JOMSANTAISEKEJAP FOLLOWERS

Friday, March 13, 2015

RESEPI BAYAM MASAK AIR ALA SANTAI

Selalunya bila sampai rumah tu dah senja2... jadi mood masak tu dah lari sebab letih, tapi semalam jalan pun tak jam, dapat sampai rumah awal, dapatlah sy masak walaupun yang simple2..ahakss. Lagipun dah lama jugak sy tak memasak... So semalam dok belek2 peti ais, adalah sayur bayam 2,3 ikat..bolehlah buat masak air. simple!
Antara bahan2nya adalah:
2 ikat bayam
1 peket kecil udang kering
2 batang jagung muda ( yg kecik2 tu)
1 biji tomato dihiris kasar
2 tangkai daun bawang
3 ulas bawang merah dihiris
2 biji lada merah dihiris
1 biji bawang putih dihiris
Garam dan air secukupnya...
Cara memasaknya pun mudah sesangat. Didihkan air dan masukkan jagung muda, biarkan selama beberapa minit. Kemudian masukkan semua bahan kecuali bayam dan bila dah naik bau, baru masukkan sayur bayam dan garam secukup rasa. Kacau dan bila nampak sayur bayam dah sebati, bolehlah dihidangkan.

6 comments:

  1. Mak Sha suka lauk bayam masak air ni, kitorang pun dah terikut-ikut :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huhuhu...kalau dapat pulak batang2 dia yang lembut tu..perghh sedap..

      Delete
  2. tadi tebaca tajuk ni resipi apa ntah ahaha XD

    anyway simple je resipi nanti boleh try fufufu XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang tripple simple dimple..haha... kira kita nak letak apa pun boleh..huhu

      Delete
  3. saya pengemar sayur sayur. ni kalau minta masak bayam nih pehhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang elok sangatlah kan makan sayur2 ni..sihat dan berkhasiat.. huhu

      Delete

TerimàkàŚih di àtàŚ komen-komen àndà.
Śemugà ŚentiàŚà cerià dàn Śàlàm Śàntài

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails