JOMSANTAISEKEJAP FOLLOWERS

Sunday, February 13, 2011

DAH NYATA, TAK PERLULAH SAMBUT

Hangat di per’entry’kan tentang 14 atau 15hb Februari yang akan menjelang esok dan lusa. Satu hari valentine dan satu hari Maulidur Rasul…Sy rasa macam soalan straight forward je tu. Tak perlu nak dipertikaikan kerana dah nyata umat Islam tak dibenarkan menyambut hari kekasih, bagi mereka yang berugama lain terserah pada diorang. Bukankah lebih baik bagi mereka yang bercinta untuk mengingati tarikh bila mula2 mereka bertemu, atau bila mereka mula2 melafazkan kata cinta, atau bila mereka mula2 berdating…sy rasa itu lebih mendatangkan kenangan terindah daripada kita menyambut hari valentine. Kadangkala tu, ada jugak pasangan yang dah berkahwin lebih mengingati hari valentine daripada tarikh mereka bertunang atau berkahwin..Kadangkala sukar jugak nak salahkan diorang sebab perkara ni dah diorang ‘amal’kan dan di dedahkan sejak zaman remaja…Terlalu banyak yang di dapati mengenai sambutan hari kekasih tu. Misalnya cerita2 di televisyen pastinya banyak mengenai hari valentine atau berkaitan dengannya. Walau apa pun, tepuk dada tanya selera. Terus terang, sy pun dulu pernah menyambut hari valentine ni, tapi bila dah tahu hukum hakamnya, not anymore.

8 comments:

  1. betul2.....hari2 boleh smbut sbnrnye...wat pe nk ikut tarikh tu...ish2

    ReplyDelete
  2. tak setuju bile dikatakan hari mmperingati kekasih..hari2 kite kne ingat,,

    ReplyDelete
  3. setuju...kalo buta hati mmg x nmpak ler mana satu yg btol ngan salah..huhu

    ReplyDelete
  4. mmg btl tue,dah terang lg bersuluh kan..
    sendiri mau ingat la...

    (^_^)v

    ReplyDelete
  5. btul2...sy sokong 200%...
    ape ade pd hari valentine??
    valentine ni disebabkan seorg paderi
    yg mati pd trkh ni. lbh baik kita mgingati trkh kewftn para sahabt & rasulullah

    ReplyDelete

TerimàkàŚih di àtàŚ komen-komen àndà.
Śemugà ŚentiàŚà cerià dàn Śàlàm Śàntài

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails