Wednesday, May 14, 2014

RESEPI DAGING MASAK HALIA

Ehsan Google
Rasanya dah lama sangat sy tak berkongsi pasal resepi mahupun petua... apalagi resepi masakan. Jadi kali ni sy nak berkongsi dengan anda resepi yang selalu mak sy masak untuk sy setiap kali sy balik bercuti ke JB iaitu Daging Masak Halia. Jom terus kepada bahan2nya:
1/4 kilo daging atau ikut suka andalah tapi yang ni untuk 3 @ 4 orang makan.
1 bawang besar dihiris kasar
1/2 btg halia dihiris halus dan panjang
3 batang lada merah dipotong panjang serong
2 @ 3 batang kacang buncis dipotong serong
2 @ 3 sudu sos tiram
1 sudu tepung jagung yang dibancuh dengan sedikit air
1 helai daun pandan diikat
5 helai daun bawang dipotong kasar
1/2 cawan air
garam secukupnya
Cara memasak nya cukup mudah, panaskan minyak dalam 2 @ 3 sudu besar. Kemudian masukkan bawang besar dan halia dan goreng sehingga naik bau. Kemudian masukkan daging dan kacau hingga warnanya berubah..atau separuh masak.. kemudian masuk semua bahan kecuali garam dan tepung jagung yang dibancuh. Gaul sehingga sebati dan agak garing sedikit barulah di campur bancuhan tepung jagung dan garam secukup rasa. Samada anda nak ianya berkuah sedikit atau kering terserah kepada anda. Sy biarkan ianya berkuah sedikit... Ready untuk dihidangkan. .

1 comment:

TerimàkàŚih di àtàŚ komen-komen àndà.
Śemugà ŚentiàŚà cerià dàn Śàlàm Śàntài

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails