JOMSANTAISEKEJAP FOLLOWERS

Friday, December 17, 2010

KATA ORANG PENANTIAN SATU PENYIKSAAN

Menanti buah yang tak gugur. Menanti matahari diwaktu malam... semua itu hanya menyebakkan lagi perasaan yang terbuku di hati. Tapi persoalannya, kenapa perlu kita menanti kalau sudah tahu penyudahnya? Kenapa perlu kita menanti kalau sudah tahu dia kepunyaan orang lain? Adakah kerana cinta itu buta? Orang memperkatakan kerana cinta manusia sanggup buat apa saja. Sanggup berkorban apa saja...jadi apalah sangat dengan hanya sebuah penantian..... Biar sy kongsi satu cerita.
Aida dan Daniel sudah lama berkahwin. Sayangnya mereka masih belum dikurniakan anak. Daniel bekerja sebagai seorang askar dan di kampung mereka, hanya keretapi saja jalan utama untuk keluar masuk dan untuk dia pergi bertugas. Tiap-tiap hari jika sampai masanya Daniel balik daripada bertugas, maka Aida akan menunggu di stesen keretapi di kampung mereka. Satu hari Daniel mendapat tugasan untuk berkawal di kawasan perhutanan Perak dan seperti biasa sebelum pergi, mereka bersalaman dan berpesanan antara satu sama lain. 3 bulan lamanya Daniel pergi bertugas, hanya sepucuk surat saja yang Aida terima, mengatakan tentang keadaan Daniel di hutan Perak dan tarikh bila dia akan pulang daripada bertugas. Dalam 3 bulan itu, ada seorang jejaka di kampung itu yang tertarik dengan kecantikan Aida dan setiap hari cuba menggoda Aida dengan pelbagai cara. Pada mulanya, Aida dapat menolak, namun akhirnya... Aida dan jejaka itu lari dari kampung untuk memulakan kehidupan mereka yang penuh dengan dosa itu. 
Hari kepulangan Daniel tiba. Perkara pertama tersentak di hatinya apabila Aida tiada menunggunya seperti biasa distesen keretapi. Mungkin sakit agaknya. Dengan tenang, beliau berjalan 1km untuk sampai kerumahnya. Tersentak buat kali ke dua bila isterinya tidak menyambutnya dipintu rumah dan Daniel terpaksa melalui dari pintu belakang untuk masuk kerumah. Setiap pelusuk dicarinya, kemudian setiap kawasan depan dan belakang rumah diterokainya namun hampa. Isterinya tiada.........
Sekarang Daniel masih ada lagi dirumahnya, tapi sudah mula membongkok. Umurnya sudah menjangkau 87 tahun dan tidak pernah berganjak daripada rumahnya kerana setia menunggu kepulangan isterinya. Katanya, jika isterinya boleh menunggu setiap kali dia balik daripada bertugas, kenapa tidak dia...?   

2 comments:

  1. salam.
    ini mungkin species terakhir lelaki (suami) yang setia menunggu isteri...hahaha

    ReplyDelete
  2. ctpayong - lelaki melayu terakhir ehhh? ada lagi kot kat luar sana yg macam ni, cuma tak nak tunjuk je..:-)

    ReplyDelete

TerimàkàŚih di àtàŚ komen-komen àndà.
Śemugà ŚentiàŚà cerià dàn Śàlàm Śàntài

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails