Antara bahan-bahannya adalah:
Ehsan Google |
3 @ 4 keping ikan tenggiri ( Ikan lain pun boleh tapi sy selalu pakai ikan tenggiri)
1 peket taucu yang selalu jual kat kedai ( atau dalam 1/2 cawan taucu )
1/2 batang carrot di potong kecil.
1 sudu kecil kunyit
Garam,gula dan air secukup rasa.
Bahan-bahan untuk di mayang adalah:
3 ulas bawang merah dihiris halus
3 ulas bawang putih dihiris halus
2 biji cili merah di hiris panjang
2 biji cili hijau dihiris panjang
2 biji bawang besar dihiris kasar
1 batang serai.
Cara memasaknya. Pertamanya ikan tenggiri (setelah dibasuh) hendaklah di gaul dengan garam dan kunyit, di goreng dan kemudian di ketepikan. Kemudian panaskan minyak dan tumis bahan2 yang di mayang tadi sehingga naik bau. Masukkan taucu, air, carrot dan biarkan mendidih. Masukkan gula dan garam secukup rasa. Setelah agak serasi dan sebati, masukkan ikan tenggiri yang sudah digoreng dan biarkan dalam seminit dua....Siap untuk dimakan.
wow... pagi2 da buat org terliur. dala on diet ni. ade yang tergugat ni
ReplyDeleteCik Shazwani - Hahaha..on diet ke? Mintak maaflah...tapi diet2 pun kena makan jugak kan.. puasa pun nak dekat dah..
ReplyDeletesalam & hai
ReplyDeletenice sharing..insyAllah ada masa sy belajar masak ni :))
p.s menabung jetta :)
Ik Itah@RRP - Wasallam dan hi jgk... cubalah nak2 bulan puasa ni.. Nnt sy singgah balas sambil menabung jugak ye
ReplyDelete