Ehsan Google |
Resepi masakan kali ni adalah telur.. Ahakkss..Telur paling mudah untuk kita masak..goreng pun sodap. Untuk kali ini sy nak berkongsi resepi Telur Itik Masak Lemak Cili Padi... Nak guna telur ayam pun boleh tapi telur ayam tu dah biasakan ...Straight to the point, bahan2 nya adalah:
6 biji telur itik ( atau ayam pun bolehlah )
1 cawan santan pekat
5 biji belimbing buloh
2,3 helai daun kunyit
1 batang serai
Bahan tumisan yang untuk dikisar halus adalah:
15 biji cili padi
2cm kunyit hidup
2 cawan santan cair
Garam secukup dan gula secukup rasa
Cara memasak pulak ye... Mula-mula masukkan bahan tumisan ke dalam periuk atau kuali besar perlahan2 sehingga mendidih. Lepas tu biarkan api sederhana, pecahkan telur itik satu persatu dengan perlahan jangan sampai terpecah kuningnya. Selepas telur itu membulat dengan cantik, masukkan bahan seperti santan pekat, belimbing, daun kunyit ,serai, garam dan gula secukup rasa,
kacau perlahan2 dalam 5 minit dan bolehlah dihidangkan.
xpernah masak sdiri telur itik tp biasa mkn bila blk kg mak mertua masak
ReplyDeleteinazamri - Sy pun sebenarnya 1st time masak telur itik....selalu pakai ayam punya telur je..ahakss..cuma kali ni nak cuba pulak telur itik..
ReplyDelete