JOMSANTAISEKEJAP FOLLOWERS

Thursday, March 5, 2015

OOO SEBAB GST KE?

Hari ni sy ada buat kerja luar sikit, jadi dalam waktu tengahari tu dah terasa tekak ni dahaga sangat, dalam perjalanan nak ke tempat parking,sy singgahlah ke salah satu gerai menjual minuman kat tepi jalan tu.. sy beli lah air cincau bungkus ( yang dalam cawan plastik tu ) dan sy dengan confidentnya bagilah satu hinggit sebab sebelum ni memang itulah harganya...tiba-tiba.
"Dik, RM2.50 dik air" penjual air tu berkata.
"RM2.50? Mahalnya. Bukan selalu RM1.00 je ke?" Cakap sy ( perghh macam dalam novel pulak cerita ni)
"Minyak naik, GST lagi, sewa naik" jawab penjual air tu. Ingatkan nak jugak sy pulangkan, tak jadi nak beli tapi dah setengah cawan sy sedut..ahakss.
"Ye ke? Minyak baru je naik semalam. GST pun bulan April start.. takkan dah naik dah. Lagipun mahal sangat kak" terang sy walaupun tahu penerangan sy tu tak akan memberi apa-apa makna pun pada dia.
"Boss dah cakap macam tu. Akak ikut aje..."
Saya pun beredar. Tertanya-tanya, kalau lah semua itu dijadikan alasan, yang kena bayar sudah pasti pengguna macam sy ni kan kan kan. 

14 comments:

  1. Replies
    1. Ye Kakak Tirinya Cinderella... Sy sendiri macam tak percaya tapi dah terminum setengah gelas..kenalah bayar jugak..ahakss
      Moral of the story..tanya dulu berapa harga baru minum..huhu

      Delete
  2. Banyak jugak naiknye tu. Dari RM1.00 ke RM2.50? Margin lebih 100% tu untung. Dahsyat peniaga sekarang. Tadi pun, masa sarapan dah rasa kesan kenaikan harag barangan . Adoi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Emmm memang dashyat... mangsa nya pengguna lah. Nak kena berhati2lah bila membeli sekarang ni.. tanya dulu harga..huhu

      Delete
  3. wahh awalnya start gst..haha..kalau camtu baik minum kat umah je buat sirap sendiri hihi..tuan blog ni kan rajnn..satu lagi mungkin sebab tak ajak Sha minum sekali kot tu yg jadi mahal tu.. ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha..ye tak ye. Kalau ajak Sha maybe terus bagi percuma agaknya..kan kan kan. Lepas ni memang kena buat sendiri dari rumah..bawak bekal.. tak pun Sha aje lah buatkan..post kat kita

      Delete
  4. mahalnya wehh.. huhu.. kami minum air Performance Drink je.. hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha..kan kan kan.. mesti lepas minum air Performance tu...kita boleh perform...

      Delete
  5. even air neslo ais bungkus pun rm 3, pastu time tu lak tengah naik beskal boleh pulak nak smapai umah member , basikal terlanggar batu air pecah , kempunan den !:(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Laaaaa..jadi sedih pulak cerita awak ni..sib baik tak ada adegan batu belah batu bertangkup..huhu.

      Delete
  6. Kat Sabah ni, air kat kedai mahal. Teh O Ais kosong pun dah RM 2.50. After GST? Fengsan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Laa ye ke? Emmm macam mana tu air macam tu pun dah mahal... apalagi barang2 lain yang dah memang mahal..

      Delete
  7. Kaw-kaw dinaiknya.. dgn alasan gst..

    ReplyDelete
  8. habislah habislah.. risau nih.. udah lah teman tak kerja lagi.. ahahaha
    nak beli banyak benda pun susah nanti TT^TT suma naik uwaaaa...
    GST nih kena kat semua benda ke? TT^TT

    ReplyDelete

TerimàkàŚih di àtàŚ komen-komen àndà.
Śemugà ŚentiàŚà cerià dàn Śàlàm Śàntài

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails