JOMSANTAISEKEJAP FOLLOWERS

Monday, December 31, 2012

BERSANTAI DIBANDAR MELAKA

Menara Taming Sari pusing macam UFO
Melaka Cruise..gambar kabur sikit
Bas 2 Tingkat ala London gitu
Kat mana nak start ye? Sy cerita secara ringkaslah percutian di Melaka...Antara tempat2 yang sy kunjungi dan bersantai di Melaka sy mulakan dengan menaiki Melaka Cruise pada malam sy sampai di Melaka kerana kalau naik cruise ni seronok waktu malam, banyak lampu2 yang dipasang sepanjang sungai. Selepas tu sy berjalan kaki ke Taman Tema Permainan yang ada Ferris Wheels dan macam2 lagi permainan tapi sy tak galakkanlah sebab harganya agak mahal..RM5 untuk 2 pusingan..rasa macam tak puas. Esoknya sy pi makan di Dataran Pahlawan dan tempat tu memang padat sampai nak makan pun susah, sy cuma dapat makan kat Burger King aje..ahaksss. Kemudian ronda2 di sepanjang Dataran Pahlawan yang mempunyai banyak barang2 boleh tahanlah harganya terutama di bahagian Heritage Gallery yang menjual barangan2 antik dan sempat jugak sy singgah di Mahkota Parade.Agak2 waktu petang, sy ambil keputusan untuk menaiki beca dan ronda2 tempat2 bersejarah seperti  A Famosa, Istana Melaka, Kapal muzium Melaka,  Perigi Hang Li Po, Kapal Besar dan lain2 sambil dihiburkan dengan lagu2 'disco' di beca tersebut..Sebenarnya tempat2 tu semua berdekatan tapi kalau anda sanggup jalan, no sweat.. Pada waktu agak sudah gelap. selepas Maghrib, sy pun naiklah Menara Taming Sari yang boleh berpusing macam UFO dan boleh melihat seluruh bandar Melaka..Sy ni gayat tapi nak cuba jugak, hentam sajalah labu, tapi memang menarik. Selepas sy menaiki menara Taming Sari, sy pun menaiki pulak bas ala London tu yang 2 tingkat tapi atas tanpa bumbung..Bas tu jugak membawak kita pusing2 ke seluruh bandar Melaka tapi seronoknya dapat rasa angin malam yang dingin duduk kat atas..Agak2 dah malam pukul 10, sy pun dinner di Melaka Market berdepan dengan Menara Taming Sari. Distu jugak ada uptown yang menjual pelbagai2 barangan...Jika anda hendak berjalan2 ke Melaka, sy rasa anda cuma perlu parking berdekatan dengan Menara Taming Sari dan bermula disitu macam2 anda boleh dapat dan berjalan kerana semua tempat adalah berdekatan..Selepas dinner sy pun meneruskan perjalanan balik ke Kuala Lumpur dengan kepenatan..tapi puas...P/S - Gambar2 pada waktu malam kurang jelas sebab tu sy uplode gambar waktu siang..maklumlah pakai camera handphone je..ahaksss

EMM KASARNYA BAHASA...

Pemandangan sg melaka dari bilik hotel
Selepas bercuti di Muar minggu lepas, minggu ni pulak sy bercuti di Melaka. Pulun habis apa saja yang nampak di bandar Melaka termasuklah naik beca sekali...saja je nak merasa.Tapi sebelum sy bercerita ttg percutian sy, ada 2 incident yang agak mengecewakan sy bila berada di Melaka yang sy rasa tak patut berlaku kerana ramai orang luar yang datang untuk melawat Melaka....
Pertamanya waktu sy nak makan malam di sebuah restoran di Medan selera Sg Melaka. 
"Kat sini apa makanan yang sedap atau biasa orang makan" saya bertanya kepada seorang perempuan yang datang mengambil order.
"Kalau sy yang cakap, baik sy je yang makan" jawapan perempuan tu dengan muka masamnya...
Perghhhh dengar macam tu nak aje sy beredar tapi sebab malas nak pergi tempat lain, sy cool dalam hati dan terus je order nasi goreng ayam dan teh tarik......
Keduanya berlaku sementara sy menunggu giliran untuk naik di Menara Taming Sari, sy singgah di kedai jam yang menjual jam jenama ICE...yang ni memang tak ada percakapan tapi tak ada jugak layanan. Sy dok tanya berapa harga pun diorang buat donno je..
Walaupun tak semuanya macam tu, ada jugak tempat2 dan orang2 yang memberikan layanan yang baik..terutama penarik beca dan pemandu bas ala- London...cayalah bro.

Wednesday, December 26, 2012

BERSANTAI DI TANJUNG EMAS, MUAR

Suasana malam di Tanjung Emas, Muar
Salah satu tempat untuk bersantai pada waktu malam di Muar adalah di Tanjung Emas. Memang tempat yang nyaman dengan sepoi2 angin malam, bersebelahan dengan sungai Muar serta keadaan keliling yang meriah dengan pokok2 ala i-city, dengan ramai keluarga serta anak2 diorang bermain dan pelbagai pertunjukkan2 yang diadakah termasuk kereta2 dihiasi dengan lampu2. Padangnya yang luas membolehkan budak2 bermain dan berlari2 kesana sini. Hujung tepi sungai pulak kita boleh nampak ramai yang memancing kerana air sungai sedang naik, tidak kurang jugak pasangan2 yang menikmati kesejukan dan keindahan lampu2 bandar Muar yang boleh dilihat daripada Tanjung Emas ini. Kalau berjalan dan bersantai tanpa makan tak sedap jugak kan, so kat sini apa yang sy nampak ada beberapa gerai makanan terutamanya di hujung Tanjung dipanggil Marina Bay kot...kalau tak salah sy, kurang ingat dan jugak beberapa gerai lain yang menjual mee siput, rojak petis, mee bandung dan lain lain. Memang menyelerakan.. Hahaha dah macam promoter pelancungan pulak rasanya...Just nak share apasalahnya kan..kan kan. 
Monyet2 di Tg Ketapang
Salah satu lagi yang sy sempat bersantai adalah di Tanjung Ketapang. Macam pernah dengan nama ni, rasanya dalam cerita P Ramlee "Enam Jahanam" iaitu nama salah sorang penjahat. Tanjung Ketapang ni bersebelahan dengan Tanjung Emas tapi keistimewaan dia ialah ada monyet2 yang menghiburkan disini.. ahaksss. Makin tahun makin banyak monyet2 ni dan ada yang ok dan ada yang liar sikit, tapi kalau anda nak jadi famous dan dikelilingi peminat, letaklah apa saja makanan ditangan anda, monyet2 ni pasti akan datang.. Semua dah biasa malah air tin bergas tu pun they all pandai bukak dan togok... Tapi ada arahan daripada Majlis untuk tidak memberikan makanan kepada monyet2 ini...so sy rasa kalau bagi makanan yang biasa macam kacang dan pisang tu masih ok kot sebab masih ramai yg bagi makanan...Banyak aksi lucu yg dapat anda lihat..Masa sy pergi tu, siap ada monyet duduk atas kereta selamba je biarpun kereta tu dah berjalan jauh....

BERSANTAI DI GUNUNG LEDANG

Air yg sejuk di Gunung Ledang
Dah time cuti, so kita pun bercuti jugaklah.. Hampir seminggu sy bercuti di Muar dan salah satu tempat kunjungan percutian saya adalah di Gunung Ledang. Memang ramai orang disana tapi sebab tempat dia tu besar, jadi kita cari jelah port mana yang kita rasa sesuai. Air pergunungan ni memang teramat2 sejuk.. Menggigil jugak sy bila lama terendam kat sungai, tapi tengok budak2 yang mandi semua macam tak ada apa2 je takkan kita nak tunjuk kegigilan kita pulak..tapi memang best. Harga barang2 kat sana pun boleh tahan murah... Tapi oleh kerana banyak tempat yang berbatu2, jadi nak cari port untuk kita letak barang2 pun kenalah berhati2, senang nampak dan senang cari..ahaksss. Mana tahu puteri gunung ledang berkenan dengan barang2 kita... Apa2 pun, bagi mereka yang masih belum kemana2, tenangkan fikiran anda di sungai dan air terjun gunung ledang...Cuma dalam 2 jam setengah je dari KL.

Thursday, December 20, 2012

SEJAUH MANA KEPERCAYAAN KITA

Sejauh mana kita mempercayai seseorang? Mungkin begitu jugakkah kita mengharapkan daripada orang lain untuk mempercayai kita atau sejauh mana orang lain mempercayai kita? Tidak kisahlah kepercayaan dari sudut perhubungan, persahabatan, kerjaya, kekeluargaan dan lain-lain.....
Pernah dulu semasa sy bekerja sementara di sebuah kilang, masa tu sy bercuti semester..saja je nak cari duit poket dan hilangkan rasa boring bercuti. Oleh kerana sy ni orang baru masuk maka sudah pasti kepercayaan majikan tu agak kuranglah berbanding dengan pekerja2 terdahulu. Sy bekerja di kilang eletronik dan masa tu kira kerja memasukkan bahan2 atau cip2 kedalam satu papan..so bila dah habis sessi tu, supervisor pi lah check dan ada satu papan yang tidak diisi dgn cip2 tu ,,,pendek cerita sy dipersalahkan kerana tidak memasukkan cip2 tersebut padahal cip2 tu bukan bahagian sy...tapi entah apa pekerja2 yg senior cakap, semua salah tu ke arah sy... Oleh kerana sy ni baru masuk, tak pandailah nak lawan atau membangkang sbb niat utama nak cari duit extra je bila masuk balik belajar...jadi biar macam tujelah. 
Jadi kadang2 walaupun kepercayaan itu penting, ada jgk yang telah menyalah gunakan kepercayaan itu untuk menutup kesalahan sendiri...

Wednesday, December 19, 2012

KEMANA SIFAT KASIH SAYANG

Semalam waktu dok makan2 tengahari kat sebuah restoran, duduklah sepasang couple kat sebelah meja sy. Tengah sy menikmati makanan yang cukup2 tak menyelerakan tu..ahakss sebab lauk dia memang kureng sikit rasanya hari ni, tiba2 sy terdengar couple tu bercerita pasal penderaan anak sana sini.. Pasal cerita yang heboh di perkatakan baru2 ni..Minta maaf, diorang dok sebelah dan cakap pun terkuat sikit maka sy pun terdengar...Lebih kurang perbualan diorang macam nilah....
"You agak2 kalau kita ada anak nanti you akan buat macam tu ke kat anak kita?" tanya siperempuan.
"Takkanlah I nak buat macam tu..kan anak kita." jawab si lelaki.
"Yelah...yang kes dera tu dan kes dulu2 pun anak sendiri jugak" jelas perempuan tu lagi.
"Tak delah. Kalau I nak dera, baik I dera you je....(opsssss)" lawak si lelaki tu sambil perempuan tu memandang sy tersipu2....opssssss
"You tu kan kadang2 baran jugak, jadi takut jugak I kalau you jadi macam tu..." perempuan tu menjeling sambil meminum saki baki orange juicenya...
Emmm...Kadang-kadang susah nak kita taksirkan kenapa berlaku penderaan walaupun ianya dilakukan terhadap anak kita sendiri. Kemana rasa belas kasihan dan sifat kasih sayang kita sebagai manusia. 

Tuesday, December 18, 2012

MOVIE - PONTIANAK VS ORANG MINYAK

Semalam sempat lah sy menonton DVD cerita Pontianak vs Orang Minyak lakunan Nabil dan Johan serta Adlin Shaufki dan lain2. Secara kasarnya boleh tahanlah ceritanya.. simple dan menarik. Mengisahkan tentang dua orang yang menjadi hantu dan di ajar bagaimana cara2 menjadi hantu dan mencari mangsanya, tetapi kedua2 hantu itu terjebak pulak dengan percintaan dengan manusia. Bagi sy kelakarnya agak kurang. Ada scene2 yang lawak dan melucukan tapi sekali sekala je dia datang. Jalan cerita mmg menarik dengan barisan pelakun2 yang terkenal termasuklah jugak dengan Lana Nordin yang agak sexy sedikit..ke sexy banyak sampai di panggil hantu kopek..ahakksss.Walau apa pun, bagi yang belum menontonnya di panggung, anda boleh membeli DVDnya. 

ACARA2 MENARIK DI SUMMIT USJ

Adik2 kecil tunjuk bakat di Plaza Shah Alam
Sana sini sudah kedengaran lagu2 Krismas dan pelbagai acara2 diadakan sempena menyambut perayaan tersebut di mana2 shopping mall dan Hyper Market. Minggu lepas sy singgah ke Plaza Shah Alam dan jugak Summit dan banyak acara2 yang menarik yang dapat sy lihat. Di Plaza Shah Alam contohnya di adakan persembahan kanak2 yang bermain alat muzik seperti drum, gitar, koir dan lain2...Lagu Opaganam Style pun masuk sekali dan memang suasana hangat dengan aksi dan pertunjukan yang mengejutkan dari bakat adik2 kecil. Di Summit pulak diadakan persembahanan Snow White di gabungkan dengan silap mata..Memang menarik bila pelakun2 menukar baju berkali2 di depan penonton sekelip mata..Terpaku sekejap macam mana diorang buat silap mata tu...Dengan aksi dan lakunan yang cukup menghiburkan. Sy rasa setiap minggu ada macam2 lagi acara2 dan persembahan2 menarik di sana. Jom.

BOTOK2 DI GERAI KG MELAYU MAJIDEE

Botok2 di Gerai Kg Melayu Majidee
Minggu lepas semasa bercuti balik JB kerana nak melihat anak saudara dan adik sy yang baru melahirkan anak pertamanya 18-11-2012 yang lalu, sempat jugak sy menghilangkan rindu dengan makanan2 di JB dan antara makanan2 yang sempat sy pekena adalah botok2 yang sy makan di gerai makan Kg Melayu Majidee. Memang sedap walaupun ianya bukanlah untuk botox tubuh badan kita...ahaksss. Tapi memang menyelerakan. Sambil tu, sempat jugak sy pekena mee rebus jugak sy beli disana. Disitu kalau sebelah malam happening. Ramai orang sampaikan kadang2 susah nak dapat tempat duduk. Selain mee rebus dan botok2 tu, ada jugak yong tau foo, rojak singapore, satay perut, otak2 JB, nasi ayam dan macam2 lagi. Kalau anda ke JB, singgahlah kesana.

Friday, December 7, 2012

ADAKAH CINTA UNTUKKU..

Menamatkan pengajian dan keluar daripada UiTM merupakan satu kelegaan pada Lina,pada sangkaannya, namun rupa2nya kehidupan di luar kampus lagi mencabar apalagi kini Lina di kelilingi pula dengan orang2 dari pelbagai karakter...Lina mendapat pekerjaan di salah sebuah syarikat hypermarket. Pandangan orang sekeliling memberikan satu inspirasi kepada Lina untuk berubah menjadi lebih baik...atau lebih tepat mengurangkan ke'comel'annya... Pelbagai cara termasuk diet dan bersenam telah Lina cuba, namun hanya berlaku sedikit perubahan saja. Dalam masa yang sama, muncul seseorang yang bernama Yusuf mengurangkan tekanan dan kesepian Lina dan jugak memberikan motivasi untuk Lina lebih berusaha menjadi lebih sihat..Kehadiran Yusuf seolah2 memberikan harapan kepada Lina bahwa orang seperti dia juga sama seperti orang2 lain, layak untuk bercinta dan dicintai..seakan2 dunia sudah berubah buat Lina. 
Namun semua itu hanya sementara...harapan yang diberikan kepada Lina rupa2nya hanya seperti bintang2 yang berkerlipan...indah dipandang tapi tidak tercapai tangan. Cinta Yusuf beralih jua kepada mereka yang punya rupa..Kekecewaan demi kekecewaan terpaksa Lina tempuhi...dengan pandangan orang serta cintanya yang musnah...final story...malam nanti.

KISAH LINA COMEL

Percaya atau tidak, perubahan penampilan dan fizikal seseorang banyak memberi kesan kepada kehidupan mereka...bukan setakat kehidupan tapi jugak perhubungan sesama manusia.
Dulu sy mempunyai seorang kawan yang sama2 belajar di UiTM..Oleh kerana dia agak sedikit berisi dan tidak pandai menghiasi diri tidak kira samada dari segi pakaian mahupun make up maka penampilannya itu membuatkan dia tidak punya ramai kawan..kalau ada pun yang tinggal satu bilik di hostel. Setakat panggilan comel tu dah biasa sangat bagi dia...walaupun comel tu bunyinya sedap tapi hakikatnya comel yang mereka maksudkan adalah bulat dan montel... Sepanjang pengajian sehinggalah tamat seperti tiada siapa yang tau dia  wujud disitu...boleh dikira dengan jari berapa orang mengenali dia. Sy masih ingat lagi. Nama dia Lina. Orang panggil Lina comel. Pernah jugak beberapa kali sy dapat bercakap dan berbual dengan dia, itupun kebetulan ada satu subjek yang kami sama2 satu kelas. Orangnya pendiam. tak banyak cakap tidak kira dalam kelas mahupun luar kelas..Seolah2 kisah hidup dia akan sama sehingga bila2 bila dia keluar daripada UiTM nnt tapi semuanya meleset...Ada perubahan besar yang berlaku dalam hidup Lina.. Next entry sy sambung ye...

Thursday, December 6, 2012

NGENGADA...

Ngengada betul” Bentak Daniel keseorangan.
“Kenapa ni Den? Lain macam je marahnya” Tanya Fendy pada Daniel yang ternyata bengang dengan sesuatu.
“Tu hah si Lynn haaahhh sikit2 ngengada..sikit2 ngengada”
“Acuciter.. cuciter” Fendy seakan seronok ingin tahu perkara sebenar…
(Ting ting ting ting….lagu flashback)
“Hi Lynn. Tengah buat apa tu” Tanya Daniel sopan…ahakss.
“Ngengada!! Tak ada kerja lain ke?” Lynn bersuara…
“Apa yang ngengadanya? Tegur sikit pun tak boleh?” Daniel seakan tidak puas hati dengan layanan Lynn.
“Awk tulah yang ngengada..tak ada orang lain ke nak ganggu? Sorry you are wasting my time…Ngengada!” sambil Lynn berjalan perlahan2 meninggalkan Daniel.
“Ehh ehh tunggu. Siapa pulak yang nak ganggu ni? Sy cuma nak berkawan aje..” terang Daniel.
“Satu kampus dah tau perangai awk yang ngengada tu but please. Orang lain awk boleh ngengada..with me boleh belah!” Lynn dengan ketegasannya.
(Ting ting ting ting….lagu penutup flashback)
“Macam tulah ceritanya..yang aku tak faham, bila pulak aku ni suka kacau orang..setahu aku tak ramai yang aku bercakap?” Tanya Daniel seakan tidak percaya…
“Ngengada!! Kau memang dasar romeo tak nak mengaku” Fendy pulak meninggalkan Daniel yang terpinga-pinga.

TERSISIH HANYA KERANA....

Pernah tak anda merasa tersisih atau disisihkan? Terasa seperti orang memandang dengan pandangan yang kurang menyenangkan atau seperti terpaksa.. Semua ini hanya kerana sebutir jerawat yang tumbuh betul2 di tengah2 hidung anda? Nak dipicit belum masak..ahakss Nnt lagi besar pulak kawasan jajahan jerawat tu.
Anda pulak pasti akan merasa kurang selesa jika mereka seolah2 memandang tepat kearah jerawat anda walaupun anda sedang berbual2 dengan diorang tapi mata diorang  tetap kearah hidung anda..
Kadang2 jerawat ni boleh buat kita menjadi malu dan segan lebih2 lagi jika ianya tumbuh ditempat2 yang menjadi perhatian orang seperti dahi, hidung dan pipi…Kalau kecik masih boleh dimaafkan tapi kalau besar?...ahaksss.
Sy pun dulu masa belajar sekolah menengah pernah jugak kena benda macam tu. Masa tu kira tangan memang tengah gatal suka sangat picit2 hidung nak keluarkan benda yang putih2 tu..perghhh nikmatnya bila benda tu keluar.. tapi lepas tu..tu dia keluar jerawat batu sebijik kat tengah2 hidung...apa lagi kita picitlah...tu dia lagi besar. ahaksss..

Monday, December 3, 2012

LAGU PILIHAN - AJARI AKU


Lagu pilihan Jomsantaisekejap bulan ini adalah daripada penyanyi favourite sy iaitu Anuar Zain yang bertajuk Ajari Aku. Biasalah trademark lagu Anuar memang mendayu dan syahdu, apalagi video klip lagu ini adalah bersama dengan seorang lagi pelakun favourite sy iaitu Nora Danish..dan jalan cerita dalam video klip ini memang sedih dan haru...Nak tgk, layan aje di youtube. Antara bait2 lirik lagu tersebut:

AJARI AKU
Ajari aku tuk bisa
Menjadi yang engkau cinta
Agarku bisa memiliki rasa
Yang luarbiasa untukku dan untukmu
Kuharap engkau mengerti
Akan semua yang ku pinta
Karna kau cahaya hidupku malamku
Tuk terangi jalanku yang berliku

Hanya engkau yang bisa
Hanya engkau yang tahu
Hanya engkau yang mengerti
Semua inginku

Mungkinkah semua akan terjadi pada diriku
Hanya engkau yang bisa mencintaiku


ANDAI DIA BUKAN LAGI DIA...

Cinta kadangkala membuatkan seseorang itu menjadi orang yang paling bahagia di dunia dan kadangkala menjadikan seseorang itu membawa kehancuran hati sepanjang hayat. Kita hanya manusia yang merancang dan Tuhan jugak yang menentukan segalanya.....
Semasa sy bekerja di Johor dulu, pernah ada seorang kawan sepejabat sy yang bercinta dengan seorang gadis iaitu staff di syarikat bersebelahan dengan office kami. Diorang memang nampak happy couple. Pagi makan sama, tengahari makan sama. malam makan asing2...hahaha dan akhirnya mereka pun membuat perancangan untuk bertunang. Dalam waktu yang terdekat jugak, si gadis ini mendapat tawaran untuk melanjutkan pelajarannya di salah sebuah IPTA di utara Semenanjung menyebabkan rancangan pertunangan mereka di tunda. Jarak dan waktu yang memisahkan mereka rupa2nya membawa kesan ke atas perhubungan mereka apabila sedikit demi sedikit si gadis itu tidak lagi berhubung dan akhirnya khabar berita yang di dengar oleh kawan sy, si gadis itu telah pun berkahwin dengan jejaka yang sama2 study dengannya... Betullah jugak kata setengah2 orang...kadang2 bercinta dengan orang lain, berkahwin dengan orang lain..

MOVIE - RESIDENT EVIL RETRIBUTION

Semalam sambil nak cari idea2 sempat jugak sy tengok dvd cerita Resident Evil Retribution lakunan Milla Jovovich dan juga Michelle Rodrigues dan ini merupakan sequel cerita yang ke 5. Memang daripada sequel pertama sy memang minat dengan movie lakunan Milla Jovovich walaupun sy rasa sequel ke 5 ini agak complicated sikit nak faham tapi dari segi actionnya memang masih macam dulu2...Jika anda mahukan filem2 yang penuh dengan action2 yang padat...cerita ni memang tidak menghampakan. Semalam jugak sy sempat dvd cerita Fire with Fire lakunan Josh Duhamel dan Bruce Willis ( pelakun kegemaran sy ) yang tidak kurang hebatnya dari segi suspens dan thriller dimana seorang anggota bomba telah menjadi saksi kepada satu pembunuhan kejam oleh anggota kongsi gelap yang brutal dan dia telah mendapat perlindungan saksi oleh polis namun apabila identitinya mula dikesan oleh orang jahat maka satu2 anggota keluarga serta kawan2 nya menjadi mangsa pembunuhan kejam dan ini menyebabkan dia pulak mengambil keputusan untuk membalas dendam...Memang suspens cerita ni. So ada masa, layan....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails