JOMSANTAISEKEJAP FOLLOWERS

Thursday, February 10, 2011

BERAPA BERAT BLOG ANDA?

Semasa sy buat blogwalking, sy ada singgah blog ibu arifa dan entrynya mengenai minumum kapasiti yang perlu ada pada setiap blog agar tidak mengganggu masa untuk 'membuka' blog kita iaitu sekurang2nya 100 KB. So sy checklah sy punya blog...Aduhhsss, hampir 397 KB. Kira dah overloaded tu, walaupun masih boleh di maafkan tetapi kadangkala ianya mempengaruhi jugak terutamanya dari segi masa. Salah satu daripada cara untuk mengurangkan masalah ini adalah dengan mengurangkan gadget2 yang ada. Walaupun dengan adanya gadget dapat mengindah dan mencantikkan blog kita, tetapi ianya juga mempengaruhi kestabilan dan kecepatan blog kita..So, sy rasa maybe satu hari nanti kena buat post morterm untuk mengurangkan mana2 gadget yang tidak perlu... Manalah tahu, bila dah sarat nanti, nak bukak blog sendiri pun kena tunggu berjam-jam, ditambahkan lagi denga line internet yang cukup-cukup menyedihkan.
Oh ya, jika anda nak check kapisiti blog anda, anda bolehlah klik di SINI. Just letak saja nama penuh blog anda dan program itu akan menilai sebanyak mana kapisiti blog anda. Harap2, blog anda tidaklah seteruk sy :-)

3 comments:

  1. wahhh... igt kita jerk yang men timbang2... blog pon kena timbang gak penyer... berat blog fda 163.72kb

    ReplyDelete
  2. saye punye 111.81.. hehe.. okay lagi kan .. :)

    ReplyDelete

TerimàkàŚih di àtàŚ komen-komen àndà.
Śemugà ŚentiàŚà cerià dàn Śàlàm Śàntài

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails