JOMSANTAISEKEJAP FOLLOWERS

Thursday, March 10, 2011

STRESS PUNCA GEMUK?

Patutlah berat tak turun2 walaupun dah jogging 4 kali pusing keliling rumah, rupanya selagi kita dalam keadaan stress, maka sekuat mana kita bersenam dan berjogging, berat bukan makin berkurang tetapi makin bertambah kerana keadaan stress akan membuatkan badan mengeluarkan hormon2 stress dan menggantikan hormon yang hilang disebabkan proses metabolisme bila kita bersenam. Bila kita perhatikan, ada betulnya jugak kerana sewaktu sy menonton program ‘The Biggest Loser’, bila seseorang itu mempunyai masalah, bila ditimbang, beratnya kekal atau semakin bertambah. So, bagi anda yang rasa-rasa dalam perancangan untuk mengurangkan berat badan walau diet sekalipun, pastikan anda tidak terlalu stress dan kalau stress sekalipun, cuba cari jalan penyelesaian atau mengurangkan stress tersebut supaya program yang anda buat tu lebih berkesan dan mendapat hasil memuaskan…kata kau.

12 comments:

  1. patut r.... saya xmkn berhari2 tp bert still mcm 2 jgk... mngkin sbb stress kottt.... thnx 4 da info...
    =)

    ReplyDelete
  2. Ooo ye ke? Hmm.. Kalau macam tu, kena la pegi cuti2 selalu. Tak pun, kena shopping agar tak stress. Hehehe :)

    ReplyDelete
  3. ctmarqonah - no prob sis. kadangkala stress ni bukan setakat gemuk saja, macam2 penyakit pun boleh berpunca daripada stress...

    Siti Radz - Sy dah boleh agak dah jawapan cuti mesti ada punya dalam senarai...shopping tu baru dalam list

    ReplyDelete
  4. Oh, bukan terbaru dalam list. Dah lama ada dalam list tapi sekarang ni dalam usaha untuk mengurangkan aktiviti shopping :D

    ReplyDelete
  5. baru tau kesahnya..
    mekaseh ye share info ni

    ReplyDelete
  6. hehehe... ye ke???

    ok jom kita hilangkan stress dgn main bowling... ;D

    ReplyDelete
  7. wah JSS..info baik neh. bleh buat modal kat en hubby..dtg kat dia dgn kelip2kan mata dan berkata.

    a) '....you kalau nak i slim shaddy jgn buat i stress' atau dgn lebih sedikit sopan

    b) 'jgnlah buat i stress..i diet & jogging macam mana pun tetap tak boleh slim'

    (a) atau (b) atau

    c)'u sengaja buat i stress supaya i mati cepat kan'. dush dush dush.

    kesemua a, b & c tiada kaitan. mmg kak ct kuat makan. taklah sampai gemuks tapi gebus...heheeikkk

    ReplyDelete
  8. Siti - ye ke? tak tahu pun dah lama dalam list.

    Ietama - no prob. share2 info yang patut share.

    My Little Diary - idea yang sgt baik. Mana tahu boleh buat reunion blogger sekitar subang jaya, kita main bowling kat summit..:-)

    kak ct - kalau masuk periksa, sy pilih jawapan (c) sebab yang dush dush dush tu macam subjektif je...macam2 boleh berlaku :-)

    ReplyDelete
  9. ok, bukan setakat gemuk, muke pun naik jerawat kot ;) tak mau stress, sume masalah opis nk buat bodoh je, boleh? ;p

    ReplyDelete
  10. nadira - ehhh kenapa sy tak terfikir macam tu..lepas ni kalau boss cakap apa, sy nak buat bodoh je...elakkan stress :-)

    ReplyDelete
  11. JSS
    dush dush dush
    a) silat gayong @ kungfu fighting
    b) kubor kak ct merah lagi dia nak masok meminang anak dara sunti...cisss bedebah

    a) atau b)

    silap jawapan kena kau.

    ReplyDelete

TerimàkàŚih di àtàŚ komen-komen àndà.
Śemugà ŚentiàŚà cerià dàn Śàlàm Śàntài

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails