JOMSANTAISEKEJAP FOLLOWERS

Saturday, October 30, 2010

IS NOT ABOUT INSURANCE, IS ABOUT RENSPOSIBILITY

Oklah…back to the story. Macamana bumper kereta sy boleh kena langgar. Beberapa minggu lepas, sewaktu sy berhenti kat traffic light, tiba2 sy terdengar orang menjerit “Oiiiiii!!!” dan kemudian terdengarlah satu hentaman dibelakang kereta sy. Bila keluar tengok satu motor dah tersadai kat belakang kereta dengan 2 orang terguling kat tepi jalan. Pada mulanya sy ingat sorang tu penunggang dan seorang pembonceng. Tapi bila2 tiba2 sorang ni bangun dan terus marah pada sorang lagi yang dok terduduk tepi jalan, baru sy tahu ceritanya. Si budak ni melintas jalan, so penunggang motor ni bila jalan celah2 kereta, tiba2 si budak ni muncul dengan jalan selamba tanpa toleh kiri kanan, so apalagi, si penunggang nipun berlanggarlah dengan dia dan oleh kerana nak selamat diri daripada terheret kat jalan dia lepaskan motor tu belayar cantik terus ke bumper kereta sy. Pendek cerita, mak budak ni datang dan kami (sy dan penunggang) pun ceritalah. Yang jadi kemarahan penunggang tu bukanlah sebab dia lintas jalan tetapi sebab dah lah jalan tak tgk kiri kanan, lepas tu dia pakai baju tutup kepala dan kat telinga siap ada earphone lagi dengar lagu!! Pendek cerita mak budak ni, sy ingat lagi sy panggil dia auntie Christine cakap suruh kami berdua pergi workshop yang kami kenal dan beritahu dia berapa kos, nanti dia bayar…so beberapa hari lepas tu sy pun pergi lah kat satu workshop dan bila dah beritahu harganya dalam RM450…sy pun call auntie ni dan dia cakap suruh call agent insuran dia…so sy pun call lah agent insuran dia dan dia boleh cakap insuran tak tanggung kes macam ni….Lepas sy bertekak dengan agent u sebab sy bukan nak bincang pasal insurans, sy pun terus cut conversation sebab no point cakap dengan orang macam tu. Well, actually dalam kes ni bukanlah sy nak sangat duit auntie Christine tu, bukan jugak nak suruh sampai libatkan insuran, tetapi kenalah fikir dalam hal ni siapa yang salah. Anak dia. So kenalah ada courtesy atau rasa tanggungjawab untuk setidak2nya cover sikit kos pembaikan sebagai compensation. Bayangkan sebab kesalahan anak dia, satu motor dah rosak, bumper kereta sy rosak, penunggang motor tu patah gigi dan injured kat kaki……Malas cakap apa. This is not about right. This is not about insurance. This is about courtesy and responsibility.

1 comment:

  1. oh, nie sebab pejalan kaki lah ye. pelik jugak bila dua2 tak salah. rupanya ada orang ketiga. sabar ye. dugaan nie. pasti ada hikmah.

    ReplyDelete

TerimàkàŚih di àtàŚ komen-komen àndà.
Śemugà ŚentiàŚà cerià dàn Śàlàm Śàntài

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails