JOMSANTAISEKEJAP FOLLOWERS

Thursday, March 24, 2016

PANTASNYA DIRIMU BERUBAH...

Cerita ni memang kisah benar yang berlaku pada kawan sy tapi sebab cerita dia tersangatlah kelam kabut, maka sy olahlah sedikit, kurang tambah itu ini bagi you all faham...ahaksssss.
Kadangkala terlalu percaya kepada seseorang yang kita sayang jugak boleh memakan diri kita sendiri dan kesannya boleh meninggalkan parut yang pedih dalam kehidupan kita sehingga kita sukar untuk menerima kenyataan... Perghhh mukadimmah.
Hubungan Daniel dan Seri sudah terjalin hampir 4 tahun. Cinta pandang pertama. Diorang ni bertemu masa nak pergi tengok wayang. Masing2 memang kaki wayang, jadi masa pergi tu masing2 pergi sorang2. Jadi semasa nak menunggu masuk panggung tu diorang berkenalan lah sambil cerita pasal cerita2 filem...dan seterusnya... pendek cerita dari situ lah diorang mula berkawan dan bercinta.
Hubungan mereka berjalan dengan baik..sentiasa mesra dan bahagia. Tak pernah pulak sy dengar mereka bergaduh walau sekecil perkara pun, mungkin sebab kedua2nya jenis happy go lucky....... sampailah satu masa salah seorang kawan sy yang jugak mengenali Daniel ternampak Seri sedang berjalan dengan seseorang di KL berpegangan tangan. Serba salahlah kawan sy ni nak bagi tau pada Daniel kerana dia tahu Daniel memang sayang sangat pada Seri dan pastinya Daniel tidak akan percaya dengan ceritanya... jadi sylah yang menjadi sasaran beliau untuk menjadi pemberitahu..ahaksss...
Pada mulanya sy pun memang tak berniat pun nak bagi tau Daniel tapi ada satu hari apabila kami 'ngeteh' kat kedai mamak selepas balik kerja, dia tiba2 ter'cakap' pasal Seri yag sekarang sibuk dan susah untuk di ajak keluar. Time tulah sy pun dengan cara berhemah memberitahu dia yang mungkin Seri sibuk dengan kerja-kerjanya.... ahaksss. ( langsung tak cakap pasal yang kawan sy tu pernah nampak Seri dengan orang lain...)
Errrrr... kita sambung ye next entry... Boss tiba2 panggil pulak. Alahaiiii.....




KATA ORANG TUNDUKKAN PLAYBOY ITU

Ahakkssss... yang ni memang tak ada orang kata pun..tapi sebab seronok mengikuti siri cerita tersebut, maka keluarlah tajuk spontan tu..huhu. Ungkapan playboy ni adalah di'beri'kan kepada lelaki yang suka berpoya-poya dan sentiasa bertukar teman wanitanya... Playgirl memang tak pernah dengarlah tapi mungkin gelaran nya berbunyi lain lah. 
Kadangkala bila dah jadi playboy ni, bila sampai masanya kita benar2 jatuh cinta dengan seseorang atau berubah kerana seseorang..susah untuk rakan2 dan orang lain percaya. 
"Aku betul2 berubah kerana dia"
"Kerana dia aku sanggup tinggalkan dunia playboy aku"...... antara ungkapan2 yang selalu kita dengar samada dalam drama mahupun didunia realiti... yelah memang kita akui manusia boleh berubah tapi untuk berubah dan ketepikan ego kita sebagai lelaki.. adalah satu lagi perkara yang sukar untuk kita percaya bahwa seorang playboy sudah berubah dan ditundukkan....
So...pernahkan anda bertemu dengan seorang playboy yang sudah berubah? Atau anda sendiri seorang playboy..... ahakssss.

Wednesday, March 23, 2016

PANAS OH PANAS

Dalam beberapa minggu ni tahap kepanasan memang betul2 panas... gelombang panas el nino memang membuatkan kadang2 kala kita menjadi pening, dihidrat dan sesak nafas. Memang patutlah disarankan kita untuk membanyakkan minum air dan kurangkan aktiviti luaran terutama semasa panas sedang memuncak... Tapi panas ni bukan saja waktu siang, kadangkala sampai ke malam pun boleh terasa panasnya. Nak mandi air panas, mandilah waktu tengahari..tak payah pakai heater... ahaksss. 
Rasanya air dalam peti sejuk selalu jarang habis..sekarang ni bukan setakat habis tapi bertambah lagi beberapa bekas air. Emm baru bahang panas el nino yang mencapai suhu ke tahap 38-39 darjah celcius... belum lagi di alam 'sana' nanti bila matahari berada tepat di atas kepala.. bayangkanlah.. jadi perbanyakkan lah amalan ye.
Apa2 pun, sama-sama lah kita semua menjaga kesihatan diri mental dan fizikal dalam menghadapi apa saja dugaan yang mendatang...kan kan kan.

Thursday, March 17, 2016

KISAH TENTANG KITA

Kisah kita bermula tujuh tahun yang lepas. Masa tu hujan lebat.. lebat sangat. Awak basah kuyup kerana terkena hujan sewaktu menyeberang jalan dari office awk ke 7 Eleven. Sy pulak bernasib baik kerana office sy berada sebaris dengan 7 Eleven ... memang kat sini tempat orang menunggu bas. Waktu tu pun sudah mencecah hampir ke pukul tujuh. Hari dah kelihatan gelap sedikit. Bas yang awak tunggu masih tidak datang. Nampak sedikit keresahan di wajah awak. Dalam fikiran sy, pasti risau kerana suami atau anak2 sedang menunggu awak dirumah. Akhirnya bas sy yang menghala ke Puchong U70 sampai...Dalam hati berkata, tak dapatlah sy nak melihat bas apa yang awak naik, tapi tanpa disangka, rupa2nya awak jugak menaiki bas yang sama. Bas agak sesak. Kita berdiri agak jauh jugak..dalam tujuh baris kerusi namun sekali sekala nampak jugak sy akan kelibat awak.. Manis senyuman awak walaupun dalam keadaan bas yang penuh. Semakin lama semakin sesak bas tersebut dan sekali sekali risau jugak sy kalau2 awak turun tanpa sy sedari..yelah nak tahu jugak kat mana awak tinggal. Dalam tunggu punya tunggu, bas pun sudah masuk ke kewasan Puchong Batu 7, semakin hampir ke kawasan rumah sy.. Emm nampaknya sy lah yang turun dulu. Tapi sekurang2 nya sy tahu awak tinggal di Puchong. Sesampai saja di kawasan rumah sy, sy pun menekan loceng bas.. Sekali lagi tak disangka, awak pun turun... Emm musykil jugak sy, takkan awak tinggal berdekatan dengan rumah sy.. dalam 7 langkah sy berjalan tiba2 satu suara kedengaran...
"Abang..abang...boleh tanya tak?" Berderau darah sy..tak sangka dia menegur sy.
"Ye sedari... nak tanya apa ye"
"Emmm dalam cerita yang abang tulis ni, berapa banyak angka tujuh ye yang ada?" ..... Emmm soalan tu sy rasa you all ajelah yang jawab.

AKHIRNYA DAPAT JUGA PENGGANTI

Rasanya dah lama jugak sy menyepi... sunyi aje rasanya bila tak ada dia. Dekat setahun lebih jugak terpaksa  opsss dipaksa berpisah dek satu kejadian. Namun akhirnya setelah digagahi dan dikumpul sedikit demi sedikit akhirnya dapat jugak sy berjumpa dengan penggantinya... Dapat jugak sy membeli sebuah laptop... Kalau tak memang sunyi rasanya tanpa laptop kesayangan sy dulu yang hilang di curi orang.. Jodoh tak panjang dengan laptop tu walaupun sebenarnya dengan laptop tulah sy mulah berblogging..huhu...panjang tak panjang dekat 5 tahun jugak sy bersama 'nya'.
Anyway, barang yang lama jangan dikenang, kelak hanya menyiksa diri...ahaksss. So apalagi, kita test power penggantinya dan harap2 jodoh kali ini lebih lama... 

Thursday, March 10, 2016

CEPAT BETUL MASA BERLALU

Rasanya tahun 2016 ni bukanlah tahun untuk sy berblogging... Masa yang ada terlalu suntuk, kerja pulak menimbun2, laptop pulak hilang, kerja keluar sebelum matahari kelihatan dan balik selepas matahari hilang.. sampai rumah dah pasti terus tersadai keletihan. Bilalah ada ruang untuk berkarya dan berblogging. Paling yang dapat sy buat cuma...cuma..cuma..   memang tak ada pun..ahaksss.
Jadi persoalannya, bilakah entry ini dibuat dalam ketiadaan masa yang sy war-warkan di atas?
Jawapan nya adalah entry ini dibuat semasa sy sedang menggunakan pc di cyber cafe atas tujuan untuk membuat research yang 'urgent' pada masa tu ( masa sy tengah menaip nilah) dan lepas sy mendapat apa yang sy perlu...tiba2 tergerak nak jenguk blog...alahaiiii ada jugak perasaan rindu nak jenguk blog yang dah lama bersawang. Bukan setakat bersawang, pastinya ramai yang sudah tidak lagi menyinggah dek kerana menyangka tuan blog sudah meninggalkan blognya sendiri...ahaksss.
Apa2 pun... bak kata orang, kita hanya manusia biasa..hanya bisa merancang tapi Tuhan saja yang dapat menentukannya. To all...santai selalu.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails