JOMSANTAISEKEJAP FOLLOWERS

Wednesday, October 13, 2010

IKAN KELI MASAK HIJAU

Apa khabar tuan2 dan puan2 sekelian? Sihat? Alhamdulillah...Kali ini anda semua akan diberikan resepi Ikan keli masak hijau...bukan ikan geli ye...ikan keli. Sebab apa setengah orang cakap ikan geli, sebab bila tengok ikan keli ni tiba-tiba je diorang geli...ahaksss. Oklah. Terus kepada bahan-bahannya ialah:
Seekor ikan keli yang besar atau 2 ekor ikan keli biasa
6 ulas bawang putih digiling
12 biji bawang merah digiling
100gm cili padi atau lebih kurang dalam 10 - 15 btg digiling
50gm cili masak
100gm tomato
Air asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
Cara membuatnya mula-mula goreng ikan keli tu sampai garing, kemudian put aside atau ketepikan sekejap. Tumiskan bawang putih, bawang merah, cili padi, cili masak dan tomato sehingga naik bau. Kemudian masukkan air asam jawa, gula dan garam secukup rasa dan gaul sehingga masak dan masukkan ikan keli yang digoreng tadi dan gaul rata2 dan boleh dihidang.
p/s : Minta maaf ye tuan2 dan puan2, gambar masakan kali ni tak dapat disertakan kerana masa ni handphone tengah charge...cari dalam google tapi tak ada satu pun yang sesuai.

No comments:

Post a Comment

TerimàkàŚih di àtàŚ komen-komen àndà.
Śemugà ŚentiàŚà cerià dàn Śàlàm Śàntài

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails