JOMSANTAISEKEJAP FOLLOWERS

Wednesday, March 2, 2011

CUBA RENUNGI MATAKU INI

Gurrrp!!
Kat office buat kerja mengadap computer. Sambil makan tengahari mengadap laptop ( orang lain, bukan sy..kalau pasal makan, sy memang beri sepenuh tumpuan kepada makanan) Petang2 sambil makan rojak dengan cendul, mengadap handphone. Kat rumah, masa makan mengadap handphone lagi. Elok2 nak landing tidur, boleh mengadap lagi laptop buat blogwalking pulak...So, seharian mata kita ni asyik mengadap screen yang kadangkala boleh membahayakan mata kita tanpa kita sedari. So, hari ni sy bagi sedikit petua bagaimana untuk menjaga mata kita terutama yang celik IT ni...Antaranya:
1) Dalam 10 ke 15 minit menggunakan computer/laptop, buat senaman dengan kenyit mata anda beberapa kali, make sure jangan berhadapan dengan orang,nanti tak pasal2 anda kena 'pang!!!' hinggap di pipi anda.
2) Jika computer/loptop tu dah macam ibarat buah hati anda tak boleh nak berpisah, kenalah anda beli cermin mata khas untuk mengelak sinaran terlampau daripada monitor walaupun anda tidak rabun. Bukan cermin mata yang gelap ala2 Terminator tu ye...
3) Kalau sekali sekala anda ketiadaan idea, atau termenung sekejap lepas baca entry sy ni...jangan tenung lama2 pada monitor anda, sebaliknya tenung ke arah lain..bila anda nak menaip balik, barulah anda tgk balik monitor. Ianya boleh merehatkan mata anda daripada cram.
4) Kata orang mata anda akan terasa segar jika melihat benda berwarna hijau. Betul tu, tapi bukan warna hijau di screen anda sebaliknya hijau yang semulajadi kat luar sana...Tumbuhan hijau ke, awekss atau balaksss pakai baju warna hijau ke, ice cream baskin robin green tea tu ke....(lapar pulak rasanya)
5) Duduk sekata dengan monitor anda. Jangan terlalu jauh dan jangan terlalu dekat. Jangan terlalu tinggi dan jangan pulak anda melanguk macam tgk papan kenyataan..seelok2nya mata dan monitor separas atau tinggi sedikit...
So itu serba sedikit petua kali ini...opsss, mata sy sudah mula pedih, masa untuk sy kenyit2 sekejap...:-) 

7 comments:

  1. nak tambah satu lagi

    jgn lupa pakai sunblock yg ada uv protection utk kulit muka. ini untuk perempuan saja eh lelaki juga sbb sekarang ramai lelaki metroseksual...ntah!

    apa pun yg kita lakukan jgn ter'over' petua Tun.

    ReplyDelete
  2. ehhh...mana sy punya sunblock ni, opsss kat dalam purse rupanya auwwww. Sorry ye, nak sapu kat jari-jari...ahaksss gitu ke kak ct? Nak lunch ni, baik keluarkan dulu apa yang ada...:-)

    ReplyDelete
  3. tertipu.igtke entri puitis td..lekkk(rilek) je gambr abe hrithik..hehehe..baru nak komen 'renungkan mata aku bila aku kaku melihatmu' konpem tak jadi. thanks for the good tips u.. ;)

    ReplyDelete
  4. atas meja nie ada pokok hijau..agak2 dah penat pandang pokok nie jek la.

    :)

    ReplyDelete
  5. ILI - hahaha...suka hitrik roshan ehhh. nanti entry akan datang semua sy pakai gambar dia...

    :.noRuL.: ada pokok ehh atas meja? pokok apa tu, bagi sikit kat kita...

    ReplyDelete
  6. suke gakla..ade classmate ili kan org iran la tapinya..mcm hrithik tp versi sedikit rendah la..Ehsaan..hehe..

    ReplyDelete
  7. ILI - emmm kalau hitrik, srk dengan salman.. mana yang ILI pilih?

    ReplyDelete

TerimàkàŚih di àtàŚ komen-komen àndà.
Śemugà ŚentiàŚà cerià dàn Śàlàm Śàntài

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails