Thursday, November 18, 2010

RESEPI RENDANG TOK

Kalau cakap pasal rendang2 yang dimasak masa Hari Raya Aidil Fitri atau Aidil Adha, Rendang Tok mesti tidak ketinggalan. Resepi ni sy gabungkan daripada beberapa resepi yang sy ambil daripada internet untuk menjadikan Rendang Tok yang special. So, tuan2 dan puan2, jom kita mulakan. Antara bahan-bahannya adalah:
1 kg daging - dipotong sebesar 3 inci atau ikut suka
2 cawan santan pekat bersamaan 1 biji kelapa
1/2 cawan kerisik
3 sudu besar gula merah
1 batang kulit kayu manis
Garam secukup rasa

Bahan2 kisar:-
2 sudu besar ketumbar
1 sudu besar lada hitam
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu besar jintan putih
1 sudu besar jintan manis
3 biji buah keras
3 kuntum bunga lawang
25 biji cili kering
5 batang serai
5 cm halia
20 biji bawang merah
10 biji bawang putih
2 sudu kicap manis 
Cara membuatnya gaul daging dengan bahan2 yg dikisar. Masukkan daging yg telah digaul dgn bahan2 kisar tadi ke dlm kuali. Tuangkan santan dan masukkan kerisik, kulit kayu manis dan gula melaka dlm kuali. Panaskan kuali di atas dapur dgn api sederhana kemudian kacau selalu agar tidak melekat. Apabila masakan hampir kering, masukkan garam secukup rasa dan perlahankan api dan kacau hingga kering.

2 comments:

  1. fuyooo..feveret kak ct ni. TQ...TQ. mintak izin copy.

    ReplyDelete
  2. ctpayong - silakan kak ct. Benda untuk dikongsi, tak payah mintak izin..mana tahu nanti sy ambik resepi kak ct pulak ke...oppss minta izin

    ReplyDelete

TerimàkàŚih di àtàŚ komen-komen àndà.
Śemugà ŚentiàŚà cerià dàn Śàlàm Śàntài

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails