JOMSANTAISEKEJAP FOLLOWERS

Monday, December 31, 2012

BERSANTAI DIBANDAR MELAKA

Menara Taming Sari pusing macam UFO
Melaka Cruise..gambar kabur sikit
Bas 2 Tingkat ala London gitu
Kat mana nak start ye? Sy cerita secara ringkaslah percutian di Melaka...Antara tempat2 yang sy kunjungi dan bersantai di Melaka sy mulakan dengan menaiki Melaka Cruise pada malam sy sampai di Melaka kerana kalau naik cruise ni seronok waktu malam, banyak lampu2 yang dipasang sepanjang sungai. Selepas tu sy berjalan kaki ke Taman Tema Permainan yang ada Ferris Wheels dan macam2 lagi permainan tapi sy tak galakkanlah sebab harganya agak mahal..RM5 untuk 2 pusingan..rasa macam tak puas. Esoknya sy pi makan di Dataran Pahlawan dan tempat tu memang padat sampai nak makan pun susah, sy cuma dapat makan kat Burger King aje..ahaksss. Kemudian ronda2 di sepanjang Dataran Pahlawan yang mempunyai banyak barang2 boleh tahanlah harganya terutama di bahagian Heritage Gallery yang menjual barangan2 antik dan sempat jugak sy singgah di Mahkota Parade.Agak2 waktu petang, sy ambil keputusan untuk menaiki beca dan ronda2 tempat2 bersejarah seperti  A Famosa, Istana Melaka, Kapal muzium Melaka,  Perigi Hang Li Po, Kapal Besar dan lain2 sambil dihiburkan dengan lagu2 'disco' di beca tersebut..Sebenarnya tempat2 tu semua berdekatan tapi kalau anda sanggup jalan, no sweat.. Pada waktu agak sudah gelap. selepas Maghrib, sy pun naiklah Menara Taming Sari yang boleh berpusing macam UFO dan boleh melihat seluruh bandar Melaka..Sy ni gayat tapi nak cuba jugak, hentam sajalah labu, tapi memang menarik. Selepas sy menaiki menara Taming Sari, sy pun menaiki pulak bas ala London tu yang 2 tingkat tapi atas tanpa bumbung..Bas tu jugak membawak kita pusing2 ke seluruh bandar Melaka tapi seronoknya dapat rasa angin malam yang dingin duduk kat atas..Agak2 dah malam pukul 10, sy pun dinner di Melaka Market berdepan dengan Menara Taming Sari. Distu jugak ada uptown yang menjual pelbagai2 barangan...Jika anda hendak berjalan2 ke Melaka, sy rasa anda cuma perlu parking berdekatan dengan Menara Taming Sari dan bermula disitu macam2 anda boleh dapat dan berjalan kerana semua tempat adalah berdekatan..Selepas dinner sy pun meneruskan perjalanan balik ke Kuala Lumpur dengan kepenatan..tapi puas...P/S - Gambar2 pada waktu malam kurang jelas sebab tu sy uplode gambar waktu siang..maklumlah pakai camera handphone je..ahaksss

No comments:

Post a Comment

TerimàkàŚih di àtàŚ komen-komen àndà.
Śemugà ŚentiàŚà cerià dàn Śàlàm Śàntài

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails