JOMSANTAISEKEJAP FOLLOWERS

Thursday, April 28, 2016

I CAN SEE YOUR VOICE

Sekarang ni banyak dah rancangan-rancangan Korea yang ditayangkan..kalau dulu cuma Running Man je tapi sekarang drama-drama jangan cakap lah. Dalam banyak2 rancangan Korea yang ditayangkan, sy suka sangat tengok rancangan hiburan "I Can See Your Voice" yang di hadiri dengan pengacara2 seperti Leeteuk, Yoo Se-yoon dan Kim Bum-soo yang ditayangkan di TV9 pada jam 11.30 malam hari Khamis.
Memang sangat terhibur apabila tetamu jemputan yang selalunya adalah dari penyanyi2 terkenal Korea dan jugak penggiat seni akan cuba meneka mereka2 yang berada di atas pentas samada mereka boleh menyanyi atau tidak dengan melihat kepada gaya, mimik mereka menyanyi dan gambar2. Kadang2 ramai jugak mereka yang boleh menyanyi tersingkir awal kerana mungkin penampilan mereka di sengajakan nampak seperti tak boleh menyanyi..ahaksss. Tipah tertipu Bang... Ada jugak juara nya adalah orang yang tidak boleh menyanyi.. Banyak kali dah sy tengok terjadi. Semua ni atas pilihan keputusan tetamu jemputan tulah.. Salah pilih maka dapatlah penyanyi sumbang mambang menjadi juara..tak campur hadiah wang tunai lagi tu..ahaksss. So nak rancangan yang menghiburkan..jom tengok " I Can See Your Voice".......

Tuesday, April 26, 2016

BILA TERLEPAS CAKAP JADI KENYATAAN

Kadang-kadang kita selalu dengar orang berkata "Jangan cakap nanti masin mulut kau".. gitulah bunyinya. Maksudnya jangan cakap benda yang bukan-bukan atau tidak berkaitan takut nanti jadi kenyataan. Yelah kata-kata tu pun merupakan satu doa jugak.. Jadi sebab tulah kita kena berhati2 apabila berkata-kata....kan.
So story pasal tajuk ni adalah dulu masa sy belajar kat UiTM.. huhu. really miss that time. Ada kawan sy ni memang suka sangat sakat sorang junior tapi bukanlah sakat mengejek atau seumpamanya tapi macam suka tegur.. kalau jumpa je ada je yang benda atau modal dia nak tegur. Nak kata dia nak tackle tak jugak sebab kawan sy ni jenis tak suka couple.. Katanya menyusahkan... ahaksss katanyalah. So lama-lama bila asyik kena kacau aje, si junior ni pun pun berkawan jugaklah dengan kawan sy ni tapi kawan2 gitulah kira kalau diorang cakap pun memang jenis gurau kasar punya..
So dipendekkan cerita pada satu hari bila diorang ni berjumpa kat kafeteria untuk minum petang, adalah ternampak 'sepasang' student tengah study kat situ, so apalagi mulalah diorang jadi CNN. Perbualan diorang lebihkurang lah macam ni.....
"Ko tengok tu? Boleh masuk ke study macam tu?" kata kawan sy.
"Emmm masuk kiri keluar kanan lah tu...  Tu bukan satu batch hang ke?" tanya student junior tu.
"Aaaahhh tapi aku bukan kenal sangat.. x sama course. Kalau aku memang tak kan nya ambik budak tu jadi bf" kawan sy confident je.
"Apasal pulak... ok lah tu. Janji setia beb... Harap muka separuh handsome macam hang tapi tak setia nak buat apo ehhh" gurau student junior tu sambil kawan sy mula nampak bengkek...
"Ko jangan cakap..Nak tahu setia tak setia aku ni...ko tunggu nanti satu hari aku kahwin dengan ko.. baru ko tahu apa jenis setianya aku ni.."
"Cehhhhh tak ingin aku kahwin dengan hang..." .......
Dan kata-kata itu.....akhirnnya membawa diorang kejinjang pelamin.

Friday, April 22, 2016

SAMBIL BLOGGING JOIN 8SHARE

8Share - Jana Pendapatan Sambil Berblogging
Memang jarang sy buat entry yang melibatkan tentang macam mana cara untuk mendapat pendapatan sampingan...kira macam cerita P Ramlee dalam Nujum Pak Belalang..."kadang-kadang" tapi sebab malam ni memang kering idea, so biarlah sy share sikit tentang program yang dapat memberikan kita sumber pendapatan selain Nuffnang iaitu 8Share. Berbeza sedikit daripada Nuffnang dimana 8Share lebih banyak kepada mempromosikan website2 yang menarik dan menampilkan promosi2 serta diskaun2 dari pengiklan2 mereka. Infact dalam masa 2,3 hari saja sy dapat mengumpul jumlah pendapatan yang sy kumpul 2,3 bulan dengan Nuffnang...ahaksss. Sorry Nuffnang. So bagi anda yang inginkan alternatif lain untuk menjana pendapatan sampingan sambil berblogging.. cubalah 8Share. Pendaftaran semua percuma dan anda cuma perlu promote website2 yang bukan calang2 jugak syarikat yang join.. So, apalagi, KLIK DISINI dan join. Semuanya percuma...ahakss. 
8Share memang sudah terkenal bukan saja di Malaysia tapi serantau Asia.... yang penting sambil blogging, sambil bersantai, sambil dapat jana pendapatan... kita enjoy!! 

Thursday, April 21, 2016

BILA ULAR PUN KEPANASAN....

Beberapa hari ni sejak situasi panas elnino melanda, banyak pulak dengar cerita ular2 mula keluar mencari tempat yang lebih sejuk, tak kira lah mana tempat, janji sejuk.. dalam kereta, tepi rumah, tepi sekolah, pondok buruk sampaikan ada seorang murid menjadi mangsa patukan ular. Sedih jugak bila sy dengar.. yelah susah jugak nak memantau dari mana datangnya ular2 ni, lebih2 lagi yang jenis berbisa. Apa-apa pun sy cuma berharap pihak2 tertentu dapat memantau dan menjaga keselamatan bukan saja disekolah tapi mana2 tempat yang dikira boleh mengundang keadaan sebegini dan diharap keadaan panas elnino pun akan berkurangan.. katanya menjelang bulan Jun nanti...

Wednesday, April 13, 2016

RESEPI CHAR KUEY TEOW KERANG ALA SANTAI

Lama jugak tak berkongs resepi. Kebetulan semalam pulak sy masak char kuey teow.. So hari ni jom kita kongsi2 resepi Char Kuey Teow Kerang ala santai2 gitu. Bahan-bahan nya pun agak mudah, apa yang ada je kat dapur tu kita boleh guna ikut kepada citarasa masing2.. janji sedap dimakan...ahakss
Bahan-bahan:
Satu peket Kuey Teow
Segenggam Kerang ( yang dah direbus dan dikopek)
Tauge ikut citarasa anda..sy guna dalam segenggam jugak
Seikat daun kucai dipotong kasar
1 biji telur
Minyak, garam dan gula secukup rasa
Bahan Kisar :
6 ulas bawang merah
6 ulas bawang putih
4 tangkai cili kering
4 @ 5 sudu sos tomato
2 sudu sos tiram
5 sudu kicap 
Orite. Panaskan minyak dalam beberapa sudu dalam api yang kecil dan tumis semua bahan kisar hingga naik bau. Kemudian tambah sedikit air jika anda nak kuey teow berkuah sedikit.Kemudian masukkan kuey teow, kerang, tauge dan daun kucai dan gaul sehingga sebati tapi tak perlu lama. Kemudian masukkan telur dan gaul. Tambah garam dan gula ikut citarasa anda dan siap.

Thursday, April 7, 2016

PANTASNYA DIRIMU BERUBAH ( PART 2)

Ahakssss... Mintak maaf. Lambat pulak nak sambung penyudah nya cite Daniel dan Seri ni.
Lazimnya kalau orang dah sayang sakan, bila tak dapat sms, tak dapat call dari pasangan kita pasti muka kita akan muncung memanjang.. Macam tulah muka si Daniel ni. Kalau berjalan dengan dia pasti setiap saat dia akan melihat handphone menunggu kalau2 ada message masuk dari Seri.
Pada satu mlm, kami bertiga merancang nak tengok wayang cite 'The 5th Wave'.. so oleh kerana masa tu masih awal lagi, jadi kami pun lepak2 lah kat kedai Old Town White Coffee. Si Kawan sy ni dah lama 'usha'2 sy supaya bagi tau Daniel tentang Seri tapi sy bagi signal sabar dulu... Last2 agaknya sebab tak tahan, dia pun terus bukak cerita pasal Seri dan apa yang dia nampak. Mula2 Daniel menunduk... lepas tu macam seakan nak menangis, kami pun dah mula cuak... lepas tu tiba2 terus dia memarahi kawan sy sambil macam2 lah keluar sampai cakap kawan sy cuba nak tackle Seri...ahakss. Sy pun cuba lah nak slow down kemarahan dia tapi dalam masa yang sama sy bagi tau jugaklah apa yang dikatakan kawan sy tu mungkin betul lebih2 lagi Seri sekarang dah tak macam dulu.. Ingatkan dia slow down, kali ni dengan sy jugak kena sumpah seranah...Sy pun kena tuduh jugak cuba nak tackle Seri...ahaksss. Last2 kawan sy terus beredar. Daniel pun terus pergi dengan kemarahan...tapi bukan pada Seri..pada kami berdua..ahakss. Sy... emmm sy tak pergi mana2 sebab sy terus jugak tunggu dan meneruskan niat untuk melihat 'The 5th Wave'.....
Dipendekkan cerita, akhirnya Daniel dapat tahu dari mulut Seri sendiri yang dia mempunyai orang lain, pilihan keluarganya tapi disebabkan tidak mahu Daniel terlalu kecewa, dia cuba menghindari diri... Tulah, kadang2 bila kita terlalu cintakan seseorang, terlalu percayakan seseorang... susah untuk kita menerima perkara2 yang tidak betul tentang pasangan kita.
Apa jadi pada kami bertiga? Kami tidak lagi serapat dulu... Masing2 dengan hal masing2.


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails