JOMSANTAISEKEJAP FOLLOWERS

Tuesday, May 17, 2016

HAI...BOLEH BERKENALAN?

"Hai...boleh berkenalan?" 
Ini adalah ayat paling kerap dan popular waktu dulu-dulu bila kita nak berkenalan. Straight forward, tak ada segan silu tapi ada kejujuran. Jawapan pun kita dapat masa tu jugak. Kalau orang yang ditanya tu sudi berkenalan terus dia jawab boleh atau ok, kalau tak, terus dia tak layan...ahaksss.
Teringat sy bila menonton cerita lama2... Bila nak berkenalan, kena ada ayat2 yang berkias siap dengan pantunnya sekali. Memang kalau siapa yang dengar pasti terasa. Antara contoh pantun adalah seperti :
Coba-coba menanam mumbang,
Moga-moga tumbuh kelapa,
Coba-coba bertanam sayang,
Moga-moga menjadi cinta
Tapi rasanya kalau zaman sekarang ni, memang dah susah dah nak jumpa orang nak berkenalan atau mengorat menggunakan pantun. Sekali kita keluar pantun, ada pulak yang kata buang tebiat.. Dua tiga kali kita berpantun nanti dikata "Dia dah mai dah.." ahaksss, padahal pantun tu pun salah satu budaya khazanah negara kita. Apa-apapun, memang zaman telah banyak berubah... terlalu banyak.

10 comments:

  1. dulu-dulu je ada.. kalau sekarang dah macam skema je ayat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan... memang dah tak de dah kot..kecuali kalau couple atau pasangan tu memang dua2 berjiwa jiwa....ahaksss

      Delete
  2. salam perkenalan dari penang talak sombong haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha... Hai Hai Hai. Salam perkenalan jugak dari kita yang talak sombong jugak..

      Delete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. Hehehe... btu la tu zaman da berubah. Banyak!.
    Skrg ramai yg direct je nak kenal atau nak no phone. Btw, salam perkenalan. Member da balik tapau pisang goreng blm.? =P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Perkenalan kembali...Dah balik dah tapi x de goreng pisang. Hujan..huhu. Dia beli roti je..ahaksss

      Delete
  5. masih ada lagi lah orang ngorat cara tu. cuba tengok sepahtu reunion....kehkehkeh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha...Sepahtu tu jangan cakap...memang pantun makanan diorang...

      Delete
  6. tapi mmg rasa poyo jek kalau nk mengorat guna pantun...tatau kenapa...ahakss

    ReplyDelete

TerimàkàŚih di àtàŚ komen-komen àndà.
Śemugà ŚentiàŚà cerià dàn Śàlàm Śàntài

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails