JOMSANTAISEKEJAP FOLLOWERS

Friday, November 30, 2012

CINTA KE 2..SAMAKAH DGN PERTAMA?


Kenapa setelah menggunung harapan diberi, setelah seluruh hati dan segenap rasa kasih sayang dicurahkan, lelaki boleh pergi macam tu aje tanpa alasan?”
Bunyi macam dah biasa kita dengar… Atau mungkin pernah berlaku kepada anda sendiri atau kawan2 anda. Pasti perit dan sakit bila ianya berlaku kan. Sekelip mata dunia yang dulunya terang menjadi gelap. Dunia yang penuh dengan bunga-bunga kasihsayang kini menjadi onak –onak duri. Janji manis serta ayat-ayat cinta semuanya kini hancur lebur sehancurnya hati menjadi debu…tapi masih pasrah dengan situasi yang dilalui…
Persoalannya…masihkah ada ruang untuk cinta ke 2? Adakah akan sama perasaan cinta kita bila andainya kita menemui cinta seterusnya? Dapatkah parut lama ditutup dengan orang lain yang datang membawa cinta baru? Mungkin bergantung kepada berapa dalam luka yang ada atau berapa kuatnya cinta baru agaknya…

Thursday, November 29, 2012

CINTA..UNTUNG ATAU RUGI?

Setiap kali aku DEBIT kan cintaku, selama itulah kau tetap CREDITkan hatimu kerana katamu kasihsayang ku kurang BALANCE. Rupa paras AKAUN bank jugak cuma cukup untuk diri sendiri, belum lagi berdua, bertiga nanti. Aku cuba buat ADJUSTMENT pada sikap aku namun CLOSINGnya tetap sama. Kau cakap  tak guna nak TRIAL lagi, memang nyata cinta kita pasti RUGI. Aku cuba cari SALES agar kemesraan kita mendapat UNTUNG. Namun aku POST jugak semangat cinta yang ada, aku IMBANGkan keyakinan diri dan akhirnya PENYATA sikap aku menampakkan PERUBAHAN. ASET kasihsayang aku bertambah, PERBELANJAAN dan PENGHAPUSAN sikap putus asa menampakkan UNTUNG cintaku. Akhirnya semua itu menjadi MODAL kebahagiaan aku di masa depan... 

Wednesday, November 28, 2012

KADANG-KADANG...

Kadang-kadang ada perkara yang kita tidak ingin berlaku dan cuba seberapa daya untuk mengelak, tetap berlaku jugak... Kadang-kadang ada perasaan yang tidak ingin kita rasa atau ada, tetap jugak ianya terasa.. Contohnya seperti kita tidak mahu bekerja di kampung, tetapi kerana tiada pekerjaan yang sesuai dibandar, akhirnya terpaksa jugak kita bekerja dikampung...atau kalau boleh kita tak nak berpasangan dengan orang yang handsome atau cantik tetapi dapat jugak pasangan sebegitu...ahaksss. atau cita2 kita kalau boleh bukan melibatkan perubatan tapi akhirnya menjadi doktor..atau kalau boleh kita tak nak bercinta dengan si polan tetapi akhirnya bercinta jugak....
Ada orang berkata, makin kita cuba hindari semakin dekat pulak perkara atau perasaan itu ada. Makin kita cuba mengelak, ada saja perkara2 yang mendekatkan kita. Kadang2 ada perkara yang kita benci, tapi perkara itulah yang kita buat... Orang itu yang kita benci tapi dia jugalah yang menjadi pasangan hidup kita.. 
Kadang-kadang hidup ini ada naik turun, ada kedepan dan kebelakang, ada tersurat dan tersirat dalam setiap perkara yang terjadi..Tak tercapai akal kita untuk memikirkan apakah hikmah disebalik kejadian yang tidak ingin berlaku tetapi tetap berlaku...

Friday, November 23, 2012

PERNAHKAN ANDA MERASAKANNYA?

Pernah tak satu ketika satu hari satu minit satu saat...anda merasakan anda sudah boring dengan apa yang anda lakukan selama ini? Tidak kira samada dari segi kerjaya anda, dari segi kehidupan seharian anda, dari segi sikap anda dengan masyarakat atau sesama saudara mahupun kawan2 atau pasangan anda.. anda rasa macam sudah bosan dengan rutin yang sama... Lebih2 lagi kalau bersentuhan dengan kerjaya. Bayangkan. Bangun pagi, mandi, sarapan, tempuh jam, masuk office, kerja, tengahari makan, masuk kerja balik, petang tempuh jam, makan, tengok tv, buat itu ini, tidur...esok tempuh benda yang sama lagi..dan begitulah selama bertahun2 tidak kira anda sudah berkahwin mahupun bujang...( skiplah ye bab2 sembahyang dan seumpamanya sbb tu mmg wajib, tak boleh boring....)
So bila sampai ke tahap itu, apa yang perlu kita lakukan? Jawapannya kita tunggu sekejap lagi dalam rancangan Where The Money Drop.

KERINDUAN YANG MENYAKITKAN

Ehsan Google
Buat apa berlari dalam kelam? Sedang kabut pun tidak mahu menyibak. Biarlah semuanya berlalu, mimpi pun aku tidak inginkan, meskipun rindu ini tercipta untukmu...
Walaupun hari ini kau mengukir luka dihatiku, aku akan tetap mencintai mu seperti aku mencintai mu semalam dan sebelumnya...
Cinta sebenarnya tidak buta. Cinta adalah sesuatu yang murni, luhur dan diperlukan. Yang buta adalah bila cinta itu menguasai diri kita tanpa suatu pertimbangan....
Itu adalah antara bait2 ayat-ayat cinta yang pernah sy dengar...mungkin pernah jugak anda dengar. Peliknya, selalu kita akan mendengar ayat2 sebegini indah sewaktu kita bercinta. Bila cinta sudah tiada, ayat2 entah kemana perginya...tiba2 terus blank dengan kata2...

Thursday, November 22, 2012

CERITA-CERITA PASAL BANJIR

Tingkap depan yg 3 segi tu boleh masuk angin
Semalam waktu meredah hujan yang lebat...tiba2 jalan yang biasa sy jalan boleh banjir menyebabkan jalan untuk dua lorong menjadi satu lorong kerana jalan bahagian kiri banjir...jadi terpaksalah berderet2 kereta menghempet masuk ke jalan sebelah kanan. Tiba2 lagi, datang pulak sebuah kereta pacuan empat roda dengan megahnya merempuh jalan yang dipenuhi air memercikkan sejumlah air menyimbah kereta2 disebelah kanan...perghhh kurang asam betul. Nasib baik cermin semua tutup, kalau ada kereta yang cermin terbuka, tak ke luar dalam masuk air...Memang tau kereta pacuan empat roda tinggi boleh redah tapi slow2lah sikit. 
Teringat sy kereta2 dulu yang tak ada air cond. Ada yang jenis tingkap sisi boleh bukak, jadi kalau jalan akan terasa angin masuk. Ada jugak yang siap pasang kipas kecik pusing kiri pusing kanan..Sekarang ni, teksi2 masih ada jugak yg pakai style tu sebab nak save daripada pakai air cond...Sekarang, kalau tak ada air cond, mulalah mengeluh sana sini...ahaksss.

PEKENA SUP GEARBOX

Sup gearbox di Sup Ani Utara
Cuaca pulak sejuk2 nyaman...pekena sup sedap jugak kan. Lama jugak tak makan sup, jadi dengan keadaan hujan yang turun hampir setiap hari, dengan suasana sejuk pasti pekena sup mmg menyelerakan. so bila ckp pasal sup ni sy cuma teringat sup mamak dgn sup ani utara. so sy pun decide nak pi kat sup ani utara. Mula2 tu terasa nak pekena sup campur je tapi bila tgk gambar yg diorang pampang besar2 sup gearbox terus sy order sup gearbox..ahakss. mmg mmg mmg sedap walaupun mahal.tp dah tertarik dengan gambar serta supnya, so bedal ajelah... So bagi anda yg terasa nak pekena sup panas2 di waktu cuaca yang sejuk2 ni, apa lagi, jom santai di restoran sup ani utara atau mana2 kedai mamak pun boleh, janji sup....

BANYAKNYA JEMPUTAN KAHWIN..

Cuaca gelap waktu petang..santai
Beberapa hari yang lepas memang terlalu sibuk dengan aktiviti2 kerja dan jemputan kenduri kahwin, daripada awal minggu lepas sehingga ke minggu depan, masih banyak lagi jemputan kenduri kahwin.. semua dok berebut tarikh yang cantik disamping cuti sekolah serta hari yang sejuk2...ahaksss. Walau apa pun, semua saudara serta sahabat handai sy serta rakan bloggers yang baru melangsungkan perkahwinan, tahniah diucapkan semuga berkekalan sehingga ke akhir hayat hendaknya. 
Daripada majlis yang di adakan di Dewan Jubli Perak, Bangunan SASS Shah Alam sehinggalah ke Puchong, semua sy redah aje walaupun hidangannya hampir sama, yang penting kehadiran kita tu dikatakan dapat memeriahkan lagi majlis...dalam kad jemputan cakaplah..walau kesibukan macam manapun, sempat jugak sy bertweet daripada kempunan tak sempat nak post entry kat blog...tq kepada beberapa rakan bloggers yang sempat bertweet....

Friday, November 9, 2012

NURUL IZZAH...EMMMMM

Jarang2 sy menonton rancangan berita..ahakss. Bukan tak minat tapi tak sempat. Jadi semalam dapat jugak sy menonton dan kebetulan pulak hari tak hujan...jadi bolehlah dapat Astro..double ahaksss. Dalam dok tengok2 tu, diorang tayanglah pasal kenyataan Nurul Izzah, naib presiden PKR mengenai kebebasan memilih agama... Emmmm menyelinap jugak terasa. Bab2 politik ni memang sy selalu jarang campur atau ambil tahu sebab dah nama politik...so apa2 pun politik..ahaksss.
Sy tak naklah memberi komen apa2 pasal tu sebab siapalah kita nak beri komen gitu gini tapi yang pastinya pihak berwajib lebih tahu menangani isu ini atau ada perkara2 lain yang perlu diterangkan. Cuma pendapat sy, perkara2 yang melibatkan sensitiviti agama terutamanya tidak harus dipandang ringan dan mudah, setiap kata2 tu harus di fikirkan dulu...Kata orang terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata buruk padahnya. 
Tak kira dipihak kerajaan atau pembangkang, kemakmuran dan kedamaian rakyat harus diutamakan... 
MALAYSIA...PEACE YEOOHHH.

Thursday, November 8, 2012

SEMAKIN KITA KENAL SEMAKIN MENJAUH

Ada pepatah mengatakan tak kenal maka tak cinta...ahaksss. Sejauh mana pulak harus kita mengenali seseorang baru kita boleh bercinta? Tu yang orang dulu2 kahwin dulu, lepas tu kenal baru bercinta. Sekarang agaknya kenal dulu, bercinta kemudian baru fikir nak kahwin atau tidak..hahaha..opsss terlebih sudah...ok ok ok, nak ceritalah ni....
Minggu lepas sy ada join pre reunion untuk student UiTM yang satu kursus masa sy belajar dulu..So terjumpalah dengan salah seorang kawan sy. Dia ni memang handsome..kat UiTM dia bercouple dengan seorang student Mass Com dan diorang ni memang loving couple dan tak pernah bergaduh. Nampak ceria aje..daripada diorang belajar, kerja hinggalah kejinjang pelamin...all the way sentiasa happy. Lepas setahun kahwin barulah kawan sy ni cakap nampak perubahan pada diri isterinya...mula cepat marah, mula rasa bosan bila bergurau atau bercakap...pendek kata dah bukan macam yang dia kenal dulu...ok stop kat situ. Apa komen anda?

ASTRO - CAJ MAHAL SERVIS ???

Ehsan Google
Hahaha..Astro lagi!! Memang selagi tak puas hati selagi tu nak complaint je..Tapi kali ni sy buat research di google dan rupa2nya sy tidak keseorangan, rata2 ramai yang menyatakan ketidakpuasan hati dengan Astro.. Sy ambik point daripada Presiden Persatuan Seniman Malaysia sendiri iaitu saudara Zed Zaidi diantaranya:
1) Bila lambat bayar kena potong, bila nak sambung kena caj...ini bunyinya macam biasa tapi agak2 jugaklah masanya...letrik dan air pun ada jugak jaraknya sebelum diorang potong...ini selang beberapa hari lambat bayar, dah kena potong...
2) Bila hujan, tak dapat siaran..kalau sebulan hujan, sebulanlah tak dapat tengok..TAPI CAJ TETAP JALAN. Yang ni memang sy selalu sangat hadapi...sedangkan rancangan percuma Media Prima, TV1 dan TV2 pun boleh dapat siaran semasa hujan inikan pulak siaran berbayar...hishh hishh hishhh Lepas tu nak atasi siaran terganggu sebab hujan, kena upgrade pada Astro Byond...ahakkks.
3) Iklan tetap berlambak. Kita bayar nak tengok cerita tapi iklan tetap berlambak....siapa yang untung?
4) Cerita asyik cerita sama aje berulang2.. Kalau Astro guna alasan sebab pelanggan baru belum tengok, sy rasa dah basi dah alasan tu sebab kalau setakat 2,3 bulan bolehlah..ini 2,3 tahun pun masih tayang cerita tu jugak...
So tepuk dada tanya selera.

TERINGAT MENGAJI DULU2...


Cakap pasal mengaji ni… ada yang boleh, ada yang so-so, ada yang pandai dan boleh hafal, ada yang tak pandai tapi buat2 pandai, ada yg masa kecik sekolah agama, ada yang belajar sendiri dan ada yg belajar di rumah guru2 yang mengajar mengaji, ada yang ibubapa diorang ajarkan….
Ada pelbagai ragam dan gelagat serta karaktor guru mengaji..ada yg garang, ada yang bengis, ada yang selamba..pendek kata macam2 ada…
Teringat sy semasa mula2 sy mengaji. Sy mengaji dengan seorang nenek dipanggil Mek. Oleh kerana factor usia, semasa mengajar dia selalu terlelap, tapi yang bestnya telinga dia tak terlelap, kalau kita salah baca, mulut dia akan meninggikan suara sambil perbetulkan bacaan.. maknanya janganlah nak tipu walaupun dia dah terlelap.. kadang2 tu sampai tertunduk2 nenek ni, namun tetap akan tegur bila kita salah baca…ahakksss. Apa2 pun yang penting sy sempat jugak berkhatam Quran dengan dia. Terimakasih atas segala tunjuk ajar dan semuga arwah Mek sentiasa dicucuri rahmat.

Wednesday, November 7, 2012

BOLEH KE KITA SIMPAN RAHSIA?

Menurut kajian, wanita tidak dapat menyimpan rahsia terutamanya berbentuk gosip lebih daripada 47jam.. ahaksss. Tidak kiralah rahsia tersebut berkaitan dengan suami, teman lelaki, keluarga, kawan2 atau apa saja yang pastinya menarik perhatian mereka. Kajian yang dilakukan kepada 3000 wanita jugak menyentuh bahwa wanita dalam linkungan umur 18 hingga 65 tahun, 4 daripada 10 tidak dapat menyimpan rahsia walau serahsia mana sekalipun rahsia tersebut...ahaksss.
Dah jadi lumrah dalam kehidupan kita, selalunya lelaki lebih suka meluahkan rahsia kepada wanita dan wanita pulak meluahkannya kepada kawan lelakinya yang rapat atau kepada bff mereka..(jika ada).Mungkin sebab itu jugak kot ramai wanita lebih prefer meluahkan masalah mahupun rahsia kepada kawan rapat lelaki dibandingkan dengan kawan rapat perempuan mereka...kot? ahaksss...Tepuk dada tanya selera...yang penting disini adalah kepercayaan, sejauh mana kepercayaan kita kepada seseorang...Anda bagaimana?

Tuesday, November 6, 2012

ADEGAN DEPAN MATA....

Adegan yang panas dalam sejuk
Beberapa hari yang lepas, sy ada ‘singgah’ di sebuah klinik. Pemandangan dalam klinik tu tak ada bezanya dengan klinik2 yang lain..memang pemandangan sebuah klinik dengan bau ubatnya…ahaksss. Yang menarik perhatian sy adalah aquarium nya yang penuh dengan .of coz ikan. So sy pun perhatikan ikan2 tersebut berenang2 sana sini sambil2 menunggu nama dipanggil dan dengan tidak semena2..ada 2 ekor ikan yang macam romeo dan Juliet boleh dia ‘kissing2’ depan sy..ingatkan sekali dua..tapi berpuluh2 kali tanpa henti. Selagi sy tengok selagi tu they all ni kissing…perghhh memang saja je ikan ni. Sy pun buat2lah beredar daripada melihat pasangan romantic tu… peliknya they all tak pulak kissing, lepas tu bila sy mendekatkan diri ke aquarium…wahhhh terus they all melakukan lagi adegan2 tersebut…Apalagi, sy ambik gambar dan video they all…siaplah kena masuk you tube kerana melakukan adegan tak senonoh…ahaksss.

CHE LAH PENYERI MASTERCHEF MUSIM KE 2

Sy tak pastilah kalau ada diantara anda merupakan peminat rancangan Masterchef Malaysia tetapi sejak ada Masterchef selebriti tahun lepas, sy memang tertarik untuk menonton dan Masterchef Musim ke 2 yang sudah sampai ke pertengahan musim dan walaupun sy rasa semua peserta musim ke 2 ini ada turun naik, tiada yang konsisten, tetapi sy suka pada gelagat dan celoteh Che Lah atau nama sebenarnya Kasilah Bt Paeng merupakan penasihat kecantikan daripada Johor. Seorang ibu yang mempunyai 4 orang anak ini mempunyai trademark nya sendiri dan antara kata2nya yang sy ingat adalah "Orang cantik pun boleh memasak"......
Walaupun bagi sy masakan dan hidangan Che Lah pun ada naik turun dan jarang mendapat juara cipta rasa dan masakan tetapi gelagatnya yang sentiasa menyerikan rancangan MasterChef itu sendiri. Ada yang meluat dengan kerenahnya dan ada yang suka..terpulang kepada pandangan individu masing2 tetapi sy rasa dia merupakan seorang yang lurus dan tak banyak mengutuk kecuali mengutuk diri sendiri dan juri..ahaksss. So apa2 pun Che Lah...Good Luck.

Monday, November 5, 2012

HUJAN YANG TURUN BAGAIKAN...

Weekend lepas, awan gelap nak hujan
Hujan yang turun bagaikan mutiara,
berkilau bersinar berkerdipan.
Subur menghijau bumi terbentang,
dan bayu berpuput lembut
Begitulah antara bait2 lirik lagu daripada Allahyarham Sudirman yang pasti mencuit hati dan penuh perasaan nak-nak bila time musim hujan sekarang ni, pasti lagu yang bertemakan hujan atau banjir selalu dimainkan dicorong2 radio...yang pasti ada jugak time2 hujan ini membawa banyak kenangan manis dan pahit kepada kita...samada waktu tengah periksa SPM sekarang ni, waktu tengah bercinta mahupun bila sudah berkahwin....Apa2 pun keep santai dan sentiasa berhati2 dalam waktu musim hujan ini dan kenang daku dalam doamu...ahaksss.
Oh ya..untuk adik2 yang sedang menduduki peperiksaan SPM hari ni, Good Luck dan semuga tenang menjawab segala soalan2 dan do your best...!!

Friday, November 2, 2012

YABEDABEDOOOOOO

Nilah nasi lemak yg sy order...
Ye..ye..ye.. sy tahu pasti ada yang tanya kenapa hari ni sampai 4 entry sy post...ada masa sampai 4 bulan satu entry pun tak ada..ahakssss. Apa yang sy boleh jawab ialah sy tak tau. Mood nak menaip tu datang macam tu aje..walaupun sibuk dengan kerja tapi entah celah mana, entah ceruk masa mana entah, boleh jugak sy curi nak post entry...
Tengahari tadi sy makan nasi lemak dengan sambal sotong...perghh sedap sungguh dengan pulak cuaca sejuk, jadi kita tambah lemak untuk memanaskan badan kita...tu cikgu sains sy darjah 4 dulu yang cakap..ahaksss.
Waktu ini dikala ini, cuaca memang sudah kelihatan gelap gelita dan sekali lagi hujan pasti akan turun buat yang sekian kalinya pada hari ni... kalau kecik2 dulu memang dah pasti agenda masa hujan adalah main hujan atau mandi hujan...tak ada kira demam atau sakit...itu kata orang cerita belakang..ahakss.

KEMBALI - AKIM & STACY


Lagu pilihan Jomsantaisekejap bulan ini adalah lagu daripada Akim dan Stacy bertajuk "Kembali" yang agak simple tapi menyentuh perasaan terutama kepada couple2 atau pasangan2 yang menghadapi pelbagai dugaan dan cubaan dalam perhubungan mereka...perghhh. Lagu macam biasa kita dengar tapi memang syahdu. Liriknya seperti dibawah:

Kembali
Hati ini kan terasa sepi
Tanpa senyuman indah yang meruntunkan jiwa
Jadi kelam dunia bila kau menjauh
Bukan cinta membahagiakan
Hanya keihklasan di dalam hati mu
Untuk merasakan ikatan hati kita

Chorus:
Ku ingin kau berada disisi ku
Dalam waktu sukar atau bahagia
Oh cinta panjatkanlah pinta hamba ini
Cinta kau berikanlah kekuatan
untuk meniti cubaan dari mu
Semoga hari kami kembali menyinari
Jalan ini

MOVIE - MASIHKAH ADA?

Dibarisi oleh pelakun2 yang cukup tak terkenal, cerita ini mengisahkan tentang 2 orang sahabat akrab Amran dan Daniel, yang sentiasa bersama, daripada zaman kecil hingga mereka dewasa, sentiasa membantu jika salah seorang mempunyai masalah dan sama2 berkongsi apa saja demi persahabatan mereka. Walaupun begitu, kekuatan persahabatan mereka teruji jugak dengan kehadiran Linda, seorang pengurus eksekutif dan jugak anak kepada pengarah syarikat tempat mereka bekerja kerana kedua2nya mempunyai perasaan yang sama terhadap Linda namun mereka tidak menyatakannya kerana tidak mahu disebabkan itu semua, hubungan mereka menjadi renggang. Walaupun begitu, Daniel telah memberi ruang kepada Amran apabila Amran telah menyatakan dulu perasaanya walaupun dalam masa yang sama, Linda telah menyatakan perasaannya kepada Daniel...Apakah kesudahan cerita yang cukup meruntun jiwa dan penuh pengorbanan serta aksi adegan airmata
Saksikan cerita ini yang tidak ditayang dimana2 pawagam...  

DON'T TALK TO STRANGER

Entah kenapa hati tiba2 sayu...tiba2 aje terasa. Nak kata tengok cerita sedih2 semalam, tak pulak. Nak kata ada perkara2 yang menyedihkan...memang ada tapi taklah sampai ketahap sayu, meruntun jiwa...Pelik? Normal ke aku?
Aku 'flashback' beberapa hari yang lepas. Ada tak apa2 perkara yang membuatkan aku terasa sampai sesayu seperti ini, sedangkan aku memang bukan jenis perasa orangnya walaupun kalau tengok Kuch Kuch Hota Hai boleh menangis berkali2.. Oh tidak!! Baru aku teringat...baru aku teringat. Ada seseorang yang telah menegur ku, tapi aku dengan selambanya tidak menjawab sehinggakan dia seakan merajuk sakan. Tapi perlukah aku menjawab sedangkan aku tidak mengenali dia? Mak selalu berpesan.."Don't talk to stranger". Aku pegang pesan itu hingga ke hari ni..hingga dah besar panjang aku masih tidak akan menegur atau bercakap dengan orang yang tidak aku kenali....
"Heiii!! Kerjalah...." satu suara kedengaran daripada belakang sy.
Opsss sy tengah nak naik menaip dokumen kerja tadi... tak perasan pulak tersinggah dan tertaip kat blog ni...ahakss

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails