma dia workaholic… maksud sy,bila cantik tu…ramai yang minat dia dan yang minat dia bukan calang2 orang..so diorang ni tak berapa suka bila kawan sy ni rapat dengan dia.
Sy sebenarnya sudah pun memberikan pendapat sy kepada dia. Sekarang ni bagaimana pula pendapat anda tentang masalah kawan sy ni…nak diteruskan atau tidak perhubungan diorang tu?

5 comments:

  1. Kalau dua2 dah serasi, suka sama suka, komited, so apa tunggu lagi..faktor umur bagi sy bukanlah penghalang..ada kawan kakak sy yang kawin dgn laki yg separuh umur lebih muda dari dia..bahagia jugak..pas tu, abang sy sendiri pun jauh lebih muda dari isterinya pun bahagia jugak..rasanya umur bukan penghalang kepada kebahagiaan..

    ReplyDelete
  2. setuju.. cinta ni tak kenal usia. saye sendiri pon pernah sukakan lelaki yang 2tahun lebih muda. yang penting kena faham memahami antara 1 sama lain. kalau dah suka, go on...=)

    ReplyDelete
  3. memang dlm dilema member kamu nie..bgi saya, umur mmg ptg..apa2, fikirkan ape yang terbaik utk semua orang.. =) insya-Allah..

    ReplyDelete
  4. kalau hati dah suka dan direstui, rasanya tak salah diteruskan. tapi kalau keluarga menolah tu agak susah la kan.

    ReplyDelete
  5. kalau dah jodoh tue x kemana kn..tp lbh baik kalo direstui..terus-terang n berbincang dgn famili baik2..insyaAllah,moga diermudahkan...

    (^_^)v

    ReplyDelete

TerimàkàŚih di àtàŚ komen-komen àndà.
Śemugà ŚentiàŚà cerià dàn Śàlàm Śàntài

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails