JOMSANTAISEKEJAP FOLLOWERS

Thursday, February 21, 2013

JODOH TETAP JODOH...


Benarlah kata orang takkan lari gunung di kejar... Jika sudah jodoh kita, walau apa dugaan sekalipun, jika sudah ditakdirkan dia jodoh kita...tetap jugak jodoh kita.
Dulu semasa sy bekerja di sebuah syarikat di JB, adalah seorang rakan sepejabat sy yang mementingkan kepada penampilan. Dia sentiasa kemas, bersih, tak suka makan di tempat awam.atau tempat2 yg terbukalah..kotor katanya.. Jadi berkawan pun dengan org yg ada sifat2 seperti dia jugaklah... Ada seorang Mat Despatch yang selalu hantar surat suka dan sentiasa cuba untuk mengurat namun di tolak bulat2 oleh kawan sy ni.. Pandang sebelah mata pun tidak..
Pelbagai usaha telah di buat oleh Mat Despatch..semuanya hampa.
Satu ketika, kereta kawan sy ni pancit masa dia otw balik kerumah dan kebetulan Mat Despatch lalu di jalan teresebut dan ternampak lalu dia pun menolong menukarkan tayar spare.. So, dari situ mereka mula rapat dan akhirnya berkahwin dan sekarang sudahpun punya 3 orang anak....ahakss

A SHOULDER TO CRY ON...

Masalah sentiasa seiring dengan kehidupan kita tidak kiralah masalah kekeluargaan, kewangan, percintaan mahupun persahabatan..sentiasa ada tidak kira besar mahupun kecil. Kadangkala kita dapat mengatasinya, kadangkala ianya bertambah buruk dan adakalanya masalah itu tak selesai2. Kadangkala ada masalah yg kita atasinya sendirian, adakalanya kita tak mampu untuk melakukannya dan terpaksa memendam semua masalah hingga kita mengalami kemurungan dan stress.. masa itulah situasinya kita memerlukan seseorang untuk meluahkan masalah2 yang terpendam...tidak kira samada hanya untuk melepaskan resah dan stress yang bersarang di kepala mahupun bertanyakan pendapat dan bantuan...Pokoknya, there must be somebody  for us to listen to...
Seperti antara bait2 lirik Lagu daripada Tommy Page ( penyanyi kegemaran sy dulu)......
Life is full of lots of up and downs,
and the distance feels further
when you're headed for the ground,
and there is nothing more painful than
to let you're feelings take you down
It's so hard to know the way you feel inside,
when there's many thoughts and feelings that you hide
but you might feel better if you let me walk with you
by your side...


Wednesday, February 20, 2013

LEPAK DI SUNWAY PYRAMID

Ruang Legar Sunway pyramid
Oleh kerana Cuti Raya Cina sy tak balik ke JB maka sy pun berjalan2lah kemana2 saja terasa nak berjalan dan salah satu tempat yg sy jalan ialah di Sunway Pyramid...Walaupun cuti tapi masih penuh jugak shopping kompleks tu, tidak kira apa kaum pun...tapi yang memonopoli sebahagian besar adalah orang indonesia..ahaksss. Yelah, masa nilah diorang nak berjalan2... hari lain mana sempat. So ingatkan nak main bowling tapi rasa macam tak ada mood, jadi sy banyak habiskan masa berjalan2 sambil tgk pertunjukan silap mata di ruang legarnya dan melihat orang meluncur ice skating... nak main tak geti, jadi tengok jelah gelagat2 orang bermain..ada yang jatuh, ada yg tunjuk terror, ada yang cuba2 nak mengurat pun ada..ahaksss. 
Laksa Sarawak..emmm x sedap
Dah penat sy berjalan...time to eat. Ingatkan malas nak makan nasi, jadi sy pergilah ke Restoran Laksa Shack.Dah lama jugak sy tak pekena Laksa Shack ni..dulu beberapa tahun lepas ada sy buat entry pasal rasa laksa shack yang sedap ni...so Sy pun cubalah makan Laksa Sarawak dia..harga pun dah berganda2 naik berbanding dulu, belum campur dengan taxnya lagi...Bila sampai aje sy tgk kuahnya punyalah cair, bahan2 nya pun tak macam dulu...kureng sangat2, tapi harga naik...Emmm tak pelah, maybe rasanya masih ada...Bila sy rasa, emmmm mungkin ini kali terakhir sy pergi ke Laksa Shack... jauh bezanya daripada mula2 dulu sy makan. Dah tak rasa langsung dengan kuahnya yang cair dan bahan dalamnya yng kurang...tapi sebab dah order, berbayar...so makan jelah..ahaksss.

1 RENCAH 5 RASA BERSAMA AMS

Ehsan Google - Bukan AMS masak ye.
Hi abang2, kakak2, adik2 dan semua2. Abang Muscle Santai in the house!! Lama benar tak menulis kat sini, maklumlah sejak mengendalikan fitness centre ni...penat satu badan sampai nak menaip pun rasa layu je tangan ni..tapi sebab Bro Jomsantaisekejap paksa jugak, so I tulis jelah apa yang I boleh tulis...auuuuwww speaking pulak..Sorry ye..kat fitness centre tu ramai mak2 datin, so AMS kenalah speaking Loondon gitu..
Ok. Today AMS story you pasal 1 rencah 5 rasa.. Opsss terlari pulak entry kali ni. Selalu pasal kesihatan dan fitness tapi hari ni AMS cakap pasal masakan...hahaha. Saja je nak test2 mana tau lepas ni AMS jual menu ni kat mak2 datin yang ada restoran..famous AMS.
Ok...short cut ye. Apa yang perlu mula2 adalah ambik nafas, tarik nafas panjang2 dan hembus..pusing kanan pusing kiri..nampak tak? nampak tak? ye kita sebenarnya dah pun mula rasa yg pertama. rasa menyampah
kemudian bahan-bahan yang perlu adalah seperti kobis, bawang putih, bawang merah, lada, terung dan udang kering.. nampak lagi tak? rasa pelik dan mula terasa..betul ke ni? Hellooo ni AMS mestilah betul. So ambik kuali..opsss semua bahan tu buatlah suka hati nak potong ke nak kupas ke... masa ni rasa ketiga dan keempat datang serentak..rasa meluat dan rasa boring. No no no..kita belum masak lagi. Lepas letak minyak, semua bahan tadi masuk dalam kuali..pasti anda semua ada rasa ke lima iaitu rasa nak cuba. Mudah sangat2..

Friday, February 15, 2013

BERMULALAH MUSIM BUNGA

Pokok bunga gantung depan rumah
Nampaknya semua pokok2 yang sy tanam beberapa minggu lepas dalam proses make over kat halaman rumah sudah mula menampakkan hasilnya apabila pokok2 sudah mula berbunga dengan banyaknya dan nampaklah keserian rumah...daripada luar jelah..ahakssss.. Tapi disebabkan musim hujan yang tak menentu kadangkala lebat kadangkala panas menyebabkan pokok2 tu tidak dapat berbunga dengan lebatnya...tapi setidak2nya masih nampaklah bunganya...
Cuma yang masih belum berbunga lagi ialah pokok bungan ros jepun sy yang sy replant balik sebab sy tanam  semuanya dari kecik jadi mungkin ambil masa untuk membesar... kali ni sy jangka adalah dalam 5 warna yang berbeza sebab benihnya sy ambik kat mana2 tempat yg sy nampak..janji warna berbeza je sy akan petik dan simpan untuk tanaman semula... tapi sama jugak, hujan yang tak menentu menyebabkan proses tumbesaran nya terbantut sikit...ada yang mati sebab terlalu banyak air bertakung....

Friday, February 8, 2013

BAHAGIA HANYA SEKETIKA...

Hidup umpama roda. Sekejap kita di atas, sekejap kita dibawah. Bila kita di atas, kita akan cuba untuk bertahan selama mungkin, bila kita dibawah kita cuba untuk bangkit secepat boleh...namun kita tetap akan merasa kedudukan dibawah dan di atas mahupun ditengah2. Begitu jugak dengan kehidupan bercinta. Adakalanya kita akan merasakan seperti dunia itu kita yang punya, bahagia dan tenang..adakalanya terasa kecewa dan putus asa dengan apa yang menimpa namun lumrah dunia tiada yang kekal tidak kira samada berkait dengan keadaan mahupun manusia itu sendiri. Semua rasa dan apa yang kita ada hanyalah sementara.. Yang penting bagaimana kita mengharungi semua ini dengan jalan yang terbaik...
Dulu sy pernah bertemu dengan seseorang yang sy kenali hanya beberapa jam saja. Sy kenal dia semasa kami dalam perjalanan balik ke Johor. Masa tu sy belum ada kereta, jadi balik naik keretapi..ahaksss. Masa tu bukan macam sekarang...kalau naik kelas 3 tu bising giler tapi yang bestnya bila tidur lena je...
Dipendekkan cerita, kami bertukar2 cerita dan kawan sy ni ( panggil kawanlah senang ye) adalah bercerita ttg kisah percintaan dia. Sebenarnya dia baru je frust bercinta..atau baru putus cinta ( maybe putus tunang jugak kot) . Katanya tunangnya tu seorang yang sangat baik dan berbudi bahasa. Mereka ada perhubungan persaudaraan dan kedua2 keluarga mereka bersetuju untuk mengikat tali pertunangan. Sejak bertunang, kehidupan mereka bertambah ceria dan gembira serta bahagia. Walaupun tunangnya hanyalah bekerja di kampung sementara kawan sy pulak sedang belajar di IPTA di Selangor namun ikatan perhubungan mereka sentiasa di jaga sehinggalah tunangnya mengorak langkah untuk mencari pekerjaan di Kuala Lumpur dengan tujuan asal untuk lebih dekat dengan tunangnya...
Namun semuanya berakhir apabila tunangnya mula berubah dan jarang dapat dihubungi dan sedikit demi sedikit semuanya nampak jelas dan nyata bila tunangnya mempunyai orang lain.....
Sesampainya di Johor sy dan 'kawan' sy ni pun berpisah membawa haluan masing2...sehingga sy tak sempat pun nak menanya nama dia.....

Monday, February 4, 2013

MOVIE - THE LAST STAND

Dah lama tak buat movie review... banyak jugak DVD yang sy tengok dua hari ni, antaranya adalah cerita The Last Stand lakunan Arnold Schwarzenegger dan jugak cerita Jack Reacher lakunan pelakun kegemaran sy Tom Cruise..Kita review dulu pasal cerita The Last Stand. Cerita mengisahkan seorang banduan top profile bernama Cortez telah terlepas dan melarikan diri dengan menaiki kereta berkelajuan tinggi, matlamatnya untuk menyeberangi sempadan mexico dan setiap halangan yang dilakukan oleh pihak polis akan di musnahkan oleh kuncu2nya sehinggalah beliau terpaksa melalui pekan kecil yang di jaga oleh seorang Sheriff Owents lakunan Arnold S... Bagi sy, aksi ganas tidaklah banyak kecuali tembak menembak menggunakan mesin gun kerana mungkin faktor umur Arnold S cuma pada pengakhiran babak dimana Arnold S berlawan satu dengan satu dengan Cortez di jambatan itu yang ada sedikit thrill..walau apapun, boleh tahanlah ceritanya...Jomsantaisekejap bagi 3 *

KATAORANG KITA PUNYA BANYAK PILIHAN

Kataorang kehidupan dan percintaan kita bukanlah sekadar berkait dengan pilihan. Kadangkala kita punya banyak pilihan. Ada pilihan yang tepat, ada yang salah, ada yang selamat dan ada yang semakin buruk. Tapi kadangkala pilihan tepat pun tidak bermakna baik selamanya dan pilihan yang salah akan kecewa selamanya. Yang penting adalah bagaimana kita mengharungi dan menjalani dengan pilihan yang telah kita buat. Kadangkala Tuhan menguji kita dengan keadaan2 atau seseorang yang salah sebelum Dia menemukan dengan keadaan2 atau seseorang yang betul atau sesuai. Terlalu ramai yang mengimpikan cinta sejati tapi seramai manakah antara kita yang dapat mengecapi impian tersebut? Yang pasti kita punya banyak pilihan namun sebagai manusia biasa, kita tidak mampu untuk memilih semua yang ada dan tahu yang mana baik dan mana yang buruk. Kita cuma mampu merancang dan Dia jugak yang menentukan segalanya. 

Sunday, February 3, 2013

TINJAU RUANGLEGAR SEMPENA TAHUN BARU CINA

Jusco Bkt Tinggi
Plaza Shah Alam
Macam biasalah tak kira apa perayaan sekali pun, sy memang suka tengok dekorasi ruang legar di mana2 shopping kompleks yang sy singgah atau berjalan...Raya Aidilfitri ke, raya cina ke, deepavali ke, christmas ke, tahun baru ke...mesti nak tgk apa diorang buat di pentas atau ruang legar untuk menarik minat pengunjung2... Banyak jugak tempat2 yang telah sy singgah antaranya adalah seperti di Jusco Bukit Tinggi (dah terbiasalah panggil Jusco..nak panggil AEON tu lain macam pulak bunyinya, sekarang Carrefour pun AEON dah ambik alih..) Wetex Parade, Summit USJ, Plaza Shah Alam, Mydin USJ, Giant USJ, Alam Sentral, SACC Mall dan lain2..wahhhh banyak jugak tempat yang sy meronda. Masa tengah free...kita jalan lah kan..kalau dah sibuk atau poket kosong, duduk rumah jelah jawabnya. 
Dalam masa yang sama jugak, jualan2 sudah mula dilancarkan secara besar besaran. Ada yang sales sehingga ke 80%. Entahlah kadang boleh percaya kadang tidak. Kadang2 bila kita tengok harga asal tu sampai beratus2 tapi pernah sy tengok dulu bila masa tak sales, harga asalnya pun diorang letak macam harga selepas sales...jadi harga masa sales dengan sebelum sales agak sama je...Emmmm kena pandai2 kitalah nak memilih dan menilai harga sebenar sesuatu barang...betul tak? 

WEEKEND YANG MEMENATKAN

Selamat Pengantin Baru....
Hari minggu yang cukup memenatkan... sy bercuti di Muar sambil menghadiri majlis perkahwinan saudara sy yang di langsungkan di Sg Abong Muar. Dah lama jugak sy tak ke area sana walaupun secara dasarnya tak banyak yang berubah...cuma sesaknya masih macam dulu bila nak masuk ke bandar Muar. Warna tema perkahwinan adalah hijau, jadi bila masuk dewan, penuh dengan kehijauan...ahaksss..Apa2 pun Selamat Pengantin Baru.
Dalam perjalanan ke Muar sy singgah le ke restoran jejantas Air Keroh, tempat yang selalu sangat sy singgah setiap kali bila balik ke JB sampai sy dah tak tahu nak makan apa bila sampai di sana...Harga pun agak mahal jugak kat sana kecuali restoran2 fast food macam KFC dan A & W sebab dah harga tetap, bila kedai makan lain boleh tahan mahal.. Hari tu sy cuba makan di restoran yang terletak di tepi sekali tapi minta maaflah sy tak ingat nama restorannya cuma sy ingat sy makan nasi campur..ahaksss. Boleh tahanlah rasanya tapi sy ambik lauk ikan, tempe dan sayur harga RM7.50 campur air teh o ais  nak cecah RM10.00 jugak
Oleh kerana waktu petangnya hujan di Muar, maka taklah dapat sy berjalan2 banyak tempat waktu petang kecuali pergi ke beberapa shopping complex spt di Wetex Parade, Bazaar Baitulmal, Uptown Muar dan lain2.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails