JOMSANTAISEKEJAP FOLLOWERS

Monday, October 4, 2010

PETUA PENJAGAAN RUMAH 1

Mr Google cakap gambar ni cantik sebagai hiasan
Selain petua masakan, petua penjagaan rumah sama jugak pentingnya dalam kehidupan seharian kita. Kadangkala petua2 ini amat membantu dalam keadaan tertentu walaupun zaman sekarang ini sebut apa saja bahan sudah macam2 ada terjual. Sebagai contoh pelbagai jenis sabun, Sabun basuh baju, basuh pinggan mangkuk, sabun badan, sabun muka, sabun kaki, sabun kereta, sabun kasut...dan macam2 jenis lagi. Tapi dalam masa yang sama, janganlah pulak kita melupai akan petua orang dulu2 yang kadangkala berguna untuk kita waktu sekarang...seingat saya antaranya ialah:
Hilangkan Kesan Hitam diPermukaan Sterika
Ambil kertas surat khabar dan dilipat 2 atau 3 menjadi tebal dan kemudian gosok sterika tadi atas suratkhabar. Lama-kelamaan kesan hitam di permukaan sterika akan hilang.
Hilangkan Kesan Minyak Pada Bekas Plastik
Gunakan belimbing buluh dan gosokkan kepada bahagian minyak yang degil tadi. Kesan minyak tersebut akan hilang bila dibilas.
Hindari Almari Anda Daripada Lipas
Ambil beberapa helai daun pandan dan dicuci bersih2, kemudian diikat kemas dan letakkan di dalam almari atau atas almari. Lama kelamaan lipas akan tiada dan almari jugak berbau wangi.
Pakaian Terkena Kopi
Cara cukup mudah. Ini biasa saya praktikkan dimana jika pakaian terkena kopi, jirus bahagian baju yang terkena kopi dengan air panas dan kemudian basuh seperti biasa, tetapi tengok jugaklah kain jenis apa. Kalau yang mahal dan sensitif, gunalah bahan yang khas.
So sehingga di entry lain. Selamat mencuba

No comments:

Post a Comment

TerimàkàŚih di àtàŚ komen-komen àndà.
Śemugà ŚentiàŚà cerià dàn Śàlàm Śàntài

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails