Thursday, June 25, 2015

RESEPI AYAM GORENG MADU MANGGA

Ehsan Google
Resepi kali ni pun agak mudah. Elok sangat untuk lauk berbuka puasa. Tak perlu banyak sangat bahan dan senang je nak buat. Dalam 20 minit rasanya dah siap. Yang lama part nak goreng ayam je.. yang lain semudah ABC.. ahaksss.
Antara bahan-bahannya adalah:
4 ketul drumstick ayam atau apa2 bahagian yang anda suka
(Ayam ni terlebih dahulu digoreng garing. Just taburkan sedikit garam dan lumurkan beberapa kali dengan tepung gandum dan goreng sehingga kekuningan)
1 biji mangga yang dihiris nipis dan panjang2.
1 biji cili merah dihiris kecil2
Bahan sos nya yang dikisar semuanya adalah:
1 biji cili merah
1 biji cili padi
1 sudu tepung jagung
2 sudu madu
1/2 cawan air ( mengikut kesukaan kepekatan yang anda mahu)
Cara membuatnya pula. Goreng ayam seperti yang sy cakap tadi dan asingkan. Panaskan kuali dan masukkan dalam 1 sudu besar minyak dan masukkan bahan yang telah dikisar tadi, kacau sehingga nampak sedikit pekat. Matikan api dan masukkan ayam serta hirisan mangga dan cili. Gaul sama rata dan bolehlah dihidangkan.... Boleh di makan tapi tunggu azan maghrib ye.

4 comments:

TerimàkàŚih di àtàŚ komen-komen àndà.
Śemugà ŚentiàŚà cerià dàn Śàlàm Śàntài

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails