JOMSANTAISEKEJAP FOLLOWERS

Monday, March 18, 2013

IKAN TENGGIRI GORENG MASAK ASAM


Weekend ni sebab dah lama sy tak masak..sy pun masaklah. Mula2nya nak buat simple2 je tapi sebab kat rumah ada ikan tenggiri 2,3 potong, so sy masaklah ikan tenggiri dan kali ni sy nak masak ikan tenggiri goreng masak asam...Antara bahan2nya adalah:

3 potong ikan tenggiri yang telah digoreng dahulu
3 ulas bawang merah yang dihiris kasar
3 ulas bawang putih yang dihiris kasar
1 biji bawang besar dihiris kasar
5 biji cili merah yang dihiris kasar
5 biji cili hijau yang dihiris kasar ( kalau nak 10 biji cili merah pun boleh, cuma sy nak ada warna hijau dalam masakan)
1 jari halia atau dalam seinci halia dihiris kasar
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 cawan perahan air asam jawa
Garam dan gula secukup rasa.
Ok. Part ni yang paling sy suka. Cara membuatnya senang saja. Panaskan 2 sudu minyak dan masukkan semua bahan tadi kecuali ikan tenggiri dan air asam jawa sehingga naik bau. Kemudian masukkan air asam jawa dan lepas tu masukkan ikan tenggiri yang telah digoreng tadi.. Siap untuk dihidangkan. Mudah bukan?


2 comments:

TerimàkàŚih di àtàŚ komen-komen àndà.
Śemugà ŚentiàŚà cerià dàn Śàlàm Śàntài

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails