JOMSANTAISEKEJAP FOLLOWERS

Friday, February 6, 2015

KATA ORANG LANGIT TIDAK SELALU CERAH...

Kehidupan di dunia ini hanyalah satu kehidupan yang singkat...tapi dalam sesingkat itu jugak kita dapat merasakan saat2 berada dibawah dan di atas, saat2 susah dan senang, berduka dan bahagia. Disaat kita berada dibawah, disaat itulah menguji ketabahan dan kesabaran kita menghadapi dugaan untuk kembali bertapak dan bangkit dari kegagalan. Disaat kita berada di atas, disaat itulah menguji kemuliaan dan keikhlasan hati untuk bersyukur dengan apa yang kita ada.....
Tapi kadang2, ada yang lupa...
Pernah dulu sy mempunyai seorang kawan.. sama2 belajar di IPTA dan sama2 kami mencari kerja. selepas kami grad. Adalah dalam 5,6 orang antara kami dan kami bernasib baik 4 daripada kami mendapat kerja ditempat yang sama, jadi senanglah nak melepak, bersembang, berdiskusi bersama..huha huha. Tiada yang berubah sehinggalah satu hari dia di naikkan pangkat menjadi pengurus kerana jabatan tempat dia bekerja ada kekosongan dan orang paling layak adalah kawan sy ni. Pada mulanya kami semua tumpang gembira, menyambutnya dengan teruja kerana antara kami ada yang sudah berjawatan tinggi namun sedikit demi sedikit perubahan mula kelihatan. Kawan sy ni dah mula tidak join group dan jarang berkomunikasi walau di luar waktu pejabat. Apalagi bila waktu bekerja, jarang sekali dia memandang kami dan sikap dia jugak sudah berubah menjadi pemarah. Nasib baiklah kami ni tidak satu jabatan..kalau tak dengan sy pun dia marahnya..ahaksss.
Well, itu cerita dulu. Beberapa bulan lepas tu sy dan rakan2 sy berhenti kerana mendapat pekerjaan yang lebih baik dan jugak tak sanggup melihat perubahan kawan kami tu.

16 comments:

  1. Kerana harta pangkat, manusia berubah.. kawan jadi lawan.. musuh jadi kawan.. Apapun semoga yang mendonggak ke atas akan memandng sekali sekala ke bawah agar kita beringat dan tidak lupa diri..

    Singgah baca dan follow (:
    http://cikcandysour.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul betul betul..memang itulah lumrahnya. kadang2 manusia mudah lupa..

      Delete
  2. kehidupan mmg mcm tu, bykkan bersabar sbb hidup umpama roda.. Kalau sekarang dibwh suatu hari nnt mst diatas :)

    Info sihat jemput singh http://otie86.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan... semua boleh lupa bila sudah ada status, berpangkat dan mcm2 lagi..huhu

      Delete
  3. Teringat pula dgn satu /dua kawan ni. Masa skolah rendah punya la rapat. tapi sekarang bila dah tau ape dia buat, dah malas nak layan

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah..lebih menyedih bila kawan yang selama ini kita rapat..berkongsi suka duka..pun boleh berubah...

      Delete
  4. Replies
    1. tulah kan...kata orang predict the unpredictable...cewahh.

      Delete
  5. Sebab tu ada peribahasa hidup umpama roda, sekejap diatas, sekejap di bawah. Lumrah manusia agaknya

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul betul betul..janji roda tu bulat..haha..kalau pancit memang dok bawah jelah...

      Delete
  6. Ooo..memang ramai orang macam tu disekeliling kita kan...yang penting kita tak berubah macam mereka..insyaallah

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah...semuga kita sentiasa dihindari dari sikap dan sifat tersebut

      Delete
  7. awww sedihnya TT^TT

    Misaki risau kalau bff jadi mcm tu jugak.. I only them as bff TT^TT
    I wish they will stay macam diorang yg dulu even though ada perubahan dari segi fesyen, gaji ke , kerja ke, taraf hidup ke.. :) aamiin..

    anyway.. alhamdulillah.. baguslah dapat job lagi baik.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amin...semuga kawan2 Misaki tak macam tu..kena kenang balik apa yang telah kita lalui sepanjang persahabatan...

      Delete
  8. Salam. Hee semoga kawan kita dan kita mendapat keberkatan didunia dan akhirat. Think positif. amin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amin..mudah2an macam tulah... kita cuma manusia..

      Delete

TerimàkàŚih di àtàŚ komen-komen àndà.
Śemugà ŚentiàŚà cerià dàn Śàlàm Śàntài

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails