JOMSANTAISEKEJAP FOLLOWERS

Tuesday, April 21, 2015

RESEPI KERABU PUCUK PAKU KELAPA MUDA

Tak sempat ambil gambar - Google
Beberapa hari ni cuaca panas betul.. Weekend lepas sampai habis stock air sejuk dalam peti ais, siap belum sempat sejuk pun dah kosong dah botol air dek sebab terlalu dahaga .... Ada sekali tu sy keluar nak pekena air kelapa, tengok2 dah habis.. kata penjual tu ada orang bolot sampai 30 biji kelapa. Last2 air kelapa tak ada, jelly kelapa pun jadilah...ahaksss
Cakap pasal kelapa ni, semalam sempatlah sy buat kerabu pucuk paku...campur jugak dengan kelapa muda nak bagi sejuk badan kan. So jom kita ke resepinya yang mudah sangat.
Bahan-bahannya adalah:
Se ikat pucuk paku dibersihkan dan dikukuskan sekejap dan potong ikut selera anda
Setengah biji isi kelapa muda dihiris nipis
50gm udang kering ditumbuk
3 biji cili merah ditumbuk
3 biji cili padi ditumbuk
Sedikit kunyit ditumbuk
Sedikit tauge.. dalam segenggam
2 @ 3 biji bawang merah dihiris halus
Air asam jawa, gula dan garam secukup rasa.
Sy suka part membuatnya..ahaksss. Gaul semua bahan tadi sehingga sebati dan secukup rasa dan bolehlah dihidangkan

Friday, April 10, 2015

ALANGKAH BESTNYA... KAN.

Perghhhh lega rasanya dah sampai hari minggu.... Stress dan penat betul seminggu dua ni dengan kerja yang menimbun2 sampai nak jenguk blog pun macam dapat jeling2 je..ahaksss.
So apa nak buat ye hujung minggu ni? Ingat kan nak rehat kan minda nak lah berjalan2 ke tempat yang bersungai atau sejuk. Bagi cool sikit minda yang tengah berasap... lepas tu pi pulak berurut badan dengan minyak dan bauan aroma terapi yang menenangkan jiwa..huhu. Lepas tu berjalan2 sambil mencuci mata kat taman2 bunga atau di lanskap2 yang berwarna warni ..maybe kat putrajaya or Shah Alam....perghhh. Malam nya pulak boleh lah bersantai sekejap kat I-City sambil melihat lampu warna warni yang ber'blink'..... Emmmm tapi semua tu cuma angan2 aje sebab rasanya duduk rumah, tengok cite korea or hindustan sambil pekena goreng pisang dengan kopi o panas... lagi cantik!!

Tuesday, April 7, 2015

KATA ORANG PERKARA KECIL BOLEH JADI BESAR

Bila kita cakap pasal sikap dan sifat manusia yang pelbagai, pasti kita tidak akan lari daripada salah faham, buruk sangka dan jugak marah tanpa usul periksa.. Kadang2 dah habis kita marah, jerit, maki barulah kita tau perkara yang sebenar.. nak tenangkan balik keadaan mungkin boleh tapi pastinya keadaan tidaklah lagi sama seperti dulu dek macam2 kata kemarahan dah kita hamburkan... huhu.
Kisahnya? 
Macam ni. Cerita ni kawan sy yang bagi tau apa yang berlaku kat office dia. Adalah seorang staff ni baru masuk kerja, jadi biasalah semua kerja pasti ada yang kena minta tunjuk ajar dari senior2 atau supervisor dia. Kemudian, satu hari, adalah report yang dia kena siapkan untuk diberikan kepada syarikat pelanggan dan biasalah, itu ini situ sini..semua stress nak cepat..gedebak gedebuk. Siaplah report tu dan dihantar ke syarikat pelanggan dalam keadaan tergesa2. Entah macam mana diorang dapat complaint daripada pelanggan dan bila saja perkara ni sampai ke telinga supervisor staff yang baru masuk ni, terus dia maki pekerja tu depan orang ramai.... macam2lah yang dia cakap.
Dipendekkan cerita...periksa punya periksa, yang pelanggan tu complaint bukanlah pasal report tu tapi detail yang tak tepat tentang syarikat mereka yang mana bahagian tersebut telah di taip dan di print oleh supervisor itu sendiri...huhu. Emmm... sudahnya staff yang baru masuk tu resign 24 jam dan supervisor tu pulak yang kena brainwash dengan boss dia....

Wednesday, April 1, 2015

BILA HUJAN LEBAT...

Dalam petang 3,4 hari ni, sentiasa aje hujan lebat turun. Bukan hujan aje, siap dengan kilat petir sabung menyabung, guruh dentum berdentum dengan langit segelap tidak.... kadang2 tu terasa jugak macam nak.....huhuhu. 
Bila hujan2 lebat ni, teringatlah masa zaman budak2 dulu kat kampung.. Pantang hujan je mesti dah ready nak main hujan. Tak kiralah lari2 anak je ke, main sampan kertas ke, main bola ke..janji main dalam hujan. Masa tu tak nya fikir pasal demam ke, sakit ke, kotor ke... Zaman sekarang ni bukan setakat hujan, tempias hujan pun tak dapat nak rasa... dengan alasan nanti demam..ahaksss.
Bila hujan2 lebat ni, teringat jugak dengan kawan2 lama yang dah lama terpisah masa zaman sekolah2 dulu. Lost contact gitu. Kenangan pahit manis suka duka semua terpahat di hati, susah nak dilupakan biarpun zaman tu dah bertahun2 berlalu. Bak kata pepatah orang putih " Friendship remains forever"... 
Bila hujan2 lebat ni, teringat jugak masakan2 mak.. memang Best In The World. Apa tidak nya sejak dari lahir sehingga kita dewasa, air tangan mak lah yang kita rasa tiap2 hari... rindunya. 
Apa2 pun... semuga hujan2 lebat yang turun memberi kan kita seribu kerahmatan dan ketenangan. 

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails