JOMSANTAISEKEJAP FOLLOWERS

Friday, February 20, 2015

TIPS LANGKAH BERJIMAT CERMAT

Entry ni sy share daripada blog Maisarah dan sy share pulak dengan anda semua sebab rasanya berguna dan banyak tips yang boleh kita buat dalam menghadapi dunia globalisasi yang semakin menyusut apalagi bila berkait dengan nilai matawang kita. Tips2 ini telah di kongsi oleh seorang Pensayarah UITM iaitu Azizul Azli Ahmad yang jugak seorang penulis buku. Sy cuma share sebahagian saja, nak banyak lagi anda boleh ke blog Maisarah. Antara langkah2 berjimat cermat adalah:

1. Belanja kurang dari pendapatan
2. Cari cara buat duit lebih
3. Ubah gaya hidup
4. Rancang kewangan anda
5. Mulakan menabung
6. Potong kad kredit jadi 2
7. Kurang cakap di handphone
8. Cari hobi yang tambah pendapatan
9. Hadiahkan diri dengan simpanan
10. Tahan nafsu hingga promosi baru beli
11. Jangan beli kerana “Diskaun Akhir Tahun / Diskaun Awal Tahun”
12. Ciptakan rasa seronok bila tiada hutang
13. Kurangkan insuran kenderaan ikut harga semasa
14. Nikmati hiburan percuma
15. Kekal prestasi cemerlang
16. Sibukkan diri agar tidak ke shopping mall selalu
17. Jangan riadah di Pavillion atau Mall
18. Berhenti merokok
19. Diet dan jaga pemakanan, makan untuk sihat
20. Makanan bukan untuk dicuba
21. Jangan berlumba tukar sofa dengan jiran
22. Takaful jangan lebih 10% pendapatan
23. Sediakan dana pelaburan
24. Jangan mudah putus asa
25. Jangan salahkan panda bila kita susah
26. Barang terpakai bukan dosa
27. Beli baju di Mydin pun kacak juga
28. Beli secara tunai
29. Jangan jadi hamba faredadee
30. Jangan jadi hamba honda city
Ahakssss.... jom.

8 comments:

  1. Entry ni kena sangat ngan orang boros cam Sha ni!..hehe ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha..kan kan kan. Kalau dah terbiasa tu yang susah nakstart buat, tapi macam jgk masa mula2 kita belajar puasa...lama2 dah jadi biasa...

      Delete
  2. antara tips yg terbaik...enjoy life bila tiada hutang. tidor lena...tapi masakan beli rumah & beli kereta tak hutang. kaya sangat kakCT kalu mcm tu. tetapi dalam kes2 tertentu, elakkan berhutang pada benda2 yg tidak perlu contoh emmmm...errrrrrrr....haaaaa....semua mcm perlu aje...beli tunai lebih baik....meaning to say....cukup duet baru beli!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha...sekarang ni dunia duit. Masuk tandas pun kena bayar.. Yang penting kena kuatkan hati untuk membuatnya...kan kan kan.. Entah2 kak ct tahun depan jadi datin plk..mana tau

      Delete
  3. No. 11: Jgn beli kerana "diskaun akhir tahun / diskaun awal tahun".
    Betul sangat. Tapi itulah, godaan bershopping tu tinggi sangat. YES SALE punta angkara. Huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bila sales tu bukan telinga aje peka, mata, tangan, kaki semua automatik nak pergi ke sana...cuma hati ajelah yang tinggal nak menahan semua tu,,kalau hati jgk dah ikut join.. hentam sajalah labu

      Delete
  4. Duit keluar laju macam air T_T

    ReplyDelete

TerimàkàŚih di àtàŚ komen-komen àndà.
Śemugà ŚentiàŚà cerià dàn Śàlàm Śàntài

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails