JOMSANTAISEKEJAP FOLLOWERS

Wednesday, February 9, 2011

AKU PERNAH JADI MANGSA

Saya pernah jadi mangsa. Bukan mangsa ragut. Bukan mangsa tipah tertipu. Bukan mangsa bangsa, tapi mangsa banjir. Sy dulu pernah bekerja di daerah Segamat, Johor. Yuppp yang teruk kena banjir beberapa hari lalu. Rumah sewa sy selamat tak kena banjir walaupun sy duduk kat kampung jawa, kawasan black area kalau hujan lebat, tapi sy masih menjadi mangsa banjir. Kenapa? I tell u why…This is my truth story. I never story2 to anyone else yet. Kenapa? I tell u why… ehhh berapa banyak dah nak cakap.
Masa tu belum ada handphone bercamera :-)
Once upon a time in Segamat, Hujan very lebat. That time waktu malam. People2 around kampung jawa already wake2 ( berjaga-jaga) So sy pun macam tu jugak. Who knows that night, sy tidur atas katil, pagi esok tidur atas tilam je, katil dah hilang!! So wait punya wait, tak jugak banjir…rupa2 yang banjir adalah kampung seberang jalan. Water already up paras lutut. So we all…opss sy sorang je, I all pun pergilah helping-helping dengan niat utama untuk membantu jiran tetangga dan niat kedua menolong anak-anak jiran yang takut2 nak seberang jalan sebab air banjir very deep. Dalam kesibukan kami memindahkan barang2 dari rumah jiran2 tu, cuaca mula hujan lebat again menyebabkan air up very fast hinggakan kawasan rumah yang kami berada tu, air up paras bahu..!! Mak datuk…sy tak pandai berenang. Adalah adalah dalam 20 orang kat situ yang terperangkap tak dapat nak across over ke kawasan cetek sebab air dah naik dan deras pulak tu…So long-long daripada kami dok kat depan rumah terus kepada kami kat atas atap rumah…Wahhhh sikit punya takut. After half an hour later, barulah ada bot penyelamat datang….The end.

7 comments:

  1. kampung fda kat parit sulung penah dilanda banjir teruk. kesian sangat... macam tu gak umah mak susu kat kota tinggi... abes terputus semua jalan darat.. kerugian tak payah citelah.. tapi tulah amaranNYA pada kita ni yang banyak sangat merosakkan bumi.. kan santai?

    ReplyDelete
  2. fda - Memang benar tu. Sebenarnya dah banyak kali amaran yang diberikan, antara kita sedar atau tidak je...ada mak susu ye, sy pun ada mak susu jugak...ahaksss

    ReplyDelete
  3. rumah saya belom penah banjir lg.ehee
    tapi mcm best je main air banjir nie.ehee

    ReplyDelete
  4. aku pn pernah mengalami nasib yg sama tp masa kecik2 dulu..yg kelakarnya, ada bdk2 ni siap main kt jambatan sbb nk tangkap brg2 yg diaruskan oleh banjir..ada brg mainan, kira mcm bundle la senang citer..ha..ha..

    ReplyDelete
  5. hmm tolong org..besarnyee pahala..huhu

    ReplyDelete
  6. huu...saya tak pernah lagi kena banjir nie..sbb rumah flat...tp sgt risau bila dgr ade certain tmpt banjir.....sbb sgt bahaya...

    ReplyDelete
  7. salam.
    segamat kawasan tadahan yg baik sebenarnya engineering nya kita panggil catchment area. yg akan timbul masalah apabila hujan turun luarbiasa dari biasa. empangan pagoh, segamat akan lepaskan air keluar bagi mengelakkan empang pecah. saliran sediada tidak direka untuk menyalurkan air yg banyaknya luarbiasa dari biasa.

    dah boleh buat empangan baru sebenarnya. costnya pak yg tersedak-sedak!

    ReplyDelete

TerimàkàŚih di àtàŚ komen-komen àndà.
Śemugà ŚentiàŚà cerià dàn Śàlàm Śàntài

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails