JOMSANTAISEKEJAP FOLLOWERS

Thursday, December 18, 2014

MATA OH MATA...

Beberapa hari ni sy memang tidur agak lambat..banyak sangat kerja nak buat..kalau blogging pun sedap jugaklah bunyinya tapi kerja..ahakss. So bila pagi2 tu pergi mandi dan tengok mata..perghh macam apa... nasib baik tak ada panda kat rumah, kalau tak memang dah sama je dengan panda mata hitam...
So teringatlah sy beberapa petua yang sy baca kat internet dan 2 petua yang telah sy cuba dan kesannya agak ketara adalah:
1) Pakai uncang teh
- Ambil 2 uncang teh.. Apa jenis teh pun rasanya tak pe tapj sy guna teh boh tapi ada yang kata guna green tea lagi cepat kesannya. Sebelum tu, buatlah teh dulu ye guna uncang tu...rugi kalau tak guna. Jadi 2 dalam 1 lah..boleh minum dan boleh rawat mata yang kusam...
- Uncang yang dah diguna tadi, rendam dalam air suam dan perah ..agak2 lembap, letakkan di mata kita ...seeloknya sambil berbaringlah..dalam 30 minit, boleh buang uncang tersebut dan bilas dengan air... Buat 3 kali seminggu.
2) Pakai hirisan tomato
- Hiris tomato yang muda tebal2... Letakkan hirisan tersebut pada kedua mata.
- Seeloknya cara ni kita buat masa nak tidur sebab kesan tomato ni perlukan masa yang panjang.. jadi masa tidur lah... jangan nak tidur tomato tu kat mata, esok dah dalam perut..ahaksss. 
- Esok pagi bangun dan boleh bilas.. Lagi kerap buat lagi elok kesannya.

4 comments:

  1. petua dan tips2 yg bagus untk mata kita ,nanti saya nk cuba laa....mta saya ta la mcm pnda sgt ,biasa jaa tpy utk kesihatan mata apa salahnya mencuba heheh kan-2 ? :)

    ReplyDelete
  2. betul betul betul...mata panda sweet apa..haha? Kata orang tak cantik kena cantikkan, dah cantik kena tambahkan lagi seri... kan kan kan

    ReplyDelete
  3. petua yg untang teh tuh, Misaki pernah cuba :D tapi bukan letak dekat mata.. letak dekat muka.. XDD ahahaha...

    selalu kalau mata ni, Misaki pakai sudu yang baru keluar dari fridge beku XDD

    baru-baru ni pakai bedak sejuk masa nak tidur kul 2 ptg pastu letak 4 keping timun dekat muka dengan mata, ibu Misaki jenguk bilik cakap: "dah kenapa pulak dah yong ni?"

    dah macam buang tabiat.. ahahaha XDD

    pst:/ tetiba rasa bahagia sebab tak buat apa sekarang.. kerja tak, study pun tak mwahahaha XD next year? wallahhu'alam.. :3

    ReplyDelete
  4. Oooo bagus bagus bagus...boleh cuba jugak cara tu.. Haha..biasalah kalau nak cantik macam2 cara biar pun nampak muka tu bertepek sana sini...

    ReplyDelete

TerimàkàŚih di àtàŚ komen-komen àndà.
Śemugà ŚentiàŚà cerià dàn Śàlàm Śàntài

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails