Ehsan Google |
2 @ 3 kilo siput sedut yang dipotong bahagian ekornya.
3 keping asam keping
4 batang keladi beserta isi yang direbus separuh masak.
2 biji kelapa untuk santannya.
1 batang serai
1 helai daun pandan
1 helai daun pandan
Garam, gula dan ajinomoto secukup rasa.
Bahan kisar:
20 btg cili padi
1 inci kunyit basah
1 inci kunyit basah
1/2 inci halia
6 biji bawang merah
5 biji bawang putih
Cara memasaknya mudah saja. Panaskan minyak dan masukkan bahan yang dikisar tadi. Tumis sehingga naik bau dan kemudian masukkan serai, daun pandan, asam keping, santan. Kemudian masukkan siput. Garam, gula dan ajinomoto secukup rasa. Dalam 10 minit masukkan pula keladi dan batang keladi. Kacau sehingga sebati dan rata. Agak kuahnya sudah sebati, bolehlah dihidangkan...Mudahkan.
lama tak makan siput ni.. susah nk cari sekarang. kt teluk intan byk. hehe
ReplyDeleteMemang susah nak dapat..Kat pasaraya pun memang tak de....nak makan kena pergilah kedai2 makan yang ada jual...
Deletekalau ke kampung2 nelayan rasanya ada kot. tp memang susah nk cari. dh semakin pupus kot siput ni
Deletewahhh memang sedap uu tapi tak pernah masak takut...!!selalu makan dekat TTdI Jaya kedai merah tuuu sedap banget..!!!
ReplyDeleteSuhailas Sudin - Hahaha..takut sbb dia gerak2 ehh? Tak pe, kalau takut makan je dekat kedai.. Oooo kena pi cuba kat kedai tu..
DeleteFhatin Amelia - Sedap sedap sedap... ada masa cubalah...
ReplyDeleteJSS...alahai kau ni macam2 resepi pulak keluar bulan ramadhan ni. gambar tu takyahlah tunjuk...
ReplyDeleteSengaja je Kak CT..masa nilah nak menguji kan..masak tak de gambar tak thrill lah kak ct...
DeleteErr.. entah kenapa.. gambar tu macam....... hmmm.. .__. kinda creepy xD
ReplyDeleteMemang gambar macam tu...Itulah siput sedut. Looks creepy but taste its good and delicious...
Delete