JOMSANTAISEKEJAP FOLLOWERS

Thursday, May 22, 2014

HARGA RUMAH DIMALAYSIA MAHAL..

Ehsan Google
Kali ini entry sy agak lain sikit.. saja je nak post pasal harga rumah di Malaysia kerana semasa sy on the way balik kerja terlihat banner rumah yang tergantung di tiang2 lampu.. Harga rumah apartment dijual pada harga RM400,000 keatas. Perghhh!! Baru apartment tu. Imbas balik dengan ke'ketat'an Bank Negara dalam isu pinjaman persendirian, perumahan dan hartanah,  di campur dengan kos sara hidup Malaysia yang terlalu tinggi.. Ramai ke yang mampu? Mana pergi projek2 rumah mampu milik yang berharga dalam lingkungan RM100,000 hingga RM200,000? 
Menurut kajian satu blog yang sy terbaca, dengan kos sara hidup yang tinggi menggalakkan rakyat Malaysia berhutang dan akibat hutang yang banyak ini, kadar individu yang diisytiharkan bankrap pada tahun 2012 ialah 19,575 ataupun 53 orang sehari dalam setahun, di mana 50% adalah dari golongan berumur 25-44 tahun. Jumlah individu yang bankrap dari tahun 2007 sehingga 2013 adalah 245,000 orang yang mana faktor utamanya adalah disebabkan oleh kegagalan untuk membayar pinjaman (hutang).
Persoalannya, kenapa hutang rakyat kita tinggi? Menurut data Bank Negara, 64% pinjaman yang dibuat oleh isirumah adalah dari pinjaman perumahan dan kereta sahaja. Pinjaman peribadi jatuh ke tempat ketiga paling banyak.

Pertanyaannya, mengapa harga rumah mahal sehingga boleh membuatkan kita berhutang sampai ke hari tua kita?
Kalau di ajukan soalan ni kepada pemaju, pastinya jawapan pemaju mudah sahaja, iaitu kerana barang kos pembinaan seperti simen, pasir, batu-bata dan seribu satu macam perkara lain lagi naik harga. Bagi ahli ekonomi, mereka menjawab kerana permintaan melebihi penawaran. 
Persoalannya adakah ini kehidupan bagi negara berstatus maju nanti?

No comments:

Post a Comment

TerimàkàŚih di àtàŚ komen-komen àndà.
Śemugà ŚentiàŚà cerià dàn Śàlàm Śàntài

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails