JOMSANTAISEKEJAP FOLLOWERS

Tuesday, June 9, 2015

MAIN KAHWIN-KAHWIN, KAHWIN MAIN-MAIN

Ehsan Google
Teringat masa zaman kecik2 dulu.. masa sy dok kat flat tempat arwah ayah sy bekerja. Bila musim cuti sekolah je pasti riuh rendah flat tu dengan jerit pekik budak2 yang keluar bermain tak kira apa jenis permainan... (masa tu belum ada game2 pakai handphone lagi) Daripada main guli, galah panjang, teng-teng sehinggalah pada permainan main kahwin-kahwin. Biasanya budak2 bila kita selalu kenengkan si dia dengan si dia...so diorang nilah yang jadi mangsa kena di'kahwin'kan...ahaksss. Kadang2 tu terbawak2 sampai ke jinjang pelamin pun ada... kalau dah jodohlah katakan......
Bila dah dewasa ni dan bila terlihat ramai pasangan2 muda yang bercerai dalam usia perkahwinan tak sampai setahun dua... terfikir pulak akan permainan kahwin2 dulu. Kalau zaman budak2 semua tu hanyalah satu permainan aje..tak ada istilah tanggungjawab, masalah, kerja dan macam2 lagi.. Takkan alam perkahwinan dewasa pun nak disamakan macam permainan kahwin2 masa zaman budak2 dulu? Mungkin ada benarnya jugak bezanya perkahwinan zaman ibubapa kita... Bila mereka rasa dapat memikul tanggungjawab, barulah berkahwin, barulah bercinta... Sedangkan masa sekarang, kita bercinta dahulu, kemudian berkahwin baru memikirkan tanggungjawab... ahakksss. Tu belum lagi bercinta dahulu, berkahwin sebab terpaksa bertanggungjawab...aduhaiii.    

8 comments:

  1. game ni Sha selalu main dengan kazen mazen time kecik-kecik dulu..zaman budak-budak la paling best..tak perlu stress fikir pasal kerja..tanggungjawab dan sewaktu dengannya..teringin nak kembali ke zaman tu..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha..ni teringin nak kembali zaman tu or teringin nak main kahwin2..?

      Delete
  2. Saya dulu suka main guli dengan main teng teng. Haha XD
    Tapi tuu laa kan. Bak kata orang, bercinta selepas nikah. Ececeh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan kan kan...cara cakap tu macam sedang mengalami aje..ececeh

      Delete
  3. kite pun main jugak........ hehehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huhuhu..ni masa kecik2 mesti ramai yang berebut2 nak kahwin dengan Nard kan.. comel, cute...ahaksss

      Delete
  4. zaman sekarang zaman di mana 'barang rosak' kita tak hantar repair. kita buang terus je. huhu.

    ReplyDelete
  5. main kawen2 tape tapi jgn kawen main2 sudah... Selok jadinya nnt... huhuuu

    ReplyDelete

TerimàkàŚih di àtàŚ komen-komen àndà.
Śemugà ŚentiàŚà cerià dàn Śàlàm Śàntài

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails