JOMSANTAISEKEJAP FOLLOWERS

Tuesday, December 27, 2011

RESEPI TELUR MASAK KICAP ALA SANTAI

Tak sempat ambik gambar, pinjam Google
Dah lama sy tak memasak, jadi tiadalah entry pasal resepi tak kira dari idea sendiri mahupun idea rakan2 bloggers. So, malam semalam entah tiba2 sy rasa lapar pulak walaupun dah makan sebelumnya, jadi mulanya nak makan maggi...tapi macam mcm nak makan nasi, so paling senang sy masaklah telur masak kicap. Resepi paling mudah selain daripada masak air dan goreng telur..ahaksss.
Jadi bahan2nya adalah:
2 biji telur yang telah digoreng ( mata lembu )
2 biji bawang merah ditumbuk
2 biji bawang putih ditumbuk
1 biji lada dihiris panjang.
1 ikat daun pandan
1 batang serai
Sedikit air di campur dengan sesudu kecil tepung gandum. Garam secukup rasa.

Caranya cukup mudah. Panaskan kuali, masuk minyak sedikit dan tumis semua bahan sekali sampai naik bau. Kemudian masukkan air dan garam secukup rasa dan akhirnya masukkan telur. Walaaaaaa...siap untuk di makan.

4 comments:

  1. sedap nih..tambah2 time malas masak..heee

    ReplyDelete
  2. 1stb time dgr telor masak kicap letak daun pandan.

    kena try jugak ni!!!

    ReplyDelete
  3. awak2, masakkan utk saye :)

    dill.

    ReplyDelete
  4. princess Nur - ooo baru time malas tu, kalau time rajin masak apa pulak ye?
    kak ct - hahahaha...daun pandan tu just nak gantikan gula dan bagi wangi.. apa kata dalam cerita P Ramlee ..ambik bau.
    dill - Bila2 masa saja dill...

    ReplyDelete

TerimàkàŚih di àtàŚ komen-komen àndà.
Śemugà ŚentiàŚà cerià dàn Śàlàm Śàntài

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails