JOMSANTAISEKEJAP FOLLOWERS

Wednesday, January 26, 2011

BERBLOG PUN KENA ADA LESEN?

Mungkinkah?
Biar betul? Biar betul-betul? Tersedak sy masa makan malam tadi bila terdengar berita yang bloggers pun akan dikenakan lesen dimana kerajaan sedang merangka untuk meluaskan skop Akta Mesin Cetak yang akan dibentangkan di sidang Parlimen bulan Mac nanti dimana sekiranya diluluskan, maka mereka2 yang mempunyai blog, facebook dan portal online akan dikenakan lesen. Tulis blog pun? Macam tak percaya sy dengan apa yang sy dengar.
Mungkinkah ini semua ada kaitan dengan berita di akhbar baru-baru ini yang menyatakan menulis blog mendapat pendapatan 1 juta? Yang benar-benar untung bukannya ramai sangat, yang ramai para bloggers yang baru nak naik, yang baru nak berjinak-jinak dengan dunia blogging, yang baru aje nak tahu macam mana nak dapat pendapatan sampingan melalui blog... tidak mustahil akan datang setiap pendapatan melalui blog jugak akan dikenakan cukai pendapatan, Mungkinkah? Sy harap ianya tidak sampai kesitu.
Ada jugak sy baca di sebuah website semua ini mungkin disebabkan kebebasan bersuara yang disalah guna.. political isu? Kalau benar, bagi sy buatlah langkah2 yang lebih realisitik dan sesuai, bukan dengan mengenakan lesen kerana ini akan membabitkan ramai orang yang tidak terlibat langsung.

17 comments:

  1. lor...cian la kite yg baru nk berjinak jinak dlm dunia blog ni...

    ReplyDelete
  2. KUREKURE COMEL - entahle, harap2 ada pengecualian tertentu..atau hanya untuk blog2 tertentu saja...atau lebih senang tak perlu di laksanakan langsung :-)

    ReplyDelete
  3. kalau kene ada lesen alamat tuutp blog jela..bkn semua orang berblog untuk dapat untung betul tak? hmm

    ReplyDelete
  4. betul2....bpe sen sgt la dptkn....geram pulak rsenye

    ReplyDelete
  5. KUREKURE COMEL - sy sampai tersedak masa tgh makan tadi :-)

    ReplyDelete
  6. laa... susah la mcm ni.. ika berblogging pun saja2 je. xnk la mcm ni.. alaaa...

    ReplyDelete
  7. Eka Weird - Masih diperingkat awal tapi harap2 ianya tidak melibatkan semua blog.. Kalau tak sy tulis dalam diary jelah..:-)

    ReplyDelete
  8. cam dh xbesh jep klo kne de lesen nt..

    ReplyDelete
  9. alahai...susah la cmni..
    bukan semua blogger income cmtu kn?
    huhu...

    ReplyDelete
  10. elianesuriane - memanglah rasa tak best. Macam ada sekatan jalanraya je..:-)
    unknown girl - harap2 ianya tidak berkaitan dengan income sebab kalau tak susahlah bagi mereka yang inginkan pendapatan sampingan...

    ReplyDelete
  11. alahai betOl ke cenggini?
    susah la aih..
    mintak2 takde la smpi ke tahap itu
    parah jadi nye untuk blogger yang baru
    naek macam saya.. aih ;)

    ReplyDelete
  12. really..???
    I betul2 tk faham apa. Motifnyer..???
    Lahai..tkkan la pasai kuar stori sal ada yg dpt 1 juta tu trus nak lesen lak..??
    Bape kerat je yg dpt tu..???
    Ishhhh!!! tk faham lgsg.

    ReplyDelete
  13. kita tunggu dan lihat je nanti. sepatutnya blogger yang dapat byk tu sendiri mau ingat la bayar income tax. jadi blogger lain tak la terlibat. kalau yg tak dpt income lgsung pun kena byr lesen kan tak adil namanya.

    ReplyDelete
  14. misza - betul tu. Kita tgklah nanti, harap2 ianya tidak berkaitan dengan bloggers seperti kita yang berblog hanya untuk personel satisfaction...
    !!@Nim!! - Sy sendiri pun tak faham kenapa :-)
    CahayaCintaIlahi - ooo blogger baru nak naik ye.. Kita ni blogger yang belum naik lagilah :-)

    ReplyDelete
  15. byk lagi cara lain..ni sangat la mengarut...kata nak org maju IT tp kawal..apa la~

    ReplyDelete
  16. kalau betul ramai nanti blogger guna khidmat luar negara. malaysia ni asyik kejar duit rakyat je...para pemimpin buang duit rakyat.

    ReplyDelete

TerimàkàŚih di àtàŚ komen-komen àndà.
Śemugà ŚentiàŚà cerià dàn Śàlàm Śàntài

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails