JOMSANTAISEKEJAP FOLLOWERS

Tuesday, January 20, 2015

TERKENANG PERMAINAN DULU-DULU

Terkadang... dalam sibuk budak2 sekarang bermain games daripada playstation, tablet mahupun handphone yang boleh di download dengan senangnya membuatkan mereka tidak lagi mengenali permainan dulu-dulu sebelum adanya segala kemudahan canggih itu. 
Paling mudah nya adalah permainan tutup botol atau sy panggil 'ceper'. Dulu-dulu minuman packagingnya tak macam sekarang yang menggunakan plastik dan kotak, tapi banyak kepada botol2 dan tutupnya itu selalu digunakan untuk membuat permainan ceper dan kadang2 ada juga digunakan untuk membuat gasing dengan menggunakan benang, cuma kena ketuk dengan penukul bagi meratakan, buat lubang kat tengah dan masukkan benang secukup rasa dan pusing..ahakss.
Cakap pasal permainan ceper, paling best bila dapat menggunakan kemahiran tangan untuk mencungkil, membuat hantaran silang, mencilok pada laluan sukar..huhu. How i miss that game. Dengan tangan sy yang agak besar, setakat nak 'timbang' dan dapat 'tangkap' semua tutup botol tu..kacang je. Anyway, semua tu pastinya akan pupus kalau tiada pihak2 yang dapat mempromosikan balik permainan dulu2...yang mana semuanya menggunakan apa yang ada di keliling kita..

16 comments:

  1. ini faveret game Misaki waktu kecik2 dulu.. sampai sekarang still main.. itupun kalau ada tutup botol and adik ajak main :3 aahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan kan kan...memang best main sambil menunjukkan skill yang terpendam..huhu

      Delete
  2. hmm kan. sekarang ni takde dah game macam tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah kesannya daripada kemajuan teknologi canggih...

      Delete
  3. Salam .Hee tiada dulu tiadalah sekarang kan.

    ReplyDelete
  4. hmmm tak pernah main game camni..hihi ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. serius sis tak pernah main? kalau tahu dan ada member2 memang seronok main game ni

      Delete
  5. had ni kalo main sampai bergaduh-gaduh dengan adik-adik.. haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan kan kan....tapi memang menyeronokkan.. semua skill keluar.

      Delete
  6. Upin ipin masih main ceper ni kalau tak silap. Hehe. Budak sekarang main guna tangan dengan mata je. Dah kurang sosial mcm bdk dulu2 ptg2 je jalan2 umah kawan2. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulahkan...memang dari segi nilai keakraban komunikasi lebih kepada teknologi moden.. menggunakan hp, internet dll...

      Delete
  7. Memang nostalgik betul permainan penutup botol ni..
    Nak ajar kat anak tapi dah lupa macam mana nak main.. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha...tak pe.. youtube kan ada..mesti ada video cara2 nak main.. kena ajar jugak anak2 nak main permainan tu cuma takut tutup botol pulak sekarang susah nak cari..huhu

      Delete
  8. wey lama gila tak main ceper tu. dedulu sampai mengutip kat kedai runcit. legend gila. sekarang budak-budak iphone ipad. ah bosan tengoknye tak mencabar langsung. muehehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan kan kan...tulah perbezaan permainan dulu dengan sekarang. ni kira champion main ceperlah ni ehhh?

      Delete

TerimàkàŚih di àtàŚ komen-komen àndà.
Śemugà ŚentiàŚà cerià dàn Śàlàm Śàntài

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails