JOMSANTAISEKEJAP FOLLOWERS

Monday, August 17, 2015

BODEK MEMBODEK TERBODEK

Bila kita masuk ke dunia kerjaya, situasi atau keadaan bodek membodek boss pasti selalu kita jumpa samada secara terang-terangan atau gelap-gelapan... Antara ayat-ayat bodek yang selalu sangat kita dengar ialah (tak kiralah boss tu lelaki atau perempuan):
"Boss nampak lain sikit hari ni.. tambah handsome/cantik " walaupun semua staff kat situ tahu boss kita tu taklah handsome dan cantik...
"Boss nampak muda lah hari ni." walaupun boss kita tu sebenarnya dah tua sangat.
"Baju baru ke Boss? Nampak segak/ cantik hari ni" Ni skrip wajib setiap kali boss pakai baju baru.
"Apa2 boss decide, kitaorang ikut je" walaupun dalam hati nak membantah.
 "Ahhh...betul...yes Boss...correct" setiap kali Boss explain pasal kerja tulah jawapan kita.
"Boleh Boss..Sy boleh datang kerja. No problem" tak pernah bantah bila Boss suruh datang kerja hari minggu walaupun sebenarnya kita tak suka kerja hari minggu.
"Boss cutilah rehat.. Jangan risau pasal office ni" Bila Boss mengeluh kepenatan...........
Amalan bodek membodek ni memang dah jadi lumrah..bukan setakat dengan boss aje, dengan sesiapa saja yang dirasakan mempunyai kepentingan pasti ada situasi bodek membodek ni, cuma kalau boleh jangan lah sampai bodek membodek ni dibuat dengan niat untuk menjatuh atau memalukan orang lain.. cukuplah sekadar untuk diri sendiri. Tepuk dada tanya selera..tak gitu?

Wednesday, August 12, 2015

PECAH KACA PECAH GELAS....

Walaupun bulan Syawal sudah semakin sampai ke penghujung, ramai jugak yang plan nak buat open house sambil menghabiskan kuih-muih raya yang masih ada stock... kemeriahan tetap ada. 
Teringat zaman kecik2 dulu terutama waktu raya, kad2 raya sentiasa menjadi pilihan untuk menjadi pengganti diri bagi merapatkan siratulrahim dan bermaafan dan mengucapkan selamat hariraya. Masa nilah selalunya kita akan berlumba2 untuk melihat siapa paling banyak dapat kad raya sampai ada yang beli sendiri, tulis sendiri, hantar sendiri, baca sendiri dan akhirnya syok sendiri.. kononnya daripada kawan..ahaksss. Tapi memang seronok apalagi jika mendapat kad2 melalui pos... Tapi sekarang semuanya hanya melalui facebook atau whatsapp je. Macam2 style boleh buat... walaupun masih ada segelintir yang menghantar kad2 raya...
Ayat skema yang paling selalu digunakan ialah pecah kaca pecah gelas, sudah baca harap balas.... jadi sapa yang belum baca tak payah balas...ahaksss. Ingat2 balik... ...

Monday, August 10, 2015

KE INDONESIA KE KITA?

Entah macam mana sy boleh tertarik melihat rancangan yang di 'bintangi' oleh Wak Doyok dan Myo yang disiarkan di TV9 bermula daripada rancangan Ke Korea Ke Kita sebelum ini. Selain dapat melihat telatah mereka berdua dan krew2 yang tak kering gusi, kita jugak mendapat serba sedikit pengetahuan tentang tempat dan jugak sejarah tempat2 yang mereka lawati. Memang lawak habis. Ada jugak yang tidak berapa suka dengan style Wak Doyok tu..ahaksss, tapi dalam rancangan ni sy rasa telatah dia tu melebihi daripada style dia. Bagi sy agak 'better' sikit dibandingkan dengan satu lagi rancangan yang disiarkan di TV9 iaiti 'Lari' yang dibuat seakan2 sama macam Running Man. Anyway, keep it up guys.... Lepas ni kemana kita?

Saturday, August 8, 2015

RESEPI TELUR MASAK KICAP ALA SANTAI - RETRO

Ehsan Google
Semalam rasa malas yang amat sangat nak makan apalagi nak masak, jadi lauk paling senang nak masak adalah telur..ahaksss. mula-mulanya nak makan maggi...tapi rasa macam nak makan nasi, so paling senang sy masaklah telur masak kicap. Resepi paling mudah selain daripada masak air dan goreng telur.. ahaksss.
Jadi bahan2nya adalah:
2 biji telur yang telah digoreng ( mata lembu )
2 biji bawang merah ditumbuk
2 biji bawang putih ditumbuk
1 biji lada dihiris panjang.
1 ikat daun pandan
1 batang serai
Sedikit air di campur dengan sesudu kecil tepung gandum. Garam secukup rasa.
Caranya cukup mudah. Panaskan kuali, masuk minyak sedikit dan tumis semua bahan sekali sampai naik bau. Kemudian masukkan air dan garam secukup rasa dan akhirnya masukkan telur. Walaaaaaa...siap untuk di makan.

Friday, August 7, 2015

PENING DENGAN ISU SEMASA

Sejak kebelakangan ni bertalu2 keluar kat media cetak dan media masa mengenai isu2 hangat yang mana menimbulkan banyak tanggapan dan tandatanya apalagi bila berkait dengan 1MDB. Sy sebenarnya bukan berminat nak tahu tapi dah tiap hari keluar berita nak tak nak kena tengok dan dengar jugaklah tapi semakin sy tengok dan semakin sy dengar... semakin pening jadinya. Siapa yang betul siapa yang salah? Ahaksss....  Sana sini tidak kira di whatsapp, facebook mahupun internet semua isu2 ni dah jadi bahan lawak.
Rasanya isu kos kehidupan, harga petrol serta harga barangan yang tinggi pun masih belum dapat diselesaikan tambah pulak dengan masalah2 yang macam ni... nak tak nak yang merasa semua tempias kesusahan adalah rakyat Malaysia jugak. Apa2 pun sy berharap sangat agar semua pihak dapat mengatasi isu2 ini dengan seadilnya dan selesaikan isu2 semasa lain yang jauh lebih penting... khasnya untuk rakyat Malaysia.

Thursday, August 6, 2015

LEPAS RAYA, OPEN HOUSELAH PULAK...

Memang kebiasaanlah, lepas je Hariraya, bermulalah musim open house.. Cuma tahun ni, sy rasa keghairahan orang untuk membuat open house tu memang nyata berkurangan. Kalau macam tahun2 lepas rasanya dalam seminggu tu adalah tak kurang 2,3 jemputan seminggu untuk open house tapi tahun ni seminggu mungkin ada 1 je.. Apalagi dengan kenaikan harga barang, harga minyak petrol (walaupun harga pasaran dunia menurun.... ahaksss ) dan dengan GST nya lagi, maka tak ramai yang 'berminat' nak buat open house.....
Minggu lepas sempat sy join open house aka open bank sebab yang buat tu yelah Bank Rakyat seluruh Malaysia diorang buat majlis makan2 raya..Masuk dalam Malaysia Book of Record. Sy masa tu dapat whatsapp dari kawan sy yang merupakan bekas pekerja Bank Rakyat yang memberitahu bahwa ada open house kat Bank Rakyat...Emm kebetulan, office sy tu jalan beberapa tapak je dah sampai..apalagi, tanpa membuang masa terus je pergi...ahakss kebetulan pulak waktu lunch masa tu. Macam2 juadah ada. Ada lontong, roti jala, nasi minyak, rojak, pelbagai kuih raya.....Tkasih ye Bank Rakyat.. Kalau boleh buatlah sebulan..Kan sebulan beraya..huhu.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails